Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri

Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri

Söğüt Nüfusu Kaçtır Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? Söğüt Köyleri Söğüt Tarihi Söğüt Mahalleleri

Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri

Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri

Söğüt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Söğüt
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
lem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Takım: Malpighiales
Familya: Salicaceae
Cins: Salix
L., Sp. Pl.: 1015 (1753).
Türler
metne bakınız.
Salkım söğüt (Salix babylonica)
(Duisburg, Almanya)
İğde yapraklı söğüt (Salix elaeagnos)
Keçi söğüdü (Salix caprea)
Sepetçi söğüdü (Salix viminalis)

Söğüt (Salix), söğütgiller (Salicaceae) familyasından Salix cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem yeşil kalan odunsu bitkiler. Söğüt ağacının kabuğundan elde edilen salisin vücutta metabolize olarak Aspirin ilacının aktif maddesi olan salisilik asit'e dönüştürülür.

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek bir pul ile örtülmüş olan tomurcuklar çoğunlukla sürgüne yatmıştır. Sürgünler üzerindeki dizilişleri çok sıralı sarmal birkaç türünde almaşıktır ve tepe tomurcukları pseudoterminal dır.

Yapraklar parçalanmamış, sadedir ve uzun şerit halinde veya eliptik yapıdadır; kenarları tam veya bezeli ve ince dişli, kaba dişli, dilimli dişlidir. Genel olarak kısa saplıdır; çoğunlukla kulakçıkları vardır.

Yan durumlu çiçek kurulları başak halinde dik dururlar. Bazı türlerin çiçek açması yapraklanmadan önce, bazılarında ise aynı zamanda olur. Bir cinsli iki evcikli ve entomogamdırlar.

Söğütler gayet kolay kök yapabildiğinden, tohumları da kısa zamanda çimlenme özelliğini kaybettiğinden, üretilmelleri hemen her yerde çelikle ve kök sürgünü ile olur.

Tarihi ve ilaç olarak kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

En eski arkeolojik kalıntıları Anadolu neolitik çağ yerleşimlerinde bulunmuştur.

Anadolu'nun ilk yazılı metinlerinin sahibi olan Hititler, şişiyamma adını verdikleri söğüt ağacından ilaç elde etmişlerdir. Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. MÖ 5. yüzyılda Yunan doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımından bahsetmiştir. Amerika yerlilerinin de söğüdü tedavi amacıyla sık sık kullandığı bilinmektedir.

MÖ 8. ve 7. yüzyıl topluluklarından İskitlerin yere koydukları söğüt dallarıyla geleceği gördüğünü iddia eden kâhinleri vardı. İki bin yıl sonrasında Mevlânâ'nın Mesnevi eserinde "Parlak güneş benimle tutulsun. Söğüdün sırrı açıklansın." denmiştir. Kehanetten sorumlu Anadolu tanrısının Apollon'un aynı zamanda güneşi semolize etmesi, söğüt bağlantılı kehanet-güneş-Apollon kültüne işaret eder. Ayrıca Sepetçi söğüdü (Salix viminalis) ve Keçi söğüdü (Salix caprea) gibi söğüt türlerinin Anadolu'da antik dönemlerden beri sepet yapımında kullanılması, sepetin Antik Yunancasının mystica olması, söğüt ağaçları ile kehanet ve gizem kültleri arasındaki bağlantıyı gösterir. Nitekim kehanetin tanrısı Apollon ile ilgili ilahilerde söğütten söz edilir. Örneğin; Apollon, hırsızlığı saptanan Hermes'in ellerini, söğüt dallarından yapılan iplerle bağlamak ister. Ama ipler yere düşer, birbirine sarılır, çoğalır, yeniden söğüt ağaçlarına dönüşürler. Böylece Apollon, küçük kardeşinin tanrısal gücünü kabul eder. :

"Böyle konuştu Apollon ve ellerini bağladı Hermes'in
Söğütten yapılmış sağlam iplerle
Ama ipler düştü yere ve ayaklarının dibinde hızla büyüdüler
Birbirine dolanarak yere kök salan söğütler
Hızla sarıp sarmaladılar ve aldılar içlerine her şeyi."[1]

Genellikle su kenarlarında bulunan salkım söğütlerin saklanmaya elverişli olmasının de gizem ve kehanetle ilişkilendirilmesinin nedeni olduğu ileri sürülür.

Söğüt ağacı kabuğundaki ilaç için kullanılan aktif madde salisindir. Kristal formu ilk olarak 1828'de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından ayrıştırılmıştır. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir. Suda çözündüğü zaman asit özelliği gösterdiğinden (ph 2.4) Salisilik asit olarak adlandırılmıştır.

