Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir?

Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir?

Bıyıklı Mehmed Paşa

Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir?
Bıyıklı Mehmed Paşa Ne demek?
Bıyıklı Mehmed Paşa Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Bıyıklı Mehmed Paşa İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Bıyıklı Mehmed Paşa
Bıyıklı Mehmed Paşa Kelimesinin Anlamı? Bıyıklı Mehmed Paşa Ne Demek?
Bıyıklı Mehmed Paşa Ne Demektir? Bıyıklı Mehmed Paşa Analizi?
Bıyıklı Mehmed Paşa
Bıyıklı Mehmed Paşa Anlamı Nedir? Bıyıklı Mehmed Paşa Ne Demektir?
Bıyıklı Mehmed Paşa Açıklaması Nedir? Bıyıklı Mehmed Paşa Cevabı Nedir?
Bıyıklı Mehmed Paşa Kelimesinin Anlamı?
Bıyıklı Mehmed Paşa
Bıyıklı Mehmed Paşa Kelimesinin Anlamı Nedir? Bıyıklı Mehmed Paşa Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Bıyıklı Mehmed Paşa Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir?

Bıyıklı Mehmed Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fatih Paşa[1]
Bıyıklı Mehmed Paşa
Tacü't-Tevarih'de yer alan minyatürü
Osmanlı İmparatorluğu 1. Diyarbakır Beylerbeyi
Görev süresi
4 Kasım 1515 - 24 Aralık 1521
Hükümdar I. Selim
I. Süleyman
Ek sancağı Mardin
Yerine gelen Hüsrev Paşa
Osmanlı İmparatorluğu 1. Erzincan-Bayburt Beylerbeyi
Görev süresi
23 Ekim 1514 - 4 Kasım 1515
Hükümdar I. Selim
Yerine gelen Mirza Mehmet Bey
Osmanlı İmparatorluğu 15. Trabzon Sancakbeyi
Görev süresi
1514 - 23 Ekim 1514
Hükümdar I. Selim
Yerine geldiği Sunguroğlu Ahmet Paşa
Yerine gelen Mirza Mehmet Bey
Kişisel bilgiler
Ölüm 24 Aralık 1521
Diyarbekir Eyaleti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm nedeni Dizanteri[5]
Defin yeri Fatih Paşa Camisi; Diyarbakır, Türkiye
Milliyeti Türk[2][3]
Çocuk(lar) Bıyıklızade Mustafa Paşa
Bitirdiği okul Enderun[4]
Mesleği Asker
Dini İslam
Askerî hizmeti
Takma adı Bıyıklı[1]
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Branşı Mirahur (çok işlevli saray subayı[6])
Rütbesi Vezir(üç tuğlu)[7][8]
Komutası Fırat-Dicle Seferi
Çatışma/savaşları Hepsi için ^
Osmanlı ve Safevi savaşlarını gösteren bir minyatür

Bıyıklı Mehmed Paşa (Osmanlı Türkçesi: بیقلی محمد پاشا ; ö. 24 Aralık 1521), sancakbeyi, beylerbeyi ve vezir görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. Fırat-Dicle Seferi ile geniş bir coğrafyada Safevi hakimiyetini bitirerek Fatih Paşa unvanı aldı ve Diyarbakır'ın da ilk Osmanlı valisi olmuştur.

Soyunun Akkoyunlular'a dayandığı[9] düşünülen Bıyıklı Mehmet Paşa, Enderun'da tahsil aldıktan sonra Yavuz Sultan Selim tahta çıktığı sırada Mirahur Ağası olarak görevliydi.[9] Tarih sahnesine ise ilk kez, henüz Mirahur Ağası iken II. Bayezid sonrası taht kavgasında Yavuz Sultan Selim'in tarafını seçerek çıktı. Yavuz Sultan Selim'in henüz hazır olmayan ordusuna öncü kuvvetleriyle Ahmed Sultan'ın ordusunu oyalayarak yeterli zamanı kazandırdı. Taht kavgasını noktalayan Yenişehir Meydan Muharebesi'nde de yararlılıklar göstermesi ona Trabzon Sancağı'nı kazandırdı. Yavuz Sultan Selim'in meşhur Çaldıran Seferi'ne kadar yaklaşık bir yıl bu görevde kaldı. Kışlamak üzere Amasya'ya dönen padişahtan Bayburt'u ve Kiği'yı kuşatması için emir aldı. 17 Ekim'de şehri ele geçirdi ve Kiğı'yı da tek kurşun atmadan teslim aldı. Bu başarısının üzerine Paşalığa terfi etti ve Bayburt, Erzincan ve Karahisar Sancakları da padişah tarafından kendisine ödül olarak verildi. 1515 kışında ise Amasya'da bulunan padişah tarafından Kemah'ı kuşatması için emir aldı. Çetin kış şartları altında kaleyi kuşatan Bıyıklı Mehmet Paşa, Mayıs ayında padişahın da kendisine katılması sonucu 19 Mayıs 1515'te kaleyi ele geçirdi. Yaklaşan Mısır savaşı yüzünden İstanbul'a dönen padişah, Bıyıklı Mehmet Paşa'yı Safeviler ile mücadele etmesi için cephede bıraktı.

