Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir?

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir?

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir?

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Nereli

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kaç Yaşında? Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Boyu Kaç

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kaç Kilo Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Doğum Tarihi

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Ne Demektir? Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Anlamı Nedir?

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Nereli , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kaç Yaşında? , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Boyu Kaç , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kaç Kilo , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Doğum Tarihi , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Ne Demektir? , Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Anlamı Nedir?

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir?

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cenanizade Mehmed Kadri Paşa
Osmanlı Sadrazamı
Görev süresi
9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880
Hükümdar II. Abdülhamid
Yerine geldiği Mehmed Said Paşa
Yerine gelen Mehmed Said Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1832
Antep, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 11 Şubat 1884 (52 yaşında)
Edirne, Osmanlı İmparatorluğu

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa (1832 - 11 Şubat 1884), II. Abdülhamid saltanatında 9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 - 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 - 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı) olmuştur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs Mutasarrıfı İshak Hakkı Paşa'nın oğludur. 1832 yılında Antep'te dünyaya gelmiştir. Temel eğitiminden sonra, İslami ilimleri, edebiyatı, Arapça ve Farsça’yı memleketinde öğrenmiş, İstanbul’a geldikten sonra Fransızca ve İngilizce ve çağdaş bilimleri tahsil etmiştir. Memuriyete Antep kazası nüfus mukayyıtlığı ile başlamış, burada nüfus nazırlığına geldikten sonra İstanbul’a taşınmıştır. Bir süre Tercüme Odası’nda çalışan Kadri Bey, 1864’te Mahkeme-i Ticaret-i Bahriye Reisliği’ne gelmiş, Meclis-i Ali-i Hazain Başkatipliği, Meclis-i İdare-i Bahriye Reisliği gibi görevlerden sonra Altıncı Belediye Dairesi reisliğine tayin edilmiştir.

Bir ara Nafia Nezaretinde müsteşarlık yapan ve sonradan tekrar Altıncı Belediye Dairesi’ne atanan Kadri Paşa, buradan Şehremaneti’ne (Belediye) tayin olunmuş, kısa bir süre Nafıa Nezareti’nde ve Bahriye Müsteşarlığı’nda bulunduktan sonra tekrar Şehremaneti görevine tekrar tayin edilmiştir. 1 sene kadar bu görevde kalan Kadri Paşa daha sonra 5 Şubat 1877-4 Şubat 1878 tarihlerinde Şura-yı Devlet Reisliği, Sivas ve Bağdat Valiliği yapmıştır. İstanbul’a Dahiliye Nazırı olarak dönen ve buradan Ticaret Nezareti’ne atanan Kadri Paşa daha sonra kısa bir süre için sadrazamlık yapmış, hemen ardından ise Edirne Valiliği’ne atanmış ve 11 Şubat 1884’te burada ölmüştür. Mezarı Hasan Sezai Dergahı civarındadır.

Kadri Paşa Yalısı[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Ocak 1981 tarihli gazetelerde Cenanizade Mehmet Kadri Paşa'nın yalısı

Kadri Paşa'ya kayınbabası İzmir valisi Hekim İsmail Paşa'dan intikal eden Boğaziçi Kanlıca'daki 19. yüzyıl ortalarından kalma yalısı bugün Paşa'nın ismiyle, Kadri Paşa Yalısı olarak anılmaktadır ve torunlarının mülkiyetindedir. Kadri Paşa, Hekim İsmail Paşa'nın kızı Adviye ile evlenir. Bu evlilikten Seniye, Afife, Makbule, Mediha, Şevket, İsmail isimli çocukları dünyaya gelir. Kanlıca'da bulunan yalıda yaşayan aile, uzunluğu 110 metreyi bulan yalının gemi kazaları sonucu yıkılıp parçalanmasıyla, dağılır. Yıkılan bölümler 3. şahıslara satılır. Yalıda hâlen Kadri Paşa'nın torununun torunu Günseli Kunttav Görgün oturmaktadır.[1] Bu yalı, İstanbul Boğazı'nda hala ilk sahipleri tarafından yaşatılmaya çalışılan çok az eserden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boğaz'da seyr-ü sâfâ". 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aslan, Adnan, "Mehmed Kadri Paşa" (1999), Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, İstanbul:Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. C.2 s.146-147 ISBN 975-08-0072-9
  • İnal, İbnülemin Mahmud Kemal, "Mehmed Kadri Paşa" (1982) Son Sadrazamlar 4 Cilt, İstanbul:Dergah Yayınları (3. Baskı) C.III s.1307-1319 (Google books [1] 12 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,
  • Kuneralp, Sinan (1999) Son Dönem Osmanlı Erkan ve Ricali (1839 - 1922) Prosopografik Rehber, İstanbul:ISIS Press, ISBN 9784281181.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Mehmed Said Paşa

Osmanlı Sadrazamı

9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880
Sonra gelen:
Mehmed Said Paşa


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Kimdir?:Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Kaç Yaşında?:Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Nereli?:Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Cenanizade Mehmed Kadri Paşa Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Karaçay, Odunpazarı, Ülkelerin yerel isimleri listesi, NGC 6652, 1739 İzmir depremi, Osmanlı Hanedanı soy ağacı, Mini dizi ya da Filmlerde En İyi Aktris Emmy Ödülü, Elektrik akımı, Kürtaj, Ömer Gücük, Banka Soygunu, Bash, Kazan metrosu, Daksil, Camillo Felgen, Galip Sokullu, Hilton Worldwide, Kemal İnat, Commonwealth, İvan İlyiçin Ölümü, Bujor Hoinic, Harput Kalesi, Kenya devlet başkanları listesi, HAVELSAN, Sitokin salınım sendromu, Heartbeat, Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, Bob Einstein, Nicola Pisano, Van Kuşatması, Plymouth Argyle F.C, National Gallery, Hüsamettin Yener, Wii Remote, Ali Musevi, Maku Hanlığı, Salvador Edward Luria, Kral Teukros, Göktürk Kağanlığı, Access Point, Emirler, Sorgun, Anhmakis, Kolombiyanın departmanları, Time to live, Víctor Rangel, Rabaul, Sardalye, Lavérune, Christine Korsgaard, Dashcode (yazılım), Yekaterina Makarova, Peter Handke, David Ben Gurion, Mendoza, Giancarlo Esposito, UY Scuti, Xhosa dili, HADEP, Gothic Metal, Yedi Meşaleciler, Shirley MacLaine, Horst Mahler, Visual Component Library, Türk mutfağı, Interface Builder (uygulama), Ankara doğumlular listesi, Gazi Anadolu Lisesi, Yahudilikte borç, 2021 Boğaziçi Üniversitesi protestolarına tepkiler, Hazar Yazışmaları, Helenistik, İtalyan Parlamentosu, NGC 1148, GIMP Toolkit, Asya (Roma eyaleti), Pierre Denys de Montfort, Mehmet Fuat Carım, NGC 3991, Papa VIII. Alexander, Prato, Makas, Tagaloglar, NGC 5850, Pteranodon, BEA Weblogic, Faroe Adaları başbakanları listesi, Hisahito, Gümrükler Muhafaza genel müdürleri listesi, Nazım Hikmet Ran, Hisahito, Keynesyen ekonomi, Meraga Rasathanesi, Aşağıyongalı, Muş, wien, III. İoakim, Sayısal Abone Hattı, GSTV, Göztepe, Kadıköy, Mārtiņš Meiers, Still Loving It, Süt yağı,
Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?,