Kanamalı İsminin Anlamı Nedir?

Kanamalı İsminin Anlamı Nedir?

Kanamalı İsminin Anlamı Nedir?

Kanamalı İsminin Anlamı Nedir?

Kanamalı İsminin Anlamı

Kanamalı İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Kanamalı İsmi Caiz Mi?

Kanamalı İsminin Resmi Kanamalı İsminin Numeraolojisi

Kanamalı İsminin Anlam Falı

Kanamalı İsminin Anlam Falı Kanamalı İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Kanamalı İsminin Analizi Kanamalı İsminin Anlam Yorumu

Kanamalı İsminin Numeraolojisi

Kanamalı İsmi Caiz Mi? Kanamalı İsmili Ünlüler Kanamalı İsminin Arapça Yazılışı Kanamalı İsminin Çince Yazılışı

Kanamalı İsminin Resmi

Kanamalı İsminin Japonca Yazılışı Kanamalı İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Kanamalı İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Kanamalı İsminin Anlamı

Kanamalı İsminin Anlamı, Kanamalı İsminin İstatistikleri

Kanamalı İsminin Resmi, Kanamalı İsminin Numeraolojisi, Kanamalı İsminin Anlam Falı, Kanamalı İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Kanamalı isminin sözlük anlamı

Kanamalı İsminin Analizi, Kanamalı İsminin Anlam Yorumu, Kanamalı İsmi Caiz Mi?, Kanamalı İsmili Ünlüler, Kanamalı İsminin Arapça Yazılışı,

Kanamalı İsminin Arapça Yazılışı

Kanamalı İsminin Çince Yazılışı, Kanamalı İsminin Japonca Yazılışı, Kanamalı İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Kanamalı İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Kanamalı İsminin İstatistikleri

Kanamalı İsminin Anlamı Nedir?

Kanama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kanamalı sayfasından yönlendirildi)
Kanayan bir parmak

Kanama (hemoraji; hemorrhagia), canlı bir organizmada kanın kalp ve damar boşluğu (lümeni) dışına çıkmasıdır.[1][2][3]

Kanama Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diapedezin ve reksin kanama

Mekanizmaları açısından 2 tür kanama vardır:[2][3]

Damar yırtılmasına bağlı kanamalar (hemorrhagia per rhexian/rhexin),

Damar yırtılmasına bağlı olmayan kanamalar (hemorrhagia per diapedesin).

Damar yırtılmasına bağlı kanamalar (hemorrhagia per rhexian/rhexin)[değiştir | kaynağı değiştir]

Damar ve kalp yırtılmasına bağlı kanamalardır. Arter kanamaları açık kırmızı renklidir ve her sistole uygun olarak fışkırır. Venalar kesildiğinde kırmızı-mor renkli ve sürekli kan akar, akan kanın basıncı yüksek değildir. Bir doku kesildiğinde kesit yüzeyindeki kapillerlerden sızma biçiminde kanama olur. Kalp ve damarlar iki biçimde yırtılır; travmatik rüptür, spontan rüptür.

Travmatik rüptür:Sağlam olan bir damarın ya da kalp duvarının travma nedeniyle yırtılma­sıdır. Kanamaların çoğu kesici-delici alet ve cisim yaraları, mermi çekirdeklerinin oluşturduğu zararlar, kemik kırıklarında kırık uçlarının kesici etkisi ile oluşur.

Spontan rüptür: Kan basıncının yükseldiği durumlarda doğal yapıda olan bir damar çeperi ya da kalp duvarı yırtılmaz. Kalp ve damar çeperlerini zayıflatan bir durumda normal kan basıncı bile incelmiş çeperi yırtabilir.

Kalp ve damarların kendi hastalıkları: myokard infarktı, ateroskleroz, periarteritis nodosa, anevrizmalar, flebitler, varisler.

Diabrozis kanamalar (hemorrhagia per diabrosin): Çevre dokulardaki yangı, tümör vb hastalıkların damar çeperine ilerleyerek çeperi inceltmesi ve buradan yırtılmasına bağlı kanamalardır. Mide ülserleri ve akciğer tüber­küloz kavernlerinin kanamaları başlıca örneklerdir.