Şark Serdarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Harekât[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemah'ın da kaybedilmesi üzerine Şah İsmail, Kemah'ın Safevi Valisi Nur Ali Halife komutasındaki bir orduyu Erzincan'ı geri alması için Tunceli'ye gönderdi. Casusları vasıtasıyla bunu önceden haber alan Bıyıklı Mehmet Paşa, sancaklarındaki kuvvetlerini topladı ve hızla Fırat'ı geçti.[10] 1515'in Haziranı ayında gerçeklen Ovacık Muharebesi'nde mutlak zafer elde eden paşa, Nur Ali Halife'nin de sonunu getirdi. Bu muharebe ile birlikte Tunceli'yi ele geçirdi, asayişi sağladı ve Bayburt'a döndü.

Fırat-Dicle seferinin haritadaki gösterimi

II. Harekât[değiştir | kaynağı değiştir]

Bıyıklı Mehmed Paşa Tunceli'de düşmanla uğraşırken Şah İsmail bu sefer de Maktul Diyarbakır Valisi Ustaclu Muhammed Han'ın kardeşi Ustaclu Kara Han komutasındaki 5.000 kişilik bir kuvveti İdris-i Bitlisî'nin bölgedeki çalışmalarıyla Osmanlı'ya bağlılığını bildiren Diyarbakır üzerine gönderdi. Diyarbakır Kuşatması'nın uzaması nedeniyle Bayburt'ta bulun Bıyıklı Mehmet Paşa'ya Karahan ve ordusunu imha etme görevi verildi. Amasya Beylerbeyi Şadi Paşa da Kiğı'da orduya katıldı.[11] yaklaşık 10.000 kişilik aşiret kuvvetleri de orduya katılmıştı. 5.000 kişilik Amasya kuvvetleri de buna eklenince yaklaşık 25.000 kişilik bir kuvvetle başa çıkamayacağını düşünen Ustaclu Kara Han, Osmanlı ordusunun da gelmesi üzerine 10 Eylül'de kuşatmayı kaldırdı ve Mardin'e çekildi. Osmanlı ordusu şehre girmedi ve Kara Han'ın ordusunu Mardin'e kadar kovaladı. Kara Han Mardin'de de durmadı ve Sincar'a çekildi. Çöle girmek istemeyen Osmanlı kurmayları ise Cavsak'ta toplanarak tartışmaya başladı. Bıyıklı Mehmet Paşa ve tarafları Mardin'i kuşatmaktan yanayken, Şadi Paşa ve taraflarının dönmek istemesi üzerine bir sonuç alınamadı. Üçüncü gün ise Şadi Paşa ve ordusu ordudan ayrıldı.[12] Mardin halkı şehri teslim ettiği halde Safevi birlikleri iç kaleye kapanıp direnişe geçtiler. Amasya ordusunun ayrılması, mevsim şartlarının getirdiği şiddetli kuraklık gibi nedenlerden ötürü Bıyıklı Mehmet Paşa ve ordusu da şehri kuşatmadan Diyarbakır'a döndü ve olanları İstanbul'a rapor etti. 4 Kasım'da da Diyarbakır'ın ilk Beylerbeyi olarak atandı. Diyarbakır beylerbeyliği, kanunlara göre üç tuğlu Vezaret (Vezirlik) makamıydı.[13]

Olanlardan haberdar olan Yavuz Sultan Selim, Şadi Paşa ve beraberindeki altı sancakbeyi azledilerek hapse mahkûm edildi.[14] Bu sırada Kara Han Mardin'e girdi ve takviye almaya başladı. Karaman Beylerbeyi Divane Hüsrev Paşa, Sipahileri ile Bıyıklı Mehmet Paşa'ya katılması için emir aldı. Ayrıca İstanbul'dan da takviyeler gönderildi.[15] İstanbul'dan gelen takviyeler Mart 1516'da Harput Kuşatması'yla Elazığ hakimiyetini sağladı. Nisan ayında ise Çerkez Hüseyin Bey komutasındaki 2.000 kişilik bir süvari kuvveti Kerh Muharebesi'nde feci şekilde kıyıma uğradı. Kürt aşiretleri de Sincar Muharebesi gibi bazı Safevi takviyelerine baskınlar düzenledi.

