İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir?

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir?

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir?

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Nereli

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kaç Yaşında? İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Boyu Kaç

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kaç Kilo İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Doğum Tarihi

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Ne Demektir? İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Anlamı Nedir?

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Nereli , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kaç Yaşında? , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Boyu Kaç , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kaç Kilo , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Doğum Tarihi , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Ne Demektir? , İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Anlamı Nedir?

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir?

Güzelce Ali Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa sayfasından yönlendirildi)
Güzelce Ali Paşa
Osmanlı Sadrazamı
Görev süresi
23 Aralık 1619 - 9 Mart 1621
Hükümdar II. Osman
Yerine geldiği Öküz Mehmed Paşa
Yerine gelen Ohrili Hüseyin Paşa
Kişisel bilgiler
Ölüm Mart 1621
İstanbul

Güzelce Ali Paşa ya da Çelebi Ali Paşa, II. Osman saltanatı döneminde 23 Aralık 1619-9 Mart 1621 tarihleri arasında toplam bir yıl iki ay on yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk asıllıdır.[1] "Güzelce" lakabı çok "yakışıklı" olmasında dolayı verilmiştir.

Babası Tunus Beylerbeyi Ahmet Paşa'dır. Babası bu görevdeyken Tunus'ta ortaya çıkan mehdilik iddia eden Yahya adlı bir isyancı üzerine gitmiş ve bu çarpışmada ölmüştür. Annesi, Kaya Paşa'nın kızıdır ve peygamber sülalesindendir.

İyi bir eğitim alan Ali Paşa önce İstanköy sancak beyi, sonra sırasıyla Dimyat Beylerbeyliği, 1602'de Yemen Beylerbeyi ve sonra Tunus Beylerbeyliği yapmıştır. Tunus Beylerbeyi iken babasının ölümüne sebep olan Yahya'yı ve emrinde buluna askeri gücü ortadan kaldırıp babasının intikamını almıştır. Daha sonra Mora Beylerbeyi olmuş ve Kıbrıs Beylerbeyliği'nde bulunmuştur.

Kasım 1617'de vezirlik unvanı da verilerek Kaptan-ı Derya olarak atanmıştır. 1619'daki donanmanın deniz seferinde Kaptan-ı Derya olan İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Akdeniz'de Hristiyan korsanlara ait olan 6 kalyon ele geçirdi. Mevsim gereği İstanbul'a dönen donanma ile bu kalyonları İstanbul'a getirdi. Bu kalyonlarda bulunan 200 esiri, her bir esirin omuzuna 1 kese gümüş kuruş ve diğer değerli mallar koydurarak, Padişah'a sundu. Padişah, Güzelce Ali Paşa'nın bu jestinden pek memnun olup onu altın zincir ve hilat ile taltif etti. Fakat sadrazam Öküz Mehmet Paşa bu eşyanın Osmanlı devleti ile barış halinde olan ve bir ticaret anlaşması yapmış olan Venedik ve Fransa devletleri tüccarlarına ait olduğunu bildirdi. Venedik Elçisi de divana gelip devletinin şikayetini sundu. Ayrıca Sadrazam Öküz Mehmet Paşa ayrıca kaptan-ı deryanın Venedik haraçlarının büyük bir oranını hazineye vermeyip kendi servetine eklediği için şikayetçi oldu. II. Osman bu itirazlara aldırmadı. Ayrıca İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa padişaha daha yeni hediyeler verme ve hazineye daha çok varidat temin etme vaatleri vermişti. Bunun üzerine 23 Aralık 1619'da Öküz Kara Mehmet Paşa sadrazamlıktan azledildi ve İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa yeni sadarete tayin edildi.[1]

