Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir?

Kızıl Terör Nedir?

Kızıl Terör Nedir?, Kızıl Terör Nerededir?, Kızıl Terör Hakkında Bilgi?, Kızıl Terör Analizi? Kızıl Terör ilgili Kızıl Terör ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kızıl Terör ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kızıl Terör Ne Anlama Gelir Kızıl Terör Anlamı Kızıl Terör Nedir Kızıl Terör Ne Anlam Taşır Kızıl Terör Neye İşarettir Kızıl Terör Tabiri Kızıl Terör Yorumu 

Kızıl Terör Kelimesi

Lütfen Kızıl Terör Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kızıl Terör İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı? Kızıl Terör Ne Demek? ,Kızıl Terör Ne Demektir? Kızıl Terör Ne Demektir? Kızıl Terör Analizi? , Kızıl Terör Anlamı Nedir?,Kızıl Terör Ne Demektir? , Kızıl Terör Açıklaması Nedir? ,Kızıl Terör Cevabı Nedir?,Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı?,Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kızıl Terör Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı Nedir? Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kızıl Terör Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kızıl Terör - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kızıl Terör

Kızıl Terör Nedir? Kızıl Terör Ne demek? , Kızıl Terör Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı? Kızıl Terör Ne Demek? Kızıl Terör Ne Demektir? ,Kızıl Terör Analizi? Kızıl Terör Anlamı Nedir? Kızıl Terör Ne Demektir?, Kızıl Terör Açıklaması Nedir? , Kızıl Terör Cevabı Nedir? , Kızıl Terör Kelimesinin Anlamı?






Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir?

Kızıl Terör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kızıl Terör
Rus İç Savaşı'nın bir parçası
alt=Красный террор / Красный терроръ Krasnyy terror
Petrograd'daki propaganda posteri, "Burjuvaziye ve onun kucak köpeklerine ölüm - Yaşasın Kızıl Terör", 1918
BölgeRusya SFSC
Ukrayna SSC
Bolşevik işgali altındaki
TarihAğustos 1918 - Şubat 1922
HedefBolşevik karşıtı gruplar, din adamları, rakip sosyalistler, karşı-devrimciler, köylüler ve muhalifler
Ölü50.000–200.000
İşleyenlerÇeka
SebepSiyasi baskı

Kızıl Terör, Ekim Devrimi ile Beyaz Terör'ün başlamasıyla beraber SSCB istihbarat ve güvenlik teşkilatı Çeka tarafından başlatılan toplu tutuklama, yargısız infaz gibi eylemlerin tümü. Devrimci terör uygulamalarının bir türü olarak kabul edilir. Tüm Rus İç Savaşı dönemi (1918-1922) boyunca iç savaş koşulları ülkede hakim olsa da Kızıl Terör dönemi 2 Eylül 1918 tarihinde Yakov Sverdlov tarafından yapılan resmî açıklamayla başlamış, Ekim 1918’de sona ermiştir. Kızıl Terör deyimi ise Fransız Devrimi sırasında Robespierre iktidarının sona erdiği 28 Temmuz 1794 tarihinden önceki altı haftalık terör döneminden gelir.

5. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi devam ederken Sol SR ayaklanması çıkması ve ardından Bolşeviklere karşı çok sayıda suikast düzenlenmesi üzerine, kongre kızıl terör kullanılması fikrini resmen kabul etmiştir.[1]

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızıl Terörün amacı hakkında iki farklı görüş bulunmaktadır.

Bolşevikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolşeviklere göre 1917 Şubat Devrimi Rus halkının yüzyıllardır dile getirdiği özgürlük taleplerinin yerine getirilmesi için bir fırsattı. Bu fırsat ancak yoksul köylülerin, işçilerin ve askerlerin kendiliğinden kurduğu Sovyet iktidarıyla mümkündü. Temmuz Günleri ve Kornilov Olayı ile gerçek yüzünü göstermiş olan Rus yönetici sınıflarına karşı Ekim Devrimi ile iktidar alınmış ve Sovyetlere verilmişti. Ancak Sovyet iktidarının barış içinde devam etmesine izin verilmediği görülür. Özellikle Beyaz Ordu ve İtilaf Devletleri Bolşevikleri iktidardan alaşağı etmek için silahlı mücadeleye başvurarak iç savaşın başlamasına sebep olurlar. Beyaz Ordu ile destekçileri ABD, İngiltere ve Fransa'nın Bolşeviklere karşı başlattığı Beyaz Terör hareketine karşı Sovyet iktidarını koruyabilmek için Kızılların savunma yapması gerekiyordu. Bolşevikler yıllarca Çarlık rejiminde Ohranka ve Karayüzlerin baskısı altında kalmışlar ve özellikle bastırılan Paris Komününden sonra onbinlerce komüncünün idam edildiğini görmüşlerdi. Rejimin iç savaş ortamında ayakta kalabilmesi için en az düşman kadar acımasız olunması gerekiyordu.

Bolşevik karşıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolşevik karşıtlarına göre önde gelen Bolşevik liderler iktidara gelmeden önce kitlesel terörü öngörmüş, hatta teorize etmişlerdir. Sınıf düşmanlarının ellerindeki devletin zor aygıtı onlara karşı kullanılmadan iktidar olmak imkânsızdı. Buna göre insanlar suçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın sınıfsal konumlarına göre yüzeysel olarak değerlendirilip öldürülmekteydi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitlesel terör uygulamaları 30 Ağustos 1918 günü Petrograd Çeka lideri Moisei Uritski’nin öldürülmesi ve aynı gün içinde Bolşevik lider Lenin’in SR üyesi Fanya Kaplan tarafından silahlı saldırı sonucu ağır yaralanması sonucu başlatıldı. İktidarda henüz ilk yılları dolmamış olan Bolşevikler düşmanın şiddetli saldırısına karşı aynı şiddette cevap verir. Şehirlerde ve kırsal bölgelerde zenginlere ve büyük toprak sahiplerine, fabrika ve şirket sahiplerine saldırılar düzenlenir.

3 Eylül 1918 günü yayınlanan İzvestiya gazetesinde işçi sınıfına çağrı yapılarak karşı-devrimcilerin her yerde kırılması istenir. Sovyet rejimine karşı en ufak bir eleştiri bile bu dönemde tutuklanma sebebi olur. Terörün zirve yaptığı dönemde idam edilenlerin sayısı onbinlerle ifade edilmektedir.

1919 yılında Çeka birlikleri tek bir yapı altında toplanacak ve 1921 yılına gelindiğinde toplam sayıları 200 bini bulacaktır. Bu birlikler esir kamplarını ve Gulag sistemini idare ediyor, buğday zor alımlarını gerçekleştiriyor, ayaklanmaları bastırıyor ve gösterilere müdahale ediyordu.

Baskılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Köylülük[değiştir | kaynağı değiştir]

İç savaş sırasında özellikle zorla orduya alınan köylülerin firar etmesi büyük sorun oluşturacaktır. Buna karşı harekete geçen Çeka ve Kızılordu firar eden askerin ailesinin üyelerini rehin alacak ve kaçak askerin tanınan süre içerisinde birliğine teslim olmaması halinde rehinelerin öldürüleceği bildirilirdi. Savaş yıllarında firarilerin sayılarının olağanüstü oranda artması Bolşevikleri bu tedbiri almaya itecek ve yüzbinlerle ifade edilen rakamlarla firariler yakalanacaktır.

