Lamborghini Nedir?

Lamborghini Nedir?

Lamborghini

Lamborghini Nedir?
Lamborghini Ne demek?
Lamborghini Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Lamborghini İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Lamborghini
Lamborghini Kelimesinin Anlamı? Lamborghini Ne Demek?
Lamborghini Ne Demektir? Lamborghini Analizi?
Lamborghini
Lamborghini Anlamı Nedir? Lamborghini Ne Demektir?
Lamborghini Açıklaması Nedir? Lamborghini Cevabı Nedir?
Lamborghini Kelimesinin Anlamı?
Lamborghini
Lamborghini Kelimesinin Anlamı Nedir? Lamborghini Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Lamborghini Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Lamborghini Nedir?

Lamborghini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lamborghini
Kurulduğu ülkeİtalya
Kurulduğu YılMayıs 1963
KurucusuFerruccio Lamborghini
Adının kaynağıKurucusunun soy ismi
Web sitesihttp://www.lamborghini.com/

Lamborghini, bir İtalyan süperspor otomobil, spor otomobil, SUV ve traktör markasıdır. Ferruccio Lamborghini (1916-1993) tarafından kurulmuştur. Bologna ile Modena arasındaki küçük bir köy olan Sant'Agata Bolognese'da firmanın merkezi ve fabrikası bulunmaktadır. Şirket Audi aracılığıyla Volkswagen AG'ye aittir.

Feruccio Lamborghini dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Giotto Bizzarrini, Gian Paolo Dallara, Franco Scaglione ve Bob Wallace gibi yeteneklerle çalışarak ilk prototipini üretirler. GTV'den hemen sonra Lamborghini 350 GT'yi satışa sunulur. 350 GT'yi 400 GT takip eder. 400 GT ve ondan önceki modelden elde edilen gelir şirkete ilk spor otomobili üretir. Lamborghini Miura Konsept Kasım 1965'te Ferruccio tarafından Torino Otomobil Fuarı'nda tanıtılır. Motoru ortada ve enine olarak yerleştirilmiştir. Konsept bir yıldan kısa bir sürede Marcello Gandini tarafından üretim aşamasına getirilir. Otomobil adını ünlü boğa yetiştiricisi Don Eduardo Miura almıştır. Toplam 761 adet Miura üretilmiştir. Miura Lamborghini markasını dünyanın sayılı spor araba üreticisi arasına dahil etmiştir.

Lamborghini 400GT

Miura'yı Espada takip eder. Espada tasarımını 4 koltuklu Marzal konseptinden almıştır ve Miura ile beraber geliştirilmiştir. Espada İspanyolca matadorların boğa güreşlerinde kullandığı kılıç adıdır. Motoru 4 litre V12 olup önden geleneksel yerleştirilmiştir. Üretimde olduğu 10 yıl boyunca 3 farklı seri halinde satılmıştır. 1217 adet üretilen Espada Lamborghini'nin başarılı modellerinden biridir.

Lamborghini traktor
Lamborghini Miura

1971 yılında Lamborghini LP500 Countach konseptini üretir. Countach kelimesinin tam anlamı yoktur. Piyemontece'de güzel bir bayan görüldüğünde söylenir. İlk konseptin çıkışından 3 yıl sonra 1974'te LP400 Countach'ın üretimine başlanmıştır. Countach bir Lamborghini geleneği olan yukarı açılan kapılara sahip olan ilk otomobildir. Miura'da bulunan 4 litre V12'yi ve bu V12'nin hacmi artırılarak 5 litrelik bir versiyonunu (LP500S Countach 1982) kullanmıştır. Aracın geri görüşünün olmayışı onu geri viteste iken sürücüsünün kapı eşiğine oturup kullanmasını gerektiriyordu. Şirket 1972 yılında Güney Amerika'ya yapacağı büyük çaplı bir traktör satışının iptali ile büyük bir sıkıntıya girmiştir. Traktör siparişlerin hazırlanması için yapılan geliştirmeler sonucu giderler arttırmış ve bunun sonucu olarak Ferruccio beraber üretim yaptıkları traktör fabrikasındaki hisselerini Fiat'a satmıştır. Günümüzde Same Deutz-Fahr grup bünyesinde Lamborghini marka traktörlerin üretimi devam etmektedir. Sonunda otomobil departmanı kendi kendine yetebilen ve kar edebilen bir kuruluş olmuştur. Fakat Lamborghini şirketini İsviçreli yatırımcılara satarak otomotiv sektöründen çekilmiştir.

