I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir?

I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir?

I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kaç Yaşında? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Nereli I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Boyu Kaç I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kaç Kilo I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Doğum Tarihi I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Ne Demektir? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Anlamı Nedir?

I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kaç Yaşında? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Nereli I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Boyu Kaç I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kaç Kilo I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Doğum Tarihi I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Ne Demektir? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Anlamı Nedir?

I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir?

I. Aleksandros (Seleukos imparatoru)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Aleksandros Balas
Ἀλέξανδρoς Bάλας
I. Aleksandros Balas
Aleksandros Balas'ın bastırdığı gümüş sikke. Yunanca ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΥ "BASILEOS ALEXANDROU" yazmaktadır. Tarih olarak yazan ΓΞΡ (163) Selevkus devrinin kaçıncı senesi olduğunu gösterir.
Selefkos Kralı
Hüküm süresiMÖ 150 - MÖ 146
Önce gelenI. Demetrius Soter
Sonra gelenII. Dimitrios Nikator
ÖlümMÖ 146
Nebati
Eş(ler)iKleopatra Tea
Çocuk(lar)ıVI. Antiohos
HanedanSelefkos Hanedanı
DiniÇoktanrılı Antik Yunan dini

I. Aleksandros Balas (Yunanca:Ἀλέξανδρoς Bάλας), MÖ 150-146 yılları arasında Seleukos İmparatorluğu'nun kralıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen İzmirli orta sınıf bir aileden olmakla birlikte, hayatının ilk yılları hakkında bilgi bulunmamaktadır. Balas soyadının, annesinin adı Bala ya da Balle’den geldiği düşünülmektedir.

Aleksandros tarih sahnesine çıkmadan önce Seleukos imparatoru I. Demetrios, Media Eyaletinin satrapı olan ve eyalet topraklarını bağımsız olarak yöneten Timarchus’la mücadeleye girişirken, Judea’daki Haşmonayim ailesinden Judah Maccabee isyanıyla uğraşmış ve MÖ 160 yılında iki isyancı liderini de ele geçirerek öldürmüştür.

Aleksandros’un tarih sahnesine çıkması MÖ 152’ye denk gelmektedir. Bu tarihten itibaren kendisinin IV. Antiokhos Epiphanēs ile IV. Laodice’nin oğlu olduğu iddiasıyla Seleukos kralı olarak hak iddia ettiği görülmektedir. Esasen kendisini isyancı satrap Timarchus’un kardeşi Herakleides desteklemiş ve bu sayede kısa sürede tanınmıştır. Sonrasında Kapadokya Krallığı ile Ptolemaios Krallığı’nın askeri desteğini alarak harekete geçti. Yahudiler’e birtakım haklar vadederek Judah Maccabee’nin kardeşi Jonathan Apphus’u baş rahip olarak tanımış ve böylelikle onların da desteğini almıştır. Roma senatosununda taht iddiasını onaylamasıyla I. Demetrios ile mücadeleyi şiddetlendirmiştir.[1]

MÖ 150 yılında Demetrius’un mağlup edilmesi ve akabinde de öldürülmesiyle Seleukos tahtına tek başına hakim olmuştur. İktidarının başlarında Yahudilerle iyi ilişkilerini sürdürerek onlara dini ve yönetimsel anlamda geniş haklar ve imtiyazlar tanımıştır.[2] Aynı yıl Ptolemaios Kralı VI. Ptolemy Philometor kızı Kleopatra Tea ile evlenerek konumunu güçlendirmeye çalışmıştır.[3]

Bundan sonra zevk ve sefahat içerisinde yıllarını geçirmeye başlayan Aleksandros, iktidarını Ptolemaios desteğiyle sürdürmeye çalışmıştır. Ancak Aleksandros’un Ptolemaioslar’ın baskısı nedeniyle kayınpederi Ptolemaios Kralı VI. Ptolemy Philometor ile arası bozulurken, Yahudiler’de Judea’da yeni bir isyan başlatmıştır. MÖ 147’ye gelindiğinde I. Demetrios’un oğlu II. Demetrius Nikator, Giritli paralı askerlerden oluşturduğu askerlerle Suriye’ye gelerek damadıyla arası bozulan VI. Ptolemy Philometor’un desteğiyle Seleukos tahtını geri almaya çalışmıştır.

VI. Ptolemy ordusuyla Suriye’ye girdikten sonra Seleukoslar’ın başkenti Antakya’ya gelerek II. Demetrius’u Seleukos tahtına oturttu. Aleksandros son bir çabayla Kilikya’dan düşmanlarının üzerine harekete geçti. Antakya ve çevresini yağmaladıktan sonra Antakya yakınlarındaki Oenoparus Nehri yakınlarında gerçekleşen Antakya Muharebesinde yenilgiye uğraması üzerine Nebatiler’e sığındı. Her ne kadar Ptolemaioslar galip gelse de VI. Ptolemy Philometor savaş sırasında ağır yaralanmıştı. Aleksandros durumu toparlamaya çalışsa da Nebati Prensi Zabdiel onu öldürerek kesik başını ölüm döşeğindeki VI. Ptolemy Philometor’a göndermiştir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chaniotis, Angelos (2018). Age of Conquests: The Greek World from Alexander to Hadrian (336 BC – AD 138) (İngilizce). Londra: Profile Books Ltd. s. 39. ISBN 978-1-84765-421-2. 
  2. ^ Yıldırım, N., Temizkan, M. (2017), “Seleukoslar Döneminde Yaşanan Suriye Savaşları Üzerine Bir İnceleme”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:14, Sayı:39, s.127. URL: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/355087[ölü/kırık bağlantı]. Erişim: 2019-01-187
  3. ^ , “Alexander I Balas”, Livius.org. URL: https://www.livius.org/articles/person/alexander-i-balas/ 2 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2019-12-31
  4. ^ Bryce, Trevor (2014). Ancient Syria: A Three Thousand Year History (İngilizce). Oxford: Oxford University Press. s. 120,121. ISBN 978-0-19-964667-8. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Aleksandros (Seleukos imparatoru)
Doğumu: -- Ölümü: MÖ 146
Önce gelen
I. Demetrius Soter
Seleukos Kralı
MÖ 150– MÖ 146
Sonra gelen
II. Dimitrios Nikator


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Kimdir?:I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Kaç Yaşında?:I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Nereli?:I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. I. Aleksandros (Seleukos imparatoru) Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Live Killers, Piroksikam, J1 League, Brasília, Kadınların seçme ve seçilme hakkı, Tos böceğigiller, FIFA dünyada yılın futbolcusu ödülü, Français, Ümmetçilik, İlerici Sosyalist Partisi, Matthew Tuck, Budapeşte Havalimanı, Amynthas, Christian Wolff, Leon Spinks, Tersine ayrımcılık, Nimfa (biyoloji), Bahaüddin Amilî, Afşin Kutbi, Buenos Aires (eyalet), Vinflunin, Thrigmopoeus, Got til Its Gone, Saint Hilarion Kalesi, Coralliocaris, 2012 Sedat Simavi Ödülleri, Haymarket Olayı, Beşir Cemayel, NBA Finalleri, Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Najwa Karam, Warren County, New York, Filip Bandžak, Hayfa Vehbi, Elizabeth Taylor, Lech Wałęsa, Safevi İmparatorluğu, Adıyaman milletvekilleri listesi, Uzelli Müzik, Fenerbahçe SK, Super Mario 3D World, NGC 5553, Milly Scott, Güzelyurt, Koyulhisar, Cytherea, Hwasa, Chicago Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Türk Silahlı Kuvvetleri asker rütbe dereceleri ve işaretleri, Aksu Havalimanı, Ayşe Seniyeperver Sultan, Topçalı, Eskipazar, Somaspor, Krum Milev, Arjantin şarabı, Mikhail Yegorov, Billur Kalkavan, Performans sanatı, Lübnan Dağları, Kacy Catanzaro, Ölü Deniz Fayı, Hans Frank, Yusuf Bey Kerem, Lübnan kültürü, Tekke edebiyatı, Veneziano genliği, Birsa Munda Uluslararası Havaalanı, Haymana, Once Caldas, Lemhi, Elias Hobeyka, İsveççe yazan yazarlar listesi, Tichodromidae, Müjdeleyici Meryem Ana Katedrali, Angus, Thongs and Perfect Snogging, Türkistan, GroupMe, İhsanlı, Araç, Motacilla, Hirfanlı, Kaman, 2018 Azerbaycan Grand Prix, Makiler (köy), Sancak (bölge), Osman Dinç, 2018 Bahreyn Grand Prix, 5 Milyoncuk Borç Verir misin, Yusuf Bey Karam, Beşir Cümeyyil, Kızılötesi, Ebulfazl Celali, Raisio, Hatice Ayseli Göksoy, Konstantin Pavloviç, Eldiven, Andrey Vorontseviç, Hayley Mills, Martin Milner, Ariana Dumbledore, Huzur evleri, Lehar opera ve operet eserleri listesi, Bullet for My Valentine (EP),
Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?,