Tartışma:Tunceli (il)

Tartışma:Tunceli (il)

Tartışma:Tunceli (il)
Tartışma:Tunceli (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? Tartışma:Tunceli (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Tartışma:Tunceli (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Tartışma:Tunceli (il) - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Tartışma:Tunceli (il) - Oranlamak Tartışma:Tunceli (il) - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Tartışma:Tunceli (il) - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Tartışma:Tunceli (il) - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Tartışma:Tunceli (il) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Tartışma:Tunceli (il)
Tartışma:Tunceli (il) Nedir? Tartışma:Tunceli (il) Ne demek? , Tartışma:Tunceli (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Tartışma:Tunceli (il)
Tartışma:Tunceli (il) Kelimesinin Anlamı? Tartışma:Tunceli (il) Ne Demek? Tartışma:Tunceli (il) Ne Demektir? ,Tartışma:Tunceli (il) Analizi?
Tartışma:Tunceli (il)
Tartışma:Tunceli (il) Anlamı Nedir? Tartışma:Tunceli (il) Ne Demektir?, Tartışma:Tunceli (il) Açıklaması Nedir? , Tartışma:Tunceli (il) Cevabı Nedir? , Tartışma:Tunceli (il) Kelimesinin Anlamı?

Tartışma:Tunceli (il)

Tartışma:Tunceli (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kürdistan (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

Zazaci kardesim, Dersim bilmemne degildir, Kürtce anlami odur. Tunceli ilinin zazaca ismi yoktur. Mameki denen köyün üzerine simdiki Merkez kurulmustur. Eger ille Zazaligi yapacaksan, Dersimli Zazalarinda Kurmanclarinda kendilerine Kürt anlamina gelen Kirmanc dediklerinide söyle. Zazaki.de den baska site yokmu, politik sitleri kabul etmek uygun omuyor, Phepug vardi sildim.84.173.208.211 19:02, 3 Mayıs 2006 (UTC)

CEVAP zazaci olmak kötü ama kürtçü olmak nedense iyi işte ırkçılık buna denir.Dersim de kürt yoktur bölge nüfusunun çoğunluğunu alevi-zazalar oluşturmaktadır. Zazaca "kırmanç" demek alevi demek, kürtlere de "khurr" denir.Biraz saygı lütfen biz size niye kürtçülük yapıyor diyormuyuz.

Dersimi dersim yapan alevi-kızılbaş kültürüdür,alevi-kızılbaş kültürüde daha çok osmanlı devleti döneminde yaşanan safevi-osmanlı mücadelesinde alevi türkmen ve kızılbaşların osmanlıya karşı savaşmalarıyla ve devletle olan mücadeleden doğmuştur.zamanla alevi türkmenlerle zazalar ve daha sonra kürtler kaynaşmıştır ortak bilinç alevilik olmuştur.şimdi burda kürtçülük veya zazacılık yapmak isteyeneler olabilir saygı duyarım ama dersimi dersim yapan alevi kültürüdür.

Kırmanci zazacanın 3 lehçesinden biridir ve alevi zazalar tarafından konuşulan lehçesidir.Bunun zazacalık kürtçülük vb.alakası yok.Dersim kültürünü öne çıkaran Türkiye'de tek alevi çoğunluğa sahip şehir olmasıdır.Çoğunluğu Zazadır ama onlar için önemli olan alevi olmadır.Çünkü şehir kültürü budur. Royroy23 (mesaj) 11.52, 5 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]

dersim , der + sim kelimelerinden kürt halkı tarafından oluşturulmuş i.ö. 2 yy dan beridir kullanılan 2 ocak 1936 da TBMM tarafından adı tunceli olarak değiştirilen bölgenin adıdır.

DERSIM adınının kökeni DESIM'dir zazaca böyle telaffuz edilir. İsmin kökeni ise bir kızılbaş-zaza aşiret konfederasyonu olan Desiman'dan almıştır. Yukardaki kelime oyunuylan hiç alakası yoktur.