Feruccio Lamborghini

İflas, Mimran ve Chrysler Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'lerdeki petrol krizi spor otomobil satışlarını etkilemiştir. 1978'de Lamborghini şirket olarak iflası açıklar. İtalya icra mahkemesi şirketin satışını ister. Bunun üzerine İsviçre merkezli Mimran kardeşler şirketi satın alırlar. Bu dönemde şirket Countach, Jalpa ve LM002 modellerini satmaya devam eder. Şirket sürpriz bir şekilde 1987 yılında Lee Iacocca yönetimindeki Chrysler tarafından satın alınır. Sonrasında Lamborghini Countach'ın selefi olacak Diablo modeli için çalışmalara başlar. Diablo'nun tasarımını daha önce Miura ve Countach'ın tasarımını yapmış olan Marcello Gandini yapar. Tasarım Chrysler tarafından geliştirilerek satışa sunulur.

Lamborghini Diablo

Chrysler sonrası: Megatech[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 1994'te kötü ekonomik koşullar ve politik şartlar Chrysler'in Lamborghini'yi Megatech'e satmaya zorladı. Megatech Endonezya Başkanı Suharto'nun oğlu Tommy Suharto yönetimindeki Endonezyalı yatırım grubudur. Yeni yönetim altında pazarlama uygulamalarındaki değişim ve yeniden yapılandırılan satış bayileri ile Lamborghini'de rönesans başlamıştır. Satışlar 1993'te 101,1994'te 301 ve 1995'te 414'e yükselmiştir. Lamborghini Miura SV'den ilham alınarak yapılan Diablo SV (Sport Veloce) 1995'te satışa sunuldu. Lamborghini tarafından geliştirilen en güçlü V12'ye (525 bg) sahiptir. Diğer Diablo modelleri arasında Diablo SV en çok satılan model olacaktır.

Lamborghini Murcielago Roadster

Megatech 1997 yılında Endonezya'daki değişen koşullar sebebiyle şirketi Audi'ye satmıştır.

Audi dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Audi'nin Lamborghini'yi almasıyla beraber Diablo'nun yerine gelecek modelin çalışmalarına devam edilmiştir. Luc Donckerwolke tarafından tasarlanan Lamborghini Murcielago belki de son geleneksel Lamborghini modeli olacaktır. Yukarı açılan kapıları ve V12 motor kullanan güncel son modeldir. 6.2 litre hacmindeki motor 575 bg üretirken, 2006 yılında Murcielgo'nun geliştirilmiş versiyonu LP640'ta ise 6.5 lt hacminde 640 bg güç üreten bir V12 bulunmaktadır. Murcielago'nun anlamı İspanyolca yarasa demektir. 1879'da Cordoba arenasında 24 kılıç darbesi almasına rağmen sağ kalan boğanın adı Murcielago'dur. Daha sonra Murcielago bir başka Lamborghini modelini adını veren Don Antonio Miura'ya hediye edilmiştir. Luc Donckerwolke'a Red Dot tasarım ödülünü kazandırmıştır.

