Payas Nerede?

Payas

Payas Nerede?
Payas Ne demek?
Payas Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Payas İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Payas
Payas Kelimesinin Anlamı? Payas Ne Demek?
Payas Ne Demektir? Payas Analizi?
Payas
Payas Anlamı Nedir? Payas Ne Demektir?
Payas Açıklaması Nedir? Payas Cevabı Nedir?
Payas Kelimesinin Anlamı?
Payas
Payas Kelimesinin Anlamı Nedir? Payas Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Payas Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Payas Nerede?

Payas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Payas
Hatay ili siyasi haritası
Hatay ili siyasi haritası
Harita
İlçe sınırları haritası
ÜlkeTürkiye
İlHatay
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
İdare
 • KaymakamKürşad Karaca
 • Belediye başkanıBekir Altan[1] (AK Parti)
Yüzölçümü
 • Toplam157 km²
Rakım19 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam41,409
 • Kır
-
 • Şehir
-
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu31900
İl alan kodu0326
İl plaka kodu31

Payas, Hatay ilinin bir ilçesidir. Akdeniz kıyısında İskenderun ve Dörtyol ilçeleri arasında yer almaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinde, yerleşim neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Anadolu'yu Suriye ve Ortadoğu'ya bağlayan güzergâh üzerinde olması sebebiyle tarihin her döneminde Payas bölgesi stratejik bakımdan önemli bir yerleşim bölgesi oldu. Payas'ın eski çağlardaki adı Baias'tır. Sonraları Bayyas, Bayas ve son olarak da bugünkü hali olan Payas adını almıştır.

Zamanın en büyük iki devleti Bizans İmparatoru Herakleios ile İran Kralı II. Hüsrev zamanında 622'de yapılan büyük savaş Payas'ta olmuştur.

Daha sonraları Payas, bu sefer de Haçlı Seferleri yolu üzerinde olması sebebiyle önemini korumuştur. Haçlıların İlk seferlerinde Anadolu’dan Payas üzerinden çıktıkları bilinmektedir. Payas'taki Cin Kulesi’nin gözetleme amacıyla 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bölge kısa bir süre Haçlı egemenliğinde kalmıştır.

Payas, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi ile Osmanlıların eline geçmiştir. Hac yolu üzerinde olması nedeniyle Osmanlılar Payas’a önem vermişler ve Cenevizlilerden temel yıkıntıları ile kalan kaleyi tamamen sökerek aslına uygun olarak 1567-1571 tarihleri arasında bugünkü kale ve hendeği yapmışlardır. Külliye, cami, hamam ve imaret ise 1568-1574 yılları arasında tamamlanmıştır. Payas kalesi, kervansarayı ve limanı ile uzun bir dönem önemini korumuştur .

Osmanlı Devleti tüm doğu seferlerinde Payas Limanı'nı lojistik ikmal üssü olarak kullanmıştır. Son olarak IV. Murat ünlü Bağdat seferinde tüm lojistik ikmalini Payas üzerinden yapmıştır.

Evliya Çelebi seyahatnamesinde Payas'tan teferruatlı bir şekilde bahsetmektedir. Buna göre 17. yüzyılda Payas'ın nüfusu 8.000 civarındadır. Yine Evliya Çelebi'nin anlattıklarından o dönemde de turunç, üzüm ve incir bölgenin en dikkate değer ürünleri arasındadır. Evliya Çelebi yol üstündeki kervansaraylardan en önemlisi olarak Payas kervansarayını göstermiştir. Bu da Payas’ın 17. yüzyıldaki önemini göstermesi açısından dikkate değerdir.

I. Dünya Savaşı sonrasında kısa bir süre Fransız işgaline uğrayan Payas, işgalden fazla etkilenmemiştir. Her ne kadar 200 kişilik bir Fransız birliği ve atanmış bir Fransız kaymakamı bulunsa da bölgedeki çete faaliyetlerinin Payas'ın dağlarında ve özellikle Fındık Yaylası'nda üstlenmesi sonucu işgal hiçbir zaman etkili olmamıştır.

