Mariah Carey Kimdir?

Mariah Carey Kimdir?

Mariah Carey Kimdir? Kimdir?

Mariah Carey Kimdir? Nereli

Mariah Carey Kimdir? Kaç Yaşında? Mariah Carey Kimdir? Boyu Kaç

Mariah Carey Kimdir? Kaç Kilo Mariah Carey Kimdir? Doğum Tarihi

Mariah Carey Kimdir? Ne Demektir? Mariah Carey Kimdir? Anlamı Nedir?

Mariah Carey Kimdir? Kimdir? , Mariah Carey Kimdir? Nereli , Mariah Carey Kimdir? Kaç Yaşında? , Mariah Carey Kimdir? Boyu Kaç , Mariah Carey Kimdir? Kaç Kilo , Mariah Carey Kimdir? Doğum Tarihi , Mariah Carey Kimdir? Ne Demektir? , Mariah Carey Kimdir? Anlamı Nedir?

Mariah Carey Kimdir?

Mariah Carey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mariah Carey
Mariah Carey, 2023
Doğum27 Mart 1969 (55 yaşında)
Long Island, New York, ABD
Meslek
  • Şarkıcı
  • şarkı-yazarı
  • aktris
  • yapımcı
  • yönetmen
  • televizyon jürisi
  • girişimci
Etkin yıllar1990–günümüz
Özvarlık520 milyon dolar (2018 tahmini)[1]
Evlilik
Çocuk(lar)2
ÖdüllerTam liste
Müzikal kariyeri
Tarzlar
İlişkili hareketler
İmza

Mariah Carey (d. 27 Mart 1969[2] veya 1970)[3] 5 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu, girişimci ve hayırsever. Guinness Dünya Rekorları tarafından "Songbird Supreme" olarak anılmasını sağlayan beş oktavlık vokal aralığı, melizmatik şarkı söyleme stili ve imzalı "ıslık notası" kullanımı ile bilinmektedir. Bununla birlikte "Noel'in Kraliçesi" olarak da anılmaktadır.[4][5][6] 1990 yılında Columbia Records'a imza attıktan sonra arka arkaya on bir hafta boyunca ABD Billboard 200 listesinde bir numarada kalan, kendi adını taşıyan çıkış albümünü yayınlamasından sonra ünlendi. Kısa süre sonra Carey, Vision of Love"dan "Emotions"a, ilk beş single'ı "Billboard Hot 100" listesinde bir numaraya ulaşan ilk sanatçı oldu.

Sony Music başkanı Tommy Mottola evlendikten sonra Carey, Music Box (1993), Merry Christmas (1994) ve Daydream (1995) adlı albümleriyle dünya çapında başarı elde etti. Bu albümler, "Hero", "Without You", "All I Want for Christmas Is You", "Fantasy", "Always Be My Baby" ve 1990'lı yıllarda ABD'nin en iyi liste performans gösteren şarkısı "One Sweet Day" de dahil olmak üzere, Carey'in en başarılı single'larından bazılarını ortaya çıkardı. Mottola'dan ayrıldıktan sonra Carey, yeni bir imaj benimsedi ve Butterfly'ın (1997) piyasaya sürülmesiyle müziğine daha fazla hip hop unsuru ekledi. Billboard, onu 1990'lı yıllarda ülkenin en başarılı sanatçısı olarak adlandırırken, Dünya Müzik Ödülleri onu 1990'ların en çok satan kayıt sanatçısı olarak ödüllendirdi.

Birbirini izleyen on bir yılın her yılında bir numaralı single çıkarmayı başaran Carey, 2000 yılında Columbia ile yollarını ayırdı ve Virgin Records ile 100 milyon dolarlık kayıt sözleşmesi imzaladı. Ancak, Glitter (2001) filminin ve beraberindeki film müziği albümünün eleştirel ve ticari başarısızlığının ardından, sözleşmesi Virgin tarafından 50 milyon dolara satın alındı ve ertesi yıl Island Records ile anlaşma imzaladı. Nispeten başarısız bir dönemden sonra 2005 yılında yayımladığı ve o yılın en çok satan ikinci albümü olan The Emancipation of Mimi albümüyle müzik listelerinin başına döndü. Albümün ikinci single'ı "We Belong Together", 2000'li yılların ABD'de en iyi performans gösteren single'ı oldu. 2009 yılında, Palm Springs Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Çıkış Yapan Kadın Oyuncu Performansı ödülünü kazanan, eleştirmenlerce beğenilen Acı Bir Hayat Öyküsü filminde rol aldı. Carey daha sonraları; American Idol'da jüri olarak, Mariah's World adlı belgesel-dizide başrol olarak yer alırken Başkanların Hizmetkarı (2013), A Christmas Melody (2015) ile Lego Batman Filmi (2017) adlı projelerde bulundu.

