Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir?

Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir?

Enterferans Nedir?, Enterferans Ne Demek?, Enterferans Anlamı Nedir?

Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir?

Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir?

Enterferans

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Enterferans ya da girişim, istatistikten genetiğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan bir terimdir. Ancak terimin en yaygın kullanılışı iletişim teknolojisindedir. Bu sebeple, burada terimin iletişim teknolojisindeki anlamı üzerinde durulacaktır. İletişimde enterferans iletilmek istenen bilginin yanı sıra farklı bilgilerin de alıcıya ulaşması halidir.

Enterferans türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İletişimde iletilmek istenen sinyalin yanı sıra istenmeyen başka ürünlerin de iletilmesi iki sebepten oluşabilir. Ya sinyalin kendisi bozulmuş ve istenmeyen ürünler üretmiştir ya da ikinci bir sinyal karışım yapmıştır. Sinyalin başka bir sinyal olmaksızın bozulması iletişim teknolojisinde parazit ve distorsiyon olarak bilinmektedir. Gürültü çoğu kez doğal olaylardan, endüstriden ya da madde özelliklerinden ileri gelir. Distorsiyon ise, doğrusal olmayan devrelerin tek frekanslı bir sinyalin karakteristiğinde yol açtığı bozukluktur.

Buna karşılık iletişim veya yayın amaçlı birden fazla sinyalin birbirlerini etkilemeleri olayı enterferanstır. Enterferansta bir sinyal bir başka sinyal tarafından bozulur. Ama çoğu kez sebep, doğrusal olmayan devrelerdir. İletişim devrelerinin bir bölümü doğrusal değildir. Hatta doğrusal olması istenen yükselteç gibi devreler bile, tamamen doğrusal değildir. Bu sebepten, enterferans bütün iletişim devrelerinin ortak sorunudur.

Verici ve alıcı arasındaki iletimi bozmak amacıyla yapılan müdahaleler kasti enterferanstır. Kasti olmayan enterferans türleri ise; kanal içi taşıyıcılar arası enterferans, komşu kanallar arası enterferans, taşıyıcı harmonik enterferans ve ortak kanal enterferansı gibi adlarla bilinir.

Kanal içi taşıyıcılar arası enterferans[değiştir | kaynağı değiştir]

İletişim devrelerinde genellikle aynı anda birden fazla bilgi sinyali vardır. Mesela stereofonik radyo yayınında iki ses sinyali, televizyon yayınında ses ve görüntü sinyali vb. doğrusal olmayan devreler bu gibi sinyallerden yararlanarak, farklı frekansta üçüncü bir sinyal üretirler. Buna enterferans ürünü denilir. Bu üçüncü sinyalin frekansı kanal içindeki bilgi sinyalleri frekanslarının toplamı veya farkıdır. Bu üçüncü sinyal de, iki bilgi sinyali gibi alıcıya ulaşır ve alıcı tarafından üçüncü bir bilgi sinyali olarak değerlendirilir. Sonuç alışın bozulmasıdır. Mesela, bazı televizyon yayınlarında beyaz renkli sahnelerde sesin 50 Hz lik bir gürültü ile bozulması bu tür enterferansa örnektir. (Televizyon yayıncılığındaki geçmeli tarama yöntemi kullanılır ve alan frekansı 50 Hz dir.) Çözüm olarak, stüdyo veya vericilerde görüntü sinyal düzeyi düşürülür.

Kanallar arası enterferans da kanal içi enterferans gibidir. Bir kanal içinde oluşan enterferans ürününün frekansı kanal bandı dışına çıkarsa enterferans ürünü meydana geldiği kanalı değil, komşu kanalı etkiler. Mesela, bazen televizyon yayınında komşu kanal görüntüsü izlenen kanal görüntüsü altında fark edilebilir. Çözüm olarak, her bölgede kanal tahsis planlaması yapılırken iki kanal arasında iki boş kanal olmasına dikkat edilir.

