Şerife Bacı Kimdir?

Şerife Bacı Kimdir?

Şerife Bacı Kimdir? Şerife Bacı Kaç Yaşında? Şerife Bacı Nereli Şerife Bacı Boyu Kaç Şerife Bacı Kaç Kilo Şerife Bacı Doğum Tarihi Şerife Bacı Ne Demektir? Şerife Bacı Anlamı Nedir?

Şerife Bacı Kimdir? Şerife Bacı Kaç Yaşında? Şerife Bacı Nereli Şerife Bacı Boyu Kaç Şerife Bacı Kaç Kilo Şerife Bacı Doğum Tarihi Şerife Bacı Ne Demektir? Şerife Bacı Anlamı Nedir?

Şerife Bacı Kimdir?

Şerife Bacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şerife Bacı
Şerife Bacı'nın Kastamonu'daki anıtı
Doğum1900?
Kastamonu
Ölüm1921
Kastamonu
EvlilikTopal Yusuf (e.?-ö.1921)
Çocuk(lar)Elif (kızı)
Ebeveyn(ler)Hüseyin Bey (babası)
AileYusuf (damadı?)

Şerife Bacı (1900?, Kastamonu - 1921, Kastamonu), Türk Kurtuluş Savaşı kahramanı.

Kurtuluş Savaşı sırasında kadınların yaptığı fedakârlık ve kahramanlıkların bir sembolüdür. Millî mücadele döneminde deniz yoluyla İnebolu’ya kadar getirilen cephanenin Türk ordusuna ulaştırılmasında hizmet verdi. 1921 kışında kağnı ile cepheye mühimmat taşırken Kastamonu kışlası yakınında, yanındaki bir kaç aylık kızını ve mermileri korumak için kağnısına abanmış vaziyette donarak ölmüştür.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

O devirde Devrekâni ilçesine nahiye olarak bağlı bulunan Seydiler’in Satı Köyü nüfusundandır.[1] [not 1] 1900'lerin başında doğdu.[2]

Yanına kundağa sarılı kızı alarak, İnebolu’dan Ankara'ya cephane götüren kafilede yer aldı. 1921 kışında olumsuz hava koşullarında Kastamonu Kışlasına kadar yaklaştığı sırada yoluna devam edemeyerek kağnısının üzerinde donarak öldü. Top gülleleri arasına yerleştirdiği kundaktaki bebeğinin üzerine örttüğü yorgana abanmış olarak bulundu.[3]

Üzerindeki kıyafetlerden Seydilerli olduğu düşünüldüğü için cenazesi Seydiler'e nakledilmiştir; nereye gömüldüğü ve nasıl defnedildiği bilinmez.[2]

Kimliğinin tespiti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kastamonu yöresinde nahiye müdürü ve kaymakam vekili olarak görev yapmış olan Çanakkale gazisi Mustafa Nurettin Peker, 1972'de kendisi ile röportaj yapan gazeteci Mustafa Baydar'a şehit annenin ismini tespit etmek ve kızına ne olduğunu öğrenmek için araştırma yaptığını söyleyerek araştırmasının sonucunu şöyle açıklamıştır:[4]

"Şehit Türk anası, Kastamonu Vilayeti Devrekâni Kazası Seydiler Nahiyesinin Satı Köyü’nden Şerife’dir. Şerife’nin kağnı arabasında ağlayan yavrusunun ismi de Sıdıka’dır. Sıdıka birkaç yıl önce ölmüştür.”

Anısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yılı olan 1973 yılında[5] Seydiler Belediyesi tarafından belediye binasının önüne rölyefini yaptırmıştır.[6][7]

1990 yılında Kastamonu'ya Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı adlı bir anıt dikildi. 2001 yılında ise İnebolu sahilinde bir parkın içinde Eski TKK Komutanı Aytaç Yalman tarafından Şehit Şerife Bacı Anıtı yaptırıldı. Açılışı Atilla Ateş ve Aytaç Yalman birlikte yaptı. Anıtın plaketinde şu sözler yazılıdır:

"Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı'nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001"

İnebolu'daki anıtın yanına 2020'de temsilî bir mezar yapılmıştır.[8]

Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu'da, Seydiler'de, İnebolu'da Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarını simgelemektedir. Şerife Bacı, her yıl 21 Şubat'ta anılır. İsmini yaşatmak için 2010 yılında Seydiler'de Şerife Şahin öncülüğünde Şehit Şerife Bacı Kültür Evi Yapma ve Yaşatma Derneği adıyla bir dernek kurulmuş ve Şerife Bacı Kültürevi oluşturulmuştur.[9][10]

Şefire Bacı'nın Yaşamı, Cem Akyoldaş'ın yönettiği İstiklal: Şehit Şerife Bacı (2007) adlı televizyon filmine konu olmuştur.[11]

Besteci ve orkestra şefi Oğuzhan Balcı'nın Cumhuriyetin 100. yılı anısına bestelediği Bir Ulus Uyanıyor adlı senfoni eserinin on bölümünden beşincisi Şerife Bacı adını taşımaktadır.[12]

