Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir?

Bireysel psikoloji Nedir?

Bireysel psikoloji Nedir?, Bireysel psikoloji Nerededir?, Bireysel psikoloji Hakkında Bilgi?, Bireysel psikoloji Analizi? Bireysel psikoloji ilgili Bireysel psikoloji ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Bireysel psikoloji ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Bireysel psikoloji Ne Anlama Gelir Bireysel psikoloji Anlamı Bireysel psikoloji Nedir Bireysel psikoloji Ne Anlam Taşır Bireysel psikoloji Neye İşarettir Bireysel psikoloji Tabiri Bireysel psikoloji Yorumu 

Bireysel psikoloji Kelimesi

Lütfen Bireysel psikoloji Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Bireysel psikoloji İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı? Bireysel psikoloji Ne Demek? ,Bireysel psikoloji Ne Demektir? Bireysel psikoloji Ne Demektir? Bireysel psikoloji Analizi? , Bireysel psikoloji Anlamı Nedir?,Bireysel psikoloji Ne Demektir? , Bireysel psikoloji Açıklaması Nedir? ,Bireysel psikoloji Cevabı Nedir?,Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı?,Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Bireysel psikoloji Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı Nedir? Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Bireysel psikoloji Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Bireysel psikoloji - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Bireysel psikoloji

Bireysel psikoloji Nedir? Bireysel psikoloji Ne demek? , Bireysel psikoloji Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı? Bireysel psikoloji Ne Demek? Bireysel psikoloji Ne Demektir? ,Bireysel psikoloji Analizi? Bireysel psikoloji Anlamı Nedir? Bireysel psikoloji Ne Demektir?, Bireysel psikoloji Açıklaması Nedir? , Bireysel psikoloji Cevabı Nedir? , Bireysel psikoloji Kelimesinin Anlamı?






Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir?

Bireysel psikoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bireysel psikoloji, Alfred Adler tarafından geliştirilen, psikanalizden ayrı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuram.

Yaşamın özünde saklı olan gelişme, çaba harcama, iş görme eğilimiyle kendini açığa vuran gizemsel yaratıcı gücü kavrama arzusu, belli bir alandaki yenilgiyi bir başka alanda sağlanacak başarıyla dengeleme isteğinden doğup çıkmıştır.

Adler, başlarda Sigmund Freud'un izleyicilerindenken, daha sonra fikir ayrılığına düşerek kendini bireysel psikolojiyi geliştirmeye adamış, Aşağılık kompleksi, Üstünlük kompleksi gibi karmaşalar öne sürmüştür. Birçok bakımdan Freud'un kuramına karşı geliştirdiği kavramlar vardır. 'Ego' karşısında 'benlik' gibi.

Bazı ilkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mantık, yaşam istemi, aşk insan sevgisi, işbirliği ve dil: Toplumsal yaşamın gereksinimleridir. Nevrozu açığa çıkarmak için çabalayan nevrotik; toplumsal yaşama karşı yöneltilmiştir.
  • Mantık bile karşı zorlanım egemenliği altında kalır. Psikozda olduğu gibi, bu süreç sonunda mantığın etkisizleşmesine kadar gidebilir.
  • Bir nevrozu ve psikozu tedavi etmek için hastanın tüm yaşam şekillerini değiştirip, hiçbir koşul öne sürmeksizin toplumun içine döndürülmelidir.

Bireysel psikoloji yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adler, nevroz ve psikozun temel bir özelliği olarak ele aldığı "Mesafe Sorunu"nunda, bireysel psikolojinin pratik öneminden şöyle bahseder: "Bireyin yaşam planı ve yaşam çizgilerinin yaşama karşı, topluma karşı, toplumdan prestij kazanmak için planlarından ve grup bilincinin doğasından saptanabilen kesinlik derecesinde aranmalıdır."

Adler, bireysel psikolojide daha çok üç unsur üzerinde durur; eski anılar (özellikle çocukluk yılları), ailedeki yeri (kaçıncı çocuk olduğu, tek mi, ikiz mi, kalabalık bir aile mi olduğu), düş yorumları. Bunun yanında insan, toplumdan bağımsız olarak bir insan değildir. Toplumla beraber ele alınarak değerlendirilmelidir. İnsan sürekli üstünlük kurma, aşağılık duruma düşürme gibi davranışların peşindedir.