Koçhisar Muharebesi

III. Harekât: Bahar taarruzu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hazırlıklarını tamamlayan iki ordu da bölgenin kaderini belirleyecek nihai savaş için Mayıs 1516'da Mardin yakınlarındaki Koçhisar'da karşılaştı. Osmanlı ordusunun merkezinde 2.000 tüfekli yeniçeri ve çok sayıda muharebe topu ile Bıyıklı Mehmet Paşa bulunuyordu. Sağ kanatta ise Karaman ordusu ve başında da Hüsrev Paşa bulunmaktaydı. Sağ kanatta ise Karaçinoğlu Ahmed Bey, Pir Hüseyin Bey ve İdris-i Bitlisi gibi kumandanlarla birlikte Kürt aşiretleri, beyleriyle birlikte bulunuyordu.[16] Ustaclu Kara Han ise ordusunu ikiye ayırıp sol kanadına kendisini, sağ kanadına da Bağdat Valisi Kangırıl Sultanı verdi. Muharebe, kuşluk vaktindeki Safevi taarruzu ile başladı. Çaldıran'da olanları unutmayan Karahan ateş gücü ile karşılaşmadan kanatlara taarruz etti. Karman ordusunun zorlanması üzerine Bıyıklı Mehmet Paşa, yeniçeri ortaları ile taarruza kalktı. Topçu desteğine sahip olan tüfekli yeniçeriler kendilerinden kalabalık süvari hücumlarını rahatlıkla püskürtüyordu. İlerleyen saatlerde Osmanlı sol kanadındaki düzensiz aşiret birliklerinde bozulmalar başladı. Tam o sıralarda Kara Han'ın boynuna bir tüfek mermisi isabet etti ve cansız bedeni atından düştü. Kafasını kesip mızrağına takan Nasuh adlı bir yeniçeri ise bu hareketiyle Safevi sol kanadının dağılmasına yol açtı.[17] Akabinde de Safevi sağ kanadı kıskaca alındı ve çoğu öldürüldü. Bu sonuçtan sonra civarda hiç Safevi kuvvetli kalmadı. Maktul Ustacalı Kara Han'ın kardeşi Süleyman Bey ise Mardin kalesine kapandı. Mardin kuşatması yeni başlamıştı ki, Bıyıklı Mehmet Paşa'nın Büyük Mısır Seferi'ne katılması emredildi. Zagros dağlarının batısında başka düşman ordusu kalmadığı için ablukada biraz asker bıraktı ve yola çıkıldı.

IV. Harekât: Sefer-i Hümayun[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayır Bey, ve Yunus Paşa ile Yavuz Sultan Selim'in huzurundayken (sağ arkada)

Diyarbakır kuvvetleri Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındayken 3 Ağustos 1516'da Malatya ovasında bulunan padişahın ordusuna katıldı. 23 Ağustos 1516'da Mercidabık ovasında gerçekleşen büyük muharebede de Rumeli Beylerbeyi Sinan Paşa ile birlikte sol kanat kumandanlığı yapan Bıyıklı Mehmet Paşa, Emir Sibay'ın üzerine yaptığı sert taarruzları karşılamayı başardı ve elde edilen zaferle birlikte Osmanlı ordusu kısa sürede Halep'e girdi. Halep'te bulunduğu sırada Yavuz Sultan Selim tarafından Mardin Kuşatması'na devam etmesi için görevlendirildi.

V. Harekât: Dicle taarruzu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun süren Mardin Kuşatması sonucunda Ocak 1517'de şehir düştü ve Maktul Kara Han'ın kardeşi Süleyman Bey de bu savaşta öldü. Bu harekât sırasında Mardin ile birlikte; Rakka, Urfa, Hasankeyf ve Musul gibi Fırat ile Dicle arasındaki önemli şehirler de ele geçirildi. Sefer bittiğinde ise Bıyıklı Mehmet Paşa Diyarbakır'a dönüp şehrin onarımı ve kalkınması için çalışmaya başladı.