1897'de Felix Hoffmann sentetik olarak salisin maddesinin değiştirilmiş bir formunu elde etmeyi başardı. Yeni bileşik salisilik asitten daha az mide problemlerine yol açıyordu. Bu yeni ilaç, yani Asetil Salisilik Asit Hoffman'ın işvereni olan Bayer firması tarafından Aspirin olarak adlandırıldı ve dünyanın en çok kullanılan ilacı haline geldi.

Günümüz kültürüne etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arta (su) ve mis (kadın) kelimelerinden oluşan, vahşi doğa, avcılık, ay, su ve nemin tanrıçası Artemis'in doğum tarihi 6 Mayıs kabul edilir. Bu tarihte kutlanan Hıdırellez geleneklerinde de söğüt yer alır.

Söğüdün ve arıların da tanrıçası olan Artemis adına yapılan Efes'teki Artemis Tapınağı'nın tasarımı arı kovanı biçimindedir. Tanrıça Artemis'in, Melissai (arılar) denilen rahibeleri, Essenes (erkek arılar) denilen hadım rahipleri vardır. Arılar söğüt ağacından propolis (Yunanca kent için veya savunma için anlamına gelir) denen sakızımsı bir madde alırlar ve kovanlarının inşasında kullanırlar. (Bu maddeye özellikle Ege'de prebolu veya diribal denir.) Artemis'in kenti koruyucu özelliği ile arıların söğütten elde ettikleri propolis ile kovanlarını koruma özellikleri özdeşleştirilmektedir.

Orta Asya ve Anadolu Türk kültüründe de kutsal sayılan söğüt, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu merkeze de adını vermiştir.

Türkülerde sık sık başvurulan bir ağaçtır. ("Söğüt de efem yar sensin", "Söğüdün erenleri, koyverin gidenleri")

Türkiye'de bulunan türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de doğal olarak yetişen 27 söğüt türü bulunur.

Türkiye'deki endemik söğüt türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Homeros İlahileri, Türkçesi: Ayşen Eti Sina, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Türkiye nin İlçeleri Listesi Kategorisinden Haberler


  • Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Nerede?:Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Nerede?
  • Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Kaç Kilometre:Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Kaç Kilometre
  • Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Haritası:Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Haritası
  • Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Nüfusu Kaç:Söğüt Nüfusu Kaçtır , Söğüt Kaç Mahallesi Vardır? , Söğüt Köyleri , Söğüt Tarihi , Söğüt Mahalleleri Nüfusu Kaç

John Maddox, Otomobil lastikleri, Anadolu, Arnavutköy, Kurtoğlu, Delice, John Dryden, Uma Thurman, 2006, Melissa Etheridge, Cuzznz, Ostroviçe Muharebesi, Leb i sol, Wilson, Kuzey Karolina, Batı dünyası, Uğur Ziyal, Satranç, Cengiz Altınkaya, Süpernovalar listesi, Ben Feringa, 2017 Almanya federal seçimleri, Harp Filosu Komutanlığı, Modern dans, 1988 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Warnau, Gürcan Berk, Tanegashima, Ramanuja, Byeonhan Konfederasyonu, İmpuls FA, Telsiz, George W. Bush, Küçükhasancık, Yuan Zhao, Meriç, Gözaydın, Kemaliye, Mutsumi Tamabayashi, Mersin belediye başkanları listesi, Dernek, Sinkrotron radyasyonu, Maastricht Üniversitesi, Norman Mailer, László Branikovits, Uku Suviste, Karşılaştırmalı sosyoloji, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Güney Baden, Kuantum hesaplama teorisi, Nikiforos Komninos (I. Aleksiosun kardeşi), Acrodelphax, Türev (film), Nahide Opuz davası, Zengibar, Malezya bayrağı, Seyrantepe Tren İstasyonu, Devin Duvernay, Edwin Krebs, Kazablanka (film), Adil savaş kuramı, Çernovtsi Oblastı, Natalie Ahn, Gürcistan millî futbol takımı, Willard Gibbs Ödülü, 7.62x39 mm, UEFA Süper Kupası finalleri listesi, Kimya tarihi, Artun Yeres, Hur ve Biyabanek şehristanı, Kızılbağ Göleti, Canadian Premier League, Fred Basolo, Martha Doan, Eski Usul ve Yeni Usul tarihler, Katalan yolu, Tümleç, Ralph Nuzzo, Géraldine Pailhas, Deniz Harp Okulu, Derby della Madonnina, Meksika Kızılderili katliamları, Dennis Farina, Robert Redford, Hukuki yorum, Survivor 2018, Marvel Sinematik Evreni sinema oyuncuları listesi, Sühbaatarın Batbold, Everything in Time, Cam Minaresi, Sam Gibbons, Harold Shipman, Kazgöl, Malazgirt, Bogomilizm, Ann Coulter, Kurumsal kaynak planlama, Marton, Cheshire, Věra Růžičková, Devrimci sosyalizm, Hüseyin Kansu, Bangladeş bayrağı, University of Miami, Nagyerdei Stadion, 74. Akademi Ödülleri,
Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?,