Itri İsminin Anlamı Nedir?

Itri İsminin Anlamı Nedir?

Itri İsminin Anlamı Nedir?

Itri İsminin Anlamı Nedir?

Itri İsminin Anlamı

Itri İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Itri İsmi Caiz Mi?

Itri İsminin Resmi Itri İsminin Numeraolojisi

Itri İsminin Anlam Falı

Itri İsminin Anlam Falı Itri İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Itri İsminin Analizi Itri İsminin Anlam Yorumu

Itri İsminin Numeraolojisi

Itri İsmi Caiz Mi? Itri İsmili Ünlüler Itri İsminin Arapça Yazılışı Itri İsminin Çince Yazılışı

Itri İsminin Resmi

Itri İsminin Japonca Yazılışı Itri İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Itri İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Itri İsminin Anlamı

Itri İsminin Anlamı, Itri İsminin İstatistikleri

Itri İsminin Resmi, Itri İsminin Numeraolojisi, Itri İsminin Anlam Falı, Itri İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Itri isminin sözlük anlamı

Itri İsminin Analizi, Itri İsminin Anlam Yorumu, Itri İsmi Caiz Mi?, Itri İsmili Ünlüler, Itri İsminin Arapça Yazılışı,

Itri İsminin Arapça Yazılışı

Itri İsminin Çince Yazılışı, Itri İsminin Japonca Yazılışı, Itri İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Itri İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Itri İsminin İstatistikleri

Itri İsminin Anlamı Nedir?

Buhûrîzâde Mustafa Itrî

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Itri sayfasından yönlendirildi)
Buhûrîzâde Mustafa Itrî
بخورى زاده مصطفى عطرى
Itrî'nin 100 liralık banknotun arka yüzünde yer alan portresi
Genel bilgiler
Doğum adıMustafa
Doğum1630-1640 civarları
İstanbul
ÖlümOcak 1712
İstanbul
TarzlarKlasik Türk Musikisi
MesleklerBestekâr, şair, hattat

Buhûrîzâde Mustafa Itrî (Osmanlı Türkçesi: بخورى زاده مصطفى عطرى) (d. 1630-1649 civarları, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 1712), Türk bestekâr, şair ve hattat. Bestelediği 400 civarında eser arasından günümüze sadece yirmi kadarı gelebilmiş olsa da, Klasik Türk Musikisi’nin en büyük bestekârlarından biri olarak kabul edilmektedir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1630-1640 yılları civarında, İstanbul Mevlanakapı civarındaki Yaylak semtinde doğdu. Asıl adı Mustafa olup lakabı olan Buhûrîzâde'yi babasının “koku ticareti” mesleğinden dolayı almıştır. Mahlas olarak aldığı “Itrî”yi çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için almış olduğu söylenir. Kasımpaşalı Koca Osman Efendi tarafından yetiştirilmiş ve Küçük İmam Mehmed Efendi’den istifade etmiştir. Hafız Post’tun talebesi olması da kuvvetle muhtemeldir. Segâh makamında bestelediği Mevlevî âyîn-i şerîfinden dolayı Mevlevî olduğu düşünülmektedir.

Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamın himaye görmüş olup, bunlardan en önemlileri IV. Mehmet ve I. Selim Giray'dır. Devlet adamlarına yakınlığı nedeniyle bir dönem imparatorluğun Esirciler Kethüdalığını yapmış, sarayda da musiki dersleri vermiştir.

Itrî'nin Neva Kâr'ı Klâsik Türk Musikisi repertuvarının en yetkin eseri olarak kabul edilmektedir. Makamsal geçkiler, ezgilerin zengin ve orijinalliği bu eseri bir baş yapıt haline getirmiştir. Kâr'ın sözleri ünlü İranlı şair Hafız-ı Şîrâzî'ye aittir. Pençgâh makamında iki murabba bestesi, Isfahan, Râhatülervâh, Hisar, Bestenigâr, Dügâh, Bûselik ve Nikriz makamında murabba besteleri ile muhtelif makamlarda semâîleri, birkaç da saz eseri günümüze notalarıyla ulaşabilmiştir.