Katıldığı bilinen savaşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]
Adı Tarihi Rakip taraf Görevi Savaşın akıbeti
Yenişehir Muharebesi Nisan 1513 Ahmed Sultan Öncü komutanı Yavuz'un zaferi
Bayburt Kuşatması Ekim 1514 Safevi Devleti Kuşatma komutanı Osmanlı zaferi
Kemah Kuşatması Mayıs 1515 Safevi Devleti Kuşatma komutanı Osmanlı zaferi
Ovacık Muharebesi Haziran 1515 Safevi Devleti Ordu komutanı Osmanlı zaferi
Diyarbakır Kuşatması Eylül 1515 Safevi Devleti Ordu komutanı Osmanlı zaferi
Koçhisar Muharebesi Mayıs 1516 Safevi Devleti Ordu komutanı Osmanlı zaferi
Mercidabık Muharebesi Ağustos 1516 Memlük Devleti Sol kanat komutanı Osmanlı zaferi
Mardin Kuşatması Ocak 1517 Safevi Devleti Ordu komutanı Osmanlı zaferi
Hasankeyf Kuşatması Bahar 1517 Safevi Devleti Ordu komutanı Osmanlı zaferi

Valiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Roma İmparatorluğu ve Müslümanlar arasında yaşanan savaşlardan bu yana Timur, Selçuklu, Akkoyunlu vb. devletlerin yaptığı yıkıcı savaşlara sahne olan Diyarbakır çok yıpranmış bir şehirdi. Seferden sonra Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından şehir bakıma alındı. Bizzat kendisi; saray, hamam ve cami yaptırdı.[18] Hatta kendisi de yaptırdığı Fatih Paşa Camisi'nde yatmaktadır. 1521 sonundaki ölümüne kadar da bu görevde kalarak bölgenin asayişi ve kalkınması için çalıştı. Kendi adında bir vakfı olup, yaptırdığı cami etrafında çarşılar ve hanlar kurulmuştu. Gelen tüccarların da yeme içme ihtiyaçlarını vakfından karşılamaktaydı. Yaptığı çalışmalar sayesinde şehrin zenginlik artışı 1518 ve 1540 defterlerinde açıkça görülmektedir.

Kişiliği, ailesi ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

İyi bir askeri ve valilik kariyeri olan Mehmet Paşa; otoriter, adil ve tedbirli biri olarak tanınırdı. Şah İsmail'in dahi sarayında casusları bulunan Mehmet Paşa, barut gücünün yeni geliştirildiği dönemde komutasına 2.000 tüfekli yeniçeri verilecek kadar eğitimli bir askerdir. Bölgedeki başarılarından sonra idareyi kurması için padişah tarafından mühürlü boş kağıtlar verilecek kadar da güvenilir biridir.

Ailesi hakkında pek malumat olmasa da Yemen Beylerbeyliği yapmış Mustafa Paşa adlı bir oğlu, Bağdat ve Halep Beylerbeyliği yapmış Üveys Paşa adlı bir de kardeşi vardır. Son günlerini dizanteri olduğu halde civar köyleri gezen Bıyıklı Mehmet Paşa, 24 Aralık 1521'de aynı hastalıktan dolayı öldü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "islamansiklopedisi.org.tr" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Tahir Erdoğan Şahin, Erzincan Tarihi, s.21
  3. ^ I. Uluslararası Oğuzlardan Osmanlıya Diyarbakır Sempozyumu Bildirileri, s.569
  4. ^ "Mehmed Paşa, Bıyıklı" maddesi Türk Ansiklopedisi
  5. ^ TKSA No. E. 6102
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2019. 
  7. ^ Sicilli Osmani, C. IV, Mehmed Paşa (Bıyıklı)
  8. ^ Evliya Çelebi, a.g.e, s.436
  9. ^ a b c İlhan, M. Mehdi (1992), Bıyıklı Mehmed Paşa, TDV İslam Ansiklopedisi, 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi 
  10. ^ Mehmet Ali Ünal, XVI. YÜZYILDA MAZGİRD, PERTEK VE SAĞMAN SANCAKBEYÎLERİ -PİR HÜSEYİN BEY OĞULLAR, S. 240, http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/834/10557.pdf 4 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Göyünç, Nejat (1969). Osmanlılar tarafından fetih. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi. s. 18. ISBN 9751604028. 
  12. ^ Göyünç, Nejat (1969). Mardin'in ilk zaptı. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi. s. 19. ISBN 9751604028. 
  13. ^ Evliya Çelebi. Diyarbakır hakkında kanunname. s. 436. ISBN 9750817826. 
  14. ^ Göyünç, Nejat (1969). Kumandanlar arası ihtilaf ve şehri tekrar zaptı. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi. s. 20. ISBN 9751604028. 
  15. ^ Göyünç, Nejat (1969). Kuvvetlerin takviyesi, alınan tedbirler. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi. s. 21. ISBN 9751604028. 
  16. ^ Hoca Sadeddin Efendi (1585). Kara Han'la olan cenk. s. 266. ISBN 9789751710949. 
  17. ^ Göyünç, Nejat (1969). Bıyıklı Mehmed Paşa ve Karahan arasındaki nihâî muharebe. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi. s. 28. ISBN 9751604028. 
  18. ^ Evliya Çelebi. Cilt IV: Başhan'dan Diyarbekir'e gittiğimiz. ss. 439-442. ISBN 9750817826. 