Kendi öne sürdüğü kurala göre;"ruhsal bir eylemin ya da onun yaşam planının amacı tanınınca, o zaman onu oluşturan parçaların tüm hareketlerinin hem amaç hem de planıyla çakışacağını var sayılmaz."[1]

Ruhsal hermafroditizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocuğun gelişim evrelerinde kalıtımsal eksik organlara, organik sistemlere ve iç salgılama bezelerine sahip olmanın yarattığı durumun; normal bir zayıflık ve çaresizlik duygusu aşırı ölçüde şiddetlenmiş ve derinden hissedilen bir aşağılık duygusuna dönüşmesidir. Zayıflık, hastalıklı olma, sakarlık, beceriksizlik, kekemelik, konuşma bozukluğu, yatağa işeme bozuklukları görülebilir. Bunlardan ötürü ceza gören, aşağılanan ya da dışlanan çocuk toplum içinde uyumsuz hale gelir.

Yalnız bu kenara itilme duygusu fazla uzun sürmez, aşırlı duyarlılık gelişir, ruh dengesi bozulur. Bu tür çocuklarda üstünlük kurma, sahip olma, ele geçirme, her şeyi bilme arzusu önplandadır. Soylu bir kökten geldiklerine, kahraman olduklarına, benzersizliklerine inanırlar. Hep bu ve bunun gibi çabaların peşindedirler. Ele geçiremedikleri, karşılayamadıkları her arzu için daha da hırslanırlar.

Bunlara göre Adler şunu dile getirir: "Aktif ve pasif niteliklerin bir karışımının her zaman bulunmasına karşın, kızsı bir boyun eğme eğiliminin oğlansı bir meydan okuma türüne dönüşmesi de söz konusudur."

Erkeksi protesto[değiştir | kaynağı değiştir]

Adler'e göre erkek; birey olarak doğuştan gelen bir üstünlüğe sahiptir. Buna bir eşitlik ilkesi değil de, toplumun ataerkil bir yapıya sahip oluşundan dolayı inanır. Buna göre bulunduğu çevre, ailesel faktörlerden dolayı kız çocuğun aşağılık duruma düşmesi, erkek olma isteği, cinsel nitelik yönünden yanlış anlayarak tercih değişikliğine neden olur. Bunun sebebini eksiklik duygusu olarak görür.

Erkek tarafından bu eksiklik duygusu yaşandığında, kişi gelecekte aşırı hassas, alıngan, şiddete dayanan bir yaşam sürer. Geçmiş anılar, ruhsal durumu, kadınsı olmaya başlamasına neden olabilir. Bunun sebebi olaraksa kadınlar tarafından aşağılanmak, çocukluğunda kızsı bir yaşam sürmek ya da olağandışı durumları gösterir.

Bireysel psikolojide 'Nevroz'[değiştir | kaynağı değiştir]

Adler'in nevrozla ilgili şu formül dikkat çekicidir:

Birey + deneyim + çevre + yaşamın talepleri = Bir nevroz

Çözümlenmesiyle ilgi olarak da şu formülü ortaya atar:

Değerlendirme + Düzenleme (Deneyimler + Karakter + Duygusallık + Semptomlar) = Kişilik ideali

Ve şu şekilde ekler; "tasarlanmış olan tek kesin ve sabit nokta kişilik idealidir. Nevrotik, tanrısallığa daha çok yaklaşmak amacıyla, bireyselliğini, deneyimlerini ve çevresini yan tutucu bir biçimde değerlendirir."

Adler, 1913 yılında açıkladığı "Bireysel Psikolojinin Uygulanması İçin Yeni Yol Gösterici İlkeler"de, şunlardan bahseder:

  • Her nevrozu bir üstünlük duygusu kazanmak amacıyla kişinin kendisini aşağılık duygusundan kurtarmaya çalışması olarak tanımlayabiliriz.
  • Nevrozun yolu ne toplumsal görev yapma yönüne gider, ne de yaşam sorunlarını çözmeye yöneliktir; o, küçük aile çevresinden kendisine bir çıkış yolu bularak, hastanın soyutlanmasını sağlar.

