Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir?

Hasan Tahsin Ayni Nedir?

Hasan Tahsin Ayni Nedir?, Hasan Tahsin Ayni Nerededir?, Hasan Tahsin Ayni Hakkında Bilgi?, Hasan Tahsin Ayni Analizi? Hasan Tahsin Ayni ilgili Hasan Tahsin Ayni ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hasan Tahsin Ayni ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hasan Tahsin Ayni Ne Anlama Gelir Hasan Tahsin Ayni Anlamı Hasan Tahsin Ayni Nedir Hasan Tahsin Ayni Ne Anlam Taşır Hasan Tahsin Ayni Neye İşarettir Hasan Tahsin Ayni Tabiri Hasan Tahsin Ayni Yorumu 

Hasan Tahsin Ayni Kelimesi

Lütfen Hasan Tahsin Ayni Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hasan Tahsin Ayni İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı? Hasan Tahsin Ayni Ne Demek? ,Hasan Tahsin Ayni Ne Demektir? Hasan Tahsin Ayni Ne Demektir? Hasan Tahsin Ayni Analizi? , Hasan Tahsin Ayni Anlamı Nedir?,Hasan Tahsin Ayni Ne Demektir? , Hasan Tahsin Ayni Açıklaması Nedir? ,Hasan Tahsin Ayni Cevabı Nedir?,Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı?,Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hasan Tahsin Ayni Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı Nedir? Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hasan Tahsin Ayni Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hasan Tahsin Ayni - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hasan Tahsin Ayni

Hasan Tahsin Ayni Nedir? Hasan Tahsin Ayni Ne demek? , Hasan Tahsin Ayni Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı? Hasan Tahsin Ayni Ne Demek? Hasan Tahsin Ayni Ne Demektir? ,Hasan Tahsin Ayni Analizi? Hasan Tahsin Ayni Anlamı Nedir? Hasan Tahsin Ayni Ne Demektir?, Hasan Tahsin Ayni Açıklaması Nedir? , Hasan Tahsin Ayni Cevabı Nedir? , Hasan Tahsin Ayni Kelimesinin Anlamı?






Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir?

Hasan Tahsin Ayni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hasan Tahsin Aynî
Kabataş İdadisi Müdürü
Görev süresi
4 Nisan 1908 - 20 Kasım 1908
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Lütfü Emiroğlu
İstanbul Hukuk Mektebi Dekanı
Görev süresi
27 Ocak 1920 - 23 Haziran 1927
Yerine geldiği Ahmed Selahaddin Bey
Yerine gelen Tahir Taner
Mekteb-i Sultanî Müdürü
Görev süresi
1 Ocak 1923 - 24 Şubat 1923
Yerine geldiği Salih Arif Bey
Yerine gelen Faik Bey
Kişisel bilgiler
Doğum Hasan Tahsin
1876
Serfiçe, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 11 Mayıs 1962 (86 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Evlilik(ler) Nimet Aynî
Çocuk(lar) Nevin Tektaş
Berin Öker
Nesrin Garan
Bitirdiği okul Vefa İdadisi
Mekteb-i Mülkiye-i Şahane
Mesleği Akademisyen, bürokrat

Hasan Tahsin Ayni ya da Aynîzâde Hasan Tahsin (1876 – 11 Mayıs 1962), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında önemli görevler üstlenmiş bürokrat, iktisatçı, akademisyen.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1876 yılında o dönemde Manastır vilayetine bağlı olan Serfiçe kasabasında, kasabanın ileri gelenlerinden tüccar komisyoncusu Mehmed Necib Aynî Efendi ile Refika Hanım’ın oğulları olarak dünyaya gelmiştir.

