Mahmut Goloğlu Kimdir?

Mahmut Goloğlu Kimdir?

Mahmut Goloğlu Kimdir?

Mahmut Goloğlu Nereli

Mahmut Goloğlu Kaç Yaşında? Mahmut Goloğlu Boyu Kaç Mahmut Goloğlu Kaç Kilo Mahmut Goloğlu Doğum Tarihi Mahmut Goloğlu Ne Demektir? Mahmut Goloğlu Anlamı Nedir?
Mahmut Goloğlu Kimdir? , Mahmut Goloğlu Nereli , Mahmut Goloğlu Kaç Yaşında? , Mahmut Goloğlu Boyu Kaç , Mahmut Goloğlu Kaç Kilo , Mahmut Goloğlu Doğum Tarihi , Mahmut Goloğlu Ne Demektir? , Mahmut Goloğlu Anlamı Nedir?
Kim Kimdir? Biyografiler

Biyografi Paralel Yaşamlar'ın 1727 tarihli üçüncü edisyonu Kim Kimdir? Biyografi Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikayesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir. Bir biyografi, bir konunun yaşam öyküsünü sunar, deneyimle ilgili samimi ayrıntılar da dahil olmak üzere yaşamlarının çeşitli yönlerini vurgular ve öznenin kişiliğinin bir analizini içerir.

Kim Kimdir? Biyografi

Biyografik eserler genellikle kurgusal değildir, ancak kurgu bir kişinin hayatını betimlemek için de kullanılabilir. Kim Kimdir? Biyografi Biyografik kapsamın derinlemesine bir biçimine eski yazı denir. Edebiyattan filme kadar çeşitli mecralarda yapılan çalışmalar biyografi olarak bilinen edebiyat türünü oluşturur.

Mahmut Goloğlu
Mahmut Goloğlu Kelimesinin Anlamı Nedir? Mahmut Goloğlu Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mahmut Goloğlu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Mahmut Goloğlu - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Mahmut Goloğlu - Oranlamak Mahmut Goloğlu - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Mahmut Goloğlu - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Mahmut Goloğlu - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mahmut Goloğlu - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mahmut Goloğlu
Mahmut Goloğlu Nedir? Mahmut Goloğlu Ne demek? , Mahmut Goloğlu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Mahmut Goloğlu
Mahmut Goloğlu Kelimesinin Anlamı? Mahmut Goloğlu Ne Demek? Mahmut Goloğlu Ne Demektir? ,Mahmut Goloğlu Analizi?
Mahmut Goloğlu
Mahmut Goloğlu Anlamı Nedir? Mahmut Goloğlu Ne Demektir?, Mahmut Goloğlu Açıklaması Nedir? , Mahmut Goloğlu Cevabı Nedir? , Mahmut Goloğlu Kelimesinin Anlamı?

Mahmut Goloğlu Kimdir?

Mahmut Goloğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mahmut Goloğlu (1915, Akçaabat - 11 Ekim 1982, Trabzon), Türk hukukçu, tarihçi ve siyasetçidir.

Babası Celalettin İbrahim, Sarıkamış’ta hayatını kaybetti. Annesi ve dayısı tarafından yetiştirildi. I. Dünya Savaşı'nda Trabzon'un Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra belli bir süre İstanbul'da ikâmet etmek zorunda kaldı. Osmanlı ordusunun Trabzon'a yeniden girmesinden sonra ailesi ile geri döndü. İlk ve orta eğitimini Trabzon’da yaptı. Trabzon Lisesini bitirdi.[1] Lise eğitiminden sonra ilkokullarda öğretmen yardımcısı görevi aldı. Trabzon Halkevlerinin Tarih kolunda çalıştı. Bu dönem içinde tarih alanına ilgisi başladı. Cami, kilise, sur, çeşme ve mezar taşları üzerine ilgilenirken belli bir süre sonra Anadolu ve Trabzon tarihi üzerine merak sardı. İstanbul Üniversitesinde önce Edebiyat Fakültesine kayıt oldu ama ailesinin ısrarı nedeniyle Hukuk Fakültesine geçiş yaptı. Burada eğitimi sırasında Ali Fuat Başgil'in fahri başkanlığını yaptığı Karadeniz Talebe Cemiyetini kurdu. Üniversite eğitimi sırasında liselerde öğretmen yardımcılığı yaptı.[2]

Üniversite mezuniyeti sonrasında Gümrük Tekel Bakanlığında 1939-1946 arasında müfettiş olarak görev yaptı. Belli bir süre sonra buradan ayrılarak Adalet Bakanlığına geçti ve hakim yardımcılığı yaptı. İleri Hukuk dergisinde yazılar kaleme aldı. Buradan da ayrılarak Trabzon'a geri döndü ve avukatlık yaptı.