Damar yırtılmasına bağlı olmayan kanamalar (hemorrhagia per diapedesin)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapillerlerde ve venüllerde görülür. Damar çeperinde yırtılma yoktur, damar geçirgenliği artmıştır. Kanamalar genel­likle küçük odaklar biçimindedir. Kimi olgularda küçük odaklar bir­leşir ve massif kanamaları anımsatan gölcüklere dönüşür. Örnekler:

Kanamanın Durması (Hemostazis)[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan vücudunda yaklaşık 4-6 litre arasında kan bulunur.[4] %33 üzerindeki akut kan kaybı hipovolemik şok nedeniyle ölüme neden olabilir.[4] Kanamanın olay yerinde durdurulmaya çalışılması hasta için hayati önem taşır. Acil olarak kanı durdurma, konuyu bilen kişiler tarafından yapılabilir. İlk yardım uygulaması yapıldıktan sonra hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Genel olarak kanamalar, mekanik olarak veya ilaçlar ile durdurulabilir. Mekanik olarak durdurmalar başlıca; burma (torsion), garo uygulama, Esmarch yöntemi, yabancı cisimle tıkama olarak isimlendirilebilir. Parmakla basınç yapmak, eğer yara küçükse ve kanama az ise yaranın üzeri gazlı bez veya temiz bir bezle bastırımak suretiyle gerçekleştirilir. 5-20 dakika kadar bastırma işlemine devam edilebilir. Kanama durduktan sonra yaranın üzerinde oluşan pıhtı silinmemelidir. Aksi halde kanama tekrar başlayabilir. Damar üzerine basınç yaparak da kanamalar durdurulabilir. Genelde atardamarlar vücudun iç kısımlarındadır. Şakak, kol, bacak, baş gibi bazı bölgelerde atardamarlar derinin hemen altından geçer. Aynı zamanda bu bölgelerde damar altında kemikler vardır. Bunlardan yararlanarak kanayan yere kan götüren atardamara deri ile kemik arasında elle basınç yapılarak damar sıkıştırılır. Böylece kan kaybı durdurulabilir veya azaltılabilir.[5]

Kol ve bacaklardaki büyük kanamalarda, atardamarın deri ile kemik arasına sıkıştırılarak kanamanın durdurulmasına turnike denir. Turnike kollarda dirsekle omuz arasında, bacaklarda diz ile kalça arasında uygulanır. Tek kemikler üzerinde bilinçli bir şekilde uygulanması gereken bir yöntemdir. Yeni şekillenen tıbbi görüşlerde rutinde (özellikle bilinçsiz yapılan) turnike uygulaması önerilmemektedir. Nedenlerinin başında neden olduğu komplikasyonlar yer almaktadır. Kanayan bölgenin kalp seviyesinden yukarıda tutulması da kanamayı azaltabilir, hatta durdurabilir.[5]

Organizmanın kan kaybını önleme çabaları ise şunlardır:[1][3][6]

  • Damar kontraksiyonu: Damarın tümüyle kesildiği durumlarda mediadaki düz kasların kontrak­siyonu ile lümen kapanır ve kanama durur. Damarın tam kesilmediği olgu­larda kontraksiyon yetersiz kalır ve kanama devam eder.
  • Tromboz: Pıhtılaşma mekanizması tetiklenir ve kesilen damar ağzında oluşan trombus tıkacı kanamayı durdurur. Olaya infeksiyon karışırsa trombusun organizasyonu önlenir. Trombus bozulur ve yeni kanama olur (sekonder kanama). Kanın pıhtılaşmasını bozan hastalıklarda trombus oluşamaz ve kanama sürer.
  • Hipotansiyon: Ağır kanamalarda hipovolemi oluşur ve kan basıncı düşer. Hipotansiyon kanamayı tümüyle durdurmasa bile hızının azalmasına neden olur. Kanamanın sürmesi hipovolemik şok ile sonlanır.
  • Hematom: Doku içine olan kanamalarda hematom oluşur. Buradaki kanın basıncı damar içi basıncına eşit duruma gelince kanama durur. Beyindeki hematom kitlesi herniasyonlara yol açar.
  • Organlara özgü kontraksiyon: Doğumda plasenta yerinden ayrılınca uterus kasılır ve açıkta kalan da­mar ağızlarını sıkıştırarak kanamayı öder. Uterus atonisinde kasılma olmaz ve kanama sürer. Bu durumu önlemek için histerektomi gerekebilir.

