I. Mamia Gurieli Kimdir?

I. Mamia Gurieli Kimdir?

I. Mamia Gurieli Kimdir? I. Mamia Gurieli Kaç Yaşında? I. Mamia Gurieli Nereli I. Mamia Gurieli Boyu Kaç I. Mamia Gurieli Kaç Kilo I. Mamia Gurieli Doğum Tarihi I. Mamia Gurieli Ne Demektir? I. Mamia Gurieli Anlamı Nedir?

I. Mamia Gurieli Kimdir? I. Mamia Gurieli Kaç Yaşında? I. Mamia Gurieli Nereli I. Mamia Gurieli Boyu Kaç I. Mamia Gurieli Kaç Kilo I. Mamia Gurieli Doğum Tarihi I. Mamia Gurieli Ne Demektir? I. Mamia Gurieli Anlamı Nedir?

I. Mamia Gurieli Kimdir?

I. Mamia Gurieli

Vikipedi, özgür ansiklopedi

I. Mamia Gurieli (Gürcüce: მამია I გურიელი; ö. 1534) 1512'den öldüğü tarihe kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Babası I. Giorgi'nin ölümüyle tahta geçen Mamia, Doğu Gürcistan'daki Kartli ve Kaheti krallıklarının çatışmalarında yer almıştır; silah zoruyla, Kartlili X. Davit'i damadı Kahetili Levan ile barıştırmıştır. 1533'te Megrelya prensi olan adaşıyla beraber Çerkes korsanlarının ana üssüne karşı düzenlediği sefer fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Rehin alınan Mamia Gurieli, fidye karşılığında serbest bırakılmıştır.

Tahta çıkışı ve ilk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mamia, I. Giorgi'nin oğludur. I. Giorgi, Gürcistan Krallığı'nın 1491'de dağılmasıyla Batı Gürcistan'da kurulan Guria'nın ilk prensi (mtavari) olmuştur. Mamia, Giorgi'nin ölümünden sonra İmereti Kralı III. Bagrat'ın kutsamasıyla tahta çıkmıştır.[1] Modern tarih yazımında, Gurieli hanedanına mensup üçüncü Mamia olması nedeniyle, III. Mamia bilinmektedir. I. Kahaber'in oğlu I. Mamia, Gurieli dükü Mamia Gurieli ise II. Mamia olarak geçmektedir.[2]

1520'de Gürcistan'ın doğusunda Kaheti Krallığı'nın kralı Levan, Mamia'nın kızıyla evlenmek ve Kartli Kralı X. Mamia'nın saldırılarına karşı yardım etmesi için Mamia ile yakınlaşmıştır. Kaheti kralının isteğini kabul eden Mamia, Kartli Kralına karşı savaşmak için Samtshe Atabeyliğinin sınırlarındaki Mesheti Sıradağları'ndan geçerek Mohisi'ye gelmiş ve burada Kartli Kralı X. Davit'i mağlup etmiştir. Yenilgi sonrası başkent Tiflis'e geri dönen Davit, barış anlaşması için Mamia ve Kahetili Levan'la Muhrani'ye gelmiştir. Barış anlaşmasının ardından Mamia, kızı Tinatin'in Levan ile evlenmesine izin vermiştir.[1][3]

Zygia seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

1533'te Mamia Gurieli, Guria ve Megrelya'nın Karadeniz sahil şeridini işgal eden Çerkes kabilesi Zygiilere karşı Megrelya Prensi III. Mamia Dadiani'nin düzenlediği sefere destek vermiştir. 30 Ocak 1533'te Megrel ve Gurialı birliklerden oluşan donanma Zygia'ya karşı yola çıkmıştır. Zygiilerle yapılan ilk savaşı müttefikler kazanmıştır, ancak ertesi gün savaştan yorulan birçok Megrel soylu, Abhaz Tsandia İnal-İpa'nın kışkırtmasıyla savaştan kaçmıştır.[4] Megrel soyluların savaştan kaçmasıyla beraber müttefikler bozguna uğramıştır. Mamia Gurieli esir alınırken, Gurieli'nin oğlu Giorgi ve Megrelya Prensi Mamia Dadiani öldürülmüştür. Savaştan sonra İmereti ve Abhazya Katolikosu I. Malaçias Abaşidze, Zygia'ya giderek hayatta kalanları ve cesetleri geri almak için fidye ödemiştir.[1][3][5][6] 1534'te ölen Mamia'nın yerine oğlu Rostom geçmiştir.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mamia Gurieli, kökeni bilinmeyen Prenses Ketevan (Keteon) ile evlenmiştir. Prenses Ketevan, 15. yüzyıla tarihlenen iki kilise belgesinde geçmektedir. Maria Gurieli ile olan aşklarının saf sevgi olduğu yazmaktadır. Mamia'nın iki oğlu ve en az bir kızı olduğu bilinmektedir:[7]

