Mekteb Nedir?

Mekteb Nedir?

Mekteb
Mekteb Kelimesinin Anlamı Nedir? Mekteb Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mekteb Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Mekteb - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Mekteb - Oranlamak Mekteb - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Mekteb - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Mekteb - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mekteb - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok 
Mekteb
Mekteb Nedir? Mekteb Ne demek? , Mekteb Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Mekteb
Mekteb Kelimesinin Anlamı? Mekteb Ne Demek? Mekteb Ne Demektir? ,Mekteb Analizi?
Mekteb
Mekteb Anlamı Nedir? Mekteb Ne Demektir?, Mekteb Açıklaması Nedir? , Mekteb Cevabı Nedir? , Mekteb Kelimesinin Anlamı?

Mekteb Nedir?

Okul

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mekteb sayfasından yönlendirildi)
New York'taki Bay Ridge Lisesi, 1920.
Hraðbraut'ta bir sınıf ve öğrenciler, 2006.
Gambiya'da bir İslam Yatılı Okul.
Albert Anker (1896)

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

Okulda eğitim-öğretim veren kişiye öğretmen denir. İlk ve orta dereceli okullarda okulun idaresinden okul müdürü ve müdür yardımcıları sorumludur. Ayrıca okulda hizmetliler ve memurlar bulunur ve bunlarda temizlik ve idare ile ilgilenir. Okul sağlığı ve beslenme hizmetleri, okul güvenliği, okul disiplini ve okulda şiddet her zaman hassas konulardan biridir. Birçok ülkelerde öğrenci taşımacılığı hizmetleri mevcuttur.

Okul öncesi eğitim veya anaokulu, çok küçük çocuklara (genellikle 3-5 yaş arası) bir miktar eğitim sağlar. Üniversite, meslek okulu, kolej, lise veya seminer ortaokuldan sonra mevcut olabilir. Alternatif okullar, geleneksel olmayan müfredat ve yöntemler sağlayabilir.

Tüm dünyada okulların büyük bir kısmı devlet okulu'dur. Özel okullar olarak da bilinen bağımsız okullar, hükûmetin yeterli veya belirli eğitim ihtiyaçlarını karşılamadığı durumlarda gerekli olabilir. Yetişkinler için okullar, eğitim ve geliştirme okulları, askerî öğretim ve eğitim ve işletme okulu içerir.

Evde eğitimde ve uzaktan eğitimde, öğretim ve öğrenme, sırasıyla okul kurumundan bağımsız olarak veya geleneksel bir okul binasının dışındaki sanal okulda gerçekleşir. Okullar genellikle birkaç farklı okul organizasyon modelleri'nde organize edilir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul sözcüğü Türkçe "okumak" kökünden, muhtemelen Fransızca école 22 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ekol) sözcüğüne benzetilerek, serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.[1] Fransızca école sözcüğünün kökeni Yunanca σχολή 20 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (skholế) kelimesidir ve "felsefe ve ders yeri" anlamına gelir.[2] Türkçede Arapça kökenli mektep kelimesi de okul anlamında kullanılır.[3]

Eğitim-öğretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul sadece bilimsel bilginin verildiği mekanlar değil aynı zamanda kültür, sanat, siyaset gibi öznel kaynaklı derslerin de verildiği eğitim kurumlarıdır.

Okullarda çeşitli düzeylerde genellikle toplu, bazı alanlarda da bireysel eğitim verilir. Okul eğitimindeki temel amaç, öğrencilerin zihinsel, bedensel ve ahlaksal açıdan gelişmesini sağlamaktır. Ayrıca okullarda demokrasi anlayışının benimsetilmesi için sınıf başkanlığı, öğrenci temsilciliği gibi konumlar için seçimler yapılır.

Bina ve tesisler[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul binaları okulun amacına göre yapılır. Okullar, öğrenci sayısının fazla olduğu bölgelerde çok katlı ve çok derslikli olarak yapılır. Her okulun bir adı vardır. Okul adları bazen ünlü kişilerin adlarından, bazen yerleşim alanlarından, bazen de okulda verilen eğitimin türünden kaynaklanırlar. Okul içerisinde derslikler; müdür, müdür yardımcısı, psikolojik danışman, veli görüşme ve öğretmenler odaları; laboratuvarlar, spor salonu ve iş atölyesi gibi bölümler bulunmaktadır.

Bireyler yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan bilgileri örgün eğitim veren okullarda alırlar. Örneğin; okuma-yazma, hastalıklardan korunma, doğa olaylarına karşı önlemler alma gibi. Bir toplumun bilgi ve teknoloji üretebilmesi için yetişmiş insan gücüne gereksinimi vardır. Okul, hem bir bilgi yuvası hem de sosyal etkinliklerin yerine getirildiği bir kurumdur.