Dersim İsyani ve Nüfus[kaynağı değiştir]

Dersim İsyanı maddesinin Tartışma:Dersim İsyanı bölümüne de ekledim. Burdaki yazılanlara göre 70.000 insan öldürülmüş ve 100.000 insan sürgün edilmiş. Ancak Tunceli'nin şu andaki nüfusu 93.000. Bu büyük çelişkiyi açıklamak için lütfen kaynakta geçen ifadeleri Dersim İsyanı maddesinin tartışma bölümüne veya Kaynak bölümüne yazınız. --Ruzgarmesaj 20:17, 14 Haziran 2006 (UTC)

Sayın Rüzgar, Dersimlilerin çoğu Dersim'de değil, sürgünde, diasporada yaşadığı için şu anki tunceli'de bulunan kaydı baz alamk yanıltıcıdır.

Tunceli ili ve pertek ilçesi daha çok elazığ iline yakın yerlerde Türk köyleri mevcuttur.bunlarıda ekleyebilirsiniz.diaspora deyimiyle olayı abartmışsın bilginize sunarım.

Son değişiklikler[kaynağı değiştir]

Tarihte Kürtler nasildi, Daglar, nehirler neydi ? bunlari niye eklemiyorsunuz ?Bu imzasız yazı Gerilla-62 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Maddenin diğer kısımlarına zarar vermeden eklersen onları da, sorun olmadan kalacaktır.

Vito Genovese 16:03, 17 Kasım 2006 (UTC)

Kaynak gerekmiyor, saten kitaplarda yaziyor. Bir kemalist oldugundan, atatürkü savunuyorsun ve masus kaynak istiyorsun. Bu katliami kendinizin yaptiginizi biliyorsunuz , ama üstlenmek istemiyorsunuz . NIck: Gerilla-62

dersim soykırımı ile ilgili kaynaklar dolu da dolu... dr nuri dersimi , necip fazıl kısakürek ( büyük dogu dergisi ) okuyun göreceksiniz... ayrıca dersim sadece bugünkü tunceliden meydana gelmiyor ki... tuncelinin dışında DERSİM VİLAYETİNİN diğer kazaları şunlardır: ZARA, İMRANLI, ÇAMŞIĞI, DİVRİĞİ, REFAHIYE, KEMAH, EĞİN, ILIÇ, ARAPKİR, KARAKOÇAN ve KIĞI ... Bu imzasız yazı 195.87.13.39 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Nüfusda Zaza ve Kürtleri belirtin lütfen! almanca vikipediden...[kaynağı değiştir]

almanca vikipediden bunlari almisim: Der geographische Raum Tuncelis hat eine Fläche von ca. 7.800 km² und bezeichnet ein Gebiet, in dem überwiegend alevitische Zazas (~75%) und alevitische Kurden (~20%) leben. --> türkce cevirim: tuncelinin topragi 7'800km2 büyüklügündedir ve bu yerde/toprakta cogunlukla alevi zazalari (-75%) ve alevi kürtleri (-20&) yasamaktadir. lütfen bunlari "NÜFUS"'da ekleyin.

Erzuruma sancagın verildine nasıl emin olunuyur. Bu imzasız yazı 78.176.71.68 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Tunceli(Dersim)konuşulan diller[kaynağı değiştir]

