Porselen İsminin Anlamı Nedir?

Porselen İsminin Anlamı Nedir?

Porselen İsminin Anlamı Nedir?

Porselen İsminin Anlamı Nedir?

Porselen İsminin Anlamı

Porselen İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Porselen İsmi Caiz Mi?

Porselen İsminin Resmi Porselen İsminin Numeraolojisi

Porselen İsminin Anlam Falı

Porselen İsminin Anlam Falı Porselen İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Porselen İsminin Analizi Porselen İsminin Anlam Yorumu

Porselen İsminin Numeraolojisi

Porselen İsmi Caiz Mi? Porselen İsmili Ünlüler Porselen İsminin Arapça Yazılışı Porselen İsminin Çince Yazılışı

Porselen İsminin Resmi

Porselen İsminin Japonca Yazılışı Porselen İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Porselen İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Porselen İsminin Anlamı

Porselen İsminin Anlamı, Porselen İsminin İstatistikleri

Porselen İsminin Resmi, Porselen İsminin Numeraolojisi, Porselen İsminin Anlam Falı, Porselen İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Porselen isminin sözlük anlamı

Porselen İsminin Analizi, Porselen İsminin Anlam Yorumu, Porselen İsmi Caiz Mi?, Porselen İsmili Ünlüler, Porselen İsminin Arapça Yazılışı,

Porselen İsminin Arapça Yazılışı

Porselen İsminin Çince Yazılışı, Porselen İsminin Japonca Yazılışı, Porselen İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Porselen İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Porselen İsminin İstatistikleri

Porselen İsminin Anlamı Nedir?

Porselen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Song Hanedanı seladon porselen, 10ncu yüzyıl, Çin.

Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.

Porseleni Avrupa’ya tanıtanlar, başta Marco Polo olmak üzere, çeşitli deniz yollarını keşfeden Portekizli tüccarlar olmuştur. Porselen sözcüğü, etimolojik açıdan Orta Çağ İtalyancasındaki porcellana’dan gelir. Kabuğundan sedef elde edilen, parlak beyaz deniz kabuklusuna İtalyanlar, bu midyenin şeklini dişi domuz yavrusunun cinsel organına benzettikleri için Porcella demişlerdir {{Latincede “küçük dişi domuz; kadınlık organı” manasındadır}}. Porselen'e de aynı ismin verilmesinin nedeni, onun olsa olsa sedeften imal edilmiş olabileceğini sanmalarındandır. Kelime bize Fransızca porcelaine sözcüğünden geçmiştir.

Porselen; tümü killi topraktan yapılmış veya daha açık bir deyimle kil ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş ürünlerin oluşturduğu büyük seramik grubunun bir elemanıdır. Seramik grubunun ilk ve en ilkel ürünleri balçık tuğla veya kerpiç tuğladır. Bu aşamada söz konusu olan basit, kaba seramiktir. Daha sonra ise üretim aşamaları sıralamasına göre sırasıyla toprak çanak çömlekler, majorka çinisi (elvan çini), fayans, taş eşya,taştan oyma kap, seramik gelmekte ve porselenle bu grup en üstün ve en mükemmel formuna ulaşmış olmaktadır. Çömlek, killi topraktan elde edilen hamurun birkaç yüz derece ısıda fırınlanarak eldesidir. Kronolojik olarak bir sonraki aşama Çin’de VII.yy’dan sonra geliştirilmeye başlanan porselendir. Geleneksel manada porselen, iki tür kilin, Çin kili (kaolin) ve Çin taşının 1300 °C üzerindeki ısıda fırınlanması ile yapılır. Çömleklerin aksine vitrifiye (camsı) ve şeffaftır. En bilinen porselen çeşitlerine örnek olarak dekoratif Çin işleri, diş kuronları ve elektrik izolatörleri verilebilir.

Bugün ev ve otel grubu olarak üretilen iki tip porselenden bahsedilebilir. Ev porselenleri, gün ışığına tutulduğunda ışığı geçiren porselenlerdir. Otel grubu ise, dünya standartlarına uygun olarak, daha kalın üretilmektedir. Bir lambaya tutulduklarında, ışığı geçirdikleri görülebilir. Günümüzde restaurantlar, içine konulan yemeğin sıcaklığını muhafaza etmesi için tabağı önceden ısıtarak servise almaktadırlar. Eğer tabak kalın olursa, sıcaklığın daha uzun süre muhafaza edecek ve yemeğin lezzetine keyif katacaktır.

Porselen, içerdiği hammaddelere oranlarına ve sıcaklık derecelerine göre de, sert ve yumuşak porselen olmak üzere ikiye ayrılır. Sert porselenin en önemli özelliği, bünyesinde yer alan yüksek kaolen oranı ve 1400 °C gibi yüksek bir sıcaklıkta oluşan feldispat sırrıdır. Bu da, sırda yüzey sertliği ve dayanıklılığı yaratmaktadır. Yumuşak porselenin kaolen oranı ise az olup, sır oluşum sıcaklığı da daha düşüktür. Bu nedenle, sert porselene oranla daha az mekanik sertliği ve darbe dayanıklılığına sahiptir.