İsminin verildiği kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Altındağ Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • T. İş Bankası A.Ş. Kastamonu Şerife Bacı Şubesi
  • İzmir-Buca Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi[13]
  • Şehit Şerife Bacı İlköğretim Okulu
  • Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi
  • Kastamonu Şerife Bacı Devlet Hastanesi
  • Kastamonu Şerife Bacı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
  • İstanbul Büyükşehir Şehit Şerife Bacı Lisesi
  • Ağrı Şerife Bacı Kız Teknik ve Meslek Lisesi
  • Ankara Şerife Bacı Kız Öğrenci Yurdu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Satı Köyü'nün günümüzdeki adının ne olduğu, hangi köy olduğu bilinmemektedir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Demirel, Selahattin (10 Mart 2018). "Şerife Bacı'nın Mezarı Nerede?". Kastamonu Güncel. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  2. ^ a b "Türk kadınının kahramanlık timsali: Şerife Bacı". Ntv.com.tr. 20 Şubat 2019. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  3. ^ Karagözoğlu, Nazike (31 Aralık 2018). "Sosyal Bilgiler Dersinde Vatanseverlik Değerinin Kazandırılmasında Kadın Kahramanların Yaşam Öykülerinin Kullanılması". International Journal of Field Education. 4 (2): 97-110. doi:10.32570/ijofe.477068. ISSN 2149-3030. 12 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  4. ^ Atabay, Mithat (8 Mart 2019). "Türk Milletine Emanet Ettiği Küçük Kızın Gerçek Öyküsü". Canakkaleaynalipazar.com. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  5. ^ "Kastamonu Hakkında". Şerife Bacı Öğretmen Evi. 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2009. 
  6. ^ ""Seydiler İlçemizden Genel Görünüm"". Kastamonu Belediyesi. 30 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2009. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  8. ^ Alantor, Özgür (22 Mayıs 2020). "Türk kadınının kahramanlık timsali Şehit Şerife Bacı için temsili mezarlık". www.aa.com.tr. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  9. ^ Alantor, Özgür (20 Şubat 2020). "Hayatını adaşı Şehit Şerife Bacı'yı anlatmaya adadı". www.aa.com.tr. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  10. ^ "Şehit Şerife Bacı'nın Hatıraları, Kültür Evi'nde Yaşatılıyor". Hurriyet.com.tr. 28 Aralık 2015. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  11. ^ "İstiklal:Şehit Şerife Bacı". Sinemalar.com. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  12. ^ "Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan". Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan. 10 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2023. 
  13. ^ "Buca Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi". T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Şerife Bacı Kimdir? Kimdir?:Şerife Bacı Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Şerife Bacı Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Şerife Bacı Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Şerife Bacı Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Şerife Bacı Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Şerife Bacı Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Şerife Bacı Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Şerife Bacı Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Şerife Bacı Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Şerife Bacı Kimdir? Kaç Yaşında?:Şerife Bacı Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Şerife Bacı Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Şerife Bacı Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Şerife Bacı Kimdir? Nereli?:Şerife Bacı Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Şerife Bacı Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Şerife Bacı Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Şerife Bacı Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

1994 Kış Olimpiyatları, Marian Smoluchowski, Pekin, Çanakkalede 1991 Türkiye genel seçimleri, George Ramsay, Otostopçunun Galaksi Rehberi, Portekiz 15 yaş altı millî futbol takımı, Matfen, Afropavo, Vurguncular, Litvanya Tatarları, Tefsir, Toronto Film Festivali, Emma Mærsk, Ailton Goncalves Da Silva, Ailton Gonçalves da Silva, Evlilik içi tecavüz, Webcam, Keep the Faith, Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Albert R. Broccoli, Bitlis, Luna 25, Gymnosomata, Sporohalobacter, B. V. Doshi, Brown hareketi, Nola, 2010 Kış Olimpiyatlarında Amerika Birleşik Devletleri, Microphthalma, Güvercingiller, Amoriler, I Believe in You (Kylie Minogue şarkısı), Isuzu MD, Metabolizma, Portekiz, Brezilya ve Algarve Birleşik Krallığı, December Will Be Magic Again, Agave subsimplex, Grandidierina, Sonsuz seri, Will.i.am Music Group, Kuzeybatı Sınır Eyaleti, Acemi Çapkın, Süreklilik hipotezi, My Secret Terrius, 2018, Mor bakteriler, Kaşak, Mutki, 17 Mayıs, Rassal yürüyüş, Flakturm, Didelta, Ateş yanıklığı, World in My Eyes, Pilosella albiflora, Le Vigan, Gard, Saparmurat Türkmenbaşı, Sella Sharlin, Yıldız, Büyük kütleli yıldızlar listesi, Civizelotes, Medellín, Creek County, Xerox, Mirza Alekber Sabir, Sadie Thompson, Palm Springs, Kaliforniya, Kablo, Coranthus, The Adventure of the Six Napoleons, Peptococcaceae, Alessandro Cambalhota, Helichrysopsis, Scaphinotus mexicanus, Bilimsel bir alanın babası veya annesi olduğu düşünülen kişilerin listesi, Merkez Yeşilbağlar, Olur, Kıbrıs, Vücut sıvıları, Terra, Sinoviyal sıvı, Başkasının zararına sevinme, Tulsa Irkçı Katliamı, Fay Wray, Francesco Gasparini, Elektron verici, Koçyazı, Düzce, D 877, Klášterec nad Ohří, Cemal Babaç, AK Parti, Lophaster densus, Ilche, Telitromisin, Sandy Kasırgası, Carnosauria, Barbara Krafftówna, Premenstrüel sendrom, Ökse otu, Fars, Balıkesirde 2004 Türkiye yerel seçimleri,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,