Kente kumaşı Nedir?

Kente kumaşı Nedir?

Kente kumaşı

Kente kumaşı Nedir?
Kente kumaşı Ne demek?
Kente kumaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Kente kumaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Kente kumaşı
Kente kumaşı Kelimesinin Anlamı? Kente kumaşı Ne Demek?
Kente kumaşı Ne Demektir? Kente kumaşı Analizi?
Kente kumaşı
Kente kumaşı Anlamı Nedir? Kente kumaşı Ne Demektir?
Kente kumaşı Açıklaması Nedir? Kente kumaşı Cevabı Nedir?
Kente kumaşı Kelimesinin Anlamı?
Kente kumaşı
Kente kumaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Kente kumaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Kente kumaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kente kumaşı Nedir?

Kente kumaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dosya:KenteCloth.jpg
Gana'nın geleneksel veya ulusal kumaşı olan Kente kumaşı, birçok Ganalı kabilesi, özellikle Akanlar, Ashanti Kraliyet ailesi (şu anda Asanteman'da yaygın olarak kullanılmaktadır ) tarafından giyilir .

Kente bölgesi nwentoma olarak bilinen Akan, ipek ve pamuk örgü kumaş şeritler yapılmış bir yerli Gana tekstil ürünüdür.[1] Kente, Akan topraklarda yapılır Gana tarihi gelen, Ashanti Krallığı,[2] kasabaları dahil Bonwire, Adanwomase, Sakora Wonoo ve Ntonso ait Kwabre alanlarda Ashanti Bölgesi .[3] Bu kumaş hemen hemen her Ganalı kabilesi tarafından giyilir ve ulusal kültürel kimliği temsil eder.

Kente, Akan'ın Asante lehçesinde sepet anlamına gelen kenten kelimesinden gelir. Akalar kente'ye dokuma kumaş anlamına gelen nwentoma derler . Akan kraliyet ve kutsal bir bezdir, sadece çok önemli zamanlarda giyilir ve kralların beziydi.[4] Zamanla, kente kullanımı daha yaygın hale geldi. Agotime'da, kente dokuma kraliyet ailesi ile ilgili değildi ve dokumacılar kendileri veya müşterileri için kente dokuyorlardı.[1] Önemi devam etti ve güney Ganalılar tarafından büyük saygı görüyor. Küresel olarak, mezuniyet törenlerinde kıyafet tasarımında kullanılır.[5]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kente kumaşı çeşitlilik açısından azdır. Ahwepan basit bir tasarım belirtir eğrilik kullanılarak oluşturulan şeritler, düz örgü ve tek bir çift tarakları . Kente kumaşındaki tasarımlar ve motifler geleneksel olarak soyuttur, ancak bazı dokumacılar bugün çalışmalarında kelimeler, sayılar ve semboller içerir.[5] Buna karşılık, " becerim tükendi" anlamına gelen adweneasa, mevcut her düz örgü bloğuna dokunan atkı bazlı desenlere sahip oldukça süslü bir kente türüdür. Karmaşık desenlerden dolayı, adweneasa bir bezin örülmesi için üç tarak gerekir.[6][7]

Akan halkı isimleri için renkleri ve desenleri kadar kente bezlerini de seçer. Kumaşlar öncelikle uzunlamasına (çözgü) ipliklerde bulunan desenlerle tanımlansa da, görünüm ve isim arasında genellikle çok az korelasyon vardır. İsimler atasözleri, tarihi olaylar, önemli şefler, kraliçe anneler ve bitkiler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan türetilir. Kumaş yüksek değeri sembolize eder.

Kente kumaşı dokumasında Bonwire, Sakora Wonoo, Ntonso, Safo ve Adanwomase dikkat çekiyor. Ancak, yakındaki diğer kasabalar da Kente Bezi dokumaya giriyor. Bu kasaba ve köylerin bazıları Abira ve Ahodwo'dur.

Tüm bu kasabalar Ashanti bölgesindeki Kwabre Doğu Belediyesinde bulunmaktadır.

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Afrika, şerit dokuma yöntemi ile yüzyıllardır bir kumaş dokuma kültürüne sahipti, ancak Akan tarihi, kumaşın dış etkenlerden bağımsız olarak yaratıldığını anlatıyor. Kente kumaşının kökeni Gana'daki Akan-Ashanti krallıklarından geliyor. Kente kökeni hakkındaki Akan imparatorlukta olduğu Bonoman . Çoğu Akans, çeşitli devletler kurmak için Bonoman olan bölgeden göç etti.[8] Gana'lı Ewe halkı kente dokumasından kaynaklandığını iddia ediyorlar (dokuma sanatını icat ettiğini iddia etmiyorlar). İsmin, tezgâhın dokumasıyla ilişkili iki alternatif ritmik eylemle (ke ve te, Ewe dilinde açmak ve basmak anlamına gelir) ilgili Kete'den türediğini ileri sürüyorlar. Ancak ana yaratıcılar, Gana Ashanti Bölgesindeki Asanteman'ın Bonwire halkıdır.[9]