Osmanlı İmparatorluğu’nun Tunus valisi İstanköylü Ahmed Paşa’nın oğlu olan ve Kasım 1617’de Kaptan-ı Derya olarak atanan "Kapudan Güzelce Ali Paşa, kendisine yapılan uyarıları dikkate almadan “Ben kadırga içinde doğmuş büyümüşüm” diyerek donanma gemileri ile Akdeniz’e açılarak Navarin’den kâfir yakasına gitmek istedi. Akşam vaktinde büyük bir fırtına ve şiddetli bir rüzgâr çıktı ve gemiler dağıldı. Rüzgâr ve fırtına ertesi gün de devam etti. Cebeci gemilerinden dört kadırga, iki yeniçeri kadırgası ve beş bey gemisi battı. Sadece iki gemiden az sayıda asker firkate ve sandal ile kurtuldu. İki bey gemisi ve bir mavna rüzgâr önünde sürüklenerek Magrib Trablusu kıyılarına giderek kurtuldu. Mavnada bölük halkı vardı. Yedi gün yedi gece denizde kaldıkları sırada gemi su almaya başlamıştı (falya vermeye başlamıştı) Bu gemilerden birinin içinde bir mahir Frenk, âzâd olmak şartıyla su alan yerleri kapadı. Mağrip Trablusu Beyi Süveydânoğlu gemilerin mühimmatlarını tamamlayarak yirmi beş gün sonra geri gönderdi. Gemiler Koron’da Kapudan Ali Paşa’nın yanında toplandılar. Bu rüzgâr ve fırtınada on bir kadırga zayi oldu."[2]

Ali Paşa devlet hazinesine yeniden varidat temini için çalıştı ve bunda başarılı oldu. Fakat bu çabaları sırasında ileri gelen devlet adamlarının servet ve mallarını müsadere etti. Bunların başında eski sadrazam Öküz Mehmet Paşa gelmekteydi. Onun tüm serveti ve malları müsadere edildi ve gayet az bir maaşla Halep'e vali tayin edildi. Bundan başka Ali Paşa'nın mali icraatına itiraz eden Defterdar Baki Paşa ve kızlar ağası Mustafa Ağa'nın mallarına el konuldu. Birçok özel ticaret yapan zengin tüccarın da servetleri devlete geçirildi.[1]

II. Osman'ı Lehistan seferine çıkmaya teşvik etti. Bu sefer sırasına Ali Paşa'nın tedarik ettiği yeni devlet varidatları da sarf edilip bitirildi. Fakat Ali Paşa hasta idi ve padişahın Lehistan seferine iştirak etmedi ve İstanbul'da kaldı.

Türbe iç görünümü

Mart 1621'de safra kesesi iltihabı dolayısıyla hayatını kaybetti. Öldüğünde yaşı daha 40'ı bulmamıştı. Mezarı Beşiktaş'ta Yahya Efendi Külliyesi'nde kendi adına yaptırılan türbededir.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhteşem Yüzyıl: Kösem adlı Türk dizisinde Yüksel Güçlü tarafından canlandırılmıştır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boğaziçi'nde Yeniköy'de ve Sakız'da camileri vardır. Kulaksız, Beyoğlu'nda Saçlı Emir Tekkesi'nin köşesinde 1619 ya da 1620'de tamamlanan bir çeşmesi bulunur.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, (1954) Osmanlı Tarihi III. Cilt, 2. Kısım , XVI. Yüzyıl Ortalarından XVII. Yüzyıl Sonuna kadar), Ankara: Türk Tarih Kurumu (Altıncı Baskı 2011 ISBN 978-975-16-0010) say.373-374
  2. ^ Fezleke I [Osmanlı Tarihi (1000-1065) 1591-1655]. Kâtip Çelebi. (Haz. Zeynep Aycibin), İstanbul. Çamlıca Basım Yayım. 2016. s. 499. 
  3. ^ Ertuğ, Necdet, (Ed.) (2006). "213 Güzelce Ali Paşa Çeşmesi". İstanbul Tarihî Çeşmeler Külliyatı. 2. İstanbul: İSKİ Genel Müdürlüğü. s. 121. ISBN 9789944100335. 
  4. ^ Tanışık, İbrahim Hilmi (1945). "11 - Sadrazam Ali Paşa Çeşmesi". İstanbul Çeşmeleri. 2. İstanbul: Maarif Matbaası. ss. 17, 19. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Danişmend, İsmail Hâmi (1971) Osmanlı Devlet Erkânı, İstanbul:Türkiye Yayınevi, say..
  • Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, (1954) Osmanlı Tarihi III. Cilt, 2. Kısım , XVI. Yüzyıl Ortalarından XVII. Yüzyıl Sonuna kadar), Ankara: Türk Tarih Kurumu (Altıncı Baskı 2011 ISBN 978-975-16-0010) say.373-374
  • Buz, Ayhan, (2009) Osmanlı Sadrazamları, İstanbul: Neden Kitap, ISBN978-975-254-278-5
  • Tektaş, Nazim (2002), Sadrâzamlar Osmanlı'da İkinci Adam Saltanatı, İstanbul:Çatı Yayınevi (Google books: [1]7 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Öküz Mehmed Paşa