1939 yılında Hatay'ın anavatana katılımıyla sınır kenti olan Payas Hatay’a bağlanmıştır. 1970'li yıllara kadar bir tarım ve bahçecilik beldesi olan Payas, İskenderun Demir ve Çelik Fabrikası'nın kurulmasıyla bir anda büyümüş, 7.000'lerde olan nüfusu 25.000'lere kadar yükselmiştir. O günden bu yana istikrarlı bir şekilde büyüyen Payas, bugün sanayi ve ticarete dayalı ekonomisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli ilçelerinden birisidir. Payas, 12 Kasım 2012'de 6360 sayılı kanun ile Dörtyol'a bağlı bucak iken ilçe oldu.[4]

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinde Türkmen kültür ve gelenekleri yaşanmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Tarihî yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı İskenderun - Adana otoyolu üzerindeki Payas ilçesindedir. Kervansaray, hamam, medrese, cami ve bedesten gibi yapıları ihtiva eden bir külliye, 16. yüzyılda Sokullu Mehmet Paşa'nın emirleri üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. En önemli yapı gruplarından birini teşkil eden kervansarayın genişçe bir avlusu vardır. Avlunun etrafında ise yolcuların ve kervanların barınması için kubbeli odalar mevcuttur.

Cin Kulesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile deniz kıyısı arasında hakim bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Kulenin Cenevizliler ya da Haçlılar tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Kale planlı, tamamen kesme taştan yapılan bu eser gözetleme kulesi olarak yapılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Payas Kalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas Kalesi, 2019

Aslen Haçlılar tarafından yaptırılan ve daha sonra da Osmanlılar tarafından restore edilen bu kale Payas'ın en dikkate değer sanat yapıtlarından birisidir. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinin güneyine düşmektedir. Sekiz kulesi mevcut olan bu kalenin etrafı düşman saldırılarından korunmak için savunma amaçlı büyük su hendeği ile çevrilmiştir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre Payas'ın nüfusu 43.647'dir.

Yıl Toplam
2013[5] 38.959
2014[6] 39.857
2015[7] 40.434
2016[7] 40.784
2017[7] 41.153
2018[7] 41.409
2019[7] 42.477
2020[7] 43.647

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinin yüzölçümü 157 km²'dir.[8] Payas, Hatay il merkezine 83 kilometre uzaklıktadır. İlçe topraklarının kuzeyinde Dörtyol, doğusunda Amanos dağları, güneyinde İskenderun ve batısında Akdeniz bulunur. İlçenin rakımı 19 metredir. Payas ilçe merkezi Akdeniz kıyısında düz bir alanda kurulmuştur. İlçenin en önemli akarsuları Kozludere ve Payas çaylarıdır.[kaynak belirtilmeli]

Jeolojik yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçe topraklarının ana çatısını Amanos Dağları ve Payas düzlüğü oluşturur. Bu dağ sırası ile ovanın jeolojik yapısını peridotit ve serpantin gabro gibi yeşil kütleler oluşturmaktadır.

Dağ ve tepeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçe topraklarının %90,5'ini ovalar %5,5'ini dağlar %0,4'ünü ise platolar oluşturur. İlçenin kuzey-güney hattında Amanos Dağları yer almaktadır. İskenderun - Payas ilçe sınırı arasındaki dağlık kesimde 1,643 metre yükseklikte Çağsak Tepe bulunmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinde Akdeniz iklimi görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.[9]

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinin doğal bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturur. Amanos Dağları'nda 800 metrenin altında Akdeniz Makisi üstünde çam ormanları bulunmaktadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinin ekonomisi, sanayi, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçe sanayi ve şehirleşme yönünden gelişmiştir. İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. ve Payas Organize Sanayi Bölgesi ilçenin 2 büyük sanayi kuruluşudur. İlçede narenciye ağırlıklı olmak üzere zeytin, kayısı, hububat ve sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Köylerde ve yaylarda besicilik yoluyla küçük baş ve büyük baş hayvancılık ile arıcılık yapılmaktadır. Ayrıca kıyı kesimlerinde küçük çapta balıkçılık'ta yapılmaktadır. İlçede; Payas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,[10] Payas Ziraat Odası ve T.C. Ziraat Bankası Payas Şubesi[11] tarafından çiftçilere tarım ve hayvancılık alanında destek verilmektedir. İlçede; esnaflara, kobilere ve kooperatiflere Halkbank Payas Şubesi[12] ve Türkiye İş Bankası Payas Şubesi[13] tarafından ön ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır.

Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçe merkezi ile tüm mahalle ve köylerinde; elektrik, su, telefon ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur. İlçede; Payas Ptt Merkez Müdürlüğü,[14] Tedaş Payas İlçe İşletme Şefliği, Hatsu Payas İlçe İşletme Şefliği ve Payas Türk Telekom İşletme Şefliği bulunmaktadır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılı verilerine göre İlçede; Payas Halk Eğitim Merkezi, 2 Anaokulu, 19 İlk ve Ortaokulu, 5 Lise Mesleki, Teknik Lisesi ve 2 Sürücü Kursu bulunmaktadır.[15]

Sağlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas Toplum Sağlığı Merkezi, Payas 8.Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 1 Özel Poliklinik, 4 Aile Sağlığı Merkezi ve 2 Sağlık Evi ve 15 eczane bulunmaktadır.[16]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçe merkezinden bağlı mahalle ve köylere ulaşım otobüs, minibüs ve dolmuşlar vasıtasıyla sağlanmaktadır. İlçe merkezinden günün her saatinde bağlı mahalle ve köyler ile çevre ilçelerin belde ve köylerine otobüs, dolmuş ve minibüs bulmak mümkündür. Dörtyol - Payas ilçe yolu 10 km'dir.[17] Hatay - Payas otoyolu ise 83 km'dir.[18] Ayrıca İskenderun - Adana otobanı ve İskenderun - Toprakkale otoyolu Payas ilçesinin doğusunda geçmektedir. Adana'dan ayrılan tali demir yolu hattı da ilçenin içinden geçerek İskenderun'a ulaşmaktadır.

Asayiş ve güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas ilçesinin asayiş ve güvenliği, Payas İlçe Emniyet Müdürlüğü[19] ve Payas İlçe Jandarma Komutanlığı[20] birimleri tarafından sağlanmaktadır. İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Payas Polis Merkezi Amirliği ile Mobese Komuta Merkezi bulunmaktadır.

Yerel yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu an Kürşad Karaca Payas Kaymakamlığı görevini yürütmektedir. 2014 Türkiye yerel seçimleri sonucunda Bekir Altan Payas Belediye Başkanlığı görevini yürütmektedir.

İdari yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 yılında TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanunla Payas ilçesi kurulmuştur.[21] Belde belediyeleri kapatılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Payas 12 mahalleden oluşmaktadır.[22]

Belediye[değiştir | kaynağı değiştir]