Butik okul[değiştir | kaynağı değiştir]

Butik okul, öğrenci sayılarının sınırlı tutulduğu, eğitimin daha çok kişiselleştirilebildiği, yönetimsel bürokrasinin en aza indirilerek işletildiği okul tipi. Butik kelimesi moda kıyafetler ve aksesuarlar satan küçük bir dükkân olarak algılansa da artık büyük bir endüstrinin bir yönünde uzmanlaşmış küçük bir departmanı olarak kullanılmaktadır.[4] Butik okullarda, okul takımlarını veya okul kulüplerini vb. aktif tutabilmek için herkesin katılımı gerekir, bu nedenle öğrencilerin gözden kaçırılması çok nadir olur. Okuldaki eğitimciler, öğrenciler ve diğer okul çalışanları birbirlerini standart bir okula göre çok daha iyi tanır ve birbirleriyle çok daha kişisel ilişkiler kurabilir. Bu nedenle butik okulların okul, öğrenci, ebeveyn üçgenindeki ebeveyn katılımı daha yüksektir. Butik okullardaki öğrenciler kişisel eğitimleri için daha fazla sorumluluk alırlar; böylece öğrenme faaliyetleri daha çok bireyselleştirilir. Sınırlı öğrenci sayısına sahip olduklarından okul binası ve sınıflar genellikle daha küçüktür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "okul." 27 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nişanyan Sözlük. Erişim: 28 Nisan 2013.
  2. ^ "school." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
  3. ^ "mektep." 28 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Büyük Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 9 Ekim 2011
  4. ^ "Dictionary.com | Meanings & Definitions of English Words". Dictionary.com (İngilizce). 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]



Sözlük Nedir Kategorisinden Haberler


  • Mekteb Nedir? Nedir?:Mekteb Nedir? ile ilgili Mekteb Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mekteb Nedir? Ne Demektir? Mekteb Nedir? Açıklaması Nedir? Mekteb Nedir? Cevabı Nedir? Mekteb Nedir? Kelimesinin Anlamı? Mekteb Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mekteb Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mekteb Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mekteb Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mekteb Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Mekteb Nedir? Gerçek mi?:Mekteb Nedir? ile ilgili Mekteb Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mekteb Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mekteb Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Mekteb Nedir? ile ilgili:Mekteb Nedir? ile ilgili Mekteb Nedir? burada bulabilirsiniz. Mekteb Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Mekteb Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mekteb Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
  • Mekteb Nedir? Açıklaması?:Mekteb Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Mekteb Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mekteb Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mekteb Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mekteb Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.

Sorgun Barajı, Ali Nahcıvani, Populares, Barış hareketi, Baryum yıldızı, I. Mihail Komnenos Dukas, Singapurdaki Yahudilerin tarihi, Haluk Öztürkatalay, Omar Naber, Brugmansia, Necil Kazım Akses, Scribonia, Super Mario Party, The Doctor Dances, Antonin Magne, La rondine, 2020 Kış Gençlik Olimpiyatları, Ali Günçar, Voilà, Jon Schnepp, Jorge Santana, Trequanda, Live (Alice in Chains albümü), Jimmy Briand, İbi, İrandaki Yahudilerin tarihi, Azerbaycan içişleri bakanları listesi, Europadaki kraterler listesi, 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunlarında Türkiye, 14. doğu meridyeni, Europa (ay), Porno film, Arka Sokaklar bölümleri listesi, Alfa Centauri, Eritre, Thanerocleridae, Русский, Satoshi Tajiri, Sodyum borhidrür, Büyükçekmece, Hurufi, Statoil, Equinor, Türkiye 23 yaş altı millî futbol takımı, Google Mars, Google Moon, Fariğan, Belial, Çetin Körükçü, Norsk Hydro, Bing Haritalar Platformu, Anne Meara, StatoilHydro, Büyük Vatanseverlik Savaşı Sırasında Sovyet Arktik Muhafızları Anıtı, Nevriye Yılmaz, Scyliorhinus garmani, Aşina Funian, CRC Press, Olympic Ulusal Parkı, Cinayet İlanı, Matematiksel ve teorik biyoloji, Tesselasyon, Edda, NASA WorldWind, Moritanya başbakanları listesi, İlya Kulik, Jérémie Makiese, Starbucks İsrail, 1984 Sedat Simavi Ödülleri, Ali Sirmen, NGC 6148, Iolanda Balas, Galaktik korona, Gülşen tarafından yazılmış şarkılar listesi, Ankara Keçiörengücü, Yozgat Müzesi, Liv Tyler, Landsat 1, Sergio Ramos, Landsat 9, Akkaya, Ortahisar, Landsat 7, Ortanca, Sherlock Holmes (dizi, 1984), Diyalektik, 2025 UEFA Konferans Ligi Finali, Carlton Cuse, Tiago Tomás, Siddasena, Bizans ordusu, Oyun (oyun), Çiğdemli, Kadirli, Bulgar İsyanları, Yajurveda, Oklahoma, Omri, Open Book Publishers, Diego Cabrera, John Gielgud, Nihonşoki,
Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?,