doğu ladini Nedir?

doğu ladini Nedir?

doğu ladini

doğu ladini Nedir?
doğu ladini Ne demek?
doğu ladini Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
doğu ladini İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
doğu ladini
doğu ladini Kelimesinin Anlamı? doğu ladini Ne Demek?
doğu ladini Ne Demektir? doğu ladini Analizi?
doğu ladini
doğu ladini Anlamı Nedir? doğu ladini Ne Demektir?
doğu ladini Açıklaması Nedir? doğu ladini Cevabı Nedir?
doğu ladini Kelimesinin Anlamı?
doğu ladini
doğu ladini Kelimesinin Anlamı Nedir? doğu ladini Kelimesinin Anlamı Ne demek?
doğu ladini Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

doğu ladini Nedir?

Doğu ladini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğu ladini
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
lem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Familya: Pinaceae
Cins: Picea
Tür: P. orientalis
İkili adlandırma
Picea orientalis
(L.) Peterm., Pflanzenreich: 235 (1844).
Dağılımı
Doğu Ladini yaprakları

Doğu ladini (Picea orientalis), çamgiller (Pinaceae) familyasından 40-50 metre, bazen de 60 metre boylara ulaşan, 1,5-2 metre çap yapabilen, dolgun ve düzgün gövdeli, sivri tepeli önemli bir orman ağacı türü.[1]

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu ladini yaprakları'nın uçları sivri değil, kördür

Kabuk genç gövdelerde genelde açık renkli ve düzgün, yaşlı gövdelerde koyu renkli ve çatlaklıdır. Dallar çevrel olarak sık bir halde tüm gövdeye yerleşmiştir. Genç sürgünler ince, açık renkli ve tüylüdür. Tomurcuk kahverengi, sivri ve reçinesizdir. Doğu ladini bilinen ladin taksonlarının en kısa iğne yapraklısı olup uzunlukları 6–11 mm, uçları keskin değil, kör ya da küt olarak sonuçlanır. Cilalı görünümlü ve koyu yeşildir. Enine kesitleri dört köşelidir. Her yüzünde 1-4 sıra stoma çizgisi bulunur.

Karmen kırmızısı renginde erkek çiçekler kozalakçık halinde, dişi çiçekler de menekşe rengindedir. Kozalak 6–9 cm. uzunluğunda, önceleri kimi ağaçlarda yeşil, kimilerinde koyu kırmızı renktedir. Olgun kozalak açık kiremit renginde, oval ya da silindirik yapıda, pulların kenarları düz yani tamdır.

İlk yaşlarda büyümesi çok yavaştır. Bu nedenle, silvikültürel yönden doğal ya da yapay gençleştirmede önemli diri örtü sorunu ile karşılaşılmaktadır. Ancak 8-10 yaşlarından sonra büyüme hızlanmakta ve uzun yıllar sürmektedir. Kök sistemi genel olarak sığdır. Ancak, uygun, bir başka deyimle, fiziksel özellikleri iyi olan topraklarda kuvvetli yan kökler ve derine inebilen ana kök sistemi oluşturabilmektedir.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Ladini’nin yayılışı yereldir. Kuzeydoğu Anadolu’nun sahil kesimleri ile Kafkasya’da doğal olarak yayılmaktadır. Türkiye'de Türkiye-Gürcistan sınırından başlar ve batıda Ordu ili yakınlarında Melet Irmağı ile son bulmaktadır. Bu kesimde (Colchis) dağların çoğunlukla denize dönük kuzey yamaçlarında görülür.

Örneğin Trabzon-Meryemana yöresinde güzel örneklerine rastlanır. Bununla birlikte Harşit ve Çoruh vadileri gibi deniz ikliminin etkilerini iç kesimlere kadar ulaştırabilen büyük vadiler boyunca yine kuzey yamaçlarda güzel meşcerelerine rastlamak olasıdır. Örneğin Torul’un Saraç Dağı ormanları, Artvin Atila, Şavşat ve Borçka orman alanlarında olduğu gibi. Doğu Ladini Türkiye'de genel olarak 150 000 hektarlık bir alanda bazen saf, çoğu kez de Pinus sylvestris(Sarıçam), Abies nordmanniana(Doğu Karadeniz Göknarı) ve Fagus orientalis(Doğu Kayını) gibi ağaç türleri ile karışık orman alanları oluşturur. Çoğunlukla 900-1500 metre arasında karışık; 1500-2200 metre, bazen de 2400 metre aralarında saf ormanlar kurar. Ancak, Doğu Ladini ormanları günden güne aşırı kullanımlar, düzensiz yararlanmalar, böcek ve mantar tahripleri ile sürekli olarak azalmaktadır. Ayrıca Murgul yöresindeki bakır fabrikasının sanayi atıkları ve zehirli gazlarından önemli ölçüde zarar görmektedir.

