Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir?

Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir?

Radyolink Nedir?, Radyolink Ne Demek?, Radyolink Anlamı Nedir?

Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir?

Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir?

Radyolink

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erdfunkstelle Raisting için Raisting, Bavyera, Almanya'daki bir parabolik uydu anteni

Radyolink iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim için kurulan düzenektir. Bu düzenekle sadece iki nokta arasında iletişim sağlanır. Yani radyo ve televizyon vericilerinin aksine yapılan yayın dar bir koridor içinde yönlendirilmiş yayındır ve bu dar koridor dışında izlenemez. Düzenek genellikle telefon santralleri arasında veya radyo televizyon stüdyoları ile radyo televizyon vericileri arasında kurulur.

Bunun yanında network sistemlerinde L1 (layer 1) seviyede iletişim elemanı (ethernet ya da fiber optik kablo yerine) kullanılmaktadır. Bant genişliğinin yüksek olması ve kablo hat kiralarını ortadan kaldırması tercih sebebidir.

Radyolink girişindeki sinyal[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyolink sistemleri uzun mesafe telefon görüşmelerinde santraller arasında kullanılabilir. Telefon kanalları öncelikle taban bant (baseband) adıyla birleştirilir. Birleştirme işlemine çoklamak (multiplex), birleştiriciye ise çoklayıcı denilir. Kanal sayısı 10, 60, 180, 960, 1800 veya daha fazla olur.

Radyolink sistemleri yayıncılıkta da ses (AF) ve görüntü (VF) sinyalini stüdyolardan vericilere veya uydu istasyonlarına taşımak için kullanılır. Bu durumda taban bant genellikle bir görüntü ve dört sesten oluşur. (Ses kanallarından biri televizyon vericisi için, diğer üç ses ise radyo vericileri için kullanılabilir.) Çoğu kez bilgi bandı içinde iç hizmet için daha düşük kalitede ses kanalı da olabilir. Bant genişliği taşınan bilgiye bağlıdır

Frekans[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel radyolink sistemlerinin (microwave link) taşıyıcıları genellikle 6 GHz ile 38 GHz arası veya üstündeki frekanslardadırlar. Bu frekanslarda kullanılan antenler de parabolik antenlerdir. Ancak kimi radyolink sistemleri UHF bandını kullanırlar. Bu durumda antenler de Yagi antenlerdir.

Radyo frekans sinyali zaman paylaşımlı veya frekans paylaşımlı olabilir.

Radyolink sisteminin gücü[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyolink sistemlerinin çıkış gücü radyo ve televizyon vericilerinden çok daha düşüktür. Çünkü radyo ve televizyon vericileri dört bir yöndeki alıcılara yönelik oldukları için nispeten düşük anten kazançlarına sahiptir (Televizyonda genellikle ≤ 13 dB, radyolarda daha da düşük). Buna karşılık, radyolink sistemlerinin amacı dört bir yöne değil, tek bir yöne yayın yapmaktır. Bu sebepten radyolink sistemleri çok yüksek anten kazançlarına sahip olabilirler (≥ 40 dB). Bu kazanç farkı radyolink sistemlerinin yönlendirildikleri yönde aynı güçte bir vericiye göre, yüzlerce kez daha güçlü alınabilecekleri anlamına gelir. Bu sebepten, çoğu kez birkaç watt gücünde bir cihaz çıkışı bile yeterlidir. Bu güç ile radyo frekans sinyali kaliteden ödün verilmeksizin (arazi şeklinin uygun olması kaydıyla) 100-110 km uzaklığa erişebilir.

Terminal ve tekrarlayıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şayet iletişim yakın iki nokta arasında olacaksa, sistem iki istasyondan oluşur. Şayet iletişim uzak iki nokta arasında olursa, sistem bir zincir oluşturan çok sayıda istasyondan oluşur. Mesela Ankara Adana arasında biri Ankara, üçü Konya, biri Karaman, dördü Mersin ve biri de Adana illerinde olmak üzere 10 istasyonluk bir zincir vardır. Bu istasyonlar aldıkları sinyali frekans değişikliği ile bir sonraki istasyona iletirler. Kimi istasyonlarda radyolink cihazı içindeki iç iletişim, ara frekansta yapılır. Bu tür istasyonlara tekrarlayıcı (repeater,relay) denilir. Bu tür istasyonlardan çevredeki santral ya da verici istasyonlara dağıtım yapılamaz. Kimi istasyonlarda ise taban bant elde etmek ve dağıtım yapmak imkânı vardır. Bu tür istasyonlar terminal adını alırlar.

Dünyanın küreselliği sorunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyolink sistemlerinin kullandığı frekans bantlarında iletişim aradaki engellere karşı çok duyarlıdır. Bu sebepten planlama yapanlar hem iki radyolink istasyonu arasında fiziki engel olmamasına, hem de Dünya’nın küreselliği sebebiyle istasyonlar arasına küre kabarıklığının girmemesine dikkat ederler. Şekilde R ile Dünya yarıçapı, y ile radyolink istasyonu yüksekliği ve d ile de iki istasyon arası maksimum erişim uzaklığının yarısı gösterilmiştir. Geometrik ilişkiler kullanılırsa;

Ne var ki, bu hesap yapılırken, şekildeki gibi radyo frekans sinyalinin gittiği yolun bir doğru olduğu varsayılmıştır. Gerçekte sinyal bir ölçüde Dünya küreselliğini izler. Bu sebepten, Dünya küreselliği hesaba katılırken, gerçek yarıçap değil, yarıçapın 4/3 ü hesaba katılır. Bu faktör istasyonlar arası maksimum erişim uzaklığının yaklaşık olarak % 15 daha fazla olması anlamına gelir. Planlamacılar aşağıdaki amprik formülü kullanırlar

Burada k 4/3 faktörüdür.Şayet Dünya yarıçapı 6370 km kabul edilirse, kısaca

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

İki istasyondan biri deniz seviyesinde diğeri 1200 metrede ise ve iki istasyon arasında hiçbir fiziki engel yoksa maksimum erişim uzaklığı şu şekilde hesaplanır:

R= 6370 km, k=4/3 ve y = 1.2 olduğuna göre,

Şayet iki istasyon da 1.2 km yükseklikte ise maksimum uzaklık bunun iki mislidir.

Sönümlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyolink frekanslarında atmosferik koşullar sinyal erişim uzaklığı üzerinde çok etkilidir. Yukarıda verilmiş olan 4/3 faktörü normal hava koşulları içindir. Ancak kötü hava koşullarında zaman zaman bu faktör (ve dolayısıyla erişim uzaklığı) değişir. Hatta bazen, sinyal Dünya küreselliğine uymak şöyle dursun, tam tersine bir yol da izleyebilir (k < 1). Sonuç iletişimin kesilmesidir. Bu olaya sönümlenme (fading) denilir. Sönümlenme etkisini azaltmak amacıyla, çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar arasında bazıları şu şekilde özetlenebilir:

  • İki farklı frekans kullanmak (frequency diversity)
  • Aynı sinyali hem yatay hem düşey polarizasyonla yayınlamak (polarization diversity)
  • Sinyali farklı yükseklikteki iki anten ile yayınlamak (space diversity).

Bu gibi çözüm yollarına rağmen, hiçbir radyolink sistemi tam olarak sönümlenme riskinden uzak değildir. Ancak sönümlenme süresinin ihmal edilebilir olması yeterli sayılır. Mesela, birçok sistemde kıstas tüm zamanların en az %99,99 unda sönümlenmesiz yayındır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]




Haberler Kategorisinden Haberler


  • Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Nedir?:Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? ile ilgili Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Ne Demektir? Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Açıklaması Nedir? Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Cevabı Nedir? Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Kelimesinin Anlamı? Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Açıklaması?:Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Gerçek mi?:Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? ile ilgili Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Hakkında?:Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? ile ilgili Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Radyolink Nedir? Radyolink Ne Demek? Radyolink Anlamı Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Species Plantarum, Podgoritsa, Futebol Clube de Arouca, Sunderland AFC, Kupyansk, Nyomi Banxxx, Miguel Almirón, Stephen Collins, Beckham, Don Cristoforo De Castelli, Karesi Beyliği, Luigi Luzzatti, Yayla (coğrafya), Google Workspace, Martina Bárta, Gonio Kalesi, Al Bowlly, Crypteroniaceae, Itırşahi, Rıhtımlar Üzerinde, NGC 3803, Łobez, Necmeddin Kazvini, Slacklining, Dekan Yaylası, Albatrosgiller, Kirmanşah Eyaleti, Illinois, Agusan del Sur, Richard Kiepert, Marsilya, The Next Step (dizi, 2013), Vedat Uysal, Spor Toto Bisiklet Takımı, Victor Fontanier, Belgradkapı, Rutilus frisii, Akılcı duygusal davranışçı terapi, Edadil Kadın, Bizanslılar, 2011 Amerikan Müzik Ödülleri, Olivier Occéan, Simnanca, Besim Bey, Sıra teorisi, Kanabinoid, Orbit Express Havayolları, Ahali Mübadelesi, Dimitri Bakradze, Marianne (Sergio Endrigo şarkısı), Eski Trabzon, Yaratılışçılık, Martin Balsam, Ben Cross, Önkol, Tokyo Narita Uluslararası Havalimanı, Delta, Iowa, G Suite, Vietnam Savaşı, Rande, İskender Lahdi, Giuseppe Rossi, Avrupa ada tavşanı, Its Called a Heart, Makedon, Android 10, NGC 7285, Satoshi Horinouchi, Pembe Hayat KuirFest, Tavşanburnu Tabiat Parkı, Yoido Tam İncil Kilisesi, Lukas Podolski, Keşaplı Sokağı, Fyodor Uspenski, Dmitri Ermakov, Tayland bahtı, Türkiyedeki depremler listesi, Dedabruli heli, Ayıraç (kimya), Papa VII. Alexander, Ali Münif İslamoğlu, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş, Paul Gilbert, Orobanche sideana, Ağaçlık, Maggie (film), Batı Flandre, NGC 7384, Tsiolkovski, XII. Innocentius, Udmurtça, Zoli Ádok, Waukegan, Illinois, Hıraçya Acaryan, Yıkıcı damıtma, William Herbert, Lance Laing, Bernt Michael Holmboe, Kraichtal, São João das Lampas,
Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı, Atakan Özkan Kimdir?, Necdet Kayra Kimdir?, Zilli İsminin Anlamı Nedir?, Semra Kıratlı Kimdir?, Zilingir İsminin Anlamı Nedir?, Tiksinç Nedir?, Fil Dişi Nedir?, Ümit Özer Kimdir?, Zikzaklı İsminin Anlamı Nedir?, Abdülvahit Vardar Kimdir?, Tiko Nedir?, Ak Sancak Anlamı Nedir, Ak Sancak Nasıl Oluştu, Ak Sancak Tarihi, Ak Sancak Renkleri, Ak Sancak Tasarımı,