  • Prens Rostom (ö. 1566), 1534-1556 yılları arasındaki Guria Prensi;
  • Prens Giorgi (ö. 1533), Zygia seferi sırasında öldürüldü;
  • Prenses Tinatin (ö. 1591), Kaheti Kralı Levan'ın ilk eşi.
  • Prenses N. (ö. 1585), ismi bilinmiyor, muhtemelen İmereti Kralı II. Giorgi'nin ilk karısı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c ИСТОРИЯ ЦАРСТВА ГРУЗИНСКОГО [History of the Kingdom of Georgia] (PDF) (Rusça). Tiflis: Metsniereba. 1976. s. 133. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  2. ^ a b Noble families of the Russian Empire. Vol. 4: Princes of the Kingdom of Georgia (Rusça). Vesti. 1993. s. 36. 
  3. ^ a b Donald Rayfield (2012). Edge of Empires: A History of Georgia (İngilizce). Londra: Reaktion Books. ss. 166-167. ISBN 1780230303. 
  4. ^ From the history of medieval Abkhazia (Rusça). Sukhumi: Abkhazian State Publishing. 1959. s. 258. 
  5. ^ Парижская хроника (Грузинская хроника XVIII века) [The Parisian Chronicle (A Georgian chronicle of the 18th century)] (PDF) (Rusça). Tiflis: Metsniereba (Online version by the Parliamentary Library of Georgia). 1991. ss. 14, 58. ISBN 5-520-01114-1. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  6. ^ Arşivlenmiş kopya (Gürcüce). TITUS version by Jost Gippert. 2007 [1959]. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2015. 
  7. ^ "ნარკვევები გურიის სამთავროს ისტორიიდან (XV-XVIII სს.)" [Studies in the history of the Principality of Guria (15th–18th centuries)]. Works in three volumes, Vol. 2 (Gürcüce). Batumi: Shota Rustaveli State University. 2009. ss. 31-32. ISBN 978-9941-409-60-8. 
I. Mamia Gurieli
Gurieli Hanedanı
Resmî unvanlar
Önce gelen
I. Giorgi Gurieli
Guria Prensi
1512-1534
Sonra gelen
Rostom Gurieli


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • I. Mamia Gurieli Kimdir? Kimdir?:I. Mamia Gurieli Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? I. Mamia Gurieli Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. I. Mamia Gurieli Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. I. Mamia Gurieli Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • I. Mamia Gurieli Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, I. Mamia Gurieli Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. I. Mamia Gurieli Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. I. Mamia Gurieli Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. I. Mamia Gurieli Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • I. Mamia Gurieli Kimdir? Kaç Yaşında?:I. Mamia Gurieli Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. I. Mamia Gurieli Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. I. Mamia Gurieli Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • I. Mamia Gurieli Kimdir? Nereli?:I. Mamia Gurieli Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. I. Mamia Gurieli Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. I. Mamia Gurieli Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. I. Mamia Gurieli Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Melodifestivalen 2013, Ronny Martens, Infesta (Celorico de Basto), Britelo (Celorico de Basto), Meydanköy, Çerkeş, Imperia, Salvaterra de Magos (bucak), Yıldız Tilbe, İmperia, Kurtuluş Camii, Bedil, Çerkeş, Rio Douro (Cabeceiras de Basto), Yoshiyuki Matsuyama, Celorico de Basto, Cabeceiras de Basto (freguesia), Kuzdere, Çerkeş, Konak Pier, Gondiães (Cabeceiras de Basto), Bir Son Duygusu, Alyona Alyona, Çalcıören, Çerkeş, 1136, Salvaterra de Magos, Alpharetta, Georgia, Bronz Çağı Çöküşü, Kamil Yazıcı, Nadir Sarıbacak, Cabeceiras de Basto, Tuzcular, Pervari, İtzalar, Karaşar, Çerkeş, Sunday Mirror, İli İsyanı, Simülasyon, Simulasyon, Nadir Rüstəmli, Kromozom 10, Esentepe SK, Akhasan, Çerkeş, Çilkotinler, 2003 CONCACAF Altın Kupa, Nadir Nadi Abalıoğlu, Karacahüyük, Çerkeş, Bozoğlu, Çerkeş, Köprüçay, Søren Kragh Andersen, TFF A2 Ligi, Mehmet Okur, Karga, Çerkeş, Nadir Belhadj, Ave (Portekiz), Saraycık, Çerkeş, Lezíria do Tejo, Aliözü, Çerkeş, Michael Connelly, Fildişi Kıyısı, Pinhal Litoral, Gyiophis, Taşanlar, Çerkeş, Balkan Oyunları, 1947 Fransa Bisiklet Turu, Unix zaman, Yeni Düzen, Hostage (film), 1029, Nadir Nadi, Irak, Yeni Aktüel, Bahai, Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi, Babür Bahçeleri, General Motors, Casimir Oyé Mba, Nadir Latif İslam, Andrey Saharov, Ornithothoraces, Tarihsel dilbilim, Kayhan, Gemlik, Ariza Makukula, Armutlu, Yalova, Nadir Göktürk, Seyyid Bey, Christopher Eccleston, Pessinus, Samanbahçe, İt Ürür Kervan Yürür, Nadine Angerer, Koçarlı, Lady Gaga şarkıları listesi, Mehmet Reşat Aysu, 2014 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Altınapa Barajı, Seküler, Nadhim Shaker, Serbest aşk, Ayako Fujitani, MTV (UK), Lada Samara, Nadav Guedj, Stop,
Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı,