ardıç Nedir?

ardıç Nedir?

ardıç

ardıç Nedir?
ardıç Ne demek?
ardıç Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
ardıç İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
ardıç
ardıç Kelimesinin Anlamı? ardıç Ne Demek?
ardıç Ne Demektir? ardıç Analizi?
ardıç
ardıç Anlamı Nedir? ardıç Ne Demektir?
ardıç Açıklaması Nedir? ardıç Cevabı Nedir?
ardıç Kelimesinin Anlamı?
ardıç
ardıç Kelimesinin Anlamı Nedir? ardıç Kelimesinin Anlamı Ne demek?
ardıç Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

ardıç Nedir?

Ardıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ardıç
Juniperus sabina
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
lem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Familya: Cupressaceae
Alt familya: Cupressoideae
Cins: Juniperus
L., Sp. Pl. 2: 1038. (1753).
Türler
metne bakınız.

Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait çam ailesinden iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.[1][2]

Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir. Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir.[3][4]

2011 yılında dünyada bir ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığınca Ardıç Fidanın üretimini suni şekilde gerçekleştirebilmişlerdir. 2011 ile 2018 yılları arasında 25 milyon fidan suni şekilde üretilmiştir.[5] Ayrıca kuraklığa dayanıklı türlerin desteklenmesi açısından Orman Genel Müdürlüğü tarafından Kazakistan'dan Kırgızistan, Tacikistan, doğu Özbekistan ve Türkmenistan, kuzey ve doğu Afganistan, kuzey Pakistan ve Keşmir'de doğal olarak yetişen Juniperus seravschanica türü yetiştirilmeye başlanmıştır.[6]

Şaman Türkmen'lerde ve Bektaşi - Alevilerde kutsal olarak kabul edilen bir ağaçtır. Dallarına bez baglanarak dilek tutulur veya dalları tekkelerde tütsü olarak kullanılır.

Türkiye'deki en eski ardıç ağacının Konya, Taşkent Alata (Balcılar)'da bulunduğu iddia edilmektedir. Bu iddiaya göre bin veya 2300 yaşında olan bu ağaca yöresel olarak ağıl ağaç denilmektedir.[7]

Ardıç ağacı dağlık alanlarda rahatlıkla üremekte ve yetişmektedir. Bu nedenle dağ yaşamını benimsemiş konar göçer kültürlerde ardıç ağacı önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kimi Göçebe halklara ait kültürlerde dinsel törenler genellikle ardıç ağacının dumanı ile yapılmaktadır.

Ardıç tohumları pek çok hastalığın tedavisinde "bitkisel ilaç" olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ardıç tohumları yemeklere koku ve tat vermek maksadıyla da kullanılırlar - özellikle yağlı et yemeklerinde yemeği "hafifletmek"te de çok yararlıdır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yararlı Bilgiler - Haftanın Ağacı: Ardıç". www.ogm.gov.tr. 6 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2023. 
  2. ^ "Juniper | Encyclopedia.com". www.encyclopedia.com. 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  3. ^ Tomás Santos, José L. Tellería, Emilio Virgós (1999). "Dispersal of Spanish juniper Juniperus thurifera by birds and mammals in a fragmented landscape". Ecography. 22 (2). ss. 193-204. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2011. 
  4. ^ Thomas Pennant (1818). British zoology, Volume 1. J. Christie. s. 439. 22 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2011. 
  5. ^ "TÜRKİYE, DÜNYA ORMANCILIĞINDA BİR İLKİ BAŞARARAK SUNİ YOLLARDAN ARDIÇ FİDANI ÜRETTİ". www.tarimorman.gov.tr. 15 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Türkiye'de fidan üretimine 'iklim değişikliği' ayarı". www.aa.com.tr. 11 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Zamana meydan okuyan ağaç". konyahaber.com.tr. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. .(Türkçe)


Haberler Kategorisinden Haberler


  • ardıç Nedir? Nedir?:ardıç Nedir? ile ilgili ardıç Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz ardıç Nedir? Ne Demektir? ardıç Nedir? Açıklaması Nedir? ardıç Nedir? Cevabı Nedir? ardıç Nedir? Kelimesinin Anlamı? ardıç Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. ardıç Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. ardıç Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? ardıç Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? ardıç Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • ardıç Nedir? Açıklaması?:ardıç Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. ardıç Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur ardıç Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir ardıç Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. ardıç Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • ardıç Nedir? Gerçek mi?:ardıç Nedir? ile ilgili ardıç Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam ardıç Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. ardıç Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • ardıç Nedir? Hakkında?:ardıç Nedir? ile ilgili ardıç Nedir? burada bulabilirsiniz. ardıç Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz ardıç Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler ardıç Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Ötümlü dişyuvasıl patlamalı sürtünmeli ünsüz, Deinococcus radiodurans, My Słowianie, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi, Fransız Komünist Partisi, Merkez, Bornova, New Holland Construction, İskoç Ovası, 1243, Seyfi Düzgören, Vincent Lindon, Torgny Lindgren, İdris Dağı, Seçiciler kurulu, Koca Mehmed Hüsrev Paşa, Stony Brook Üniversitesi, 3 Kafadarlar, Jarse, Hasan Safyettin Menemencioğlu, Çangçun Longjia Uluslararası Havalimanı, Sif (çizgi roman), Hasan Ertuşi, Abonuteikhoslu Alexander, Buzz Lightyear, Köktendincilik, Köpek Adası, Laka, Bornova, Üttüg Kaya, NGC 3654, Sinanpaşa, Çağdaş felsefe, Ashland County, Ohio, Proconsul, Tripoliçe Katliamı, Jagel, Kaleci (futbol), Tetrapoda, Murcia, Yukarıakpazar, Diyadin, Yalı Çapkını, Anton Ponkraşov, NGC 5127, Kristiansund, Proterozoik Devir, Yonkers, New York, Allier, Yıldızlararası madde, Vazgeç Gönlüm, Joseph Berchtold, Palazzo Venezia, Portishead, Berberi Yahudiler, John Buckley, Ankara DSİ (futbol takımı), Lorne Michaels, Disney XD tarafından yayınlanan programların listesi, Viral hastalık, Kangurular, IV. Kazimierz Jagiellon, Neovenator, Süleymancılar, The End, Mickaël Piétrus, NGC 3637, Yeni Aziz Apollinare Bazilikası, Demir bağı, Vesletiye, BMW E23, II. Alman İmparatorluğu, David Robinson (basketbolcu), Transistörlerde darlington bağlantı, Emevîye Camisi, Lamborghini Jalpa, Montería, Bharrat Jagdeo, Suudi Arabistan hukuk sistemi, Luogosano, Salim Ensarioğlu, İskoçya millî futbol takımı futbolcuları listesi, Kropp, Sinema, Seymour Hersh, Niklas Lomb, Ahmed Paşa (şair), Artizone, Azerbaycan Millî Meclisi 3. dönem milletvekilleri listesi, Türkiye kadın millî voleybol takımı, Kulfallar, Çatalzeytin, Yerel Grup, Tahirli, Akçakoca, Khaatumo, Luksor, World Wide Web Consortium, Bağdoku, Leyburn, Nikolaevo, Parthenon Tapınağı, I. Svyatoslav (Kiev Büyük Knezi), Adolf Hitlerin direktifleri, Santana,
Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?,