Birleşik bir bütün gibi görünmesine rağmen, iç yapısında bileşik bir gövde oluşturması nedeniyle "porselen" deyiminin kesin bilimsel bir tanımını yapmak zordur. Porselenler fiziksel olarak floresans, tranlusent ve opelasans gösteren seramiklerdir. Diğer bir deyişle seramikler grubu içerisinde ultraviole altında görülebilen ışık yayan; şeffaf; yansıyan ışık altında mavi renk veren, iletilen ışık altında ise turuncu-sarı renk veren malzemelere porselen adı verilmektedir.

Ham maddeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Porselenler kaolin, kuvars ve feldispat maddelerinden üretilir. Kaolin, porselen hamurunun kolay yoğurulmasını, şekil almasını ve rengini sağlayan ham maddedir. Kuvars ise, iskelet yapıcı ham madde olup, camsı faz oluşumunu sağlayan feldispat içinde önemli bir oranda çözünerek, porselen hamurunun sert, camsı, ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlar.

Porselenin diş hekimliğinde kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Porselen, diş hekimliğinde protez yapımı amaçlı kullanılır. Porselenin ağız dokularına mükemmel biyolojik uyumu, ağızda çözünmemesi, renk değiştirmemesi, aşınmaması en önemli avantajlarıdır.

Porselen ve seramik arasındaki farklar[değiştir | kaynağı değiştir]

İki ürün grubunun da, gerek ham maddeleri ve gerekse üretim şekilleri tamamen farklıdır. Bu farklılıklar, ürün özelliklerine yansımaktadır. Seramik ürünlerin pişirim sıcaklıkları porselen ürünlerden daha düşük olduğu için, poroz (su geçirgen) ürünlerdir. Bunun sonucunda, seramik ürünlerde uzun süreli kullanımlarda, su emmesinden kaynaklanan sır çatlakları ortaya çıkar. Ayrıca, pişirim sıcaklığının düşük olmasından dolayı, sır sert bir darbeyle çatlayabilir. Bir diğer fark ise, seramik ürünler ışığı geçirmezken, porselen ürünler ışık geçirgenliği özelliğine sahiptirler.



İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Porselen İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Porselen İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Porselen İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Porselen İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Porselen İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Porselen İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Porselen İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Porselen İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Chrome Division, İsrail Devleti, Panzhou, Ispartakule Tren İstasyonu, 1992 yapımı Türk filmleri, Grand Theft Auto III karakterleri listesi, grand theft auto iii karakterleri listesi, Pankreas kanseri, Sergüzeşt, Mustafa Topaloğlu, Fiilimsi, Ornithodoros arenicolous, Afrika imparatorlukları listesi, Nunatsiavut İnuitçesi, Ornithodoros concanensis, Biyomekanik, Müslüman, Monte San Giusto, Aivilik İnuitçesi, Sevdiğime Hiç Pişman Olmadım, Deutsche Welle, Uzun Parlamento, Tivibu, Julianne Moore, İnci Özdil, Alashkert Stadium, Yeniler ve Yeni Kalanlar, Muhsinzade Mehmed Paşa, Paskuqan, Kadir Gecesi, Ornithodoros knoxjonesi, Karolenj, İngiliz İç Savaşı zaman çizelgesi, Ornithodoros macmillani, Kujataa, Leonie Forbes, Kuzey Irak, Üsküp Bölgesi, Balıkesir Kongresi, Ünaldı, Bitlis, Mehmed Zeki Paşa, Hermetika, Ehrimen, Siirtte 1946 Türkiye yerel seçimleri, Balıkçılık bilimi, Ornithodoros cavernicolous, 2005 Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, Eskimolar, Azygopleon, İvme, Haber kipi, Mall of the Emirates, Bağımlı ülkeler, Kanadada insan hakları, Satya Nadella, UEFA ülkeler sıralaması, Güvenlik Komitesi (İngiltere), Savoy Dükalığı, Samsung Galaxy A42 5G, Elassoctenus, Jezebel, Hergün (gazete), Kümes kenesi, Ornithodoros, Batı Kanada İnuitçesi, Samandağı, Kirpi kenesi, Tolay kenesi, Turan kenesi, Nunavik İnuitçesi, Ulu lider, Dark Passage, Gustavo Henrique, Nunavik, Zoli Ádok, Nelson Tapia, Tozkoparan İskender bölümleri listesi, Sosyal bilim, Kivalliq İnuitçesi, Camii, Geçmiş şeriatler, J. Posadas, Tayshaun Prince, Eimuntas Nekrosius, 1585, Abutiu, Bothriocroton, Colin Chapman, Zoltán Fábri, Anadolu rock, Güneş yelkeni, İnternet sayfası, Sinan Kaloğlu, Avokado üretimine göre ülkeler listesi, Christian Noboa, Arnavutluk bayrağı, 1. FC Köln II, Selman, Eyyübiye, José Luis Chilavert, Akıllı kart,
Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?,