Carey, kariyeri boyunca dünya çapında 200 milyondan fazla kayıt satışına ulaştı ve bu onu tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biri haline getirdi. Billboard Hot 100 listesinde #1 numaraya ulaşan toplam 19 şarkıya sahip olan Carey, bir solo sanatçı, bir kadın söz yazarı ve bir kadın yapımcı tarafından en fazla #1 numaralı single'a sahip olma rekorunu elinde tutuyor.[7] Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği'ne (RIAA) göre, 66.5 milyon sertifikalı albüm birimi ile Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok sertifikalı ikinci kadın sanatçı konumundadır.[8] 2012 yılında VH1'ın Müzikteki En İyi 100 Kadın listesinde ikinci sırada yer aldı. 2019'da Billboard onu, hem albüm hem de şarkı listelerindeki performanslarına dayanarak ABD'deki tüm zamanların en iyi kadın sanatçısı olarak seçti.[9] Carey, ticari başarılarının yanı sıra beş Grammy Ödülü, on dokuz Dünya Müzik Ödülü, on Amerikan Müzik Ödülü[10] ve on beş Billboard Müzik Ödülü kazandı.[11] Songwriters Hall of Fame'in bir parçası olan[12] Carey için Vice, "Pop ve çağdaş R&B müziğindeki diğer sanatçılara ilham vermesiyle dikkat çekmektedir" yorumunda bulunmuştur.[13]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariah Carey, 27 Mart 1969 veya 1970'te[14][15] Huntington, New York'ta[16] doğdu. Mariah'ın adı, Paint Your Wagon adlı 1951 Broadway müzikalindeki "They Call the Wind Maria" adlı şarkıdan türetilmiştir.[17][18] İrlanda asıllı eski bir opera şarkıcısı ve vokal koçu Patricia (evlilik öncesi soyadı Hickey) ile Afro-Venezuela kökenli havacılık mühendisi Alfred Roy Carey'nin üçüncü ve en küçük çocuğuydu.[19] Carey soyadı, Venezuelalı büyükbabası Francisco Núñez tarafından New York'a göç ettikten sonra sahiplenildi.[15][20] Patricia'nın ailesi, siyah bir erkekle evlendiği için onu reddetti.[21] Irksal sorunlar, Carey ailesinin topluluklarına entegre olmasını engelledi. Huntington'da yaşarken komşuları, ailenini köpeğini zehirledi ve arabalarını ateşe verdi.[21] Ebeveynlerinin boşandıktan sonra, Carey'nin babasıyla çok az iletişimi vardı ve annesi aileyi desteklemek için birkaç işte birden çalıştı. Carey, zamanının çoğunu evde yalnız geçirdi, üç yaşında şarkı söylemeye başladı ve çoğu zaman annesinin Verdi'nin Rigoletto operasını İtalyanca olarak söylemesini taklit etti. Ablası Alison, babalarıyla birlikte taşınırken Carey ağabeyi Morgan ile birlikte anneleriyle kaldı.[22][23]

Carey, 1987'de mezun olduğu,[24] Greenlawn'daki Harborfields Lisesi'nde[25] okurken şiir ve şarkı sözü yazmaya başladı. Carey, annesinin vesayeti altında ses eğitimine başladı. Carey'nin annesi Patricia, klasik bir opera sanatçısı eğitimi görmesine rağmen, kızına klasik operada kariyer yapması için baskıda bulunmadı. Carey, "(Annem) beni hiçbir zaman bir şeylere zorlayan bir anne olmadı. Operaya aşırı saygı duyuyorum ama benim üzerimde bir etkisi olmadı." ifadesinde bulundu.[25][26] Lisedeyken, demo şarkıcısı olarak çalışması nedeniyle sık sık devamsızlık yapıyordu ve bu yüzden sınıf arkadaşları ona Mirage (Türkçesi: Serap) takma adını verdiler.[26] Long Island müzik çevrelerindeki çalışmaları, ona demo kaseti için materyal yazdığı Gavin Christopher ve Ben Margulies gibi müzisyenlerle çalışma fırsatı verdi. New York'a taşındıktan sonra Carey, kirayı ödemek için yarı zamanlı işlerde çalıştı ve 500 saatlik güzellik okulunu bitirdi.[27] Carey, Manhattan'da dört kız öğrenciyle paylaştığı tek yatak odalı bir daireye taşındı.[28] Buradayken, Porto Rikolu freestyle şarkıcısı Brenda K. Starr'a geri vokalist olarak sahne aldı.[29][30]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1992-1996: Uluslararası patlama ve devamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğunlukla ABD'de tanınan bir isim olan Carey, 1992'de konser albümü "MTV Unplugged EP" ile tüm dünyanın tanıdığı bir isim oldu. Albümden Trey Lorenz in eşlik ettiği The Jackson 5 cover'ı I'll Be There şarkısı single olarak piyasaya sürüldü. Bu single Billboard tarihinde bir numaraya ulaşan ilk ve tek canlı kayıt oldu. Mayıs 1993'te ise Carey Sony Music'in sahibi Tommy Mottola ile evlendi. Aynı yılda Carey üçüncü albümü "Music Box" ile tüm listeleri altüst etti ve bu albümle 32 milyon satış yaparak ulaşılması güç bir rekora imza attı. "Music Box" hâlen Carey'nin en çok satan albümüdür.