2007 yılında ise Lamborghini 1 milyon Euro değeri ile en pahalı, en hızlı (360 km/h)ve en güçlü (670 bg) Murcielago modelini satışa sundu. Reventón 6.5 litre V12 motorunun ürettiği 670 bg güç ile 0–100 km/h hızlanması sadece 3.4 saniyede gerçekleştirir. Araçtan sadece 20 tane üretilmiştir.

2009 yılında ise Murcielago LP670/4 SV (Super Veloce) tanıtılmıştır. 6.5 litrelik V12'si 670 bg güç üretmektedir. Ayrıca kullanılan karbonfiber malzemeler ve şaside kullanılan çelik güncel LP640 modelinden 102 kg daha hafif olmasını sağlamıştır. 335 km/h maksimum hıza çıkabilen araçtan sadece 350 adet üretilecektir. LP 670/4 Murcielago'nun son versiyonu olacaktır. LP670/4 modeliyle beraber Murcielago modeli üretimden kalkacaktır. 102 kilogramlık diyeti için Murcielago'nun müzik sisteminden dahi feragat edilmiştir. SV sadece beyaz, gri, sarı, turuncu ya da siyah renklerle sunulacak olsa da Lamborghini mat siyah ve mat beyaz renkleri opsiyonel olarak alınabilecek.

Lamborghini Gallardo LP560-4 Spyder

2003 yılında Audi çatısı altında yapılan ilk model olan Gallardo üretime geçmiştir. Otomobil ismini ünlü bir boğadan almaktadır. Gallardo İspanyolca bir sözcük olup cesur anlamına gelmektedir. Lamborghini'nin en çok satan modelidir. Luc Donckerwolke tarafından tasarlanmış ve 2003 senesine Red Dot Tasarım Ödülünü 2. defa kazanmıştır. Üretime başlandığı 3 yıl içerisinde 5000 üzerinde satılmıştır. 5 litre V10 ortadan motorlu araç Gallardo 550-2 Valentino Balboni modeli hariç 4 tekerden çekişlidir. İlk modelleri 500 bg iken 2006 yılında Gallardo Spyder modeli ile birlikte güç 520 bg çıkmıştır.

2007 yılında ise Cenevre otomotiv fuarında Superleggera modeli tanıtılmıştır. Güncel versiyonundan 70 kg daha hafif ve 10 bg daha güçlü olan model, Ferrari 430 Scuderia'nın rakibi olmuştur.

Lamborghini Gallardo Superleggera.

2008 senesinde ise Gallardo versiyonları arasında en güçlüsü LP560/4 satışa sunulmuştur. V10 motoru 560 bg üretecek şekilde geliştirilmiştir. Ayrıca genel kapsamlı yapılan değişiklikler arasında aracın önünde yenilen hava girişleri Reventon'dan alınmıştır. Ayrıca farlar eski versiyona göre biraz daha aşağı çekilerek aracın ön görünüşü daha agresif hale getirilmiştir. Arka tarafta yapılan değişiklikler ise tamamıyla yeniden şekillendirilen stop lambaları ve çift olan egzoz çıkışlarının 4'e çıkarılmasıdır. Stop lambalarının değişimi şirket tarafından, aracı daha yüksek gösteriyordu şeklinde açıklanmıştır[1]

Yarış modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ferruccio Lamborghini şirketinin yarışlara girmesini istemedi. O bunun çok pahalı ve şirketi maddi yönden zorlayacağını düşünmüştür. Bu sebeple onun yönetiminde şirket hiç yarış arabası üretmedi. Şirket sadece ama sadece test pilotu Bob Wallace için var olan modellerin yüksek performanslı prototiplerini üretmiştir. Bunlardan göze çarpanlar Miura SV baz alınarak yapılan Jota ve Jarama S'ten yapılan Bob Wallace Special'dir.

Rosetti yönetiminde, Lamborghini BMW ile bir anlaşma dahilinde homologe edilmesi için yeterli sayıda yarış arabası üretimi yapmıştır. Bununla beraber Lamborghini anlaşmadaki şartları yerine getirememiştir. Araç neticede BMW motorsporları bölümü tarafından geliştirilmiş ve BMW M1 olarak üretilerek satılmıştır.