Doğumundan kısa bir süre sonra ailesinin Selanik’e, daha sonra da İstanbul’a göç etmesi nedeniyle ilköğrenimine İstanbul’da sıbyan mektebinde başlamış, daha sonra dönemin ilk özel okulu olarak kabul edilen Şemsü’l-Maarif Mektebi’ne devam etmiştir. Bu okuldan 12 Temmuz 1889 tarihinde aliyyü’l-âlâ derecesiyle mezun olmasının ardından Vefa İdadî-i Mülkî-i Şahane’ye başlamıştır. Buradan 9 Kasım 1892 tarihinde âlâ derecesiyle mezun olmasının akabinde ise Mekteb-i Mülkiye-i Şahane’ye devam etmiş ve 5 Ağustos 1896 tarihinde aliyyü’l-ala derecesi ve birincilikle bu okuldan da mezun olmuştur.

Lise yıllarında Fransızcasını geliştirmek için mektep hocalarından Mösyö De Varz’ın Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye’deki derslerine katılmış ve bu sayede Fransızcasını ilerletmiştir.

26 Eylül 1896 tarihinde Maarif Nezareti Muhasebe Kalemi’ne memur olarak tayin edilmiştir. Bu memuriyetini devam ettirirken Üsküdar İdadisi, Mekteb-i Mülkiye-i Şahane bünyesinde oluşturulan Aşiret Mektebi, Numune-i Terakki Mektebi, Dersaadet İdadisi, Eğrikapı Merkez Rüştiyesi ve Vefa Lisesi’nde ilm-i servet, tarih-i umumi, riyaziye, mevâlid gibi muhtelif dersler vermiştir.

14 Mayıs 1900 tarihinde Maarif Nezareti Mektubî Kalemi hulefalığına, 8 Mayıs 1906 tarihinde ise aynı kalemde mümeyyizliğe tayin edilmiştir. Bu memuriyet devresinde ise Numune-i Terakki Mektebi ve Mercan İdadisi’ndeki derslerini sürdürmüştür.

4 Nisan 1908 tarihinde henüz kurulmuş olan Kabataş İdadisi’nin kurucu müdürlüğüne getirilmiştir. 21 Nisan 1908 tarihinde Vefa ve Mercan İdadilerindeki muallimlik görevleri sona ermiş, Kabataş İdadisi’nin edebiyat ve ilm-i servet dersleri muallimliğine tayin edilmiştir.

25 Ağustos 1908 tarihinde Ticaret Mektebi’nin müdürlüğüne getirilmiş, 20 Kasım 1908 tarihinde aynı mektebin ilm-i servet dersi muallimliği kendisine tevcih edilmiş, Kabataş İdadisi’ndeki görevleri sonlanmıştır. Aynı kurumda usul-i maliye dersi muallimliği de kendisine tevcih edilmiştir.

16 Eylül 1909 tarihinde günümüzde Sayıştay olarak bilinen Divan-ı Muhasebat’ta azalığa tayin edilmiş; 19 Eylül’de Mekteb-i Mülkiye ve 12 Ekim’de ise Mekteb-i Hukuk’ta ilm-i iktisad dersi muallimliğine getirilmiştir. Yine bu dönemde Hamidiye Ticaret Mekteb-i lîsi’nde -günümüzde Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi- müdürlük yapmıştır.

11 Eylül 1909 – 24 Ekim 1909 tarihleri arasında vekaleten Divan-ı Muhasebat Müddeiumumiliği (Sayıştay savcısı) görevini ifa etmiştir. 1910 Eylül’ünde Belediye İstikraz Tahvilleri’ni Osmanlı Hükûmeti adına kontrol etmekle görevlendirilerek Londra’ya gönderilmiştir. Temmuz 1911 tarihinde ise Divan-ı Muhasebat ihtisası için Fuat Bey ve mümeyyizlerden Petri Efendi ile birlikte Viyana, Berlin, Brüksel, Roma ve Paris’e gitmiş ve Ağustos ayında İstanbul’a dönmüştür.

15 Eylül 1913’te Maliye Nezareti bünyesinde bulunan Islahat-ı Maliye Komisyonu azalığına getirilmiş, 20 Eylül 1913’te ise vekaleten Maliye Nezareti müsteşarlığına getirilmiştir.