Rus İç Savaşı sırasında şehirlerin ve Kızılordu’nun aç kalmaması adına savaş komünizmi kapsamında uygulanan buğday zoralımlarına karşı köylü ayaklanmaları yaşanır. Bu ayaklanmalardan en büyüğü Tambov Ayaklanmasıdır. Ayaklanmanın güçlükle bastırılmasından sonra binlerce köylü bölgeden sürülecektir. Bu ayaklanmayı takip eden Kronstadt Ayaklanması ile birlikte NEP uygulamalarına geçilecektir.[2]

İşçiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İç savaş koşullarında özellikle şehirlerdeki fabrikalarda da disiplin uygulamaları artırılmış işçilerin bazı demokratik hakları askıya alınmıştı. Bu durumu protesto eden ve özellikle Kızılordu askerleri gibi yiyecek hakkı talep eden işçiler çeşitli gösteriler ve protestolar düzenleyeceklerdir. Ekim Devrimi döneminde Bolşeviklerin kalesi konumunda olan Putilov Fabrikasında grev düzenleyen işçiler 16 Mart 1919’da Çeka tarafından tutuklanır. Grev haklı gerekçelerle çıkmış olsa da iç savaş koşullarında siyasi eylemlere Bolşevikler tahammül etmeyecekler ve şiddetle bastıracaklardır. Grev ve gösteriler dağıtıldıktan sonra elebaşları idam edilecektir.

Estonya'daki Palermo ormanında Bolşevikler tarafından öldürülen kişilerin mezar yerlerinden birinde yapılan kazı, 1919

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolşevik karşıtı görüşe sahip tarihçilerden Robert Conquest, Richard Pipes, Orlando Figes iktidarda kalabilmek için Bolşeviklerin teröre ihtiyaç duyduklarını yazmaktadır.[3][4][5] Bu görüşteki tarihçiler Bolşeviklerin halk tarafından desteklenmediklerine kanıt olarak Kasım 1917’de yapılan Kurucu Meclis seçimlerini gösterirler. Aynı zamanda işçiler adına iktidarı alan bir siyasi partinin kendisini protesto eden işçilere karşı gösterdiği şiddeti partinin sınıftan uzaklaşıp dejenere olmaya başlamasının işareti olarak açıklanır. Ayrıca toplumun sosyalizm ideali etrafında değiştirilebilmesi için acele ettiği düşünülen Bolşevikler tarihi gelişmeleri zorlamakla ve iradi müdahaleci olmakla suçlanırlar. Terör uygulamalarıyla bağlantılı olarak özellikle Kurucu Meclis’in kapatılması, Bolşeviklerin demokrasi düşmanı olduğunun iddia edilmesi için argüman olmuştur.

Bu görüşleri reddeden tarih anlayışının iddiaları ise farklıdır. Buna göre Bolşeviklerin halk tarafından desteklenmediğinin kanıtı olarak gösterilen seçimler aslında örgütlü Rus işçi ve yoksul köylülerinin devrime ve Bolşeviklere desteğini ortaya koymaktadır.[6] Kurucu Meclis’de çoğunluğa hakim olsa da Sovyetler yönetiminde çoğunlukta oldukları dönemde Temmuz Günleri sırasında işçilerin karşısında yer alan Menşevik ve SR’ların Bolşevik iktidarını tanımamaları da Bolşeviklerin gözünde bu öznelerin samimiyetsizliğinin göstergesi olur. Ayrıca Bolşevikler büyük sanayi merkezi şehirlerdeki Sovyet Organlarında çoğunlukta ve iktidardadır.[7] Bolşevikler özellikle iktidarlarının ilk dönemlerinde diğer sosyalist partileri de hükûmete dahil edebilmek için çok uğraşıp sürekli olarak reddedildikleri ve ancak Sol SR’lar tarafından desteklendikleri bilinmektedir.[8] İktidarlarına karşı yönelen şiddetli saldırılar sırasında özellikle karşı-devrime hizmet etmeyen muhalif tavırlara müsamaha gösterilmişse[9] de silahlı ayaklanmaya başvuran muhalefet tarzı şiddetle bastırılmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Рабинович А. Е. Моисей Урицкий: Робеспьер революционного Петрограда? (рус.) // Отечественная история : Журнал. — 2003. — № 1. — С. 3—23.
  2. ^ 10. Kongre kararları gereğince
  3. ^ Richard Pipes Communism: A History (2001) ISBN 0-8129-6864-6, s.39
  4. ^ Robert Conquest Reflections on a Ravaged Century (2000) ISBN 0-393-04818-7, s.101
  5. ^ Orlando Figes. A People's Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924. Penguin Books, 1997. ISBN 0-670-85916-8 s.630
  6. ^ Bolşevikler toplam kullanılan 35,333,666 oyun 9,023,963’ünü alarak oy kullananların en az %25’inin oyunu almıştır ve kırda örgütlü olan SR’ların ardından ikinci olmuştur. Ayrıca Rus toplumunun eğilimine bakıldığında ulusal ve dini topluluklar haricinde monarşi yanlısı Kadetlerin almış olduğu ve sadece 1,856,639 oy %0,05’e karşılık gelen eğilim genel yönelimin sosyalist partilere doğru olduğunu göstermektedir.
  7. ^ Bu gerçeklik de çoğu zaman göz ardı edilmektedir.
  8. ^ Bakınız ilk Sovnarkom bileşimi
  9. ^ Parti içindeki İşçi Muhalefeti hizbi