Renklerin sembolik anlamları[değiştir | kaynağı değiştir]

Akan Kente kumaş deseni ve renk çeşitleri
  • siyah: olgunlaşma, yoğun ruhsal enerji, ataların ruhları, geçen ayinler, yas ve cenazeler
  • mavi: huzur, uyum ve sevgi
  • yeşil: bitki örtüsü, ekim, hasat, büyüme, ruhsal yenileme
  • altın: telif, servet, yüksek statü, zafer, manevi saflık
  • gri: iyileştirici ve temizleyici ritüeller; kül ile ilişkili
  • kestane rengi: toprak ana rengi; iyileşme ile ilişkili
  • pembe: doç. yaşamın kadın özü ile; kırmızının yumuşak, yumuşak bir yönü
  • mor: doç. hayatın kadınsı yönleriyle; genellikle kadınlar tarafından giyilir
  • kırmızı: politik ve ruhsal ruh halleri; kan dökülmesini; kurban ayinleri ve ölüm.
  • gümüş: huzur, saflık, neşe; ay ile ilişkili
  • beyaz: arınma, kutsallaştırma ayinleri ve bayram günleri
  • sarı: kıymet, kraliyet, servet, bereket, güzellik

Gelenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Akhan Kente terzisinin Ashanti'deki Adanwomase Kente köyündeki Kente kıyafetlerini dokuma videosu.

Her biri geleneksel olarak belirli bir kavram veya kavram kümesi ile ilişkili çeşitli kente kalıpları icat edilmiştir.[10] Örneğin, Obaakofoo Mmu Man modeli demokratik kuralı sembolize eder, Emaa Da deneyimden yeni yaratıcılık ve bilgiyi sembolize eder ve Sika Fre Mogya parasal başarıyı kişinin ilişkileriyle paylaşma sorumluluğunu sembolize eder.[9][11] Owu nhye da sıkı çalışmayı ve ahlaken yapıcı bir yaşam sürmeyi sembolize eder.

Efsaneye göre, kente ilk olarak bir Asanteman ormanında avlanan ve ağını yapan bir örümcek bulan iki Akan arkadaşı tarafından yapıldı. Arkadaşlar ayağa kalktı ve iki gün boyunca örümceği izledi, sonra eve döndü ve gördüklerini uyguladı.

Günümüzde kente kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezuniyet kıyafeti olarak kullanılan Kente bezi.

Kente mezuniyet kıyafeti genellikle Afrikalı Amerikalılar tarafından etnik gururun sembolü olarak kullanılıyor.[12][13][14] Bu uygulama aynı zamanda tarihsel olarak siyah Yunanca harf kardeşlikleri ve kız öğrenci yurtları arasında çok popülerdir. Afrikalı Amerikalı öğrenciler, mezelerin mezunlarının tanıtıldığı "Kente'yi Donning" adlı özel törenler düzenliyorlar.[15]

Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Demokrat Parti liderleri, sistemik ırkçılığa karşı destek göstermek için Kente kumaşından yapılmış stopalar giyerek tartışmalara neden oldular.[16] Gana'lı-Nijeryalı bir araştırmacı olan Jade Bentil de dahil olmak üzere, Afrikalı-Amerikalılarla birlik eylemi olduğu iddia edilirken, itirazını dile getirdi ve Demokratların Kente kumaş stopalarını giyme hakları olmadığını söyledi. Öte yandan Kongre Black Caucus başkanı Karen Bass, 2020 Polislik Yasasında Adalet'in tanıtılması için bir basın toplantısında, beyaz milletvekillerinin dayanışma gösterdiğini ve #OscarsSoWhite hashtag'ini başlatmakla yüklenen April Reign,[17] sembolizmin bir hayranı olmasa da, mevzuatın kaderinin Capitol'un Kurtuluş Salonundaki olaydan daha alakalı olduğunu öne sürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Current Perspectives in the Archaeology of Ghana (İngilizce). African Books Collective. 2014. ISBN 978-9988-8602-6-4. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  2. ^ "Ghana's Kente identifies Africans – Nana Addo". www.ghanaweb.com (İngilizce). 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Scenes from ADAE K3SE3: Beautiful Kente On Display - PHOTOS". www.peacefmonline.com. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Bonwire Kente Weaving Village". touringghana.com (İngilizce). 26 Mart 2016. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  5. ^ Patterns of life: West African strip-weaving traditions. Published for the National Museum of African Art by the Smithsonian Institution Press. 1987. s. 47. ISBN 9780874744750. 
  6. ^ "Wrapper (kente, oyokoman adwireasu)". Smithsonian National Museum of African Art. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2018. 
  7. ^ Indigenous medicine and knowledge in African society. Routledge. 2007. s. 30–31. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  8. ^ a b Smith (1975). "Kente Cloth Motifs". African Arts. 9 (1): 36-39. 
  9. ^ Wisdom: Adinkra Symbols & Meanings 8 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. welltempered.net.
  10. ^ "Akan Kente Cloths and Motifs". Akan Cultural Symbols Project. Marshall University. 2001. 7 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 
  11. ^ Ethnic Dress in the United States: A Cultural Encyclopedia (İngilizce). Rowman & Littlefield. 2014. s. 176. ISBN 9780759121508. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  12. ^ Stigma and Culture: Last-Place Anxiety in Black America (İngilizce). University of Chicago Press. 2015. s. 134. ISBN 9780226297736. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  13. ^ The Copyright Thing Doesn't Work Here: Adinkra and Kente Cloth and Intellectual Property in Ghana (İngilizce). University of Minnesota Press. 2011. s. 140. ISBN 9780816670024. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  14. ^ "MTN-Ghana supports Kente Festival with cash, products". www.myjoyonline.com. 6 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  15. ^ "Congressional Democrats criticized for wearing Kente cloth at event honoring George Floyd". CNN. 8 Haziran 2020. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  16. ^ Griggs (14 Ocak 2016). "Once again, #OscarsSoWhite". CNN. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Kente kumaşı Nedir? Nedir?:Kente kumaşı Nedir? ile ilgili Kente kumaşı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kente kumaşı Nedir? Ne Demektir? Kente kumaşı Nedir? Açıklaması Nedir? Kente kumaşı Nedir? Cevabı Nedir? Kente kumaşı Nedir? Kelimesinin Anlamı? Kente kumaşı Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kente kumaşı Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kente kumaşı Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kente kumaşı Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kente kumaşı Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Kente kumaşı Nedir? Açıklaması?:Kente kumaşı Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Kente kumaşı Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kente kumaşı Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kente kumaşı Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kente kumaşı Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Kente kumaşı Nedir? Gerçek mi?:Kente kumaşı Nedir? ile ilgili Kente kumaşı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kente kumaşı Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kente kumaşı Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Kente kumaşı Nedir? Hakkında?:Kente kumaşı Nedir? ile ilgili Kente kumaşı Nedir? burada bulabilirsiniz. Kente kumaşı Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Kente kumaşı Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kente kumaşı Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Milonia Caesonia, İçelde 1942 Türkiye yerel seçimleri, Nao Eguchi, Avusturya Lisesi, Poeciloneta, Küçük Ayı Cüce Gökadası, Nusret Taşdeler, Chorley, Cholmondeley, Pierluigi Martini, İçelde 1939 Türkiye genel seçimleri, Ms. Marvel (dizi), Francisco de Peñalosa, Salsomaggiore Terme, İçelde 1938 Türkiye yerel seçimleri, Calestano, Çernigov Oblastı, Kuhliidae, Monchio delle Corti, Muller yöntemi, İçelde 1935 Türkiye genel seçimleri, Selenis Leyva, The Chris Isaak Hour, Tizzano Val Parma, II. Sixtus, İçelde 1934 Türkiye yerel seçimleri, Falanjizm, Savan Kotecha, Etimesgut Belediyesi Atatürk Stadyumu, Vammala, Langhirano, Kertomichthys, Busseto, İçecek, Ömer Fervana, Felino, IGMP, igmp, Alper Çağlar, Sala Baganza, Bulbophyllum hildebrandtii, 2016 Yaz Olimpiyatları açılış töreni, Eşrefli, Akpınar, Ateş düşürücü, İçecek altlığı, Cassidinae, Noceto, Kaili, İsmet Arzuman, Paragraf işareti, 25 Eylül, San Secondo Parmense, XYY sendromu, Sfenoid, Wotan, Hidayet Aydıner, Yuka Miyazaki, Collecchio, Angry Birds Toons, İkinci Göktürk Kağanlığı, Vítkov Tepesi Ulusal Anıtı, Joan Micklin Silver, Corniglio, Halil Ethem Eldem, Yavuz Ekinci, Robin van Persie, Fontevivo, Abdülkadir İsfahani Mescidi, San José del Guaviare, Kuzey Kore arması, Medya okuryazarlığı, Opel Ascona, Medya manipülasyonu, Aster yunnanensis, Toratau, Blue Bell, Psichotoe, Carabus mecynodes, Námestovo (ilçe), Liptovský Hrádok, Solignano, İnsansız hava araçları, Palizada, The Best of Enemies, Rona Hartner, Dünyanın en büyük kaju ağacı, Fornovo di Taro, Lithinini, Leon Osman, İç uydu, Peleliu Muharebesi, Palanzano, Franck Ribéry, Paralel hesaplama, Bransford, LUCA, Patika, Albareto, Bedonia, Ateca, 1868,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,