İbrahim Hakkı Paşa Kimdir?

İbrahim Hakkı Paşa Kimdir?

İbrahim Hakkı Paşa Kimdir?

İbrahim Hakkı Paşa Nereli

İbrahim Hakkı Paşa Kaç Yaşında? İbrahim Hakkı Paşa Boyu Kaç

İbrahim Hakkı Paşa Kaç Kilo İbrahim Hakkı Paşa Doğum Tarihi

İbrahim Hakkı Paşa Ne Demektir? İbrahim Hakkı Paşa Anlamı Nedir?

İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? , İbrahim Hakkı Paşa Nereli , İbrahim Hakkı Paşa Kaç Yaşında? , İbrahim Hakkı Paşa Boyu Kaç , İbrahim Hakkı Paşa Kaç Kilo , İbrahim Hakkı Paşa Doğum Tarihi , İbrahim Hakkı Paşa Ne Demektir? , İbrahim Hakkı Paşa Anlamı Nedir?

İbrahim Hakkı Paşa Kimdir?

İbrahim Hakkı Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İbrahim Hakkı Paşa
Osmanlı Sadrazamı
Görev süresi
12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911
Hükümdar V. Mehmed
Yerine geldiği Hüseyin Hilmi Paşa
Yerine gelen Mehmed Said Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1863
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 29 Temmuz 1918
Berlin, Alman İmparatorluğu
Bitirdiği okul Mülkiye Mektebi

İbrahim Hakkı Paşa (d. 1863, İstanbul - ö. 29 Temmuz 1918, Berlin) V. Mehmed saltanatında 12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911 tarihleri arasında bir yıl sekiz ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Meşrutiyet yıllarında Maarif ve Dahiliye Nazırlıkları yapan İbrahim Hakkı Paşa, 1910 yılında sadrazamlığın yanı sıra Hariciye ve Nafia Nezaretlerini de yönetmiş; Trablusgarp Savaşı sırasında istifa etmiştir. Devlet adamlığını sürdürürken çeşitli konularda ders kitapları da kaleme almıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadrazam İbrahim Hakkı Paşa, 1910

1863 yılında İstanbul'da doğdu. Babası İstanbul Şehremaneti Meclis Reisi (Belediye Meclisi Başkanı) Sakızlı Mehmed Remzi Efendi'ydi.[1]

1882'de Mülkiye Mektebi'ni bitirdi. 1884'te Mâbeyn-i Hümâyun tercümanı oldu. II. Abdülhamid'e polisiye romanlar çevirdi.[2] Bir yandan da Hukuk ve Ticaret Mekteplerinde dersler verdi. 1894'te Babıâli Hukuk Müşavirliğine getirildi. 30 kadar diplomatik komisyonda başkan ve üye olarak bulundu. İkinci Meşrutiyet'in ilânından önce Girit ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi.[2]

1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilanından bir gün önce kurulan 7. Sait Paşa kabinesinde Maarif Nazırı, iki gün sonra kurulan Kıbrıslı Mehmed Kâmil Paşa kabinesinde Maarif ve Dahiliye Nazırlıklarını üstlendi. Bu görevde kalmak istemediğinden[2] Aralık 1908'de bakanlıktan ayrıldı. Osmanlı Devleti'nin Roma büyükelçiliği görevini üstlendi. 1909 sonuna kadar bu görevi sürdürdü.

Hüseyin Hilmi Paşa’nın sadrazamlıktan istifası üzerine 1910 yılında da sadrazam oldu. Aynı zamanda Hariciye ve Nafia Nazırlığını da birlikte yürüttü. 1911’de İtalyanların Trablusgarp’a saldırması üzerine bakanlıktan istifa etti.

1913 yılında İngiltere’ye giden İbrahim Hakkı Paşa, pek çok görüşme yapıp anlaşmalar imzaladı. I. Dünya Savaşı başlayınca İstanbul’a döndü.[1]

1915'te Berlin Büyükelçiliği'ne atandı. Ek olarak 1917’de Meclis-i yan üyeliğine atandı. Brest Litovsk Barış Antlaşması'nın görüşmeleri sırasında Osmanlı heyetinde görev yaptı. Berlin'e döndükten kısa bir süre sonra 29 Temmuz 1918 günü yaşamını yitirdi. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Yahya Efendi Tekkesi'ne defnedildi.

Devlet adamlığının yanı sıra bilim alanında çalışmaları da olan İbrahim Hakkı Paşa, ders kitabı tarzında eserler yazmıştır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Medhal-i Hukuk-u Düvel, 1885
  • Tarih-i Hukuk-u Beyneddüvel, 1885
  • Küçük Osmanlı Tarihi, 1890
  • Tarih-i Umûmi, 3 cilt, 1887-1888