Carey, "Music Box" taki başarısını 1994'te çıkardığı "Merry Christmas" isimli noel temalı albümü ile perçinledi. Albüm, tüm zamanların en çok satan noel temalı albümü oldu. Albümden Joy To The World adlı klasik noel parçasının Carey versiyonu ve Carey'nin bizzat yazmış olduğu All I Want For Christmas Is You adlı noel parçası single olarak piyasaya sürüldü.

1995'te Carey "Daydream" isimli albümünü piyasaya sürdü. Albümden önce single olarak piyasaya sürülen Fantasy isimli şarkısı listelere 1 numaradan giriş yaptı. Fantasy, Carey'nin listelere 1 numaradan giriş yapan ilk single'ı dır. Fantasy remiksi ile pop/hip hop düetlerini anaakıma taşıdı. "Daydream" müthiş bir başarı yakalayarak birçok ülkede satışlarda liste başı oldu, "Music Box" un kine yakın bir satış rakamı elde etti ve kritiklerce içerik bakımından Carey'nin en iyi albümü olarak kabul gördü. Albümden çıkan diğer single'lardan Boyz II Men düeti One Sweet Day ve Always Be My Baby liste başı olurken, Forever şarkısı Billboard uzmanlarına göre kolayca 1 numara olabilecekken single formatında basılmayıp sadece promo olarak radyolara gönderildi, buna rağmen radyolarda en çok çalınan şarkılardan biri oldu. Bir Journey şarkısı olan Open Arms Amerika dışında single olarak yayınlandı . Bunun yanında Carey "Daydream" ile Grammy ödüllerinde 6 dalda aday gösterildi, ancak hiçbirini kazanamadı.

1997-2000: Bağımsızlık ve yeni bir imaj[değiştir | kaynağı değiştir]

Halka mutlu bir evlilik olarak yansımasına rağmen, Carey Mottola'nın kendini kontrol ettiğini öne sürerek 1997'de Mottola'dan ayrıldı. Akabinde yeni albümü "Butterfly" için Honey single'ını piyasaya süren Carey, müzik tarzındaki değişikliğine rağmen bu şarkıyla da büyük başarı elde etti ve Honey, ABD listelerine 1 numaradan giriş yaptı. Şarkı Puff Daddy tarafından düzenlenmişti, ki bu da "Butterfly" ın R&B/Pop'dan daha çok R&B/Hip-Hop tarzına yakın olacağı sonucunu doğurmuştu. Albüm yayımlanınca bu tahminlerin doğru olduğunu gösterdi. "Butterfly" albümü aynı zamanda Tommy Mottola'nın esaretinden kurtuluşun ve bağımsızlığın göstergesiydi. Albüm büyük başarı elde etti ve eleştirmenlerce tarz değişiminden dolayı "yeni bir başlangıç için harika bir albüm" olarak nitelendirildi. Albümden yayımlanan My All single'ı ABD'de 1 numaraya ulaştı ve uluslararası alanda başarı sağladı.

1998'de "#1's" adlı toplama albümünü piyasaya süren Carey, düşünülenin aksine müziğe henüz ara vermeyeceğini, bununla beraber "#1's" in gerçek bir toplama albüm olmadığını, zira "o kadar yaşlanmadığını" ima etti. Albümde adından anlaşıldığı gibi Carey'nin 1 numaraya ulaşmış bütün şarkıları yer almaktaydı. Dört tane de yeni şarkı bulunuyordu: Sweetheart, I Still Believe, When You Believe, ve Do You Know Where You're Going To (Theme from Mahogany). When You Believe o yıl "Mısır Prensi" animasyon filminin film müziği için kaydedilmişti ve şarkıda Carey'e Whitney Houston eşlik ediyordu. Şarkı, Akademi (Oscar) ödüllerinde "En İyi Film Şarkısı" dalında ödül kazandı.

Carey 1999'da "Rainbow" albümünü piyasaya sürdü. Albüm, eleştirmenlerce Carey'nin önceki albümlerine göre zayıf bulunmasına rağmen ticari olarak iyi bir başarı sağladı. Bu albümden çıkan 1 numara single'lar ise Heartbreaker ve Thank God I Found You oldu.Bu şarkıda sanatçıya Joe ve 98 Degrees grubu eşlik etti.

