BMC Belde Nedir?
BMC Belde Nedir?, BMC Belde Nerededir?, BMC Belde Hakkında Bilgi?, BMC Belde Analizi? BMC Belde ilgili BMC Belde ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. BMC Belde ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. BMC Belde Ne Anlama Gelir BMC Belde Anlamı BMC Belde Nedir BMC Belde Ne Anlam Taşır BMC Belde Neye İşarettir BMC Belde Tabiri BMC Belde Yorumu
BMC Belde Kelimesi
Lütfen BMC Belde Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. BMC Belde İlgili Sözlük Kelimeler Listesi BMC Belde Kelimesinin Anlamı? BMC Belde Ne Demek? ,BMC Belde Ne Demektir? BMC Belde Ne Demektir? BMC Belde Analizi? , BMC Belde Anlamı Nedir?,BMC Belde Ne Demektir? , BMC Belde Açıklaması Nedir? ,BMC Belde Cevabı Nedir?,BMC Belde Kelimesinin Anlamı?,BMC Belde Kelimesinin Anlamı Nedir? ,BMC Belde Kelimesinin Anlamı Ne demek?,BMC Belde Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
BMC Belde Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız
BMC Belde Kelimesinin Anlamı Nedir? BMC Belde Kelimesinin Anlamı Ne demek? , BMC Belde Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Söylemek, söz söylemek - Ad vermek - Bir dilde karşılığı olmak - Herhangi bir ses çıkarmak - Herhangi bir kanıya, yargıya varmak - Düşünmek - Oranlamak - Ummak, - Erişmek - Bir işe kalkışmak, yeltenmek - Saymak, kabul etmek - bir şey anlamına gelmek - öyle mi, - yani, anlaşılan - inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü
BMC Belde Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır
Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. - Muşmulaya döngel de derler.
Kamer `ay` demektir. - Küt dedi, düştü. - Bu işe herkes ne der? - Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. - Bundan sonra gelir mi dersin? - Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. - Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! BMC Belde - Demek gideceksin.
Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
- dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok
BMC Belde
BMC Belde Nedir? BMC Belde Ne demek? , BMC Belde Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
BMC Belde Kelimesinin Anlamı? BMC Belde Ne Demek? BMC Belde Ne Demektir? ,BMC Belde Analizi? BMC Belde Anlamı Nedir? BMC Belde Ne Demektir?, BMC Belde Açıklaması Nedir? , BMC Belde Cevabı Nedir? , BMC Belde Kelimesinin Anlamı?
BMC Belde | |
---|---|
Genel Bakış | |
Üretici | BMC |
Üretim yıl(lar)ı | 1990-2012 |
Montaj | Bursa, Türkiye (Dörteller) İzmir, Türkiye |
Halefi | BMC Procity |
Gövde ve Şasi | |
Sınıf | Şehir otobüsü |
Düzen | Arkadan motorlu, arkadan itişli |
Benzerleri | BMC Probus |
Teknik Özellikler | |
Motor | Sıralı altı silindirli motorlar:
|
Şanzıman | Manuel veya otomatik; 4, 5 veya 6 ileri şanzımanlar:
|
Uzunluk | 8.130-20.450 mm |
Genişlik | 2.380-2.550 mm |
Yükseklik | 2.990-4.370 mm |
BMC Belde, BMC tarafından 1990-2012 yılları arasında üretilen bir şehir otobüsü modeli serisidir. Şehir içi ve turizm amaçlı farklı versiyonları bulunmaktadır. Alçak taban, yüksek taban, midibüs, körüklü ve çift katlı modellere sahiptir. Başta üretildiği ülke Türkiye olmak üzere birçok ülkede kullanılmıştır.
BMC Belde'lerin ilk serisi Dörteller karoser firması tarafından üretilmiştir. Bu seride sadece 214-17 modeli bulunmaktadır.
BMC Belde 214-17, 1990 yılından 1993 yılına kadar üretilmiştir. 11.5 metre uzunluğuna sahip olan bu otobüs, şeklinden ötürü "balta burun" veya kısaca "balta" olarak bilinmektedir. Yolcu koltukları deri, yan camları yapıştırma camdır. Fatih şasisi kullanılarak üretildikleri için bazı kurumlar tarafından Fatih olarak adlandırılmaktadırlar, BMC tarafından ise ürettikleri ilk otobüs olarak görülmemektedirler. İlk olarak 1990 yılında İzmir'de ulaşım hizmeti veren İZULAŞ şirketine satılmıştır. 2 kapılı ve 3 kapılı versiyonları bulunmaktadır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
BMC'nin 1993 ile 1994 yılları arasında ürettiği midibüs modelidir. 29 yolcu kapasitesine sahiptir. Sadece 65 adet üretilmiştir. Bu aracın bilinen bir örneği Alaçam Belediyesi bünyesinde cenaze yıkama aracı olarak hizmet vermektedir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
BMC Belde 220-17B, 1993 yılından 1999 yılına kadar üretilmiştir. 214-17 ile aynı boyutlara ve aynı şekle sahip olmasına karşın çıkma cam kullanılmıştır. Bununla beraber dış lambaların tasarımında ve iç tasarımda da farklılıklar bulunmaktadır. 1994 yılında Voith marka otomatik şanzımanlı olarak Ankara'da ulaşım hizmeti veren EGO'ya satılmıştır. 2 kapılı ve 3 kapılı versiyonları bulunmaktadır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Üçüncü seri BMC Belde'ler BMC'nin Pınarbaşı tesislerinde üretilmiştir. Bu seride araçların tasarımında ve boyutlarında köklü bir değişikliğe gidilmiştir. "balta burun" görünümü yerine "VöV-II" benzeri bir görünüme kavuşmuştur. 2002 yılında arka tasarımda ve tabela konumlarında ufak değişikliklere gidilmiştir. Bu seri ile birlikte (220-17C hariç) model isimlendirmelerinde beygir-tonaj-kod isimlendirmesi yerine beygir-kod isimlendirmesine geçilmiştir. Şehir içi modellerde "city bus" anlamına gelen CB, turistik modellerinde ise "service bus" anlamına gelen SB isimlendirmesi kullanılmıştır.
