Günbatısı Nedir?

Günbatısı Nedir?

Günbatısı
Günbatısı Kelimesinin Anlamı Nedir? Günbatısı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Günbatısı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Günbatısı - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Günbatısı - Oranlamak Günbatısı - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Günbatısı - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Günbatısı - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Günbatısı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok 
Günbatısı
Günbatısı Nedir? Günbatısı Ne demek? , Günbatısı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Günbatısı
Günbatısı Kelimesinin Anlamı? Günbatısı Ne Demek? Günbatısı Ne Demektir? ,Günbatısı Analizi?
Günbatısı
Günbatısı Anlamı Nedir? Günbatısı Ne Demektir?, Günbatısı Açıklaması Nedir? , Günbatısı Cevabı Nedir? , Günbatısı Kelimesinin Anlamı?

Günbatısı Nedir?

Türkiye'deki rüzgârlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Günbatısı sayfasından yönlendirildi)
Kuzey Ege'de Poyraz nedeniyle eğilmiş bir Zeytin Ağacı
Suriye ve Irak üzerinden gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni etkileyen Çöl Fırtınası

Türkiye'de esen başlıca rüzgârlar iki gruba ayrılabilir;

  • Yönlerine göre rüzgârlar
  • Özel Rüzgârlar

Yönlerine göre Rüzgârlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Estikleri yönlere göre rüzgârlar;

Gündoğusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğudan esen soğuk ve kuru rüzgârdır. Güney Rusya ile Kafkaslar'da yüksek basıncın görülmesi durumunda bu rüzgâr tipi daha çok gözlemlenir. Gündoğusu genellikle yağışın kesilmesine sebep olur.

  • Sıcaklık 24-22 °C

Keşişleme[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul yöresinde güneydoğudan esen rüzgâra denizcilerin verdiği addır. Uludağ'ın eski adı olan Keşiş dağının yönüne göre adlandırılmıştır.[1] Gündoğusu ve Kıble arasında 135 dereceden esmektedir. Bir diğer adı da Akyeldir. Samyeli de denir.

Kıble[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneyden esen, güney yönünü simgeleyen kıbleden ismini alan, oldukça sıcak ve nemli rüzgâr. Orta Akdeniz’de oluşan alçak basınç merkezi Türkiye'de bu tür rüzgârın gözlenmesini sağlayan etkenlerdendir.

  • Sıcaklık 27-36 °C

Lodos[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye’nin batı kesimlerinde, güneybatı yönlerinden esen sıcak rüzgâr (İsmi Yunan tanrısı Notos’dan çevirme). Kabayel ve kumkarası olarak da bilinir. Bazen hızı ve hamlesi 60 ile 130 km/s'ye kadar ulaşarak etkili olur. Denizciler için oldukça önemli ve tehlikeli varsayılan rüzgâr tipidir. Bilhassa Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını açık şekilde etkiler. Görüş mesafesini, içerdiği nem (mikro damlacıklar) nedeniyle yüzde 10 kadar düşürebilir.[kaynak belirtilmeli] Bazen yağmurun peşinden sıcak bir havaya neden olur. Yağmur öncesinde ise ılık ve nemli bir ortama neden olabilir. Kıyı erozyonuna neden olan rüzgâr tiplerindendir.

Özellikle kış mevsiminde, sıcak esme özelliği nedeniyle karların erimesine neden olarak zaman zaman taşkın, sel ve su baskınları yaratır. Aynı zamanda, estiği sürece sıcaklıkların da normalin üstünde artmasına neden olan bir rüzgârdır. Zaman zaman Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'de deniz ulaşımını etkilediği gibi kara ve denizde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak olaylara neden olarak yaşamı etkiler. Mekanizması henüz anlaşılamamış olmakla birlikte, migren ağrılarını tetiklediği bilinmektedir.[2]

  • Sıcaklık 9-12 °C

Günbatısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıdan esen sıcak ve nemli rüzgâr. Günbatısı özellikle Türkiye'nin batı kesimlerinde yağışlara neden olur. Marmara ve Karadeniz üzerinden alçak basınç ve cephe sistemlerinin her geçişinde gözlenir ve zaman zaman denizde ve karada yaşamı etkiler.

  • Sıcaklık 25-29 °C

Karayel[değiştir | kaynağı değiştir]

Yağmurlu bir dönemi izleyen 2-3 gün boyunca devamlı olarak kuzeybatıdan esen rüzgâr. Balkanlar'ın kuzeyinde, Rusya stepleri içerisinde oluşan alçak basınç merkezi ve buna bağlı cephe sistemlerinin geçişi sırasında gözlenen rüzgâr cinsidir.

Esme yönündeki yüksek dağların kuytu taraflarında yamaç aşağı alçalan rüzgâr ısınarak fön tipi rüzgâr etkisi ve özellikleri taşır. Bu yerlerde sıcak, kuru ve hoş bir hava yaratırlar.

  • Sıcaklık 13-16 °C

Yıldız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeyden esen, ismi kutup yıldızına istinaden yerel balıkçılar tarafından verilen soğuk rüzgâr.[3] Genellikle Karadeniz ve Marmara denizi üzerinden bir soğuk cephenin geçişinden sonra eser. Yazın serin, kışın ise soğuk hava taşır.

  • Sıcaklık 8-14 °C

Poyraz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas’dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir. Deniz hafif çalkantılı ve dalga üstünde beyaz köpükler olur.

  • Sıcaklık -14-9 °C

Özel Rüzgârlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İmbat, gündüzleri ısınan kara ile daha soğuk deniz yüzeyi arasındaki hava çevrimidir (şekil a)

Samyeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Çölden esen rüzgârdır.[4] Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Irak yönünde yani güneydoğu yönünden esen rüzgârdır.