Payas'ta belediye teşkilatı ilk kez 1942 yılında kurulmuştur. Yakacık (Payas) 1968 yılında bucak merkezi olurken, Payas belde belediyesi, 2014 yılında ise Payas ilçe belediyesi olmuştur.[23]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Başkanımız". Payas Belediyesi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "İl ve İlçe Yüz Ölçümleri" (PDF). Harita Genel Komutanlığı. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  3. ^ "Payas Kaymakamlığı resmi Web Sitesi" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2015. 
  4. ^ "TBMM". 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2015. 
  5. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  6. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  7. ^ a b c d e f
    • "Merkezi Dağıtım Sistemi" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
    • "Payas Nüfusu - Hatay". nufusu.com. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
    • "Hatay Payas Nüfusu". nufusune.com. 
  8. ^ "İl ve İlçe Yüz Ölçümleri" (PDF). Harita Genel Komutanlığı. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2014. 
  9. ^ "PAYAS İçin 5 Günlük Hava Tahmini". Meteoroloji Genel Müdürlüğü. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2015. 
  10. ^ "Payas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2015. 
  11. ^ "ZİRAAT BANKASI PAYAS ŞUBESİ". firmasec.com. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  12. ^ "HALKBANK PAYAS ŞUBESİ". firmasec.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  13. ^ "İŞ BANKASI PAYAS ŞUBESİ". firmasec.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  14. ^ "PAYAS POSTANESİ". firmasec.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  15. ^ "Payas İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 
  16. ^ "Hatay İl Sağlık Müdürlüğü". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 
  17. ^ "İl ve İlçeler Arası Mesafe". illerarasimesafe.com. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2015. 
  18. ^ "İl ve İlçeler Arası Mesafe". illerarasimesafe.com. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2015. 
  19. ^ "Payas İlçe Emniyet Müdürlüğü". 13 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2015. 
  20. ^ "Payas İlçe Jandarma Komutanlığı". Erişim tarihi: 23 Haziran 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  21. ^ "Kanun No.6360". Resmi Gazete. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  22. ^ "Mahalle ve Köyler". Payas Belediyesi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  23. ^ "Payas Belediyesi". 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Türkiye nin İlçeleri Listesi Kategorisinden Haberler


  • Payas Nerede? Nerede?:Payas Nerede? Nerede?
  • Payas Nerede? Kaç Kilometre:Payas Nerede? Kaç Kilometre
  • Payas Nerede? Haritası:Payas Nerede? Haritası
  • Payas Nerede? Nüfusu Kaç:Payas Nerede? Nüfusu Kaç

1975 Le Mans 24 Saat Yarışı, Ceyhan Belediyespor, Ribes, 1991 Federasyon Kupası Finali, Türkiye Hava Sporları Federasyonu, Ashchysu Nehri, Morris Chestnut, Nick Bockwinkel, Christian Bale, Beta Pegasi, Enerji korunumu, CLAS dedektörü, Berevat, IPhone 5, İPhone 5, Xiaomi Mi A2 Lite, Solanum boldoense, Merlin balığı, Péter Balázs, Büyük Birleşik Kuram, Tokyo Hikayesi, Nissan, Dietzenbach, Çulhalar, Simav, 78. Akademi Ödülleri, Holografi ilkesi, 2023 Ronde van Vlaanderen, Yury Zuev, Permanganat, Alberto della Marmora, Avrupa Kültür Başkenti, Antonin Magne, 17 (sayı), Dominique Pire, Chignall, Heterofobi, I. Boemondo, Geirangerfjord, USA Today, Çin Maoist Komünist Partisi, Hamedan Eyaleti, Xcas, John F. Kennedy, Hacıyusuf, Tutak, Schwerer Panzerspähwagen, Kültürel soykırım, Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Holografik prensip, Güzeloluk Camisi, Meaño, Habsburg Krallığı, Luidia ferruginea, 2 Shows Nightly, ABD Federal Koruma Servisi, Aristo Fiziği, Onur Bulut (1994 doğumlu futbolcu), Hamit Görele, Dünya Mirasları listesi, Gone in 60 Seconds (2000 film), Tamaşekçe, Pavia Muharebesi, Michael Richards, Çankırıda 1991 Türkiye genel seçimleri, Toni Storm, Neopozitivizm, Cihat Arslan, Açısal momentumun korunumu, Bağistan, Øystein Ore, QMobile, Hadım Ali Paşa, Feynman diyagramları, BCS teorisi, Her şeyin kuramı, Büyük Birleşik Teori, Compton saçılımı, Sicim Kuramı, Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Outlook.com, Hamed bin İsa Al Halife, Hohonus, Japonyadaki havalimanları listesi, Japonyada demiryolu ulaşımı, Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Selefçegan, Negombo, Fisting, Sogflasyon, Opera Meydanı, Altıntepsi Makelspor, Higgs alanı, Katenoteizm, Türkiyede çok partili dönem, Kuantum alan kuramı, Biyotik kriz, HERA (parçacık hızlandırıcı), MTV Avrupa Müzik Ödülleri 2005, Hakan Balta, Jakub Blaszczykowski, Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,