Nevrozun bilinçdışı önermeleri:

  • Her türlü koşul altında insan ilişkileri bir mücadeleyi temsil eder.
  • Kadının seksi aşağı konumdadır ve tepkisiyle erkek gücünün ölçümü olarak görev yapar.

Zorlanım nevrozu

Zorlanım nevrozu, besin alınımında sinirsel reddetme, açlık zorlanımı, mastürbasyon gibi geniş sorunlardır.

Kişinin yapmak zorunda olduğu halde yapmamakta direndiği, diğer yandan yapmaması gerekenleri yaptığı nevroz çeşitidir.

Aşağılık kompleksi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağılık kompleksi, kişinin bazı yönlerde kendini diğerlerinden aşağı hissetmesi anlamında kullanılır.

Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür. Sıklıkla farkına varılmaz ve telafi etme düşüncesi, kişileri eziyet içine sürükler, şaşırtıcı bir kazanım veya aşırı bir antisosyal davranışla sonuçlanır.

Üstünlük kompleksi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üstünlük kompleksi kişinin doğuştan var olan aşağılık kompleksine dayanarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme karmaşasıdır. Kişi hep üstün duruma geçme, sahip olma, kendini kahraman gibi görme davranışları gösterir.

Adler, bu gibi insanların aile, geçmiş anılar gibi faktörlerden dolayı toplumun dışında kaldığını, soyutlandığını ifade eder.

Tedavi şeklininse dostane ve güleryüz ile, içinde bulundukları durumu hoşgörü çerçevesinde anlatarak onları bu durumdan kurtarmamız gerektiğini savunur. Onun için bundan başka çıkar yol yoktur.

Sinirsel uykusuzluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinirsel uykusuzluk, kısaca uykusuzluk, bireysel psikolojide de olduğundan farklı işlenmemiştir. Genel olarak, özellikle ağır uykusuzluk türlerini psikozun habercisi olarak görmüştür.

Tedavi yöntemi; hastaya, hastalığın olumlu bir şekilde tedavi edilebilecek olduğuna inandırıp, uyumasını engelleyen düşüncelerin öğrenilerek onun için önemsiz olduğuna şartlandırılmasıdır.

Adler, bu konuda şunları sezinleyerek dile getirmiştir: "Başka türlü ya ulaşılamayacak ya da ancak kişinin tüm benliğin bilinçli sorumluluğunun kullanılmasıyla ulaşılabilecek bir benliğin bilinçli sorumluluğunun kullanılmasıyla ulaşılabilecek bir şeyi hiçbir sorumluluğun altına girmeden elde etme."[2]

Ayrıca Adler, uykuda alınan pozisyonlar üzerine de değerlendirmeler yapmıştır. Alınan pozisyonlarla ruhsal durumun, sinirsel uykusuzluğun, çok uyumanın ya da sorunların kîsmi olarak anlaşılabileceğini ileri sürmüş; "Bireysel Psikoloji" adlı eserinde ek olarak yer vermiştir.[1]

Eşcinsellik[değiştir | kaynağı değiştir]

Adler, birçok psikologdan ve genel düşüncelerden ayrı olarak, eşcinsellik hakkında ileri sürülen görüşlere yeni görüşler katmıştır. Kalıtımsal kadınsı ve erkeksi faktörlerin, erkek eşcinseller arasında, bir kadındaki kadınsı özelliklerden daha kolay görülebilir olduğunu belirtmiştir.

Eşcinselin toplumsal yaşama karşı düşmanca bir tavır içinde olduğunu, tercihi ve içinde bulunduğu durum yüzünden mesleğini değiştirdiğini, geç başlayıp erken biten bir dönem olduğunu gözlemlemiştir.

Diğer yandan iki, üç yaş arası büyüme çağlarından başlayarak çocuğun sadece karşı cinsten arkadaşlarla büyümesi, cinsel niteliğini anlayamaması ve ailenin bu yüzden üstüne düşmemesi gibi faktörleri öne sürmüştür. Ailedeki diğer bireylerin kız, çocuğun erkek, ya da diğer bireylerin erkek, çocuğun kız olması gibi durumları değerlendirmiştir.