Meltem[değiştir | kaynağı değiştir]

Meltemler, genellikle orta enlemlerde, yaz mevsiminde esen hafif şiddette yerel rüzgârlardır. Isınma farkına bağlı yerel basınç farkından oluşurlar. Esme sürekleri kısa, etki alanları dardır. İklim üzerinde etkileri azdır.

Deniz ve kara arasındaki sıcaklık farkı ile Deniz meltemi ve Kara meltemi eser. Dağ zirveleri ile vadiler arasındaki sıcaklık farkından Dağ meltemi ve Vadi meltemi oluşur.

İmbat[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunancadan ya da İtalyanca "İmbatto" sözcüğünden dilimize geçmiş, yazları gündüz denizden karaya doğru esen mevsim rüzgârıdır.[4] Ege Bölgesinde görülür. Deniz meltemidir.

Etezyen[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Akdeniz ve Ege Denizinde kuzeyden esen kuru yeldir. Mayıs-Eylül döneminde etkili olan bu rüzgâr, zaman zaman fırtına şeklinde sert eser.[5]

Bora[değiştir | kaynağı değiştir]

Yağmur getiren sert rüzgâr.[4] Kuzey kökenlidir. Bora ismi kimi zaman Poyraz yerine de kullanılır.[5]

Föhn[değiştir | kaynağı değiştir]

Föhn rüzgârları, hava kütlelerinin dağ yamacını aşması sureti ile diğer yamaçta alçalması neticesinde ortaya çıkan kurak ve sıcak rüzgârlardır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "RÜZGARA ADINI VEREN DAĞ". Uçsuz bucaksız zeytinlikler arasında Bizans ve Osmanlı izleri Mudanya. hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 20 Şubat 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  3. ^ "mgm.gov.tr". mgm.gov.tr. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2015. 
  4. ^ a b c "TDK büyük Türkçe sözlük". 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  5. ^ a b "Coğrafya Terimleri Sözlüğü". 18 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  6. ^ "Fön (Föhn) rüzgarları nedir, nasıl oluşur?". NTV. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 


Sözlük Nedir Kategorisinden Haberler


  • Günbatısı Nedir? Nedir?:Günbatısı Nedir? ile ilgili Günbatısı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Günbatısı Nedir? Ne Demektir? Günbatısı Nedir? Açıklaması Nedir? Günbatısı Nedir? Cevabı Nedir? Günbatısı Nedir? Kelimesinin Anlamı? Günbatısı Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Günbatısı Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Günbatısı Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Günbatısı Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Günbatısı Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Günbatısı Nedir? Gerçek mi?:Günbatısı Nedir? ile ilgili Günbatısı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Günbatısı Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Günbatısı Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Günbatısı Nedir? ile ilgili:Günbatısı Nedir? ile ilgili Günbatısı Nedir? burada bulabilirsiniz. Günbatısı Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Günbatısı Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Günbatısı Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
  • Günbatısı Nedir? Açıklaması?:Günbatısı Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Günbatısı Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Günbatısı Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Günbatısı Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Günbatısı Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.

Hayreddin (köy), Adrián San Miguel del Castillo, Kale, Viranşehir, Anthony Mackie, Sağanlar, Tanyeli, Viranşehir, Pozitivist, GamesRadar, Rui Costa, Yağızlar, Viranşehir, Malaria, Ertem Göreç, Viranşehir, Erinome, Brunei Futbol Federasyonu, Sayoba, Viranşehir, Abrosaurus, Kata, Güleryüz, Viranşehir, Cognis, Adrián Jusino, Sergen, Viranşehir, David Fincher, Adrián (futbolcu), Samir Nasri, Büyükmutlu, Viranşehir, Morbidite oranı, Adele Neuhauser, Aeroflot, Sahalin Oblastı, Adrián Bone, Gennadiy Nevelskoy, Keşan, Ramazan Gül, Güneş ışınları, Kervansarayı, Viranşehir, Ognjen Todorović, Cuzznz, Yukarışölenli, Viranşehir, Sheldon Glashow, Gömülü, Viranşehir, Simon Zavaryan, Vanuatu devlet başkanları listesi, Ruy Lopez, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Adana Ulu Camii, Florian Grillitsch, Nazi insan deneyleri, Başaran, Viranşehir, Bonobo, Krøller eller ej, Adolphe Teikeu, Keşiş Gölü, Bad Gastein, Budapeşte Uluslararası Havalimanı, More Life, Suriye İç Savaşı, İldiko, Kaan Kapan, Demir oksit, Burç, Viranşehir, Yılan ısırığı, Norveç ekonomisi, Windows Embedded Automotive, Âdet döngüsü, Aesir, Hot 100, Dryolimnas, Adolphe Sax, Loftus, North Yorkshire, Kargalı, Viranşehir, Aile, Eesti Rahvusringhääling, Bostanabad merkezî bahşı, Mega bindirmeli deprem, Çayiçi, Kozaklı, Karınca, Viranşehir, Kazuto Tsuyuki, 1841, Büyükgörümlü, Viranşehir, Mudanjiang, Adolf von Hildebrand, Hidroklorik asit, Veçniy stranik, Kırkgöz, Viranşehir, Zlatko Mateša, Bozca, Viranşehir, Denizcilik Müzesi (Madrid), Ascanio Sobrero, Adolf Hitler Okulları, Hartogs teoremi, Elgün, Viranşehir, Adolf Hitlerin son dileği ve vasiyeti, Aileen Baviera, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu, Petrol ve doğalgaz endüstrisi, Aşağıtınaz, Viranşehir, Cehennem Melekleri, Adolf Hitlerin iktidara yükselişi, Trans Adriyatik doğalgaz boru hattı,
Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?,