Ordu Ladin ormanlarında devrilen 300 yıllık ladin ağacının gövdesinden 17 adet ladin ağacı büyümüştür. Bu haliyle koruma altına alınarak anıt ağaç olarak ilan edilmiştir.[2][3]

Doğu Ladini vatanı dışında, özellikle Avrupa’da bir süs bitkisi olarak sıkça yetiştirilir. Yoğun koyu renkli ve cilalı görünümlü bir yapraklanma sistemi ile dikkati çekmektedir. Parkçılıkta değerli birçok formları bulunur. Bunlardan genç yaprakları önce sarı, sonra yeşile dönüşen P. orientalis cv. Aurea Hesse et Beiss., alçak ve geniş tepeli bodur formu Picea orientalis cv. Nana Carr. söylenebilir.

Son yıllarda çeşitli Avrupa ülkeleri başta Belçika, Avusturya ve İtalya gibi ülkeler Doğu Ladini’ni odunu bakımından da değerlendirmektedirler ve orman ağaçlandırmalarında bu ağaç türünden yararlanmaktadırlar. Süs bitkisi olarak İngiltere’de çok görülür.

Picea orientalis
Kışın Doğu Ladini ağaçları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.ogm.gov.tr. 13 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  2. ^ Birliği -, Ekoloji (6 Şubat 2020). "Bir ladin ağacı gövdesinde tam 17 ağaç büyüttü". Ekoloji Birliği. 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Gövdesinden 17 ağaç yetişen 300 yıllık ladin ağacı şaşırtıyor". www.ntv.com.tr. 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • doğu ladini Nedir? Nedir?:doğu ladini Nedir? ile ilgili doğu ladini Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz doğu ladini Nedir? Ne Demektir? doğu ladini Nedir? Açıklaması Nedir? doğu ladini Nedir? Cevabı Nedir? doğu ladini Nedir? Kelimesinin Anlamı? doğu ladini Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. doğu ladini Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. doğu ladini Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? doğu ladini Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? doğu ladini Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • doğu ladini Nedir? Açıklaması?:doğu ladini Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. doğu ladini Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur doğu ladini Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir doğu ladini Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. doğu ladini Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • doğu ladini Nedir? Gerçek mi?:doğu ladini Nedir? ile ilgili doğu ladini Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam doğu ladini Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. doğu ladini Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • doğu ladini Nedir? Hakkında?:doğu ladini Nedir? ile ilgili doğu ladini Nedir? burada bulabilirsiniz. doğu ladini Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz doğu ladini Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler doğu ladini Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Natural Resources Conservation Service, En uzun nehirler listesi, São João da Corveira, 2016 Ronde van Vlaanderen, North Saskatchewan Nehri, Compton saçılması, Avrupa Birliği Gümrük Birliği, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti merkezli havayolu şirketleri listesi, Austin Eubanks, OSC Lille, Karamanda 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Üniversal Numaralandırma Sistemi, Termopsidae, Dünyanın en uzun nehirleri, NGC 4343, Spirano, Anahtar (müzik sembolü), Kefalonya, Gulag, Emin Ali Paşa (İstanbul metrosu), NGC 5051, Tarım Nehri, Yetişkin, Aleksandra Pahmutova, Some Like It Hot, Tumen Nehri, Han Nehri (Yangtze), Zor Karar, Dance in the Dark, Hazelton, Idaho, Maria Schrader, Juan Mata, 2003 FA Community Shield, Vengeance Valley, Kadetler, Yenişehir, Lice, Zhang Ziyi, Giro dItalia, Justin Lin, Japon İmparatorluk Donanması devriye gemileri, Bucakkışla, Karaman, Not Alone, Gazneli İmparatorluğu, Kral Stephen, Afgan tazısı, Hongze Gölü, 25. Altın Kelebek Ödülleri, Ayding Gölü, Vahtang Balavadze, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Nótt, 1111, Mudan Nehri, Ulupınar, Gülnar, Gresty Road, Entoku, Potomac, Maryland, Yaz Olimpiyat Oyunları, Starfield, Acarlar, Anna Malle, Ebinur Gölü, Jingpo Gölü, TARSİM, Takasbank, Cinsel istismar, Stratovolkan, III. Germanos, NGC 1138, Inters Gui, Su roketi, Frank Forde, Return the Favor, NGC 289, Netscape, Neue Deutsche Biographie, Chris Ellis, Sürmene, Trabzon, Bingen, Nefret (film, 1984), Warren Farrell, Nurettin Topçu, Floppy disk, Marstow, Cennet Gölü, Rákóczi Bağımsızlık Savaşı, 21. Yüzyıl, Uluslararası Fonetik Alfabesi, İmad Mezhebi, Lugu Gölü, Alexis, Beckerich, 1563 Londra veba salgını, Cheryl (şarkıcı), 1988 Zambiya genel seçimleri, Safra kesesi, FK Haugesund, Korint (il), Fare kral, PCI Express,
Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?,