Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir?

Uzayın metrik genişlemesi Nedir?

Uzayın metrik genişlemesi Nedir?, Uzayın metrik genişlemesi Nerededir?, Uzayın metrik genişlemesi Hakkında Bilgi?, Uzayın metrik genişlemesi Analizi? Uzayın metrik genişlemesi ilgili Uzayın metrik genişlemesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Uzayın metrik genişlemesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Uzayın metrik genişlemesi Ne Anlama Gelir Uzayın metrik genişlemesi Anlamı Uzayın metrik genişlemesi Nedir Uzayın metrik genişlemesi Ne Anlam Taşır Uzayın metrik genişlemesi Neye İşarettir Uzayın metrik genişlemesi Tabiri Uzayın metrik genişlemesi Yorumu 

Uzayın metrik genişlemesi Kelimesi

Lütfen Uzayın metrik genişlemesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Uzayın metrik genişlemesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı? Uzayın metrik genişlemesi Ne Demek? ,Uzayın metrik genişlemesi Ne Demektir? Uzayın metrik genişlemesi Ne Demektir? Uzayın metrik genişlemesi Analizi? , Uzayın metrik genişlemesi Anlamı Nedir?,Uzayın metrik genişlemesi Ne Demektir? , Uzayın metrik genişlemesi Açıklaması Nedir? ,Uzayın metrik genişlemesi Cevabı Nedir?,Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı?,Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Uzayın metrik genişlemesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Uzayın metrik genişlemesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Uzayın metrik genişlemesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Uzayın metrik genişlemesi

Uzayın metrik genişlemesi Nedir? Uzayın metrik genişlemesi Ne demek? , Uzayın metrik genişlemesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı? Uzayın metrik genişlemesi Ne Demek? Uzayın metrik genişlemesi Ne Demektir? ,Uzayın metrik genişlemesi Analizi? Uzayın metrik genişlemesi Anlamı Nedir? Uzayın metrik genişlemesi Ne Demektir?, Uzayın metrik genişlemesi Açıklaması Nedir? , Uzayın metrik genişlemesi Cevabı Nedir? , Uzayın metrik genişlemesi Kelimesinin Anlamı?






Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir?

Evrenin genişlemesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uzayın metrik genişlemesi sayfasından yönlendirildi)

Evrenin genişlemesi, gözlemlenebilir evrenin kütleçekimsel olarak bağlı olmayan herhangi iki parçası arasındaki mesafenin zamanla artmasıdır.[1] Bu, uzay ölçeğinin bizzat değiştiği içsel bir genişlemedir. Evren hiçbir şeyin "içine" genişlemez ve "dışında" var olmak için uzaya ihtiyaç duymaz. Teknik olarak ne uzay ne de uzaydaki cisimler hareket etmez. Bunun yerine ölçek içinde değişen şey metrikdir (uzay-zamanın boyutunu ve geometrisini yöneten). Evrenin uzay-zaman metriğinin uzaysal kısmı ölçek içinde arttıkça, cisimler giderek artan hızlarda birbirlerinden uzaklaşır.

Klâsik mekanik ve evren[değiştir | kaynağı değiştir]

Isaac Newton (1643-1727) kütleçekim yasasını geliştirdikten sonra, evrenin değişmezliği konusu tartışılmaya başlanmıştı. Bütün gök cisimleri birbiri üzerinde kütleçekim (gravitasyon) kuvveti uyguladığına göre, uzun dönemde evrenin küçülmesi kaçınılmaz görünüyordu. Bu sebeple, birçok Yeni Çağ bilim insanı (bir ölçüde dinî görüşlerin de etkisiyle) evrenin kısa süre sonra yok olacağını düşünüyordu.

Görelilik yasası[değiştir | kaynağı değiştir]

Albert Einstein (1879-1955) genel görelilik yasasını geliştirdikten sonra, aynı sorunu çözmek için denklemlerine kozmolojik sabit adını verdiği bir terim ekledi. Buna göre bu sabit, evrende büyük uzaklıklarda etkiliydi. Bu sabitin aldığı değere bağlı olarak kütleçekim kuvveti dengelenebilir, hatta büyük uzaklıklarda cisimler kütleçekim kuvvetini yenerek birbirlerinden uzaklaşabilirler. Ne var ki Einstein, sonradan kozmolojik sabit önerisinin bir hata olduğunu söyleyerek bu öneriden vazgeçti.