Kanallar arası enterferansın özel bir türü de komşu kanal bantlarının iç içe girmesidir. Frekans modülasyonunda, radyo frekans bandının kanal genişliği kuramsal olarak sonsuzdur. Planlamada kullanılan Carson kuralı kesin bant genişliğini vermez. Bu sebepten, yayın yapan her verici komşu kanallara bir ölçüde girer. Çözüm olarak, kanal planlamasında yayıncılara farklı taşıyıcı frekansları tahsis edilir ve yayın sırasında modülasyon oranı (frekans sapması) belli bir değerin altında tutulur.

Taşıyıcı harmoniği enterferansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yayında radyo frekans taşıyıcısı vardır. Doğrusal olmayan devrelerden geçerken, bu taşıyıcının harmonikleri ürer. Taşıyıcı harmonikleri çok daha yüksek frekanslarda olduğu için bu tür enterferanslarda etkilenen yayın komşu kanaldaki yayın değil, çok daha yüksek frekanslı bir yayındır.

Ortak kanal enterferansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortak kanal enterferansı aynı taşıyıcı frekansı kullanan birden fazla vericinin yol açtığı enterferanstır. Normal koşullarda, bir bölgede yayın yapan her yayıncının ayrı frekans kullanması gerekir. Ancak bazen planlama hatası, bazen hava koşullarının yayın alanını genişletmesi vb. sebeplerle alıcı aynı frekansı kullanan iki vericiden aynı anda yayın alabilir. Bu durumda alıcıların sadece yayınlardan birini almak için alıcı anteni ayarlanmaları gerekir. Bu tür enterferansın çok sık rastlanan bir örneği kablo ve antenden yayın alan televizyon alıcılarında görülür. Kablo ve antenden gelen farklı yayınlara ait sinyaller aynı frekansta oldukları için birbirlerini etkileyebilirler. Sık rastlanan bir başka şikayet ise orta dalga radyo yayınında yayın erişim uzaklığının arttığı akşam saatlerinde aynı radyo frekansı kullanan iki istasyon yayınının aynı anda izlenmesidir.

Bu tür enterferans yayıncılığın yanı sıra telefon iletişiminde de önemli bir sorundur. Bu tür enterferansa, Türkiye'de telefonculukta genellikle Fransızca kökenli diyafoni (diaphonie) adı verilmektedir. (İngilizce cross talk)

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

B/G sistemi televizyon yayınında 23. kanaldaki olası enterferans kaynakları şu şekilde bulunur:

Bu kanalda kanal bandı 486-493 MHz arasındadır. Ana taşıyıcı da denilen görüntü taşıyıcısı 487.25 MHz dedir. Görüntü taşıyıcısına göre ses taşıyıcısı 5.5 MHz de, PAL renk taşıyıcısı ise 4.43 MHz dedir.

a. Kanal içi enterferans: Doğrusal olmayan devreler ses ve renk taşıyıcılarından yararlanarak, üçüncü bir sinyal üretirler. Bu enrterferans ürününün frekansı (Görüntü taşıyıcısına göre) 5.5-4.43 = 1.07 MHz dedir. Alıcı bu ürünü görüntü sinyalinin bir bileşini olarak algılar.

b. Kanallar arası enterferans : 23.kanalda ses taşıyıcısı ile görüntü arasındaki fark görüntü taşıyıcısı modüle ederek 5.5 MHz ara ile entermodülasyon ürünleri üretir (En güçlüleri 476.25 – 481.75 – 498.25 – 503.75 MHz.). Ancak bu ürünlerden hiçbiri 23.kanal içine düşmez (Birinci ürün 21., ikinci ürün 22., üçüncü ürün 24. ve dördüncü ürün de 25.kanal içindedir.). Bir başka deyişle 23. kanal iki alt ve iki üst olmak üzere dört komşu kanalı etkilemiştir.

c. Taşıyıcı harmoniği: 487.5 MHz nin ikinci harmoniği 975 MHz dedir. B/G sisteminde bu frekans bölgesinde herhangi bir kanal yoksa da, bu frekans uydu alıcılarının ara frekans bölgesini etkileyebilir.