Konuyla ilgili yazılan eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • George Leggett, The Cheka: Lenin’s Political Police. Oxford University Press, 1987, ISBN 0-19-822862-7
  • Melgounov, Sergey Petrovich (1925) The Red Terror in Russia. London & Toronto: J. M. Dent & Sons Ltd.

Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Nedir? :Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? ile ilgili Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Ne Demektir? Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Açıklaması Nedir? Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Cevabı Nedir? Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Açıklaması? :Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Gerçek mi? :Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? ile ilgili Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Hakkında? :Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? ile ilgili Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kızıl Terör nedir?, Kızıl Terör anlamı nedir?, Kızıl Terör ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Emine Sultan (Abdülazizin kızı), Brno, Bernard Lacombe, No Más, André Cruz, Leck, Rus İmparatorluğunda Gürcistan, Studio Comet, Bogdan Hmelnitski, Raj Reddy, İlgisizlik, Anita ODay, Moussa Sissoko, Tek Tek, Noni suyu, Mustafa Canbey, Alparslan Erdem, Nisbetiye, Hermacha sericea, Regina, Saara Kuugongelwa, Parasteatoda brookesiana, Romi Aboulafia, Edward Feigenbaum, D 865, Belfast Uluslararası Havalimanı, Guaifenesin, Frederick Chapman Robbins, Cletus Spuckler, Jacques Tati, Anita Borg, Omuzdan ateşlemeli füze, Türk halk müziği ses sanatçıları listesi, Southwark, Celles, Hainaut, Jackson County, Florida, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Ibuprofen, Sırp Radikal Partisi, Oktay Vural, Chicago Bulls, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Davutköy, Diyadin, Anime ve manga, NGC 5054, Tuna Deltası, Alman kültürü, Bulgari, İskandinav Dağları, Aita, En İyi İnternet Dizisi Altın Kelebek Ödülü, Li Zicheng, Bozkaş, Tutak, Derin Sular, Billie Piper diskografisi, Duhovşçina Muharebesi, Windows 9x, Aşağıpiribeyli, Anilingus, Kyllandos, Aster limosus, Wilson Aparecido Xavier Júnior, Bindax, Kurşunlu, Air guitar, 1994 Kış Olimpiyatlarında Meksika, II. Ferenc Rákóczi, Futbol sporları, Madagaskar arması, İbrahim Kaboğlu, Popülasyon darboğazı, Mateus Carrieri, BASE jumping, Bira garsonu, Virani, Uzunsavat, Bingöl, Pulmoner venler, Trabzon Kuşatması (1282), Gastroşizis, NGC 2825, İsmail Hakkı Eldem, Giovanni Guareschi, Meiglyptes tristis, At Last, Eğitim Hakkında İmparatorluk Genelgesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi resim koleksiyonu, Geç Hattiler, Zerrine, ENGI, Simon Harris, Centropomus, Noel müziği, Björn Járnsíða, Taşdibek, Arapgir, Nokia 808 PureView, Nîmes, Barye, Üst motor nöron, Anişinabeler, Hüsnü Uğural Stadyumu,
Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?,