Eserlerinde bu durumu ele alırken vakaları ve eşcinsellik faktörlerini ayrı almış, esas olarak işlemiştir.

Bireysel psikoloji hakkında yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Bireysel psikoloji kuşkusuz, bireysel insanla ilgilenir ve insanın içgüdüsel dürtülerini tatmin etmeye çalıştığı yolları inceler. Ancak, yalnızca çok nadiren ve belirli istisnai koşullar altında, bir insanı diğer bireylerle olan ilişkisinden soyutlayan bir durum içinde kalma durumu söz konusudur. Bireyin ruhsal yaşantısında diğer insanlar çoğunlukla model, nesne, yardımcı olarak ya da karşıt olarak düşünülmek zorundadır. Böylelikle, başından itibaren, bireysel psikoloji, kendiliğinden, toplum psikolojisidir de - genel anlamda değil, sadece bu sınırlar içinde."[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Alfred Adler - Bireysel Psikoloji, S. 15
  2. ^ Alfred Adler - Bireysel Psikoloji/Sinirsel Uykusuzluk, S. 213
  3. ^ Sigmund Freud, Grup Psikolojisi ve Benlik Çözümlemesi

Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Nedir? :Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? ile ilgili Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Ne Demektir? Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Açıklaması Nedir? Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Cevabı Nedir? Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Açıklaması? :Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Gerçek mi? :Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? ile ilgili Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Hakkında? :Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? ile ilgili Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? burada bulabilirsiniz. Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Bireysel psikoloji nedir?, Bireysel psikoloji anlamı nedir?, Bireysel psikoloji ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Cedi Osman, United States Army War College, Hankala Muharebesi (1222), Vesikalı Yarim, CO Les Ulis, Nadya Petrova, Başköy Barajı, Abdou Traoré (futbolcu), Pernik (il), Baixo Mondego, Ülgür Gökhan, Romulus Augustulus, Alev Ebuzziya, Çürüksulu Mahmud Paşa, 2023 Türkiye Yağlı Güreş Ligi, Çanakkale Havalimanı, Ali İhsan Yavuz, Bulbophyllum tardeflorens, Lezíria do Tejo, St. Michael Kilisesi, Hildesheim, 5. Komando Alayı, Serapias vomeracea, Cávado, Dereler, Canik, Çanakkale Havaalanı, Ursus americanus pugnax, Ashendon, Maxwell ilişkileri, Cova da Beira, Adelanto, Kaliforniya, Açık dünya, İoannis Kananos, Second Cup, Muhafızgücü, Musculus, Napoli pizzası, Rhinolasius, Carabus tuberculipennis, İnfilak, Saltukova Tren İstasyonu, Botanofobi, Radyo galaksisi, Tsutinalar, Apadana, Enterprise JavaBeans, Kemal Aslan, Çalkıran, Tunceli, Çelik çerçeve, Müsaadenle, Çörvoda, Orogastrura, Solaris (film, 1972), Norihiro Kawakami, Kurmalar, Ilgaz, Liliya Shobukhova, Kaliningrad Stadyumu, Formula 1 Grand Prix kazananlar listesi, Kültürel alan, Gnaeus Pompeius, Georges Couthon, Omid Abtahi, Calophysus, 1997 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Baixo Alentejo, Anoreksia Nervoza, Fetiales, Azem Hajdari, Spermophora dumoga, David Omar Rodríguez Barrera, Oldenhütten, Tetanos, Çardak Tren İstasyonu, Pachyphragma macrophyllum, Güneş lekeleri, 1991 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması, Meriç, Funk Metal, Beira Interior Norte, Everglades, Büyük Lizbon, Yalnız, Elazığ, Nemeris, Dormagen, Pinus, Özgüven, Yusufeli, Theridion cazieri, Otoyol (şirket), NGC 7080, Nuisiana, İyatrojenez, Anna Ulyanova, Aieti, Brooks Koepka, NGC 1184, James Valentine, 1. Çağatay Hükûmeti, Sait Özçivril, Asker Ressamlar, Caterina Sforza, Emir dağı,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,