Verici çıkış filtreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayıncılıkta genellikle verici çıkışında bir elektronik filtre yer alır. Bu filtrenin görevi kanal dışına taşan (gerek kanallar arası entermodülasyon ürünü, gerekse taşıyıcı harmoniği) sinyalleri bastırmaktır. Ayrıca ortak taşıyıcılı televizyon vericilerinde kapan filtre (notch) adında dar bantlı bant söndüren filtreler de vardır. Bu filtreler ses taşıyıcı frekansının 5.5 ve 11 MHz üstüne ve görüntü taşıyıcı frekansının 5.5 ve 11 MHz altına ayarlanmıştır.



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Nedir?:Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? ile ilgili Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Ne Demektir? Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Açıklaması Nedir? Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Cevabı Nedir? Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Kelimesinin Anlamı? Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Açıklaması?:Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Gerçek mi?:Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? ile ilgili Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Hakkında?:Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? ile ilgili Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? burada bulabilirsiniz. Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Enterferans Nedir? Enterferans Ne Demek? Enterferans Anlamı Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Artie Lange, Smenkhare, Salt N Pepa, Alkmonton, Diyamanyetizma, Metal para, Batı Yeni Ginenin posta pulları, Sogflasyon, 43. Uluslararası Antalya Film Festivali, Lower Harpton, Eirenis, Sindirim borusu, Willem de Kooning, Cotterstock, Bölükçalı, William Barr, Sığır eti, London Records, Brenna, Norm MacDonald, Blue Is the Warmest Colour, Türkiye millî futbol takımı maçları listesi, Gangren, Yarbaşı Tren İstasyonu, Böyük Kehrizli, Allen Covart, Nyons, Saronik Adaları, Ordu Grubu Ostmark, Louie Anderson, Kingman Resifi, Celali isyanları, Mesa Verde Ulusal Parkı, Deçan, 2008 UEFA Kupası Finali, Peg Murray, Don DeLillo, Gökçe Fırat, Knorr, Going Overboard, Karl Heinrich Menges, Riitta Vainionpää, Carlin Glynn, Telsiz, Ab urbe condita, Deniz Eğitim Komutanlığı, Teniste Olimpiyat madalyası kazananlar listesi, Whitfield Crane, R.S.C. Anderlecht, Psychotria pseudomicrodaphne, Datura leichhardtii, Hor Virap Kilisesi, Betty Buckley, Hangıl, Aguri Suzuki, Niki Gulandris, Bedirhan Bey, Priapulida, NATOnun Yugoslavyayı bombalaması, Dominik Cumhuriyeti, Titanium (şarkı), Hükümet, Hükûmet, George Floydun öldürülmesi, Menkul kıymetler borsası, Louisiananın satın alımı, 1800 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Aragorn, Prosselsheim, Kings of Leon, Mario Party, Akçaağaç şurubu, Murad Muhammedi, Kelly Bishop, Dimitrios Druças, Splendor Solis, Taktik balistik füze, The Los Angeles Times, Antikçağ, Albaraka Türk Katılım Bankası, Jinzhong, CDP Curicó Unido, Ülker Sports Arena, Mike Johnson (Louisianalı politikacı), Watts Humphrey, Zafer, Süleymanpaşa, Maggie Rogers, cmmi, CMMI, Geçimlik ekonomi, Japon şemsiyesi, The Jesus Lizard, Eagle Pass, Teksas, Ralph Fiennes, Frankincense Toprakları, Sevan Nişanyan, II. Dünya Savaşı kronolojisi, Framwellgate Moor, Yorktown Kuşatması, Barbra Streisand,
Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?,