2000 yılında Dünya Müzik Ödülleri'nde ise "Son 10 Yılın En İyi Sanatçısı" seçildi ve "Tüm Zamanların En Çok Satan Kadın Sanatçısı" ilan edildi. Aynı zamanda yalnızca 100 milyon ve üzeri albüm satan sanatçılara verilen "Chopard Diamond Ödülü" nü ilk alan kişi oldu.

2000-2004: İlk kariyer düşüşleri ve sallanmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılı ne yazık ki Carey için iyi geçmedi. Carey bu yılda başrol oynayacağı ilk film olacak olan yarı-otobiyografik film projesi "Glitter" üzerinde çalışmaya başlayacağını duyurdu. Aynı yılda çıkacak olan yeni Carey albümü ise filmin soundtrack'i olacaktı. Albüm için Virgin Records ile 80 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayan sanatçı (bu anlaşma bugün bile en yüksek ücretli albüm anlaşmasıdır), albümün tarihi 11 Eylül olaylarına denk geldiği için bundan olumsuz etkilendi.

"Glitter" filmi ve soundtrack albümü yayımlandığı zaman Carey birçok kötü eleştiriye maruz kaldı. "Glitter" filmi "bugüne kadar çekilmiş en kötü filmlerden biri" olarak nitelendirilirken, "Glitter" albümünden yayımlanan ilk single Loverboy ABD Billboard Hot 100 listesinde 2 numaraya kadar yükselerek altın plak sertifikası aldı ve 2001 yılının en çok satılan ve dinlenen single'ı oldu; fakat devamında yayımlanan Never Too Far ve Don't Stop (Funkin 4 Jamaica) single'ları liste başarısı elde edemedi.

"Glitter" albümü yayımlandığı zaman Carey'nin en az liste başarısı gösteren albümü oldu. Birden çok platin ve elmas plak sertifikaları alan önceki albümlerinin aksine, "Glitter" ancak bir platin plak sertifikası alabildi. Kötü giden albüm satışlarının üzerine Virgin Records, Carey ile yaptığı anlaşmayı feshetti ve tazminat olarak 28 milyon dolar ödedi. Sanatçı bu albümün sadece bir soundtrack olduğunu ve her soundtrack'in Titanic gibi büyük başarı elde etmesi gerekmediğini ve haksızlığa uğradığını belirtti.

Kötü giden tek şey albüm satışları değildi. O dönem Carey, resmî internet sitesine umutsuz birkaç ses mesajı bıraktı ve mesajlar yayımlandıktan 5 saniye sonra siteden silindi. Medya tarafından Carey'nin psikolojik sağlığının iyi olmadığı öne sürüldü. Bir süre sonra Carey psikolojik yardım görmeye başladı ve yeni çalışmalar yapmaya başlamadan önce, kısa bir süre için dinlenmeye çekileceğini açıkladı. Carey'nin artık kariyerinin sona erdiği üzerine yorumlar yapılmaya başlanmıştı.

Virgin Records'tan ayrıldıktan sonra kendine yeni bir plak şirketi arayan Carey, Island Records ile 50 milyon dolarlık bir albüm anlaşması imzaladı ve Island Records bünyesinde kendi küçük plak şirketi MonarC Music'i kurdu. 2002'de ise Carey "köklere dönüş" sloganıyla 9. albümü "Charmbracelet"ı yayımladı. Albüm, Carey'nin o yıl vefat eden babası Alfred Roy Carey'e adanmıştı. Albümden yayımlanan ilk single Through The Rain hayranlar tarafından beğenilse de pek bir başarı elde edemedi. Diğer single'lar Boy (I Need You) ve Bringin' On The Heartbreak ise listelerin epey altında kaldı. Albüm çoklu-platin sertifikası almasına rağmen satışları Carey'nin önceki albümlerine kıyasla çok düşüktü; nedeni ise "Charmbracelet"ın beklenen ilgiyi görmemesiydi. "Charmbracelet"ın gösterdiği ticari başarı "Glitter"ınkinden büyüktü, ancak "Glitter"ın başarısızlığını örtbas edemedi.

Eleştirmenlerce "Charmbracelet" albümü zayıf bulundu, bunun başlıca nedenlerinden biri albümün tınıları Carey'nin diğer albümlerine kıyasla R&B'den daha çok Pop'a dönük olduğuydu, ve bu yüzden albüm büyük ölçüde olumsuz eleştiri aldı. Eleştirmenlerin birleştiği bir başka nokta ise albümde Def Leppard cover'ı Bringin' On The Heartbreak haricinde hiç iyi şarkı bulunmadığı idi. Eleştirmenlerin dikkatini çeken bir başka nokta ise Carey'nin sesinin yıprandığı idi. "Charmbracelet"ın başarısızlığı üzerine yakınları Carey'e bir süreliğine ara vermeyi önerdi; ancak Carey reddetti ve o yıl "Charmbracelet World Tour" turnesine çıktı.

2003 yılında Carey, Busta Rhymes'a I Know What You Want isimli şarkısında eşlik etti. Şarkı Billboard Hot 100 listesinde 3 numaraya kadar yükseldi. Bundan kısa bir süre sonra Carey 2 CD'lik remiks albümü "The Remixes"ı yayımladı. Albümde Carey'nin hit şarkılarının remiks versiyonları ile I Know What You Want yer alıyordu.

2004 yılında Carey bu sefer Jadakiss'e U Make Me Wanna isimli şarkısında eşlik etti. U Make Me Wanna, I Know What You Want kadar başarılı olamasa da yayımlandığı ilk hafta Billboard listelerinde ilk 50'de kendine yer buldu ve bir sonraki hafta 21 numaraya yükseldi.

2005-2007: Parlak günlere geri dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılında çıkardığı The Emancipation of Mimi albümüyle eski parlak günlerine geri döndü. Eleştirmenlerce de başarılı bulunan albüm dünya çapında yaklaşık 10 milyonluk bir satış gerçekleştirdi. 2005 yılının en çok satan bu albümünden çıkan single'lardan We Belong Together, ABD Billboard Hot 100 listesinde 14 hafta bir numarada kalarak büyük bir başarı sağladı. Bunun yanı sıra albümün üçüncü single'ı olarak piyasaya sürülen Shake It Off, We Belong Together'ın 1 numaradaki son haftasında 2 numaraya yükselerek bir ilki gerçekleştirerek, Mariah'nın ABD listelerinde bir ve iki numarada aynı haftada yer alan ilk kadın sanatçı olmasını sağladı. Bunun yanı sıra Aralık ayının son günlerinde Don't Forget About Us 1 numaraya oturdu ve Mariah Carey böylece 17 tane 1 numara şarkıyla, Elvis Presley ile birlikte en çok 1 numaraya sahip 2. sanatçı oldu.Hayatında büyük değişikler yaşayan Mariah eski kocasını yeni eşi Thalía ile olan küslüğünüde VH1 partisinde ona olan övgü dolu sözleriyle gidermiştir.

2006 yılında üç yıl aradan sonra "The Adventures of Mimi" (Mimi'nin Maceraları) turnesine çıktı.

2008 yılının bahar aylarında vizyona girmesi beklenen, yönetmenliğini Aaron Woodley ve yapımcılığını Lee Daniels'ın yaptığı Tennessee (film) filminin çekimlerini Mart 2007 itibarıyla sonlandırdı. Filmin konusu ise şöyle: "İki kardeş (Adam Rothenberg, Ethan Peck) küçükken babalarının onlara kötü davranmasına dayanamayarak Tennessee'den kaçarlar. 10 yıl sonra küçük kardeş kansere yakalandığını öğrenir. Yaşamak için tek umudu babasının vereceği iliktir. Tennessee'ye dönüşleri sırasında yolda Crystal (Mariah Carey) ile tanışırlar. Crystal bir country şarkıcısı olmak istemektedir fakat kocası bunu istememekte, onun ev hanımı olarak kalmasını tercih etmektedir. Bu yüzden kendisine sürekli şiddet uygular. Crystal, Nashville'de şansını denerken iki kardeş babalarını aramaya devam ederler.

2008: Yeni albüm, yeni dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Carey uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve yılın en çok beklenen albümlerinden biri olan 11. stüdyo albümüne E=MC² adını verdi. Bir önceki albümü, 2005 yılının en çok satan, dünya çapında 10 milyonluk satarak 18 aylık liste serüveni boyunca 3 tanesi Grammy olmak üzere sayısız ödül kazanan ve iki tane de bir numara hit çıkaran "The Emancipation of Mimi"ye gönderme yapan adıyla albümün Avrupa'da 14 Nisan 2008'de, Amerika'da ise 15 Nisan 2008 tarihinde satışa çıkmıştır.

Albümden çıkan ilk single "Touch My Body", Mariah Carey, Tricky Stewart ve The-Dream tarafından yazıldı. Şarkının video klibinin yönetmenliğini ise ünlü film yönetmeni Brett Ratner üstleniyor. "E=MC²" albümünde Mariah ile işbirliği yapan yapımcıların arasında Jermaine Dupri, DJ Toomp, Stargate, Will.i.am, Bryan-Michael Cox, Nate "Danja" Hills ve James Poyser bulunuyor. "E=MC²"nin uygulayıcı yapımcıları ise Mariah Carey ve Island Def Jam Music Group başkanı L.A. Reid.