Konuşulan diller kısmında kürtçe yerine kurmanci yazılmamalı çünkü dil diyor lehçe değil. Royroy23 (mesaj) 11.46, 5 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Tartışma:Tunceli (il) Nedir?:Tartışma:Tunceli (il) ile ilgili Tartışma:Tunceli (il) burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Tartışma:Tunceli (il) Ne Demektir? Tartışma:Tunceli (il) Açıklaması Nedir? Tartışma:Tunceli (il) Cevabı Nedir? Tartışma:Tunceli (il) Kelimesinin Anlamı? Tartışma:Tunceli (il) konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Tartışma:Tunceli (il) Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Tartışma:Tunceli (il) Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Tartışma:Tunceli (il) Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Tartışma:Tunceli (il) İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Tartışma:Tunceli (il) Açıklaması?:Tartışma:Tunceli (il) Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Tartışma:Tunceli (il) Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Tartışma:Tunceli (il) Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Tartışma:Tunceli (il) Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Tartışma:Tunceli (il) Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Tartışma:Tunceli (il) Gerçek mi?:Tartışma:Tunceli (il) ile ilgili Tartışma:Tunceli (il) burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Tartışma:Tunceli (il) sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Tartışma:Tunceli (il) Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Tartışma:Tunceli (il) Hakkında?:Tartışma:Tunceli (il) ile ilgili Tartışma:Tunceli (il) burada bulabilirsiniz. Tartışma:Tunceli (il) Detaylar için sitemizi geziniz Tartışma:Tunceli (il) Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Tartışma:Tunceli (il) resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Public Broadcasting Services, Behruz Boçani, Seydi Ahmet Paşa, 1958 Masters Turnuvası, Ogham, Corydalidae, Kırkbulak, Palu, Kurunta, İçtimai TV, Lane moje, Ayşe Sultan (II. Osmanın eşi), Simurg Elburz, Devlet üniversiteleri, Emlak vergisi, Malavi devlet başkanları listesi, Cornucopia, Poliol yolu, Anapara, Fasis Kuşatması, Nonnula, Ma Huateng, Kostantinopolis, Ballıkavak, Eruh, Pardus 2008.1 Hyaena hyaena, Gelin Türbesi, Protovestiarios, Akdere, Ardeşen, Windows IoT, ICAO, Fırçasız doğru akım motoru, Bridget Dowling, Monokristalin silikon, Başka Hikayeler, Yavrulu yatak, İkvi Kilisesi, İsviçre Yayın Kurumu, Rustavi 2, Bzıb Irmağı, János Hunyadi, FC Jazz, Latvijas Televīzija, Kuzey Kıbrıs ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Kırağı, Değişken (matematik), Ataköy, Altınordu, Hrvatska radiotelevizija, Berke, Rhea Perlman, Geometricilerin listesi, Sprinter, San Marino RTV, Living Things, Pepingen, Çal, Manyas, Eternals (film), 1973 Arap İsrail Savaşı, Mantodea, Tel Abyad İlçesi, Sanal üniversite, Akkaya, Ardeşen, Güney, Ardeşen, Tshinvali rayonu, Kaçkar, Ardeşen, Önder, Ardeşen, Rabia Naz Vatan, Özgür, Ardeşen, The Expression of the Emotions in Man and Animals, Yavuz, Ardeşen, Akalar, İnternet bağımlılığı, Bayağı sarıasma, Homo rudolfensis, Afeta, Cumhuriyet Sonsuza Dek, The Hateful Eight, Bangsamoro, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Nestser Sakalouski, Macrovipera, Stoacılık, Haluk Çulha, Fernand Picot, Lophiodon, Hercai bölümleri listesi, Köpeklerde bulaşıcı hastalıklar, Ökse ardıç kuşu, Rosa acicularis, Tiri Manastırı, Gökçealan, Selçuk, Ivan Yakubovsky, Cannon Street İstasyonu, 2008 MTV Film Ödülleri, Ağlı, Where Them Girls At, Ran (film), Eyüpsultan Meydanı, Spinosaurid, Ünver Kaynak, Vakko, Sergio Higuita,
Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı, Atakan Özkan Kimdir?, Necdet Kayra Kimdir?, Zilli İsminin Anlamı Nedir?, Semra Kıratlı Kimdir?, Zilingir İsminin Anlamı Nedir?, Tiksinç Nedir?, Fil Dişi Nedir?, Ümit Özer Kimdir?, Zikzaklı İsminin Anlamı Nedir?, Abdülvahit Vardar Kimdir?, Tiko Nedir?, Ak Sancak Anlamı Nedir, Ak Sancak Nasıl Oluştu, Ak Sancak Tarihi, Ak Sancak Renkleri, Ak Sancak Tasarımı,