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Hasan Yüksek, 19. Yüzyıl Osmanlı Tarihçiliği, Temmuz 2006". 6 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  2. ^ a b c "Mustafa Ergün, II. Meşrutiyet Devrinde Eğitim Hareketleri (1908-1914), Ankara, 1996" (PDF). 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Buz, Ayhan (2009) " Osmanlı Sadrazamları", İstanbul: Neden Kitap, ISBN 978-975-254-278-5
  • Danișmend, İsmail Hâmi (1971),Osmanlı Devlet Erkâni, İstanbul: Türkiye Yayınevi
  • Kuneralp, Sinan (1999) Son Dönem Osmanlı Erkan ve Ricali (1839 - 1922) Prosopografik Rehber, İstanbul:ISIS Press,, ISBN 9784281181.
  • İnal, İbnülemin Mehmet Kemal, (1964) Son Sadrazamlar 4 cilt, Ankara: Millî Eğitim Basimevi, (Dergah Yayinevi 2002) (Google books [1]12 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,
  • Tektaş, Nazim (2002), Sadrâzamlar Osmanlı'da İkinci Adam Saltanatı, İstanbul:Çatı Yayınevi (Google books: [2]7 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Hüseyin Hilmi Paşa

Osmanlı Sadrazamı

12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911
Sonra gelen:
Mehmed Said Paşa
Önce gelen:
Mehmed Rifat Paşa
Osmanlı Hariciye Nazırı
1911
Sonra gelen:
Mustafa Asım Bey
Önce gelen:
Reşid Akif Paşa
Osmanlı Dahiliye Nazırı
1908
Sonra gelen:
Hüseyin Hilmi Paşa


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Kimdir?:İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Kaç Yaşında?:İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Nereli?:İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. İbrahim Hakkı Paşa Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Bruce Gowers, Santiago Ezquerro, Isabelle Dumont, NGC 6741, Hasan Çelik, Dilican, Diophantus, Bottanuco, Dolly Buster, Elivélton, Boone County, Iowa, Uzay Mekiği, Bruce Chatwin, Doğu Sibirya, Nanga Parbat, Ricardinho (Haziran 1976 doğumlu futbolcu), David Zurutuza, Brüksel Havalimanı, Nino Farina, Michael Halliday, Lityum florür, NGC 2379, Nigmatilla Yuldaşev, Miguel Bianconi, Lars Korvald, Bruce Myers, Çağrışımcılık, Spongilla, Seda Türkmen, Bruce Bickford, Belkıs harabeleri, Kenya kadın millî voleybol takımı, Rize bezi, Jérémie Aliadière, Bruce Almighty, Phyllida Law, François NDoumbe, İsmailli, Hayrabolu, Mutfak (oda), Ziying, Tangerhütte, Anevrizma, İtalyan Parlamentosu, Brown hareketi, Binzert ili, 2016 Türkiye askerî darbe girişimine uluslararası tepkiler, Mutfak, Brown Ideye, B2 vitamini, Eucalyptus nebulosa, Huang Xianfan, Ulrich van Gobbel, Michał Kwiatkowski, Brown Book, Selvazzano Dentro, Otarşi, Öldürme, Brown Üniversitesi, Brovarı Muharebesi, Slankamen Savaşı, 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde yurt dışı oyları, Ekokardiyografi, Belkıs Dilligil, Broughton, Ryedale, Ercan Ertemçöz, Kâzım Sevüktekin, Eduard Kozinkeviç, Orhan Yegin, Sarız, Broughton, Craven, Mantova, Suriye ile ilgili Birleşmiş Milletler kararları listesi, Ouro Preto, Brough with St Giles, Yirmi ayak eşdeğer birimi, Gastronomi, Hughes, Güney Dakota, Isatis, Kabataş, Çine, Bülent Ecevit, Brotherton, Peristil, MÖ 291, Brose Baskets Bamberg, Selahattin Kara, Brampton, Mirc komutları listesi, Margaret Mitchell, Sağ Açık, Hephaistos Tapınağı, Brooklyn Nets, Fitne (kısa film), Journeyman (dizi), Armand van Helden, Brooklyn Müzesi, Independents Day, Googleın tarihi, Slaughterhouse EP, Alexandria, Ryota Oshima,
Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı, Atakan Özkan Kimdir?, Necdet Kayra Kimdir?, Zilli İsminin Anlamı Nedir?, Semra Kıratlı Kimdir?, Zilingir İsminin Anlamı Nedir?, Tiksinç Nedir?, Fil Dişi Nedir?, Ümit Özer Kimdir?, Zikzaklı İsminin Anlamı Nedir?, Abdülvahit Vardar Kimdir?, Tiko Nedir?, Ak Sancak Anlamı Nedir, Ak Sancak Nasıl Oluştu, Ak Sancak Tarihi, Ak Sancak Renkleri, Ak Sancak Tasarımı, Meryem Tanrıverdi Göktaş Kimdir?, Tikel Nedir?, Zihnî İsminin Anlamı Nedir?, Abdulmecit Yıldırım Kimdir?, Hami Korkmazlı Kimdir?, Tiilinen Nedir?, Zihinsel İsminin Anlamı Nedir?, Fikirdeş Nedir?, Tiheähkö Nedir?, Zihayat İsminin Anlamı Nedir?, Buse Albayrak Kimdir?, Fijili Nedir?, İbrahim Yüksel Kimdir?, Fiili Bozuk Nedir?, Burhan Bahadır Özsoy Kimdir?, Zifirî İsminin Anlamı Nedir?, Burcugül Çubuk Kimdir?, Tıynetli Nedir?, Zibidi İsminin Anlamı Nedir?, Yaşar Dursun Kimdir?, Tırtılsı Nedir?, Zıypak İsminin Anlamı Nedir?, Arzu Şimşek Kimdir?, Figürlü Nedir?, Zıvanalı Sigara İsminin Anlamı Nedir?, Yunis Aksu Kimdir?,