Eleştirmenler tarafından beğenilen "Touch My Body", Amerikan radyolarında çalındığı ilk haftasında gösterdiği başarı ile Amerikan müzik listesine ell yedi numaradan girdi. Daha sonrasında radyoda çalınma sayısına göre ilk yirmiye giren şarkı, 24 Mart 2008 tarihinde dijital olarak satışa sunulmasıyla ABD'de 286.000 kez indirilerek, Rihanna'nın Umbrella ile olan 277.000 rekorunu kırmış ve bir numara yükselmiştir. Şarkı radyolar vasıtasıyla 130 milyon dinleyiciye ulaşmıştır ve iki hafta bir numarada kalmıştır. Dünya çapında İngiltere'de beşinci sıraya kadar yüksek şarkı, dünya listelerinde iki numarayı gördü.

2009: Memoirs of an Imperfect Angel[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariah Carey E=MC² albümünü kapadıktan sonra yeni albüm için sıkı çalışmalara başladı ve 29 Eylül 2009'da çıkan "Memoirs of an Imperfect Angel" albümünü tamamladı. Albümden ilk tekli olarak "Obsessed" çıktı. Obsessed şarkısının sözleri Carey'ye ait. Düzenlemeler ise Tricky Stewart ve The-Dream'e aittir. Mariah şarkıda Eminem'e gönderme yapmaktadır. Ayrıca şarkının klibinde şarkıcı Eminem'in kılığına girip onu canlandırmaktadır.

Obsessed'den sonra Foreign grubunun şarkısı olan "I Want to Know What Love Is" şarkısını Mariah Carey yeniden söyleyerek yeni tekli olarak satışa sundu. Şarkının klibi çekildi. Şarkı Brezilya'da tam 27 HAFTA birinci numarada kaldı ve dünya rekoru kırdı. Albümün en beğenilen parçalarından biri de "Betcha Gon' Know" parçasıydı. Parçada Mariah Carey yaşadıklarını ve bu olaylardan izlenimlerini paylaşıyordu. Ayrıca Nicki Minaj ile yaptığı düet cover da video klip ile birlikte yayınlandı. Albüm için Angels Advocate turu düzenlendi ve Mariah 20 haftanın üzerinde fanlarının karşısında konsere çıktı.

2010-2011: Merry Christmas II You, American Idol, and Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariah Carey 2 Kasım 2010'da Merry Christmas II You isimli albümünü yayınladı. 6 yeni şarkı ve efsanevi Noel up-tempo şarkısı "All I Want for Christmas Is You'nun remix versiyonu "Extra Festive" albümde yerini aldı. Albumun ilk single çıkış parçası "OH SANTA" birçok iyi eleştiri aldı ve şarkının video klibi çekildi. Dönem içinde ABC'de yayınlanan bir noel özel programındaki performansları uzun süre konuşuldu. Albümde ayrıca annesi ile ilk ve tek düet şarkısı "Oh come all ye faithful / Hallejulah chorus" da yer aldı.

2012 yılında New York Gotham Hall'da hamileliğinden sonraki ilk performansını sergiledi. New York's Plaza Hotel'de Amerika Başkanı Barack Obama'nın kampanyası için üç şarkılık özel bir konser verdi ve Obama'nın seçim kampanyası için yazdığı "Bring It On Home" isimli şarkıyı da seslendirdi. Ağustos 2012'de, rapçi Rick Ross ve Meek Mill ile düet yaptığı "Triumphant (Get 'Em)" isimli single'ını çıkardı. American Idol yarışmasının 12. sezonuna jüri üyesi olarak katıldı. Carey 2013 yılında Lee Daniels'ın The Butler filminde rol aldı. Film otuz yıldan fazla süredir, sekiz farklı Amerikan Başkanına hizmet eden bir kahyanın hikâyesini anlatıyordu. Şubat 2013'te Oz the Great and Powerful filmi için "Almost Home" isimli bir şarkı yazarak seslendirdi. Video klip David LaChapelle tarafından yönetildi. on dördüncü stüdyo albümünün çalışmalarının devam ettiği haberlerinden sonra 6 Mayıs 2013'te yeni albümün ilk single'ı "Beautiful" piyasaya çıktı. 2. single The Art of Letting Go'nun aynı zamanda albüm adı olacağı duyuruldu. "You're Mine (Eternal)" şarkısının yayınlanmasında sonra ise albüm adının değiştiği söylendi. Albüm Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse adıyla 27 Mayıs 2014 tarihinde yayınlandı.

Mariah Ekim 2014 tarihinde All I Want For Christmas Is You, A Night of Joy & Festivity isminde her yıl tekrarlanacak olan bir Noel şovuna başlayacağını duyurdu. İlk ayak 15-22 Aralık 2014 tarihleri arasında altı konser verdi. İkinci ayakta 8–18 Aralık 2015 tarihleri arasında sekiz konser verdi.

