Mubah İsminin Anlamı Nedir?
Mubah İsminin Anlamı Nedir?
Mubah İsminin Anlamı
Mubah İsminin İstatistikleri
İsminin Anlamı Nedir?
Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.
İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:
Mubah İsmi Caiz Mi?
Mubah İsminin Resmi Mubah İsminin Numeraolojisi
Mubah İsminin Anlam Falı
Mubah İsminin Anlam Falı Mubah İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Mubah İsminin Analizi Mubah İsminin Anlam Yorumu
Mubah İsminin Numeraolojisi
Mubah İsmi Caiz Mi? Mubah İsmili Ünlüler Mubah İsminin Arapça Yazılışı Mubah İsminin Çince Yazılışı
Mubah İsminin Resmi
Mubah İsminin Japonca Yazılışı Mubah İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Mubah İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı
Mubah İsminin Anlamı
Mubah İsminin Anlamı, Mubah İsminin İstatistikleri
Mubah İsminin Resmi, Mubah İsminin Numeraolojisi, Mubah İsminin Anlam Falı, Mubah İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,
Mubah isminin sözlük anlamı
Mubah İsminin Analizi, Mubah İsminin Anlam Yorumu, Mubah İsmi Caiz Mi?, Mubah İsmili Ünlüler, Mubah İsminin Arapça Yazılışı,
Mubah İsminin Arapça Yazılışı
Mubah İsminin Çince Yazılışı, Mubah İsminin Japonca Yazılışı, Mubah İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Mubah İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı
Mubah İsminin İstatistikleri
Makale serilerinden |
![]() |
Mübah (Arapça: مباح), İslami terim. Efâl-i mükellefin'dendir. Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir.[1] Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi... Mübah olan bunun gibi işlerin ne yapılmasında sevab vardır, ne de terkinde günâh vardır.
İslam dininde inanan kişinin gerçekleştirmesine (yapmasına) Allah tarafından izin verilen fiillere verilen isimdir. Her ne kadar sözcük köken bakımından bir İslam dini terimi olsa da Türkçede "yapılmasına izin verilen" manasında hem dinî hem de dinî olmayan şekilde kullanılmaktadır. Sözcük olarak mübâh Arapça kökenlidir.
Bir şeyin mübah olması, yapılabilir olduğu anlamına geldiği için, eyleme cevaz verilmiştir; yani eylem caizdir. Bu sebeple mübah yerine câiz sözcüğünün de kullanıldığı olur. Seyahate çıkmak veya yemek yemek gibi fiiller örnek olarak verilebilir. Bununla birlikte bir şeyin mübah oluşunun sınırları vardır; bir seyahatte ölüm riski varsa ve seyahati gerektirici herhangi bir sebep yoksa bu belirli seyahatin mübah olup olmadığı tartışılabilir. Aynı şekilde kişinin yemek yemesi mübah ise de, sağlığını bozacak şekilde aşırı yemesi veya haram şeylerden (İslam dininde yemesi yasaklanan şeylerden, domuz eti gibi) yemesi mübâh değildir.
İslam'a göre mübah olarak sınıflandırılmış eylemler, iyi niyetle yapılırsa tâat (Allah'ın beğendiği şey) olur. Kötü niyetle yapılırsa, günah olur. Önemli olan kişinin niyetidir.
Mübah iki çeşittir: mübah liaynihi ve mübah ligayrihi. Mübah liaynihi, kendisinden (bizzat özünden) dolayı mübah iken, mübah ligayrihi, kendisi dışındaki başka unsurlar sebebiyle mübah olandır. Örnek vermek gerekirse: haram olmayan şeylerden yemek özü sebebiyle mübahtır. İçki içmek veya haram bir şeyi yemek haramken, eğer kişi can tehlikesiyle karşı karşıyaysa (örneğin eğer içki içmezse öldürülecekse veya açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya iken yanındaki tek şey ise) içki içmesi veya haram bir şeyi yemesi mübah sayılır. Burada fiilin kendisi, örneğin içki içmek mübah değildir, fakat fiilin kendisi dışında unsurlar, can tehlikesi gibi, fiili mübah kılabilir.