Dış bağlantıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Önce gelen yoktur
Diyarbakır Beylerbeyi

4 Kasım 1515-24 Aralık 1521
Sonra gelen:
Divane Hüsrev Paşa





Haberler Kategorisinden Haberler


  • Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Nedir?:Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? ile ilgili Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Ne Demektir? Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Açıklaması Nedir? Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Cevabı Nedir? Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Kelimesinin Anlamı? Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Açıklaması?:Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Gerçek mi?:Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? ile ilgili Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Hakkında?:Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? ile ilgili Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? burada bulabilirsiniz. Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Bıyıklı Mehmed Paşa Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Sky Türk, 2023 Pittsburgh Steelers sezonu, Thysanina, Brachiosaurus, Chrysopsis, On İki Ada, Mona Hofland, NGC 5415, Tessa Hofmann, Diceratiidae, Bulbophyllum claptonense, Solanum humboldtianum, Triptofan, Kısmi sıralı küme, Jackson County, Wisconsin, Gerçeğe Çağrı (film, 2012), Liwonde, Nika Futterman, Il était temps, Hakka Çincesi, Cenanizade Mehmed Kadri Paşa, YouTube Go, Kızılderili savaşları, Babür İmparatorluğu, Kavgam, 3. Antalya Altın Portakal Film Festivali, X Pencere Sistemi, Venda dili, Muasker, Ipswich, United Arab Emirates, Panflüt, Çeçen Cumhuriyeti, Adalet Sarayı (Brasilia), Primula auriculata, Sağlık, Refahiye, Comanche, Justin Raimondo, 17 Kasım, Jean Paul Gaultier, Engine Alliance GP7000, Sebastapistes, Yaz Olimpiyatlarında tenis, Carex radiata, Türkmenistan Komünist Partisi, Kovel Muharebesi, Konferanslar, Aleutlar, Birden fazla altın Olimpiyat madalyası kazananlar listesi, Eriha, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı, General Electric F110, Gerlachovský štít, Seripha, Tarkan Hanedanlığı, Trottiscliffe, Cataphryxus, İnsan evrimi fosil kayıtlar listesi, Torgnon, Atillanın Kılıcı, Banu Saida, Çevrebilim, Yağmur mevsimi, C. V. Shivashankar, Kızılderili Soykırım Müzesi, Evrimsel nörobilim, Hartmanodes, Victor Valdes, Uroš Račić, Ron Atkinson, Tarkan (savaşçı), Zarandiyeh şehristanı, Koplik lekeleri, Rocket Raccoon, Helmond Sport, Arte Takasaki, Aconitum duclouxii, Viktoriya Komova, John Belushi, Andrejs Rubins, tbmm 3. dönem milletvekilleri listesi, Tarkan (karakter), Cengiz Onural, Osmancıklı İmamzâde Halil Paşa, Psychotria glandulifera, Mıkolayiv, Trachyrhachys, Pembridge, Metokhites, NGC 6661, Indiana Kızılderili tehcirleri, Safevi İmparatorluğu, Smart, Microsoft Exchange Server, ABD Kızılderili katliamları, Yarmouth Baskını, Andreas Miaoulis, Polibios, Çek pasaportu, Arkas Spor,
Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?,