Yine Lamborghini C klasmanında yarışmak için QVX'yi geliştirmiştir. Bir araç yapılmıştır fakat sponsor bulunamayışından sezonu bitirememiştir. Sadece bir yarışa katılmıştır. 1986 yılında şampiyona dışında Southern Suns 500 km yarışında Güney Afrika'da bulunan Kyalami pistinde Tiff Needell tarafından sürülmüştür. Aracın yarışı başlangıca göre iyi bir yerde bitirmesine rağmen sponsor bulunamadı ve yarış programı iptal edildi.

Gallardo GT3

Lamborghini 1989 ve 1993 yılları arasında Formula 1 yarışlarına motor tedarikçisi olmuştur. Müşterileri arasında Larrousse, Ligier, Lotus ve kendi takımıdır. Her ne kadar takımın ismi Lamborghini olsa da fabrika takımı olarak görülmemiştir. 1992'de Larrousse/Lamborghini takımı rekabetçi olmasa da dikkate değer biçimde egzozlarından yağ fışkırtıyordu. Larrousse takımının yarış arabalarını yakından takip eden öteki arabalar çoğunlukla yarışın bitiminde sarımsı-kahverengi renklere bürünüyorlardı. 1991'in ilerleyen günlerinde Lamborghini'nin Formula 1 için ürettiği motorlar Konrad KM-011 Grup C araçlarında kullanılmıştır. Fakat birkaç yarış kalmışken proje iptal edildi. Aynı motor kardeş firma Chrysler markası ile 1993 sezonunun sonuna yaklaşırken McLaren tarafından 1994 sezonunda kullanılması için test edilmiştir. Her ne kadar takımın sürücüsü Ayrton Senna tarafından motorun performansı olumlu not almışsa da, McLaren görüşmeleri askıya almış ve Peugeot motorunu tercih etmiştir. Böylece Chrysler bu projeyi de bitirmiştir.

Murcielago R-GT

Diablo Supertrophy için iki Diablo modeli üretilmiştir. Tek model yarış serisi 1996 ile 1999 yılları arasında yapılarak devam etmiştir. İlk yıl kullanılan araçlar Diablo SVR iken, kalan üç yılda ise Diablo GTR kullanılmıştır. Lamborghini 2004 yılında FIA GT Şampiyonası'nda, Super GT ve Amerika Le Mans Seri'sinde yarıştırmak için Murcielago R-GT modelini geliştirmiştir. Ulaşılan en yüksek derece FIA GT Şampiyonası'nın Valensiya'daki açılış yarışında elde ettiği üçüncülüktür. Yarışa Reiter Mühendislik adına katılan araç beşinci sıradan başladığı aracı podyumda bitirmiştir. Super Gt Şampiyonası'nın açılış yarışı olan Suzuka'da Japon Lamborghini sahipleri tarafından kullanılan araç ilk zaferini kazanmıştır (kendi sınıfında) R-GT ile.

Gallardo'nun GT3 versiyonu Reiter Mühendislik tarafından geliştirilmiştir.

All-Inkl.com yarış takımı tarafından FIA GT Şampiyonası'na katılan Murcielago R-GT, Christophe Bouchut ve Stefan Mücke tarafından kullanılarak sezonun açılış yarışı olan Zhuhai Uluslararası Pisti'nde kazanarak Lamborghini'ye uluslararası yarış alanında ilk büyük başarısını getirmiştir.