Kanamanın etkilerinin giderilmesi (kompanzasyon)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kan yitirilmesi vücut tarafından üç mekanizmayla kompanze edilmeye ve şok engellenmeye çalışılır.[1][2][3][6]

  1. Arter daralması (vazokonstriksiyon): arteriol kontraksiyonu ile periferik direnç artar ve kan basıncının düş­mesi önlenir. Vazokonstriksiyon genellikle iç organlarda olur. Yaşamsal açısından önemli organlarda (kalp, beyin, iskelet kasları) kontraksi­yon olmaz. Deri soluktur, ağız kurur, susuzluk duyulur.
  2. Dokulardan sıvı çekilmesi: arteriol kontraksiyonu olan yerlerde kapillerlerin hidrostatik basıncı azalır ve doku sıvıları kana çekilir. Yitirilen kan sıvısı yerine konmaya çalışılır. Buna kan sulanması (hemodilution) denir.
  3. Kan hücresi sağlanması: hematopoietik organlardaki yedek kan hücreleri periferik kana dökülür ve yenileri üretilir.

Kanamaların Adlandırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanamaların bulundukları yere, boyutlarına göre değişik isimler verilir.[1][2][3]

Deri, mukoza, seröz zarlar

  • Peteşi (petechia): çapı=1–2 mm
  • Purpura: çapı=3–10 mm
  • Ekimoz (ecchymosis): çapı >10 mm

Doku/Organ içinde kitle yapan kanama

  • Hematom (hematoma)

Sindirim sistemi

  • Hematemez (hematemesis): kusmukla kan gelmesi
  • Melena: dışkı sindirilmiş kan görülmesi
  • Hematochezia: dışkıda taze kan varlığı

Solunum sistemi

  • Epistaksis (epistaxis): burun kanaması
  • Hemoptizi (hemoptysis): akciğerlerden ve solunum yollarından kanama (ağızdan gelen açık kırmızı renkli ve köpüklü kan)

Üriner sistem

  • Hematüri (hematuria): idrarda eritrosit bulunması

Doğal boşluklara kan dolması

  • Hemotoraks: plevra boşluğuna
  • Hemoperikardium: perikard boşluğuna
  • Hemoperitoneum: periton boşluğuna
  • Hemartroz: eklem boşluğuna
  • Hematosel: testiste tunica vaginalis’e

Kanamaların Komplikasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanamaların sonuçlarını ve komplikasyonlarını yönlendiren 3 önemli faktör vardır: nicelik, hız, yer.[1][2][3]

Hipovolemik şok (kanamanın niceliği ve hızı etkendir): Kanın %20’sinin kaybı önemli bir zarar vermez. Akut olarak %33’ünün kaybı öldürücüdür. Kanama yavaşsa örne­ğin 24 saatlik bir sürede kanın %50’si kaybedilirse öldürücü olmayabilir ama tehlikelidir.

Mekanik basınç: Genellikle iç kanamalarda önem taşır.Hipertansiyonda ya da Willis poligonu anevrizmasında oluşan spontan arter rüptürüne bağlı intrakraniyal kanama kafa içi basıncını kısa sürede arttırarak ölüme yol açabilir. Beyin sapındaki (pons ve bulbus) çok küçük bir kanamanın basıncı bile dolaşım ve solunum merkezlerine yaptığı bası ile ölüme neden olabilir. Akut myokard infarktında görülen myokard yırtılmasıyla oluşan ka­namalar yavaşsa ve perikard genişleyerek durumu kompanze edebiliyorsa öldürücü olmayabilir. Kanama kısa sürede ve çok miktarda ise kalp tamponadı gelişir.

Hipokrom anemi: Kronik GIS kanamaları ve aşırı menstrüel kanama gibi vücut dışına olan kanamalarda demir eksikliğine bağlı anemiler görülür. İç kanamalarda hemoglobinin yıkılmasından sonra açığa çıkan demirden yeniden yararlanılır (recycling).

Asfiksi: Lösemili hastalarda uykuda oluşan burun kanamaları larinkse kadar inebilir, pıhtılaşarak larinksi tıkar, asfiksiye ve ölüme neden olabilir.