Hubble ve kırmızıya kayma[değiştir | kaynağı değiştir]

Vesto Slipher (1875-1969), 1912 yılında galaksilerden gelen ışığın tayfını incelemeye başladı ve birçok galaksinin tayfı üzerindeki Fraunhofer çizgilerinin olmaları gereken yerden kırmızı uca doğru kaydıklarını buldu. Bu olay, kırmızıya kayma olarak bilinmektedir (İngilizcered shift). Ancak incelemeyi genişleten ve kırmızıya kaymanın nedenini bulan kişi, o dönemin en büyük gözlemevi olan Wilson Gözlemevi'nde çalışan Amerikalı astronom Edwin Hubble (1889-1953) oldu. Hubble’ın bilim tarihine geçen yardımcısı ise hiçbir fen eğitimi olmayan Milton Humason’du (1891-1972). Hubble, tayftaki kırmızıya kaymanın galaksilerin uzaklaşmasının bir sonucu olduğunu buldu. Buna göre uzaklaşan cisimden gelen elektromanyetik dalganın dalga boyu, uzaklaşma süratine bağlı olarak artar. Ama Hubble'ın en büyük başarısı, kırmızıya kaymanın, yani uzaklaşma süratinin uzaklık ile orantılı olduğunu ortaya çıkarmasıdır. Başka bir ifadeyle bir galaksi ne kadar uzaksa o kadar büyük bir süratle uzaklaşmaktadır.

Matematiksel yöntemlerle kırmızıya kayma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kaynaktan yayınlanan ışığın (daha genel anlamda elektromanyetik enerjinin) dalga boyu λ ve kaynak da gözlemciye göre hareket halindeyse (radyal hareket) iki dalga boyundan bahsedilebilir. λ0 yayınlanan ışığın dalga boyu, λg ise gözlemcinin gördüğü dalga boyudur (Doppler etkisi). Buna göre bir z parametresi hesaplanabilir.

Çok yüksek süratlerdeki göreli etkiler bir tarafa bırakılırsa

.

Bu, küçük hızlar için

'dir.

Burada v radyal hareket yapan galaksinin sürati, c ise ışık hızıdır. (300.000 km/s)

Şayet z eksi işaretliyse bu olaya maviye kayma denilir ve bu durum, galaksinin yaklaşması anlamına gelir. Ama Yerel Grup içerisindeki (Samanyolu Andromeda yakınlaşması gibi) rastgele hareketler hariç bu olaya hiç rastlanmaz. z, genellikle artı işaretlidir ve bundan da galaksilerin uzaklaştığı sonucu çıkar. Üstelik bir galaksi ne kadar uzaksa z değeri de o kadar yüksektir.

Buradan bütün galaksilerin sadece Dünya’dan (ya da Samanyolu'ndan) uzaklaştığı sonucu çıkarılmamalıdır. Samanyolu'nun diğer galaksilerden farklılığı yoktur. Aslında bütün galaksiler (ya da galaksi grupları) birbirlerinden uzaklaşmakta ve böylelikle evren bir bütün halinde genişlemektedir.

Genişleme denklemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hubble’ın genişleme yasası

'dır.

Bu denklemde U, galaksinin (ışığın oradan yola çıktığı tarihteki) uzaklığı, v ise galaksinin o tarihteki uzaklaşma süratidir. H, Hubble sabiti adını alan bir sayıdır. Bu sabitin birimi genellikle km/s/megaparsek cinsinden verilir. (MKS sisteminde boyut olarak 1/s)

Hubble, galaksilerin hangi süratle uzaklaştığını tayf incelemeleriyle hesaplayabiliyordu. Fakat galaksilerin uzaklıklarını ancak hata toleransı çok yüksek yöntemlerle biliyordu. Bu sebepten başlangıçta H sabiti için 500 gibi çok yüksek bir değer kullanmıştır. Ne var ki sabitin değeri, sonraki yıllarda yapılan gözlemlerle sürekli olarak değiştirildi. Bu yolda en önemli gözlem II. Dünya Savaşı sırasında yine Wilson Gözlemevi'nde yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden Alman astronom Wilhelm Heinrich Walter Baade (1893- 1960), savaş sırasında yapılan karartmalardan da yararlanarak uygun gözlem koşullarında Andromeda Galaksisi'nin uzaklığını yeniden ölçtü. Gerek Andromeda ve gerek diğer galaksilerin o zamana kadar bilinenden daha uzak olduklarını buldu ve buna bağlı olarak Hubble sabitinin sayısal değerini düşürdü. 1990'lı yıllardan sonra başlayan uzay araçlarıyla gözlem döneminde ise daha özenli ölçümler yapıldı. Bu gün NASA tarafından kabul edilen Hubble sabitinin değeri

'dir.