Lamborghini 2009 yılında yeni bir yarış serisine başlayacaktır. Blacpain Super Trofeo [2] adındaki yarış serisinde Lamborghini Gallardo LP 560/4 araçların yarış versiyonları kullanılacaktır. Araç standart Gallardo LP560/4'e göre daha hafif ve biraz daha güçlüdür (570 bg). İlk yarış 2 Mayıs'ta İngiltere'nin Silverstone pistinde yapılacaktır. Daha sonraki etaplar ise sırası ile İtalya'da Adria Raceway, Almanya'da Norisring,Belçika'da ünlü Spa pisti, İspanya'da Barcelona ve Fransa'da Paul Ricard pistinde koşulacaktır. Toplam 30 araç takımlar için üretilmiş olup bir tanesi Lamborghini adına seride yarışacaktır. Şimdi yarış arabası olarak Lamborghini Gallardo kullanılmaktadır.

Tekne Motorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Lamborghini Dünya Offshore Serisi yarışlarının Class 1 kategorisinde kullanılması için bazı yıllar büyük V12 motorları üretmiştir. Bu motor 8.2 litre olup gücü 940 bg'dir.

Audi Çatısı Altında Satışlar
Yıl Satış
500 1,000 1,500 2,000 2,500
1996[3] 211  
Audi tarafından satın alınış
2002[3] 424  
2003[3] 1.305  
2004[3] 1.592  
2005[4] 1.600  
2006[4] 2.087  
2007[5] 2.406
2008[6] 2.430

Modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lamborghini'nin şu ana kadar sunduğu modeller sırasıyla; Ve en yeni modelleri olarak da Veneno LP 750-4 ve Asterion LP 910-4 sıralamada yerini almıştır.

Araç Yıl Motor Motor Hacmi Son Hız
350 GTV 1963 Lamborghini V12 3464 cc 280 km/h
350 GT 1964-1968 Lamborghini V12 3464 cc 240 km/h
400 GT 2+2 1966-1968 Lamborghini V12 3929 cc 250 km/h
Miura 1966-1973 Lamborghini V12 3929 cc 288 km/h
Espada 1968-1978 Lamborghini V12 3929 cc 245 km/h
Islero 1968-1970 Lamborghini V12 3929 cc 248 km/h
Jarama 1970-1978 Lamborghini V12 3929 cc 240 km/h
Urraco 1970-1979 Lamborghini V8 2463  cc
2996  cc
1994 cc
230 km/h
Countach 1974-1989 Lamborghini V12 3929 cc
4754 cc
5167 cc
295 km/h
Silhouette 1976-1977 Lamborghini V8 2996 cc 260 km/h
Jalpa 1982-1989 Lamborghini V8 3485 cc 240 km/h
LM002 1986-1992 Lamborghini V12 5167 cc 210 km/h
Diablo 1990-2001 Lamborghini V12 5707  cc
5992 cc
330 km/h
Murciélago 2001-2005 Lamborghini V12 6192 cc 330 km/h
Gallardo 2003-2007 Lamborghini V10 4961 cc 315 km/h
Gallardo Spyder 2004- Lamborghini V10 4961 cc 314 km/h
Murciélago Roadster 2005- Lamborghini V12 6496 cc 330 km/h
Gallardo SE 2006 Lamborghini V10 4961 cc 310 km/h
Murciélago LP640 2006- Lamborghini V12 6496 cc 340 km/h
Gallardo Superleggera 2007- Lamborghini V10 4961 cc 315 km/h
Reventon 2008-2008 Lamborghini V12 6496 cc 360 km/h
Gallardo LP560-4 2008- Lamborghini V10 5204 cc 325 km/h
Murciélago LP670-4 SuperVeloce 2009-2010 Lamborghini V12 6496 cc 342 km/h
Aventador LP700-4 2011- Lamborghini V12 6498 cc 370 km/h
Sesto Elemento 2011 Lamborghini V10 6582 cc 350 km/h
Huracán 2014 Lamborghini V10 5204 cc 325 km/h