2015–günümüz: Las Vegas Şovu, A Christmas Melody ve Mariah's World[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Ocak 2015 tarihinde, Mariah'nın Las Vegas'ta bulunan Caesars Palace Colosseum 1 numara şarkılarından oluşan bir konser dizisine başlayacağı açıklandı. 30 Ocakta Mariah'nın Universal Music Group'un Def Jam Recordings Kayıt Şirketinden ayrıldığı, yeniden L.A. Reid ile çalışacağı ve Sony Music ile Epic Records'a döndüğü açıklandı. Konser dizisi ile aynı anda #1 to Infinity isimli bir greatest hits derleme albümü yayınladı. Albümde Billboard Hot 100 listesinde 1 numara olan 18 şarkının yanı sıra yeni bir parça olan ve albüme ismini veren "Infinity" de bulunuyordu. Mariah aynı yıl Hallmark Channel'da A Christmas Melody adlı Noel filmi ile ilk uzun metraj yönetmenlik denemesini gerçekleştirdi ve filmde ana karakterlerden birini oynadı.

2015 Aralık ayında Mariah The Sweet Sweet Fantasy Tour isimli, Mart 2016'da başlayacak bir Avrupa turnesine başlayacağını duyurdu. Bu sanatçının 13 yıl sonra Avrupa'da çıkacağı ilk turne oldu. Turne ile Güney Afrika'da da 4 konser verdi. Mariah15 Mart 2016'da The Sweet Sweet Fantasy Tour'u ve sahne arkasını kapsayan, E! kanalında yayınlanacak olan Mariah's World adlı bir belgesel-seri üzerinde çalıştığını açıklad

2018-2019: Caution, Caution World Tour, All I Want For Christmas Is You'nun zirveye yolculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Carey 16 Kasım 2018'de Caution isimli albümünü yayınladı. Albümden "GTFO, With You ve A No No singleları çıktı. 27 Şubat 2019'da Caution World Tour (Caution Dünya Turnesi)'a başladı. Ayrıca 2019'un sonlarına doğru "All I Want For Christmas Is You" adlı 1994 yılında çıkardığı single Billboard Hot 100 listesinde #1 numaraya ulaştı.

2020-2021: The Meaning Of Mariah Carey, The Rarities, Mariah Carey's Magical Christmas[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariah 29 Eylül 2020'de kendi otobiyografisi olan, Michaela Angela Davis ile beraber yazdığı The Meaning Of Mariah Carey'i yayımladı. Kitap New York best-seller listesinde #1 numaraya ulaştı. 2 Ekim 2020'de de eski yayımlanmamış şarkılarının ve Tokyo Dome 1996 performanslarının bulunduğu The Rarities (Mariah Carey albümü) 'i piyasaya sürdü.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ngomsi, Vinciane (14 Eylül 2018). "Mariah Carey has a reported net worth of $520 million — here's how the pop singer earned it all". Business Insider. 8 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2019. 
  2. ^ Doğum yılını 1969 olarak alanlar:
  3. ^ Doğum yılını 1970 olarak alanlar:
  4. ^ "20 Times Mariah Carey Proved She Was the Queen of Christmas". Time. 7 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  5. ^ Chan, Tim; Chan, Tim (19 Aralık 2020). "'Queen of Christmas' Mariah Carey Ditches Sleigh Ride for RV Ride in New Outdoorsy Partnership". Rolling Stone (İngilizce). 19 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  6. ^ "In the court of the Queen of Christmas, Mariah Carey: 'I'm obsessed'". Los Angeles Times (İngilizce). 14 Aralık 2020. 14 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  7. ^ Trust, Gary (16 Aralık 2019). "Wish Come True: Mariah Carey's 'All I Want for Christmas Is You' Hits No. 1 on Hot 100 After 25-Year Wait". Billboard. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  8. ^ @RIAA (25 Şubat 2019). "2 #Diamond albums, 7 #multiPlatinum albums, 4 #Platinum albums, 2 #Gold albums. Only ONE @MariahCarey #BlackHistoryMonth" (Tweet). Erişim tarihi: 29 Mart 2019Twitter vasıtasıyla. 
  9. ^ "Mariah Carey on Being the Top Female Solo Artist of All Time". Billboard. 14 Kasım 2019. 14 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  10. ^ "Winners Database - American Music Awards". 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  11. ^ "Mariah Carey to Perform at 2015 Billboard Music Awards". Billboard. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2015. 
  12. ^ "Mariah Carey to be inducted into Songwriters Hall of Fame". EW.com (İngilizce). 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  13. ^ David, Sara; Kwateng-Clark, Danielle (19 Kasım 2018). "Put Some Respect on Mariah Carey's Good Name". Vice. 9 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2019. 
  14. ^ Sources differ on Carey's birth year. Those giving 1969 include:
  15. ^ a b Nickson 1998, ss. 8
  16. ^ Gamboa (22 Ekim 2008). "LI Music Hall of Fame recognizes local talent". Newsday. New York / Long Island. 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2017. Born in Huntington, raised in Greenlawn. 
  17. ^ "Mariah Carey Biography". AllMovie.com (Rovi) via The New York Times. 18 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011. 
  18. ^ "Celebrity Central: Top 25 Celebrities: Mariah Carey". People. 12 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011. 
  19. ^ "Mariah Carey - MTV EMAs Interview". Dublin Airport, Collinstown, Fingal, Ireland. 10 Kasım 1999. 20 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019. My mother's parents were from Ireland, so 
  20. ^ Nickson 1998, s. 7
  21. ^ a b Nickson 1998, ss. 52
  22. ^ Nickson 1998, ss. 9
  23. ^ Nickson 1998, ss. 10–11
  24. ^ Dougherty, Steve (22 Kasım 1993). "How Sweet It Is". People. 42 (21). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  25. ^ a b Nickson 1998, ss. 16
  26. ^ a b Nickson 1998, ss. 17
  27. ^ Nickson 1998, ss. 18
  28. ^ Nickson 1998, ss. 19
  29. ^ Nickson 1998, ss. 22
  30. ^ Nickson 1998, ss. 61