Bu değer, Hubble Uzay Teleskobu ile ölçülen uzaklıklara göre verilen bir değerdir. Ölçüm hata toleransı ±4 olarak verilmiştir.

Yukarıdaki sabit, doğrudan saniye boyutuyla da verilebilir:

Burada 3.26•106 megaparsekten (mp) ışık yılına dönüşüm için, 300000•86400•365 (≈ 9.4612) ise ışık yılından kilometreye dönüşüm için kullanılmıştır.

Kalıntı ışınım[değiştir | kaynağı değiştir]

COBE Uydusu'ndaki FIRAS cihazı ile ölçülen gürültünün dağılımı. Bu dağılım kara cisim ışımasına uygundur ve 2.70 K kadar bir sıcaklık ifade etmektedir.(En son bulgulara göre 2.7250 K)

Hubble Yasası'ndan sonra genellikle evrendeki galaksi gruplarının birbirlerinden uzaklaştıkları kabul edilmeye başlanmıştı. Kimi bilim insanları galaksi grupları arasındaki uzaklaşmayı Süredurum Kuramı adını verdikleri bir kuram ile açıklamaya çalışıyorlardı. Aralarında Rus kökenli Amerikalı fizikçi George Gamov'un da (1904-1968) bulunduğu kimi fizikçiler ise evrenin büyük bir patlama ile başladığını ileri sürüyorlardı. (Günümüzde verilen adla büyük patlama (İngilizcebig bang)). Hatta Gamov, 1948 yılında bütün evrenin 50 K civarında bir sıcaklığı olması gerektiğini, bu sıcaklık ölçülebildiği takdirde Büyük Patlama ve genişleyen evren kuramının kanıtlanabileceğini ileri sürdü. Ne var ki Gamov'un bu ön görüşünü o dönemdeki teknoloji ile sınama imkânı olmadı.

Gamov'un öngörüsünün 1964 yılında tamamen tesadüfen kanıtlandı. Telekomünikasyon sistemleri üzerinde çalışan iki Amerikalı mühendis, Arno Allan Penzias (1933 -) ve Robert Woodrow Wilson (1936 -), gürültü kaynaklarını araştırırken uzaydan gelen bir gürültü saptadılar. Uzayın her yönünden gelen bu gürültü son derece soğuk, fakat mutlak sıfır derecenin üzerinde bir kara cisimden geliyor gibiydi.

Penzias ve Wilson'un bulguları o sırada Gamov'un öngörülerini sınamak için hazırlık yapmakta olan iki fizikçinin, Robert Henry Dicke (1916-1997) ve Philips James Edwin Peeble'nin (1935 -) dikkatini çekti. Gürültü önce Dünya'da, daha sonra da sırf bu iş için geliştirilmiş COBE uzay aracında ölçüldü. Gürültünün ifade ettiği sıcaklık Gamov'un öngörüsünden biraz daha azdır.

En son ölçümlere göre sıcaklık, 2,7250 K derecesindedir. (yani -270.4250 C). Bu sıcaklığa kalıntı ışınım (İngilizcerelic radiation) veya kozmik mikrodalga arka plan ışıması (İngilizcecosmic microwave bacground radiation) denildi. Buna göre, evren genişledikçe sıcaklık da düşmüştür. Zaman geçtikçe evrenin sıcaklığı daha da düşecektir. Buna karşılık şayet geriye gidilebilecek olursa evren daha küçük, ama daha sıcak olacaktır.

Gerçi Penzias ve Wilson'un uzmanlık konuları kuramsal fizik değildi. Ama buluşları o kadar heyecan verici oldu ki bu iki mühendise 1978 yılında Nobel fizik ödülü verildi.