Itrî'nin küçük formda (şarkı, türkü, köçekçe vs.) hiçbir eseri günümüze kadar gelememiştir. Eserlerin tümü büyük formlardadır. Segah Bayram Tekbiri, Segah Salat-ı Ümmiye, Cuma Salatı, Dilkeş-haveran Gece Salası gibi eserler 20. yüzyılda Itrî’ye izafe edilmiştir. Halbuki cami müziğine eser verdiğine dair tarihsel bir beri bulunmamaktadır. Yalnız birkaç tevşih ve ilahi bestelemiştir. Bunlar da gayet sanatlı, klasik besteleri andıran eserlerdir.

Kabri Mevlanakapı surlarının dışında imiş. Ancak bugün tamamen kayıptır. Tamamen karışıklık eseri olarak ona izafe edilen Edirnekapı Şehitliği’ne yakın kabir Buhurcu Şeyh Yakub Efendi’ye aittir ve bu zatın Itrî ile hiçbir ilgisi yoktur.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Segâh Mevlevi Ayini
  • Rast Na't-ı Mevlana
  • Nühüft İlahî
  • Nevâ Kâr
  • 2 Pençgâh Beste
  • Hisar Devr-i Kebir Beste ve Aksak Semai
  • Buselik Hafif Beste
  • Segâh Ağır Semai
  • Bayatî Çember Beste
  • Bestenigâr Darb-ı Fetih Beste
  • Dügâh Hafif Beste
  • Isfahan Zencir Beste ve Ağır Aksak Semai
  • Nikriz Muhammes Beste
  • Râhatülervah Zencir Beste
  • Irak Aksak Semai
  • Rast Aksak Semai
  • Nühüft Aksak Semai
  • Rehavî Peşrev
  • Nühüft Peşrev ve Saz Semaisi
  • Nevâ Kâr

Itrî'nin Olmadığı Hâlde Yanlışlıkla Onun Eseri Olarak Bilinenler

  • Segâh Kurban Bayramı Tekbiri
  • Segâh Salât-ı Ümmiye
  • Dilkeşhâveran Gece Salâtı
  • Mâye Cuma Salâtı
  • Segâh Yürük Semai - Tuti-i mucize-gûyem (Hocası Koca Osman'ın eseridir)
  • Acemaşiran Yürük Semai - Bileydi dil gibi diler (Hâfız Post'un eseridir)

Popüler Kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Itrî'nin portresi 100 TL'lık banknotların arka yüzünde yer almaktadır.

1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla tedavüle giren 100 TL'nin arka yüzünde, "notalar, kudüm ve ud gibi enstrümanlar” ve “ney üfleyen Mevlevi derviş” figürü ile birlikte Itrî'nin portresi yer almaktadır.

Yahya Kemal Beyatlı “Itrî” adlı şiirinde, onun Türk mûsikisindeki yerini dile getirmiş, Rüştü Şardağ ve Yılmaz Öztuna ise hayatı hakkında iki kitap yazmıştır.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, 25 Ekim - 10 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleşen 36. genel konferansında[3] 2012 yılını şair Nâbi ve bestekâr Itrî anma yılı ilan edilmiş ve bu kapsamda Ankara'da 2 Mart 2012 tarihinde UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından anma yılı açılış etkinliği düzenlenmiştir.[4][5] Aynı yıl Itrî'nin hayatı veya geçimini ne şekilde sağladığına dair Recep Uslu, Nilgün Doğrusöz ve Ali Tan tarafından 2012 yılında detaylı bir araştırma yapılarak "Itrî İzleri" adında bir kitap yayınlanmıştır.