Ölçüler:
3. serinin ilk modeli olan 220-17C, 1999-2000 yılları arasında üretilmiştir. İlk olarak 1999 yılında İzmir'de ulaşım hizmeti veren İZULAŞ şirketine satılmıştır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Bu modelin 2002'ye kadar üretilmiş olan örneklerinde 220-17C'den yakıt deposu konumu hariç belirgin bir farkı yoktur. 2002 yılından itibaren Euro 2 motor ve otomatik şanzıman opsiyonları sunulmuştur. SB tipi 2001'den itibaren üretilmeye başlanmıştır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Bu model üretildiği yıla göre 220-17C ya da 220 CB görünümünde olmuştur. Tek farkı 260 beygir motor kullanılmasıdır. SB tipi 2001'den itibaren üretilmeye başlanmıştır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Bu modelin bilinen tek örneği Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde hizmet vermiştir. Diğer BMC Belde'lerden tamamen farklı bir görünüme sahiptir. Ön kısımda BMC 102 SBH parçaları kullanılmıştır.
BMC Belde SLF, BMC'nin ürettiği ilk alçak tabanlı otobüs modelidir. SLF, "Super Low Floor" anlamına gelmektedir. 2006 yılında makyajlanmış ve kısa bir süre sonra Procity olarak isimlendirilmeye başlanmıştır.
2002 yılından 2006 yılına kadar üretilmiştir. Bulgaristan'da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Belde SLF serisinin 2006 yılında makyajlanmış versiyonudur. Ön ışıklandırmalar dördüncü seri Belde serisiyle aynı hale getirilip camlarda tamamen değişiklik yapılmıştır. 2008 yılına kadar Procity ismiyle karışık olarak satılmıştır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Belde SLF serisinin 260 beygir motora sahip olan versiyonudur.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Dördüncü seri BMC Belde'ler, üçüncü serilerin ön ve arkası makyajlanmış halidir. Dış tasarım daha bombeli hale getirilmiştir. 2007 yılında iç kısımdaki renkler değiştirilmiş, 2008 yılında kokpitte köklü bir değişikliğe gidilmiştir. (Eski kokpite sahip versiyonlar satılmaya devam edilmiştir.) SB modellerinde yapıştırma cam kullanılmaya başlanmıştır. Bu seride doğalgazlı versiyon da üretilmiştir.
Dördüncü seri Belde'nin 220 beygir motora sahip olan modelleridir. Otomatik ve manuel şanzıman seçeneklerine sahiptir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Dördüncü seri Belde'nin 250 beygir motora sahip olan modelleridir. 2009 yılında üretimine başlanmıştır. Belde serisinde Cummins ISBe kullanılan ilk modeldir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Dördüncü seri Belde'nin 260 beygir motora sahip olan modelleridir. Euro 2 ve Euro 3 motor seçenekleri ile otomatik ve manuel şanzıman seçeneklerine sahiptir. CB modeli ilk olarak İzmir'de ulaşım hizmeti veren ESHOT'a satılmıştır. 2009 yılında yapıştırma camlı versiyonları da üretilmiştir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Dördüncü seri Belde'nin 280 beygir motora sahip olan modelleridir. Diğer modellerden farklı olarak daha büyük Cummins ISLe 8.9 motoru kullanılmıştır. Özel olarak Adana'ya yapıştırma yan camlı versiyonları satılmıştır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Dördüncü seri Belde'nin doğalgazlı versiyonudur. Kayseri'de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapıştırma yan camlara sahiptir. Dördüncü seri ile beşinci serinin özelliklerini taşıyan bir görünüme sahiptir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
BMC'nin ürettiği ilk ve son çift katlı otobüs modelidir. Şasisi BMC tarafından, karoseri ise Tezeller tarafından yapılmıştır. İstanbul'da özel halk otobüsü olarak kullanılmıştır.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
BMC'nin ürettiği ilk körüklü otobüs modelidir. Üretimi prototip ile sınırlı kalmıştır.
Boyutlar:
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Beşinci ve son seri olan BMC Belde'ler, dördüncü serilerin büyük oranda makyajlanmış versiyonudur. Ön cam küçültülmüş, lambaların şekli, iç tasarım, koltuklar, kapılar ve arka kısım tamamen değiştirilmiştir. Ticari isimleri Belde CB ya da Belde SB'dir.
Beşinci seri Belde'nin 250 beygir motora sahip olan modelidir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri:
Beşinci seri Belde'nin 285 beygir motora sahip olan modelidir.
Motor Seçenekleri:
Şanzıman Seçenekleri: