Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir?

Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir?

Post-Marksizm Nedir?, Post-Marksizm Ne Demek?, Post-Marksizm Anlamı Nedir?

Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir?

Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir?

Post-Marksizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Marx'ın bir portresi.

Post-Marksizm'in iki ilişkili fakat farklı kullanımı vardır. İlk olarak, Post-Marksizm Doğu Avrupa ve Sovyetler Birliği'nde komünizmin çöküşü sonrasında ortaya çıkan duruma işaret edebilir.

1960'ların sonlarında komünizmin Sovyet paradigmasının zayıflaması, Maocu teorinin yükselişi ve Vietnam ile 1968 öğrenci isyanlarını yayınlayan ticari televizyonların ortaya çıkmasıyla başlamıştır. Devrimin büyük öykülerinin, kitle kültürünün ve komünizmin etkisini yitirmesi birçok teorisyenin çalışmalarını temellendirmek için bu kavramları kullanmasını zorlaştırdı. Bu da Post-Marksizmin ikinci anlamına neden olan düşünce akımını tetikledi. Böylece, Post-Marksizm, teorilerini Karl Marx'ın çalışmaları veya Marksistler üzerine kurmuş, fakat birçok açıdan bu teorilerin sınırlarını aşmış filozoflar ve sosyal teorisyenlerin çalışmalarını nitelendirmeye başladı.

Bu bağlamda Post-Marksizm, başka bir deyişle söylem kuramsal yaklaşım ya da Essex Ekolü'lü olarak da bilinen kuramsal ve felsefi yaklaşımı ifade etmektedir. Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe bu eğilimin en önemli temsilcileri ve kurucuları olarak bilinir. İkilinin 1987'de yayınlanan Hegemonya ve Sosyalist Strateji adlı kitabı Post-Marksizmin ortaya konulduğu özgün bir çalışmadır.

Teori olarak Post-Marksizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Post-Marksizm, Marksizmden ilham alan ya da onu temel ilkeleri noktasında dönüştürerek kullanan, genel olarak dolaysız bir ilişki içinde farklılaştırarak Marksizmi değerlendiren düşünürleri ve teorik/politik tutumları ifade eder. Postmodern felsefe ve düşünce içinde yer alan ve özel bir yapısalcılık sonrası teori konumuna sahip olan post-marksizm özcü, belirlenimci, indirgemeci olmayan bir felsefi/kuramsal konumda durmaya ve yeni bir toplumsal tarihsel perspektif oluşturmaya yönelir. Laclau ve Mouffeu gibi, hem ayrı ayrı hem de ortak çalışmaları bulunan Michael Hardt ve Antonio Negri'de Post-Marksist teorinin önemli isimlerinden sayılmaktadır. Bu ikilinin İmparatorluk adlı ortak çalışmaları, pek çok entelektüel tarafından Komünist Manifesto'nun değişen dünya koşulları içinde yeniden yazılması olarak görülmüştür.

Post-Marksizmin temel kavramları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem kuramsal/felsefi hem de toplumsal önermeleri bakımdan post-marksizm yeni bir takım perspektifler ve kavramsal önermeler ileri sürer. Felsefi olarak aydınlanmacı düşüncenin temel ilkelerine, siyasal olarak da sosyalizme alternatif önerileri söz konusudur. Onların çalışmalarında söylem, hegemonya, toplumsal antagonizma, eklemlenme, agonistik çoğulculuk, karar verilemezlik gibi yeni ya da yeniden içeriklendirilmiş kavramlar öne çıkar. Post-Marksizm'de hem Antonio Gramsci'nin hem de Louis Althusser'in belirleyici bir rolü söz konusudur. Özellikle Gramsci'den hegemonya teorisinin ve Althusser'den ideoloji anlayışının post-marksist teoride önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Laclau, özelikle, Althusser'in öğrencisi olarak yapısalcı teoriyi mantıksal sonuçlarına doğru kendine özgü olarak değerlendirir. Althusser'in ideoloji teorisinin onda belirli bir yer tuttuğu görülür. Bunların yanı sıra, postyapısalcı felsefeler, psikanalitik kuram ve Saussaure'cü dilbilim kuramından yararlanmaları söz konusudur. Post-Marksizm, belirli bir şekilde anlaşılan marksizmin temel ilke ve referanslarının, bunlardan hareketle üretilen felsefi ve siyasal kategori ve argümanlarının eleştirisi ve yadsınmasını ortaya koyar.

Söylem kuramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Post-Marksizmin değerlendirdiği söylem kuramı, genel olarak postmodern felsefedeki söylem kavramından hareket etmekle birlikte daha özel olarak büyük ölçüde ve esas bakımdan Michel Foucault'un söylem anlayışından esinlenir. Buna göre söylem, gerçekliğin üretilip belirlendiği yapıyı ifade etmektedir. Söylem kavramı dilbilimden gelmekle birlikte, Foucault'un kuramsal perspektifinde daha farklı bir bağlama sahiptir. Bilgi/iktidar ilişkisi Foucaultcu söylem teorisinin kaynağında bulunur. Yani, söylem ile belirli bir anlamlar çoğulluğunu üreten kurallar ve ilkelerdir burada kastedilen, ancak bu söylem yalnızca bilginin değil aynı zamanda davranışların, yani eylemin niteliğini de belirler. Böylece, bilginin nesnesini belirleyip üreten, doğru ile yanlışı ayırmayı mümkün kılan bir söylem yapısı söz konusudur diyebiliriz. Ancak söylem yalnızca ifadeleri değil davranışları da kapsar ve dolayısıyla daha geniş bir bağlama sahiptir. Sözel anlamlar ve anlamlı davranışlar söylem ile üretilir. Bilgi ve anlam burada artık dil yoluyla değil dilin kullanımıyla, söylem ile oluşturulur görüşü belirginlik kazanır. Laclau ve Mouffe, buradan hareketle bir söylem kuramı oluşturmaya kalkışırlar ve bu kuramı kullanırlar. Bu anlamda Marksizmdeki bilgi ve ideoloji anlayışında uzaklaşırlar. Böylece, sınıf bağlantılı ideoloji anlayışından da uzaklaşırlar. Önemli olan artık söylem tarafında üretilen özne konumlarında etkileşimin ve mücadelenin sürekliliğidir. Özne ya da yapı, anlamın ve eylemin kökeni, sabit noktası ve kaynağı değildir. Post-Marksizm böylece hem bilgi sürecinde hem de tarih sürecinde öznenin ve özneler arasındaki mücadelenin üretilen/üretilmiş konumlar arasındaki mücadeleler olduğunu ileri sürer.

Semiyoloji ve Söylem[değiştir | kaynağı değiştir]

Roland Barthes kitle kültürünün eleştirisine işaret bilimi yoluyla ve belirli bir biçimde modern toplumun Mitolojilerine bakarak başladığında bazı Marksistler dilbilm, semiyotik ve değişkenlikli (discursive) uygulamaların sosyal eleştirisini temellendirme olasılığının arayışındaydılar. Baudrillard, İşaretin Politik İktisadının Bir Eleştirisi İçin (Pour une critique de l'èconomie politique du signe) adlı eserinde ve Barthes'in çalışmaları etrafında şekillendirdiği diğer çalışmalarında bugünkü Marksizmi kendi söylevi içerisinde işaret değerine yer vermediği için eleştirmiştir.

Sınıf özcülügünün reddi[değiştir | kaynağı değiştir]

Laclau ve Mouffe'ya göre Marksizm kuramsal olarak zorunlu indirgemeci bir yapıya sahiptir. Sınıf teorisi özcüdür ve reddedilmelidir. İşçi sınıfının konumu Laclau ve Mouffe'ya göre, Marksizm'de sabit ve ilkesel olarak değişmeden kalan bir konumdur; dolayısıyla tam da bu nedenle post-marksizm tarafından kabul edilemez olarak görülür. Onlar toplumsal yapıda bir olumsallık ve "radikal belirlenimsizlik" görmektedirler ve bu bakımdan indirgemeci marksizmi temelden reddederler. Çünkü toplumsal ve belirlenimsiz, sürekli değişken özne konumlarının hareketlerine dayalı bir toplumsal yapıda işçi sınıfının ayrıcalıklı bir konumu olamaz. Çoğul özne konumları arasında eklemlenme ve hegemonya ilişkisine bağlı olarak sürekli bir geçişkenlik söz konusudur, bu nedenle de belirli bir sınıfın ayrıcalıklı/sabit/önceden belirlenmiş bir konumu varsayımı üzerinden siyaset yürütülemez. Burada öne sürülen tartışma, söylemsel olarak üretilmiş olan çoğul ve istikrarsız özne konumlarının bağımlılık ilişkilerine karşı sürekli, sonu gelmez ve bitimsiz mücadelesinin söz konusu olduğudur.

Radikal Demokrasi[değiştir | kaynağı değiştir]

Post-Marksizm, böylece Marksizmdeki sınıf siyaseti anlayışına yer bırakmaz. Dolayısıyla bu siyasetin içerdiği program ve hedefleri de yadsır. Laclau ve Mauffe, demokrasinin radikalleştirilmesi, yani istikrarsız özne konumlarının çoğul mücadeleleriyle gelişecek ve gelişmekte olan radikal demokrasi fikrini öne sürerler. Bunu yaparken de, Marksizmde görülen türde bir kapitalizm analiziyle ilgilenmezler. Onların toplumsal projesi, demokrasinin derinleştirilmesi ve radikalleştirilmesidir. Marksizmdeki iktidar odaklı sınıf mücadelesi anlayışı kuramsal olarak özcü olmasının yanı sıra siyasal olarak da zorunlu bir şekilde totaliter bir yapıya sahip olarak görülür.

Önemli Post-Marksistler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Nedir?:Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? ile ilgili Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Ne Demektir? Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Açıklaması Nedir? Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Cevabı Nedir? Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Kelimesinin Anlamı? Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Açıklaması?:Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Gerçek mi?:Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? ile ilgili Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Hakkında?:Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? ile ilgili Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Post-Marksizm Nedir? Post-Marksizm Ne Demek? Post-Marksizm Anlamı Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Döllenme, Ron Saunders, Teorisyen, Sağlık, RSpec, Kadın düşmanlığı, İstanbul Ermeni Patrikhanesi, Wikimania, Zack de la Rocha, Hıdırlık Kulesi, TSYD, Vidin, Mäntyharju, Baykuş Evi, Orbit Showtime, Yarın Artık Bugündür, II. August, XL Recordings, Sen Bir Tanesin, Daniel Davari, Fight Screen HD, D100, Andrés Manuel López Obrador, Gävleborg ili, First Lady, Pazar Günahları, İPhone 6S, IPhone 6S, 63. BAFTA Ödülleri, Sanayileşme, Lowther, Cumbria, 2S3 Akatsiya, 67. BAFTA Ödülleri, Langhe, Arad, Musul Atabeyliği, Babacar Diallo, 62. BAFTA Ödülleri, Hıdırköy, İpsala, 68. BAFTA Ödülleri, Napolyon Bonaparte, Berk Cankat, FK Velež Mostar, 1920 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Elif Ekşi Ayık, Elyaf, Paris Siyasi Bilimler Akademisi, Zoli Ádok, Leopard 1, Adolf Berman, The Outlaw Josey Wales, Solanum gracilifrons, Mahmoud Hassan, Allactaga sibirica, Türkçede fiil, Ginglymostomatidae, 77. Akademi Ödülleri, Crawley Town FC, Hıdırağa, Çorlu, Oligosakkarit, Remixes, Boris Tatuşin, Abbas bin Abdulmuttalib, Abbas bin Abdülmuttalib, Afife Tiyatro Ödülleri Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü, Basın Özgürlüğü Endeksi, Oberto, Lezbiyen feminizm, Nazarabad, Roberto Palacios, Elektronik istihbarat, Özbekistanlı Kırgızlar, Bubo bubo hispanus, Bubo bubo ruthenus, Kazakistan Ulusal Bankası, Bubo bubo swinhoei, Finlandiya bayrağı, Hidrojen, Karbontetraklorür, 1944 yapımı Türk filmleri, Ortalama deniz seviyesinden yükseklik, Citroën Jumpy, Moralı Derviş Mehmed Paşa, Viddalba, Hans von Aachen, Checkley cum Wrinehill, Bulletin (Facebook), Yahudi Diyasporası, Bülent Uygun, Tek Seferlik Fırlatma Sistemi, Okben Ulubay, Dornier 328, Broomhall, Cheshire, Hıdır Aslan, 16. Akademi Ödülleri, Bert van Marwijk, Hünnap, Pieter Gerkens, Kabul ve kararlılık terapisi, 1950 Türkiye Cumhuriyeti genel seçimleri,
Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?,