Betül Kaçar Kimdir?

Betül Kaçar Kimdir?

Betül Kaçar Kimdir? Betül Kaçar Kaç Yaşında? Betül Kaçar Nereli Betül Kaçar Boyu Kaç Betül Kaçar Kaç Kilo Betül Kaçar Doğum Tarihi Betül Kaçar Ne Demektir? Betül Kaçar Anlamı Nedir?

Betül Kaçar Kimdir? Betül Kaçar Kaç Yaşında? Betül Kaçar Nereli Betül Kaçar Boyu Kaç Betül Kaçar Kaç Kilo Betül Kaçar Doğum Tarihi Betül Kaçar Ne Demektir? Betül Kaçar Anlamı Nedir?

Betül Kaçar Kimdir?

Betül Kaçar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Betül Kaçar
Doğum1983
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türkiye
EğitimEmory Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Kariyeri
DalıAstrobiyoloji
Çalıştığı kurumlarArizona Üniversitesi
Dünya Yaşam Bilimleri Enstitüsü (Tokyo)
Harvard Üniversitesi

Betül Kaçar, Türk astrobiyolog ve profesör.

Yeryüzünde kalıntı bırakan mikro-boyuttaki canlıların biyolojik yapısını anlamak için çalışmalar yapan Kaçar; laboratuvarda canlandırdığı geçmişe dair biyolojik yaşamı, güneş sistemi ve dışındaki gezegenlerden elde edilen veriler ile karşılaştırarak evrendeki yaşamın izlerini arayan bir bilim insanıdır.[1] 2021 yılından bu yana çalışmalarını Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde sürdürmektedir.[2] Geçmişteki elementlerin, dünya gezegenindeki yaşam üzerine yarattığı etkileşimi inceleyen bir NASA Merkezi'nin de yöneticisidir.[3]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da dünyaya geldi. Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar'ın çocukluğu Giresun'un Bulancak ilçesinde geçti.[4]

Çavuşoğlu Koleji'nden mezun olduktan sonra yüksek öğrenimini 2004 yılında Marmara Üniversitesi Kimya Bölümünde tamamladı. 2003'te, Marmara Üniversitesi'nde öğrenciliği sırasında Amerikan Howard Hughes Tıp Enstitüsü (HHMI)'ne başvurduğu proje ile lisans öğrencileri yaz araştırma bursu alarak ABD'deki araştırmalarına başladı[4]

Üniversiteden mezun olunca Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde doktora programına başladı. Parkinson ve alzheimera neden olan proteinler üzerine hem Emory Üniversitesi Kimya Bölümü hem de Emory Tıp Fakültesi'nde çalışmalar yaptı.

Doktora çalışmaları sırasında evrim ve astrobiyoloji konularına ilgi duydu; 2010 yılında doktorasını tamamladıktan sonra çalışmalarını Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya başvurarak doktora sonrası çalışmalarını NASA'da sürdürdü. Çalışmaları NASA Genç Araştırmacı ödülü, NASA Astrobiyoloji Enstitüsü ödülü ve NASA Egzobiyoloji Araştırmacı ödülüne değer görüldü.[1][5] Bu ödüller sayesinde ABD'de ve Avrupa'da birçok laboratuvarı ziyaret etme ve araştırma yapma fırsatı buldu.[6] 2011 yılında NASA Astrobiyoloji Enstitüsü'nün desteğiyle kurulan SAGANet adlı astrobiyoloji eğitim platformunun kurucuları arasında yer aldı.

2014 ve 2017 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde Organizma ve Evrimsel Biyoloji Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak bağımsız bir araştırma grubuna liderlik etti. 2018 -2021 arasında Arizona Üniversitesi'nde Astronomi ve Moleküler Biyoloji bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı.[7] Kaçar, 2016 yılından itibaren ABD'deki göreviyle eş zamanlı olarak Japonya hükûmeti tarafından kurulan Yer-Yaşam Enstitüsü (ELSI) adlı uluslararası enstitüde de öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2021 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesi Bakteriyoloji bölümünde çalışmaya başladı.[2]

"Yaşamın kökenlerine ve evrimine ışık tutmak için genom mühendisliği, protein biyokimyası ve paleobiyoloji gibi filogenetik yeniden yapılandırmanın tüm araçlarını birleştiren bir laboratuvara öncülük etmesi" nedeniyle, 2021 yılında Uluslararası Yaşamın Kökeni Araştırmaları Derneği (ISSOL) gelecek vadeden genç bilim insanlarına verilen Stanley Miller Erken Kariyer Ödülü'ne değer görüldü.[8][9] Kaçar, antik genler konusunda yaptığı bilimsel çalışmaları dolayısıyla, Genom Yazarları Birliği ve Rosalind Franklin Derneği'nin verdiği “2022 Rosalind Franklin Madalyası” ödülünde ikinciliğe layık görüldü.[10]