Organizasyona bağlı fonksiyon bozuklukları: deride, mukozalarda ve seröz zarlarda oluşan küçük kanamalar (peteşi, purpura, ekimoz) genellikle rezorbe olur, yerinde iz bırakmaz. Seröz boşluklara oluşan büyük kanamalar (hemothorax, hemopericardium, hemoperitoneum) organize olursa plevra, perikard ve periton yaprakları arasında yapışıklıklar oluşur. Doku aralıklarında kitle yapan kanamalar (hematom) büyükse rezorbe olmayabilir. Kan kitlesi içine doğru gelişen granülasyon dokusu daha sonra fibröz dokuya dönüşür (organizasyon). Büyük hematomlarda granülasyon dokusu orta kesimlere ulaşamaz, buradaki eritrositler hemolize olur. Fibröz çeperle kuşatılmış ve sarı-saydam bir sıvıyla dolu kistik boşluk oluşur (psödokist).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Kumar V, Abbas AK, Aster JC. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease. 9th edt., Elsevier Saunders, Philadelphia, 2015
  2. ^ a b c d e Goljan EF. Rapid Review Pathology. 5th edt., Elsevier, Philadelphia, 2019
  3. ^ a b c d e f Tahsinoğlu M, Çöloğlu AS, Erseven G. Dişhekimleri için Genel Patoloji, Altın Matbaacılık, İstanbul, 1981
  4. ^ a b Cooper, Chris E. (2016). Blood : a very short introduction (1. bas.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199581450. 
  5. ^ a b Auerbach P. Medicine for the Outdoors - The Essential Guide to First Aid and Medical Emergencies, 6th edt., Saunders, Philadelphia, 2015
  6. ^ a b Silnernagl S, Lang F. Color Atlas of Pathophysiology. Thieme, Stuttgart-New York, 2000


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Kanamalı İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Microbaris, Binalar ve yapılar listesi, Tüketici, Nehbendan şehristanı, Brachylaimata, FIDE Dünya Sıralaması, Carabus protensus, Tetragnatha armata, İbrahim Etem Aykut, Çeşme, İzmir, Tony Abbott, İbrahim Erkal videografisi, Holizm, George Wells Beadle, tbmm 14. dönem milletvekilleri listesi, Néstor Kirchner, Antalya İli, Rockefeller Vakfı, Witherley, İbrahim Erkal tarafından yazılmış şarkılar listesi, NGC 5834, Alvin Robertson, İbrahim Erkal diskografisi, İtalyan pasaportu, Yılmaz Atadeniz, Pottawattamie County, Iowa, Velespit, AC Milan, Masumlar Apartmanı, Agave stricta, Henry ili, Missouri, Kök, Psiloderces, I. Murat, Burchard von Schwanden, Potsdam Bildirisi, Nescafé, Rappahannock County, Portokale, Spor Toto Kupası, Tiyatrocu, Calyptommatus, Bumbunga, Satırcı Mehmed Paşa, Melissa Vargas, Columbiadoria, Karapınar, Zonguldak, Meksiko metrosu istasyonları listesi, Bulbophyllum ellipticifolium, Docklands, Devrim, Karabağlar, M60A1, Bury FC, Dickinson County, Iowa, Ribes nelsonii, Radyo Pop, Wymeswold, Turón, Hoher Dachstein, Mehmet Fuat Doğu, Niko Kovač, 1253, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulan Alman devletleri, Ariadna pulchripes, İnsan hakları hukuku, Esmehan Sultan, Kırşehir, Dumlugöze, Hotel de Ville, Allamakee, OS X Yosemite, I. Arslanşah, Ülkü Tren İstasyonu, Christine Taylor, Kaba Diawara, 1997 Asya mali krizi, Yuki Ishida, Volkstaat, Marksist sosyoloji, İkinci Kıtasal Kongre, Tepecik, Perşembe, Mureș ili, Stoacılık, Tubas valiliği, Segestria ruficeps, Chhattisgarh, Ruud van Nistelrooy, Ozon tabakası, Amor à Vida, Bernard Tchoutang, Tundra, Türkiye Diyanet Vakfı, Emek verimliliği, Video klip, Sitta azurea, Hırçın Kız, Mesut Dilsöz, Gelasiyen, Kup Radivoja Koraća, Chōhō,
Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?,