Ayrıca Mustâbey adı verilen armut çeşidinin de kendisi tarafından yetiştirildiği kabul edilmektedir.[2]

Ertan Tekin, Murat Aydemir ve Çağ Erçağ tarafından hazırlanmış olan Itrî&Bach isimli albüm 2013 yılında Kalan Müzik etiketi ile postmodern klasik müzik kategorisinde yayınlanmıştır. Albümde, aynı yüzyılda farklı coğrafyalarda bambaşka besteler yapmış olan iki büyük müzisyenin bestelerinden sentezlenerek hazırlanmış olan 14 eser yer almaktadır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hürriyet Daily News (28 Şubat 2012). "UNESCO celebrates 300th anniversary of Mustafa Itri". 28 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2012. 
  2. ^ a b "Itrî Yılı". haberturk.com. 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012. .(Türkçe)
  3. ^ "UNESCO 36. Genel Konferansı" (PDF). unesco.org.tr. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012. .(Türkçe)
  4. ^ "Anma Yılı Açılış Etkinliği" (PDF). unesco.org.tr. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012. .(Türkçe)
  5. ^ "2012-2013 UNESCO Yıldönümleri". unesco.org.tr. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012. .(Türkçe)
  6. ^ "Itri & Bach – Ertan Tekin". Kalan Müzik. 14 Şubat 2013. 1 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2022. 


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Itri İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Itri İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Itri İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Itri İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Itri İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Itri İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Itri İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Itri İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Vasabi, Pimento, Musa Yabgu, Mary Decker, Stalvira Orşuş, Obrenović Hanedanı, Çakıl, IAAF Diamond League, Koytak, Neostorena, Arslan Yabgu, Khoisan dilleri, Ekinli, Kurtalan, Nodar Dumbadze, Angolalı, Wasabi, Sipalinus, Ryota Tsuzuki, Çaitanya, Ziynet Kara, Lisa Angell, Jaclyn Jose, Blunderbuss (albüm), Gümüşçay Tren İstasyonu, Çivril Garı, Cutting Crew, Djimon Hounsou, Bireyci, Almanya 19 yaş altı millî futbol takımı, Cecropis, Çaitanya Mahaprabhu, Tommy Docherty, Smokie, Shinobu Asagoe, Zwingenberg, Hessen, Mustafa Kocabey, 1926 İtalya Bisiklet Turu, Todor Jivkov, Too Much, Çakılık İlçesi, Hoffmann Electronics, Arethusa (mitoloji), Dieter Dengler, Volkan Demirel, Antonio Benarrivo, Görerek iz süren tazı, Los Lagos bölgesi, Oestridae, Üçüncü Türden Tehlikeli Yakınlaşmalar, Korkuteli, Hércules Club de Futbol, Yevgeniy Preobrajenskiy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Litvanya Varlıkları, Organ veya doku ticareti, 1967, Alepotrypa mağarası, İvan Küçükov, Sovyet kadın futbol şampiyonası, Louisa County, Iowa, Mockumentary, Gaussberg, Xiaomi 13, Herbert C. Hoover, Askr ile Embla, NGC 1147, Johann Martin Schleyer, Barış Kararnamesi, Otoyol 32, Samsung Instinct, Beyaz Gölge, Bal şarabı, NGC 370, Uluçay, François Deguelt, Belgrad metrosu, Aliyah, Lushnja, Vodafone Türkiye, Anju, Landsmeer, Benito Mussolini, Üretim araçları, 1. Körfez Savaşı, Özge Özder, Máté Fenyvesi, Japon İmparatorluk Donanması, Zoli Ádok, Bank Leumi, Michael Brown, Kronoloji, Organ sistemleri, Baybars, Zoran Simoviç, Zoran Simović, Kuzey Kutup Dairesi, Tarihçiler listesi, Jamal Musiala, NGC 2914, Vazgeçmem, Buranovskiye Babuşki,
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,