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Autocar LP560-4 test sürüşü 28 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 14 Mayıs 2008
  2. ^ Blacpain Super Trofeo 16 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Blacpain Super Trofeo resmi sitesi
  3. ^ a b c d Lamborghini Reports Record Figures, 21 Şubat 2004, 3 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mart 2009 
  4. ^ a b Volkswagen Group delivers record 5.73 million vehicles in 2006, 7 Ocak 2007 [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ Production Record in 2007: Continuous Roll-Out at Audi Sites, 28 Şubat 2008, 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mart 2009 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Lamborghini ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Lamborghini Nedir? Nedir?:Lamborghini Nedir? ile ilgili Lamborghini Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Lamborghini Nedir? Ne Demektir? Lamborghini Nedir? Açıklaması Nedir? Lamborghini Nedir? Cevabı Nedir? Lamborghini Nedir? Kelimesinin Anlamı? Lamborghini Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Lamborghini Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Lamborghini Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Lamborghini Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Lamborghini Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Lamborghini Nedir? Açıklaması?:Lamborghini Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Lamborghini Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Lamborghini Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Lamborghini Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Lamborghini Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Lamborghini Nedir? Gerçek mi?:Lamborghini Nedir? ile ilgili Lamborghini Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Lamborghini Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Lamborghini Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Lamborghini Nedir? Hakkında?:Lamborghini Nedir? ile ilgili Lamborghini Nedir? burada bulabilirsiniz. Lamborghini Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Lamborghini Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Lamborghini Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Aşırı avlanma, Hükümet simülasyon oyunu, Hikmet Uluğbay, Gävleborg ili, Arp 331, Koyunhisar Muharebesi, Çemişgezek, Vale (şirket), Aquinnah, Ortodoks Yahudilik, Nat Geo Music, Monoceros R2, Azerbaycan cumhurbaşkanı vekili, Demirözü Tren İstasyonu, Ben 10 2016, NGC 4510, Veronica maccaskillii, Taklitçi ahtapot, MÖ 337, St Asaph, Xenosaurus, Çemberlitaş, Koceljeva, Quinton Hosley, NGC 6502, Schinia immaculata, Berserker, Yahudilikte kurban, Bank of China, Bangor, Gwynedd, Apistogramma guttata, John Layfield, NGC 2041, Rattus norvegicus, Kronoberg ili, Çemberimde Gül Oya (dizi), 28 Aurigae, Sully Erna, Jean Heywood, Charles Krauthammer, 1967 Arap İsrail Savaşı, En İyi Kostüm Akademi Ödülü, Cadillac Arena, Ho?yar Kad?n, Çember, Ötümsüz gırtlaksıl sürtünmeli ünsüz, Festuca copei, Estonca, Armagh, OMON, Sinan Özeçoğlu, Payne Stewart Ödülü, Hong Kong, Biddeford, Maine, Gose, Borissia Mönchengladbach, Deprem, Fairbanks North Star Borough, Çelyabinsk, NosTale, Kenai Peninsula Borough, Kuzey Seferi (1069), Öland, Kök Grubu, İssos Muharebesi, Lisburn, Herbert Asquith, Bihaç Kuşatması (1592), İlhan Uralgil, Diekirch, Sefer İranpak, Atropatena, Öğle namazı, Metriacanthosaurus, Forogj, világ, Nörocerrah, Hun İmparatorluğu, Muhammed Hüseyin Tabatabaî, Gravitasyon sabiti, Hydrochoerus hydrochaeris, Laure Marsac, Chad Trujillo, Jordanes, Çeltikbaşı, Ilgaz, TCDD 5. Bölge, Lance Storm, Flavius Operasyonu, Kristen Wiig, Gallus sonneratii, İbelinli Barisan, Kaká, Çeltikaltı, Çınar, İnsanlar Alemi, NGC 3118, I. Süleyman, Roberto Gottardi, Bayırca, Of, Muslu Tren İstasyonu, Cavit Erdel, Üretim araçları,
Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?, Terminolojik Nedir?, Fena Yerine Vurmak Nedir?,