Osmanlı Sadrazamı

23 Aralık 1619 - 9 Mart 1621
Sonra gelen:
Ohrili Hüseyin Paşa
Askerî görevi
Önce gelen:
Kayserili Halil Paşa
Kaptan-ı Derya
17 Ocak 1617 - 23 Aralık 1619
Sonra gelen:
Kara Davut Paşa


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Kimdir?:İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Kaç Yaşında?:İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Nereli?:İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Oliver Sykes, İran dilleri, Montauban, Kutluhan Camii, CiNii, Kara mili, Rocket (Marvel Sinematik Evreni), Barry Sharpless, Hakkaride 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Toponomi, Antonio Conte, Zorlu, Borçka, Nuno Mendes (2002 doğumlu futbolcu), Kerramilik, Dodoma, Avrupa Oyunlarında badminton, Yeşilova, Ortahisar, Urfa Kapı, 35. Saturn Ödülleri, NGC 5780, Kazımkarabekir, Karaman, ABD dance airplay listesinde bir numaraya ulaşan sanatçılar listesi, Yadayim (Talmud), Alfa Cygni değişeni, Mikser (Elektronik), Batman İli, Ersel Altıparmak, Tiksi, Polinago, University of Georgia, ResearchGate, Citi Zēni, 2005 Hanekin saldırıları, Dünya erkekler masa tenisi şampiyonları, 1991 Suriye devlet başkanlığı seçimi, Ayazpınar, Edremit, Kıyı kuşları, Karaborsa, Henckelia, NGC 576, Fatih Gezer, Michael Wigge, Avrupa Oyunlarında okçuluk, Never on Sunday, Barlas Küntay, NGC 143, Geoffrey Hinton, Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri, Mohammed Sahil, Bangladeş Cumhurbaşkanı, Vedalar, Yapısöküm, Castel Giorgio, Avrupa Oyunlarında masa tenisi, Konya milletvekilleri listesi, Beregama cordata, Suzan Aksoy, Copenhagen Havalimanı, Kolluk kuvvetleri, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi, 9. Türkiye Hükûmeti, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarında alp disiplini, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarında kuzey kombine, Masa tenisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1000 sayılı kararı, Türk Kara Kuvvetlerinin askerî teçhizat listesi, Kazakistandaki Ruslar, Zamantı, Abdurrahman Hacı Ahmedi, Domagoj Vida, Acai üzümü, İnuvik Bölgesi, Damat Mehmed Ali Paşa, Victor Victoria, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Stuart Holden, Su mokaseni, Ruth Gavison, Demiryolu mühendisliği, İstinye Üniversitesi, Dünyanın en uzun yapıları, Møre og Romsdal, Taloz, Joseph Mazzello, Fanfar, Demirhindi, Çin Grand Prix, Avustralya, Karadağlılar (Slav), Club Penguin (franchise), Carlos Adriano de Jesus Soares, Ormanlı, Erdek, San Andrés, San Andrés ve Providencia, 1974 Sovyetler Birliği yasama seçimleri, Yapı bilgi modellemesi, San Zenone al Lambro, Liliya Shobukhova, Kitaakita, Dicle Köprüsü, Karolinska Enstitüsü,
Tezli Nedir?, Zekice İsminin Anlamı Nedir?, Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?,