7 Ağustos 1914 tarihinde Medresetü’l-Kuzat iktisat dersi muallimliğine getirilmiş, Nisan 1915 tarihinde Maliye Nezareti Müsteşarlığı’na atanmış, Ekim 1916’da ise lî İktisad Meclisi azalığına getirilmiştir.

Aralık 1918 tarihinde Sulh Hazırlığı Komisyonu azalığına ve Şubat 1919’da tekrar Islahat-ı Maliye Komisyonu azalığına getirilmiştir.

Emekliye ayrıldığı yıl olan 1920’de Darülfünun Hukuk Fakültesi’nin reisliğine gelmiş, istifa ettiği 1927 yılına kadar bu görevi aralıksız bir şekilde sürdürmüştür. Darülfünun Hukuk Fakültesi’ndeki dekanlık ve öğretim üyeliği görevi esnasında kısa bir süre Galatasaray Lisesi’nde de müdürlük yapmıştır.

1933 yılındaki Üniversite Reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi’nde kendisine görev verilmemiştir. 1938 yılında kendi isteğiyle emekliliğe ayrılmış ve gündelik hayatına mali müşavirlik ve avukatlık yaparak devam etmiştir. Emekliliğinden sonra da İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi ile Mülkiye’deki Maliye dersi profesörlüğünü bırakmamıştır.

10 Aralık 1897 tarihinde dördüncü rütbeden Mecidi nişanı, 14 Haziran 1901 tarihinde dördüncü rütbeden Nişan-ı Ali, 15 Nisan 1902 tarihinde rütbe-i saniye sınıf-ı sani, 12 Mart 1914 tarihinde ikinci rütbeden Nişan-ı Osmani tevcih buyurulmuştur.

Fransızca, Arapça ve Farsça bilen Hasan Tahsin Ayni, 11 Mayıs 1962 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 13 Mayıs 1962 tarihinde Merkezefendi Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilmiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Muhtasar İlm-i Hâl, Kanaat Matbaası ve Kütüphanesi, İstanbul 1329
  • İlm-i Mali, Kanaat Matbaası, İstanbul 1330
  • Ondokuzuncu Asır Bidayetinden Zamanımıza Kadar Türk Bütçesi ve Maliye Sistemi, Matbaa-i Ebüzziya, İstanbul 1928
  • Borsa Rehberi, Esham ve Tahvilat-ı Kambiyo ve Nûkud Borsası Yayını, İstanbul 1928
  • İlmi Mali ve Maliye Kanunları, Kanaat Kütüphanesi, İstanbul 1934

Makaleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Veraset ve İstifa’, Servet-i Fünûn, On Üçüncü Cild, Aded 335 (31 Temmuz Sene 1313), ss. 359-361
  • Sizden Bana, Servet-i Fünûn, On Dördüncü Cild, Aded 339 (28 Ağustos 1313), ss. 7-8
  • Medfun Emeller, Servet-i Fünûn, On Dördüncü Cild, Aded 348 (30 Teşrin-i Evvel Sene 1313), ss. 152-154
  • lî, Servet-i Fünûn, On Yedinci Cild, Aded 422 (1 Nisan Sene 1315), s. 93
  • Serbesti-i Mübâdelât ve Usul-i Himaye-1, Aşiyan, Birinci Cild, Numro 3 (28 Şaban 1326-11 Eylül 1324), ss. 86-89
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı, İstişare, Numro 4 (28 Eylül 1324), ss. 178- 184
  • İctimaiyyat: Nüfus Meselesi, Beyanü’l-Hakk, Birinci Sene, Aded 3 (23 Ramazan Sene 326-6 Teşrin-i Evvel Sene 324), ss. 20-22
  • Serbesti-i Mübâdelât ve Usul-i Himaye-2, Aşiyan, Birinci Cild, Numro 7 (26 Ramazan 1326-9 Teşrin-i Evvel 1324), ss. 203-206
  • Ticaret Şirketleri ve Menafi-i İktisadiyesi, Beyanü’l-Hakk, Birinci Sene, Aded 5 (7 Şevval Sene 326-20 Teşrin-i Evvel Sene 324), ss. 100- 101
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı-2, İstişare, Numro 8 (30 Teşrin-i Evvel 1324), ss. 369-371
  • Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı, Mâbad, İstişare, Numro 9 (6 Teşrin-i Sani 1324), ss. 412- 414
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizmin Buhranı)-4, İstişare, Numro 12 (27 Teşrin-i Sani 1324), ss. 561-563.
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı, Mâbad, İstişare, Numro 13 (4 Kanun-ı Evvel 1324), ss. 611-613
  • Usûl-i Himâye ve Serbest-i Mübâdelât, Aşiyan, İkinci Cild, Numro 14 (23 Zilkade 1326-4 Kanun-ı Evvel 1324), ss. 15-17
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı, Mâbad, İstişare, Numro 17 (7 Kanun-ı Sani 1324), ss. 803-806
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı, Mâbad, İstişare, Numro 17 (7 Kanun-ı Sani 1324), ss. 836-840
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, (Emperyalizm)in Buhranı, İstişare, Numro 22 (12 Şubat 1324), ss. 1038-1043
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, Emperyalizmin Buhranı, İstişare, Numro 23 (19 Şubat 1324), ss. 1094-1095
  • İzhar-ı Mütalaa: Yirminci Asır İbtidasında Britanya İmparatorluğu, Emperyalizmin Buhranı, İstişare, Numro 24 (26 Şubat 1324), ss. 1140-1142
  • Bibliyografi: (Ruhü’l-Cemaat) Hakkında, İstişare, Numro 25 (5 Mart 1324), ss. 1168-1170
  • Avrupa’da Usûl-i Himâye Hareketinin Menşeileri, İctihad, İkinci Sene, Numro 9 (Mayıs 1909), ss. 325-329
  • Yirminci Asırda Mesele-i İktisadiye, 1-3, Ulum-ı İktisadiyye ve İctimaiyye Mecmuası, Cild 3, Numro 9 (1 Eylül 1325), ss. 113-128
  • Yirminci Asırda Mesele-i İktisadiye, 4-6, mâbad, Ulum-ı İktisadiyye ve İctimaiyye Mecmuası, Cild 3, Numro 10 (1 Teşrin-i Evvel 1325), ss. 198-208
  • Yirminci Asırda Mesele-i İktisadiye, 7-9, mâbad, Ulum-ı İktisadiyye ve İctimaiyye Mecmuası, Cild 3, Numro 11 (1 Teşrin-i Sani 1325), ss. 371-385
  • Tarih-i İktisad, Mülkiye Mecmuası, Numro 14 (1 Mart 1326), ss. 57-60
  • Tarih-i İktisad, Mülkiye Mecmuası, Numro 15 (1 Nisan 1326), ss. 61-64
  • Tarih-i İktisad, Mülkiye Mecmuası, Numro 21 (1 Teşrin-i Evvel 1326), ss. 43-49
  • Tarih-i İktisad, Mülkiye Mecmuası, Numro 22 (1 Teşrin-i Sânî 1326), ss. 54-62
  • Tarih-i İktisad, Mülkiye Mecmuası, Numro 26 (1 Mart 1327), ss. 93-95
  • Gümrük Tarifeleri, İktisadiyat Mecmuası, Yıl 1, Sayı 1 (8 Şubat 1331), ss. 3-5
  • İstikrazat Nasıl Akd Olunur, Darülfünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sene 2, Sayı 15 (Muharrem 1343-Temmuz 1340), ss. 405-412
  • Düyun-ı Umumiye Yükünün Tahfifi Çareleri, Darülfünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sene 3, Sayı 21 (Teşrin-i Sani 1341), ss. 1090-1102
  • Hukuk Malı: Vergilerde Deavi-i İdare, Hukuk Bilgiler Mecmuası, Sene 1, Numro 9 (Mayıs 1927), ss. 556-564
  • Cihan Buhranı, Mülkiye Mektebi Mecmuası, Cilt 1, Sayı 9 (1931), ss. 14-20.
  • Dünya İktisat Konferansı, Mülkiye Mektebi Mecmuası, Sayı 23 (1933), ss. 34-37
  • İktisat Aleminde Hüküm Süren Karanlık, Mülkiye Mektebi Mecmuası, Sayı 26 (1933), ss. 32-34
  • Fransa’da Aksiyonlu Şirketlerin Verdiği Vergiler, Mülkiye Mektebi Mecmuası, Sayı 33 (1933), ss. 40-43
  • İçtimai Meseleler Amele Hareketi, Mülkiye Mektebi Mecmuası, Sayı 37 (1934), ss. 55-58
  • Cahid’e Ait Bazı Hâtıralar, Okul Sıralarında, Dünya Gazetesi, s. 2, 09.11.1957, Salt Araştırma, FFT238001.

Çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Charles Gide, İlm-i İktisad Dersleri, Mütercimleri: Hasan Hamdi (Hasancan), Hasan Tahsin (Aynîzâde), H. Zühdi (İnhan), Birinci Cild, Kader Matbaası, İstanbul 1327
  • Charles Gide, İlm-i İktisad Dersleri, Mütercimleri: Hasan Hamdi (Hasancan), Hasan Tahsin (Aynîzâde), H. Zühdi (İnhan), İkinci Kitab, Kanaat Matbaası, İstanbul 1331
  • Charles Gide, İlm-i İktisad Dersleri, Mütercimleri: Hasan Hamdi (Hasancan), Hasan Tahsin (Aynîzâde), H. Zühdi (İnhan), İkinci Kitab, Matbaa-i mire, İstanbul 1334
  • Charles Gide, İlm-i İktisad Dersleri, Mütercimi Aynîzâde Hasan Tahsin, Dördüncü Kitab, Matbaa-i mire, İstanbul 1334
  • René Worms, “Ulum-ı Siyasiye ve İctimaiye, İktisad-ı İctimâ’-1”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Servet-i Fünûn, Yirminci Cild, Aded 507 (26 Teşrin-i Sani Sene 1316), ss. 215-218
  • René Worms, “Ulum-ı Siyasiye ve İctimaiye, İktisad-ı İctimâ’-2”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Servet-i Fünûn, Yirminci Cild, Aded 511 (14 Kanun-ı Evvel Sene 1316), ss. 264-266
  • René Worms, “Ulum-ı Siyasiye ve İctimaiye, İktisad-ı İctimâ’-3”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Servet-i Fünûn, Yirminci Cild, Aded 517 (25 Kanun-ı Sani Sene 1316), ss. 359-362
  • René Worms, “Ulum-ı Siyasiye ve İctimaiye, İktisad-ı İctimâ’-4”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Servet-i Fünûn, Yirmi Birinci Cild, Aded 521 (22 Şubat Sene 1316), ss. 6-7
  • René Worms, “Ulum-ı Siyasiye ve İctimaiye, İktisad-ı İctimâ’-5”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Servet-i Fünûn, Yirmi Birinci Cild, Aded 525 (22 Mart Sene 1317), ss. 77-79
  • René Worms, “Ulum-ı Siyasiye ve İctimaiye, İktisad-ı İctimâ’-6”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Servet-i Fünûn, Yirmi Birinci Cild, Aded 528 (12 Nisan Sene 1317), ss. 124-125
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darülfünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sene 2, Sayı 13 (Receb 1342-Şubat 1340), ss. 200-206
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye, mâbad”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darüflünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sayı 17 (Mart 1341), ss. 627-635
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye, mâbad”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darüflünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sayı 19 (Temmuz 1341), ss. 884-894
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye, mâbad”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darüfünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sayı 26 (Eylül 1926), ss. 330-342
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye, mâbad”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darüflünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sayı 27 (Teşrin-i Sânî 1926), ss. 415-422.
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye, mâbad”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darüflünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sayı 28 (Kanun-i Sânî 1927), ss. 498-502
  • Edgard Allix, “İstikraz ve Düyun-ı Umumiyye, mâbad”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darüflünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sayı 29 (Mart 1927), ss. 593-598
  • Mösyö Salüst, “Bolşevizmin Gizli Esasları”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darülfünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sene 6, Sayı 36 (Mayıs-Haziran 1928), ss. 1251-1273
  • Mösyö Salüst, “Bolşevizmin Gizli Esasları”, Mütercim: Aynîzâde Hasan Tahsin, Darülfünun Hukuk Fakültesi Mecmuası, Sene 6, Sayı 37 (Temmuz-Ağustos 1928), ss. 1327-1338
Akademik görevi
Önce gelen:
Ahmed Selahaddin Bey
Darülfünun Hukuk Fakültesi Müdürü
1920-1927
Sonra gelen:
Tahir Taner