Hızlanan genişleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Normal koşullarda evren genişlese bile genişleme süratinin zaman içinde kütleçekimi sebebiyle düşmesi gerekir. Mantıken gençlik döneminde evren, bugünkünden daha hızlı genişlemeliydi. Bu sebepten büyük uzaklıkları (dolayısıyla eski dönemleri) gözlemleyen bilim insanları o çağlarda evrenin bugünkünden daha hızlı genişlemesi gerektiğini varsaymışlardı. Ancak 1990'lı yıllarda alınan gözlem sonuçları bu varsayımla çelişmektedir. Bu sebepten evrenin eskiden bugünkünden daha yavaş genişlediği, genişleme süratinin zamanla arttığı öne sürülmektedir . Genişleme süratinin zamanla artması, kütleçekim kuvvetinin etkisinden daha yoğun bir etkinin varlığını düşündürmektedir ki bu etkiye karanlık enerji adı verilmiştir. Etki, Einstein’ın (sonradan terk ettiği) kozmolojik sabitini andırmaktadır. Ne var ki bilinen fizik yasalarıyla açıklanamayan bu etkinin varlığını ortaya koyan gözlem sonuçları henüz çok yetersizdir. (Bu kadar büyük uzaklıklarda uzaklık ölçme yöntemi,Tip Ia süpernovaların görünür ışıltılarıdır.) Bu yönüyle karanlık enerji, günümüzde bir fizikî gerçek olmaktan çok bir tartışma konusu gibi görünmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Overbye, Dennis (20 Şubat 2017). "Cosmos Controversy: The Universe Is Expanding, but How Fast?". The New York Times. 12 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Nedir? :Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? ile ilgili Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Ne Demektir? Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Cevabı Nedir? Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Açıklaması? :Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Gerçek mi? :Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? ile ilgili Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Hakkında? :Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? ile ilgili Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Uzayın metrik genişlemesi nedir?, Uzayın metrik genişlemesi anlamı nedir?, Uzayın metrik genişlemesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
1879, Kore takvimi, Alive (Vincent Bueno şarkısı), Çin edebiyatı, São Luís, Onkogen, Publius Cornelius Scipio (MÖ 236da doğan prokonsül), 56th Academy Awards, Kağan, Senit, Mahlas, Hınçak, Kurşun Memed, Grégory Coupet, Pankreas kanalı, Liodytes, Tanrı Kent, Fiat Barchetta, Matthew Garber, A festa da vida, Out Run, Ellen Corby, Kromista, Halka (film), Arak, Chickney, Muhlama, Motor sistem, Santo André, São Paulo, matematikte bilimde ve mühendislikte kullanılan yunan harfleri, Köfte Yağmuru 2, Su basketbolu, Interstate 90, Japonyada Hristiyanlık, Çift parmaklılar, Çerkesçe, Pravadı, Çerkesce, Ilıcakınık, Bolu, Aristotle, Neslihan Hancıoğlu, Salobreña, Pedro Solbes, Connie Sawyer, Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi, Hababam Sınıfı, Odd Hassel, Yılan (takımyıldız), Rusçuk (il), Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Yönetmeni Ödülü, Pehlevi Hanedanı, Ukrayna Ortodoks Kilisesi, RUIS, Markelle Fultz, Vefa Salman, Toplumsal cazibe yanlılığı, Turgutköy, Nusaybin, Robert May (Oxford Baronu), Roman Holiday, Transjenik hayvanlar, First Date, François Modesto, NGC 5066, NGC 188, Hamsilos, Londinium, Kaliforniya Cumhuriyeti, Nigel Clough, Zanaat, Apuseni Tabiat Parkı, Kısa Pepin, 1981 İspanyol darbe girişimi, Cridling Stubbs, Verbena scabra, 1784, Faize Hücum, Tethytheria, Metakromatik lökodistrofi, Feta, Miruts Yifter, Betatron, Uşakta 1973 Türkiye genel seçimleri, Mtkvari Nehri, Adolfo Pérez Esquivel, Sultan (film, 1978), Bel canto, Loir et Cher, Ali Rıza Kaşkayan, Çimenli, Sürmene, Altın çilek, Cennetten Çok Uzakta, Gaziantep Valiliği, Hava Eğitim Komutanlığı, Dinard Pleurtuit Saint Malo Havalimanı, Balkaynak, Bayburt, Jacksonville, Arkansas, Bilär, Wes Brown, Locatello, San Luis de la Paz,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,