1949’da Demokrat Parti’den siyaset hayatına dahil oldu. Parti üyesi olduktan sonra Trabzon'a geldi ve Yeniyol gazetesinde köşe yazıları yazdı. Gazetede Goloğlu ailesinin Trabzon'un tanınan simalarından olduğu söylenmektedir. DP üyesi olmadan önce çıkan yazılarında Trabzon hakkında sorunları ele alırken, üye olduktan sonra özellikle Cumhuriyet Halk Partisi aleyhinde yazılar yazdı. Demokrat Parti'nin Trabzon'daki sesi olan gazetede, iki ya da üç sütunlu zengin içeriklerle ilk sayfada yazıları yayınlanıyordu. 1950’de Trabzon’dan karma listeden seçilerek Demokrat Parti'nin üç milletvekilinden biri oldu.[3] 14 Mayıs 1950- 27 Mayıs 1960 tarihleri arasında IX., X. ve XI. dönem olmak üzere üç seçim dönemi boyunca Trabzon milletvekilliği yaptı. Gümrük ve Tekel komisyonuna başkanlık etti. Sayıştay, Gümrük ve Tekel, Maliye komisyonlarında üye olarak bulundu. Demokrat Parti'nin Meclis Grubu yönetim kurulu üyeliğini yaparken, aynı zamanda XI. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Meclis Başkanvekilliği sorumluluğunu yürüttü. 27 Mayıs 1960 tarihinde askeri müdahaleden sonra Milli Birlik Komitesi tarafından tutuklandı. Yüksek Adalet Divanı tarafından Demokrat Parti meclis grubunun tamamının sorumlu tutulduğu Anayasayı ihlal davası ile haksız mal edinme davalarından yargılandı. Yassıada yargılamalarında Yüksek Adalet Divanı haksız mal edinme davasında "haksız mal edinmede bulunmadığının yapılan incelemeler neticesinde anlaşıldığına" karar verdi ve kendisi ile yakınlarının mallarına konulan "ihtiyati tedbir ve haczin kaldırılmasını" oybirliği ile kabul etti. Anayasayı ihlal davasında da aynı şekilde meclisteki söylemlerinin zabıtlardan tespit edilerek delil gösterilmesiyle beraat etti.[4] 18 ay tutuklu kaldı.

Beraat etmesinden sonra İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun Yeni Adam dergisi ve Hıfzırrahman Raşit’in Eğitim Hareketleri dergisinde kitap değerlendirmeleri kaleme aldı. Bu dönemde tarih yazıcılığına ağırlık verdi. 1918-1923 yıllarına ait ilk beş ciltlik Milli Mücadele Tarihi’ni, sonra da 1924-1950 yıllarına ait dört ciltlik Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'ni ele aldı. Kitapların ilk sekiz cildini 1968 -1974 arasında yazdı. Kitapları Bates Yayınevi'nde kendi imkanları ile bastırdı. Serinin son kitabı Demokrasiye Geçiş (1946-1950) vefat ettiğinde yayınlanmamıştı. İkinci baskıları ise 2000'li yıllardan itibaren Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basıldı.[5] Trabzon tarihi üzerine de çeşitli kitaplar yayınladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışarak İnkılâp Tarihi derslerini okuttu. Trabzon İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisine geçerek, burada derslerine devam etti. Trabzon Eski Eserleri ve Müzeleri Sevenler Derneğinin fahri başkanlığı görevinde bulundu. 11 Ekim 1982'de geçirdiği kalp krizi sonucu Trabzon'da hayatını kaybetti. İskender Paşa Camii'nde cenaze namazı kılındıktan sonra 14 Ekim'de Asrî Mezarlığı'na defnedildi.[6]

Atatürk Araştırma Merkezi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından 8-10 Mayıs 2014 tarihlerinde Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde "şahsiyeti ve ilmi faaliyetlerini irdelemek" maksadıyla "Her Yönüyle Mahmut Goloğlu Sempozyumu" düzenlendi.[7] Sempozyumun bildirileri 2015'te Atatürk Araştırma Merkezi tarafından kitaplaştırıldı.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Milli Mücadele Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Erzurum Kongresi, Ankara, 1968
  • Sivas Kongresi, Ankara, 1969
  • Üçüncü Meşrutiyet, Ankara, 1970
  • Cumhuriyete Doğru, Ankara, 1971
  • Türkiye Cumhuriyeti, Ankara 1971

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Devrimler ve Tepkileri, Ankara, 1972
  • Tek Partili Cumhuriyet, Ankara, 1974
  • Milli Şef Dönemi, Ankara, 1974
  • Demokrasiye Geçiş, 1982

Cumhuriyetin 50. Yılı Armağanı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Atatürk İlkeleri ve Bursa Nutku, Ankara, 1973
  • Halifelik, Ankara, 1973
  • Pontos, Ankara, 1973
  • Trabzon Tarihi, Ankara, 1975

Denemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sevda Masalları, İstanbul, 1943
  • Dostluk ve Mutluluk, Ankara, 1975
  • Kahve Değirmeni

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Trabzon Putin'den eserlerini istiyor!". Kuzey Ekspres. 8 Mayıs 2014. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  2. ^ Süer, Zehra Goloğlu (2014). "MAHMUT GOLOĞLU 1915-1982 HAYATI KENDI KALEMINDEN". Mahmut Gologlu - Official Site. 21 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  3. ^ Başkaya, Muzaffer (2015). "Trabzonda İktidara Muhalif Bir Hukukçu Mahmut Goloğlu". Okur, Mehmet; Usta, Veysel; Ünlen, Erdem (Ed.). Her Yönüyle Mahmut Goloğlu Sempozyumu. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi. ss. 55-65. ISBN 9789751631596. 
  4. ^ Özgen, Yüksel (Bahar 2014). "Mahmut Goloğlu'nun 1960 İhtilali Sonrasında Yargılanması" (PDF). Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 54. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü. ss. 153-168. 21 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  5. ^ "MAHMUT GOLOĞLU'NUN "CUMHURİYET TARİHİ" SERİSİ ve "CUMHURİYETE DOĞRU" ÜZERİNE…". U.S. Turkish Library and Museum for Friendship and Peace. 23 Kasım 2019. 21 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  6. ^ Yavuz, Haşim (1982). "Tarihçi Yazar Mahmut Goloğlu 1915-11 Ekim 1982". Türk Kültürü Dergisi. XX (236). ss. 893-895. 21 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  7. ^ "Her Yönüyle Mahmut Goloğlu Sempozyumu". Atatürk Araştırma Merkezi. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Mahmut Goloğlu Kimdir? Kimdir?:Mahmut Goloğlu Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Mahmut Goloğlu Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Mahmut Goloğlu Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Mahmut Goloğlu Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Mahmut Goloğlu Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Mahmut Goloğlu Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Mahmut Goloğlu Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Mahmut Goloğlu Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Mahmut Goloğlu Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Mahmut Goloğlu Kimdir? Kaç Yaşında?:Mahmut Goloğlu Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Mahmut Goloğlu Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Mahmut Goloğlu Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Mahmut Goloğlu Kimdir? Nereli?:Mahmut Goloğlu Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Mahmut Goloğlu Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Mahmut Goloğlu Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Mahmut Goloğlu Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

İbrahim Kemal Baybura, Aquafina, 10. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı, Jack White (müzisyen), Sokak yemeği, Adile Ayda, Memun (Abbasi), Pizzigano Haritası, Hamza Gürgüç, This Is My Life (Eurobandið şarkısı), Nijer Nehri, Vickers Wellington, Indra Nooyi, Pepsi P1, Wilhelm List, indra nooyi, Fra Mauro haritası, The Smiths Snackfood Company, Sahra Çölü, Hamamatsu, NGC 5115, NGC 5086, 21 Eylül, NGC 5103, 1461 Trabzon FK, NGC 5080, Philippe Thys, NGC 5072, Sprite, II. Silvester, Tony Atkinson, Emma Hinze, Locus Ödülü, Taşanoğulları Beyliği, Annalena Baerbock, Abbiategrasso, 1078, Yunan deniz tanrıları, CD Santa Clara, Maurice Garin, Deizm, David King (kimyager), Nazi mimarisi, Göllühüyük, Türkoğlu, Come Back, TRS konnektörü, Air Anka, Vintu dilleri, Londra Doğa Tarihi Müzesi, Türkiye Kürtleri, Süreç Film, Türk şarap bölgeleri listesi, Borcomi, Ağaçsıl hareket, Martinianus, Fredo Corleone, D 430, Alpha Condé, Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, Sürgün cezası, Barun Sobti, Yaşar Erkan, Müslümanların Mağripi fethi, Mehmet Naci Perkel, Haraç, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, 1057, Super Mario Maker, Soner Tolungüç, Admir Teli, Fötr, Vietnam Savaşı, Bridgeport, Connecticut, Gaziantep Oğuzeli Havalimanı, Cat (Unix), Sih İmparatorluğu, Thomas Alva Edison, Kuluçka (embriyoloji), Ramel Bradley, Mark Goddard, Firaz Muharebesi, Çerkes Bayrağı, Bahama Adaları, Jonas Hofmann, İsa Turan, Apple II, Gelgit enerjisi, Salerno (il), Trakyanın İşgali, Ataköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 1766 Büyük İstanbul depremi, İmalat, Sonderaktion 1005, Live in Texas, Altın Küre En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Jane the Virgin, Türkiye çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanları listesi, Temsilciler Meclisi (Kıbrıs Cumhuriyeti), Fırkateyn, Tetradactylus,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,