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Uğur Avcı, "Mülkiyelilerin “Baba”sı: Aynîzade Hasan Tahsin (1876-1962)", ANASAY, Yıl 7, Sayı 23, 171 - 199
  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA). DH.d.SAİD. (Başbakanlık Osmanlı Arşivi Dahiliye Nezareti Sicill-i Ahvâl Defterleri) No: 129/99

Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Nedir? :Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? ile ilgili Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Ne Demektir? Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Açıklaması Nedir? Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Cevabı Nedir? Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Açıklaması? :Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Gerçek mi? :Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? ile ilgili Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Hakkında? :Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? ile ilgili Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hasan Tahsin Ayni nedir?, Hasan Tahsin Ayni anlamı nedir?, Hasan Tahsin Ayni ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Philip Hauge Abelson, Mustafa Sabri Efendi, Flaş bellek (psikoloji), Halkalı Meydanı, Gabriel Milito, SC Bastia sezonları listesi, Bireysel Emeklilik Sistemi, Hasan Nadir, No Strings Attached (N Sync albümü), FK Sloga Yugomagnat, Avada kedavra, Frankfurt Deklarasyonu, Forest Whitaker, Magna Carta, 1210, Asia League Ice Hockey, Geschendorf, 13. Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü Kurultayı, Salman Barajı, William Jevons, Nemesis (mitoloji), Nübye, 2008 yapımı Türk filmleri, Tomas, Güneş kütlesi, Karl Krazeisen, Nermin Abadan Unat, Mahperi Mertoğlu, FC Viitorul Constanța, Romulus Augustus, Uluslararası iktisat, Tommy ve Tuppence, Momos, Aleksey Brusilov, İsmail Ogan, Aline Lahoud, Jacques Baumer, Segunda División RFEF, Anadolu Sigorta, Seyit İbrahim Efendi, 28. Altın Kelebek Ödülleri, Biyolojik antropoloji, Globülin, Castiglione del Genovesi, Globulin, Yaratılış Destanı (Altay), Hırvatistanda LGBT hakları, Sevilen havari, Samim Emek, American Gangster (film), Yılanlar, İskender Hamdi Orhon, Endemik (tıp), Samed Yeşil, Ermeni mutfağı, Revü, Kabaçam Ören Yeri, Belpınar, Ayancık, Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi, Karapınar Düzlüğü, Yılan, Mustafa Koç, 2015 Cannes Film Festivali, Drukşiai Gölü, Üçdam, Uğurludağ, Bojanowo, Beko, Ólafur Ragnar Grímsson, Norveç Meteoroloji Enstitüsü, Kessler İkizleri, İskandinav Dağları, Harput, BUPS, Ancien Régime, Surinam Airways, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu, Take Him Home, Anita Traversi, NGC 5504, Fleetwood Town FC, LIDAR, Bassingbourn cum Kneesworth, Helmut Kohl, Komedi Dükkanı, Hırsız Polis, Genbun, Mızmız Myrtle, Minab şehristanı, Oliver (şarkı), Utena, Ekolojik genetik, Apa Barajı, John Russell, Sulcia, Delio Rossi, NGC 966, Taitō, Dikenli, Korgun, Andrea Stramaccioni, Konstans,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,