Kitap kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Mariah Carey Kimdir? Kimdir?:Mariah Carey Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Mariah Carey Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Mariah Carey Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Mariah Carey Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Mariah Carey Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Mariah Carey Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Mariah Carey Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Mariah Carey Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Mariah Carey Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Mariah Carey Kimdir? Kaç Yaşında?:Mariah Carey Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Mariah Carey Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Mariah Carey Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Mariah Carey Kimdir? Nereli?:Mariah Carey Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Mariah Carey Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Mariah Carey Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Mariah Carey Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Gülerken Ağlayanlar, Talep, Fosforlu Cevriyem (film), Buzlar Çözülmeden (film), Vahşi Gelin (film, 1965), Çinin internet sansürleme politikaları, Türkiye florasındaki prunella taksonları listesi, Öğrenilen geçmiş zaman, Ümmü Gülsüm bint Ali, Saue, Ixodes spinicoxalis, Cremona, NGC 5875, Kürecik, Yekaterina Makarova, Gezende, Gülnar, NGC 6715, Patrologia Latina, Hakas Türkçesi, Seyfi Öztürk, Merter Metrobüs İstasyonu, CGE La Plata, İMÇ, Açık kaynak kodlu yazılım, Isabella Hofmann, Peyami Safa kronolojisi, Açık Deniz Filosu, En çok izlenmeye sahip YouTube kanalları listesi, Ömer Halisdemir Üniversitesi, Cava Denizi, Pedro Pablo Hernández, Fatih Harbiye (dizi, 1992), Sesbirim, 77 (sayı), Monte San Vito, Özgür ve açık kaynak kodlu Android yazılımları listesi, UEFA Kupası kazanan teknik direktörler, İklim değişikliği komplo teorisi, Vitória Setúbal, Aller (Almanya), Özgür ve açık kaynak kodlu Android uygulamalarının listesi, Uche Kalu, Alpaslanin fedaisi Alpago, 2003 FA Community Shield, Fatih Harbiye (dizi, 1990), Muhteşem İkili (dizi), İnsansız kara aracı, Tabi, ReactOS, Ludwig Bründl, Pierre Lechantre, Bülent Akın, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu, NGC 2934, Altyapı ve üstyapı, Anayasa Partisi (ABD), Castelo (Sesimbra), Abdülkerim Bardakcı, Mehdi Kerrubi, 10 Cloverfield Lane, Harry Partch, Bing Ürün Yükleme, Aşkın Gözyaşları (film, 1959), Kayhan Kalhor, Günsel Renda, Nestlé markaları listesi, Stop the Cavalry, Afgan mutfağı, Makura no Danshi, Cyathomone, Özgür lisans, Saggız şehristanı, Bontnewydd Paleolitik bölgesi, Karagöl İlçesi, Kadınlar yüksek atlama dünya rekorunun gelişimi, Hayat Bazen Tatlıdır (film), Coleophora exarga, Özgür kültür hareketi, Aşkların En Güzeli (film, 1972), Reverend Lovejoy, Botsvananın vize politikası, İzlandada Kölelik, IAESTE, Küçük Hanımefendi (film, 1961), Aleksandros, 2010 Kış Olimpiyatları, İsmail İncekara, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (film), İstanbulun Fethi, 4 Ekim, Matmazel Noraliyanın Koltuğu, Hüseyin Atalay, Ellesmere Adası, Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü, Peyami Safa bibliyografyası, Deniz Küstü, Kamışlı, Yüksekova, Riziko, İsmail Safa, 1954 Guatemala Darbesi,
Tezli Nedir?, Zekice İsminin Anlamı Nedir?, Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?,