Betül Kaçar, Aralık 2022 tarihinde Lex Fridman Show'a konuk olduğu programda 'yaşamın kökenleri', 'antik dna' ve 'uzayda olası yasam formlarinin biçimleri' üzerine konuştu.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Betül Kaçar". Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi. 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  2. ^ a b "New faculty profile: Betül Kaçar explores astrobiology and the origins of life – eCALS". ecals.cals.wisc.edu. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Ya gezegen B varsa? Konuk: Betül Kaçar". ART19. 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  4. ^ a b "NASA'ya çağrılan Türk bilim insanı Betül Kaçar hayatı ve biyografisi". Haberler.com sitesi, 17 Ocak 2020. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  5. ^ "Prof. Dr. Betül Kacar, NASA Ekibine Kabul Edildi". Bianet 17 Ocak 2020. 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  6. ^ "Betül Kaçar Invokes the Past in Modern Bacteria". Turkofamerica.com sitesi, 12 Ocak 2018. 31 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  7. ^ "Betül Kaçar". Milliyet gazetesi 17 Ocak 2020. 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  8. ^ "Türk Bilim İnsanı Betül Kaçar'ın Başarısı". FizikHaber.com sitesi. 28 Kasım 2021. 25 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  9. ^ "Yaşamın Kökenlerini Araştıran Dr. Betül Kaçar'a Stanlay Miller Kariyer Ödülü". SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu. 17 Kasım 2021. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  10. ^ "Antik genleri araştıran Prof. Betül Kaçar'a ödül". Halk TV. 22 Temmuz 2022. 22 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2022. 
  11. ^ "Origin of Life, Ancient DNA, Panspermia, and Aliens". 29 Aralık 2022. 29 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Betül Kaçar Kimdir? Kimdir?:Betül Kaçar Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Betül Kaçar Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Betül Kaçar Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Betül Kaçar Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Betül Kaçar Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Betül Kaçar Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Betül Kaçar Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Betül Kaçar Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Betül Kaçar Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Betül Kaçar Kimdir? Kaç Yaşında?:Betül Kaçar Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Betül Kaçar Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Betül Kaçar Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Betül Kaçar Kimdir? Nereli?:Betül Kaçar Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Betül Kaçar Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Betül Kaçar Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Betül Kaçar Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Emek, Milas, Çopur Musa Ayaklanması, Krasnodar Kray, Çakal, Omar Fraile, Mikołaj Budzanowski, Kürt dilleri, Markarian Galaksi Zinciri, NGC 6844, John Roberts, 30 Eylül hareketi, Stiven Plaza, Vahan Papazyan, Gevgeli, İdealtepe Tren İstasyonu, Necib Mahfuz, Eşkıyalık, Taşucu Limanı, Nilşehr, Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi, Android, Lexus IS, Türk Futbol Tarihi, Çevik Bir, Mezopotamya sanatı, Metaksas Rejimi, 2018 Kremlin Kupası, Andoni Zubizarreta, 2018 Stockholm Açık, Lucas Boyé, Robert Richardson (fizikçi), 2018 Volvo Car Açık, 2018 Monterrey Açık, Uluçay, Top 40 Tracks, VfB Stuttgart, Arthur Honegger, Tilburg, NGC 4727, Kürt köftesi, İstanbul Okan Üniversitesi, Dikkan, The Simpsons, Hot Adult Contemporary Tracks, Eulabeornis, Taberistan, Hubble Uzay Teleskobu, Bruce Gowers, Hakkını Helal Et, Changbin, EVA Air, Zenta Muharebesi, Sibirya haskisi, Kadın Affetmez, Ahmed Hamdi Paşa, İliştirilmiş gazetecilik, Klasik Weimar, Folik asit, Egzorsizm, Cuma Tak, Yakova Havalimanı, Luzern, Norveçli Haçlı Seferi, The New Janitor, Elektrik akımı, Başoba, Hopa, Işınım bölgesi, Termohalin sirkülasyon, Bilgisayar terimlerinin kısaltmalarının listesi, Kurumsal kaynak planlama, Performans değerlendirme, Ağıllı, Acıgöl, Porsukgiller, Frank Lloyd, Kavmî Terane, Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Astragalus paysonii, Cos Muharebesi, Better Than Me, Cinisi, Gizli cemiyet, Amonyum kromat, Alay ilçesi, French Grand Prix, Jonás Gutiérrez, Cemil Paşa Konağı, Vellore, Rum Vadisi Koruma Alanı, 1928 Fransa Bisiklet Turu, Erhan Altın, Obscured By Clouds (albüm), Ayşe Sultan (I. Ahmedin kızı), Phoridae, Drew Barrymore, Doddenham, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1000 sayılı kararı, Rusyanın Federal Bölgeleri, İnsan kaynakları yönetimi konuları, Demi Moore, A. Sumru Özsoy,
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,