Balıkesir Hutbesi Nedir

Balıkesir Hutbesi Nedir

Balıkesir Hutbesi

Balıkesir Hutbesi Nedir?

Balıkesir Hutbesi Nedir, Balıkesir Hutbesi Ne demek?, Balıkesir Hutbesi Analizi?,

Balıkesir Hutbesi Cevabı Nedir?, Balıkesir Hutbesi Anlamı?, Balıkesir Hutbesi Yazılışı,

Balıkesir Hutbesi Yorumu,

Balıkesir Hutbesi Arkeoloji, Balıkesir Hutbesi Antropoloji,

Balıkesir Hutbesi İktisat, Balıkesir Hutbesi Filoloji, Balıkesir Hutbesi Nümizmatik,

Balıkesir Hutbesi Heraldik, Balıkesir Hutbesi Felsefe,

Balıkesir Hutbesi Epigrafi, Balıkesir Hutbesi Kronoloji,

Balıkesir Hutbesi Sosyoloji, Balıkesir Hutbesi Etnografya, Balıkesir Hutbesi Paleografya,

Balıkesir Hutbesi Coğrafya, Balıkesir Hutbesi Diplomasi, Balıkesir Hutbesi Toponomi, Balıkesir Hutbesi Onomastik,

Balıkesir Hutbesi Psikoloji, Balıkesir Hutbesi Siyaset, Balıkesir Hutbesi Kimya

Balıkesir Hutbesi Özellikleri, Balıkesir Hutbesi Resmi, Balıkesir Hutbesi İstatistikleri

Balıkesir Hutbesi Ne demek?
Balıkesir Hutbesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Balıkesir Hutbesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Balıkesir Hutbesi
Balıkesir Hutbesi Kelimesinin Anlamı? Balıkesir Hutbesi Ne Demek?
Balıkesir Hutbesi Ne Demektir? Balıkesir Hutbesi Analizi?
Balıkesir Hutbesi
Balıkesir Hutbesi Anlamı Nedir? Balıkesir Hutbesi Ne Demektir?
Balıkesir Hutbesi Açıklaması Nedir? Balıkesir Hutbesi Cevabı Nedir?
Balıkesir Hutbesi Kelimesinin Anlamı?
Balıkesir Hutbesi
Balıkesir Hutbesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Balıkesir Hutbesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Balıkesir Hutbesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Balıkesir Hutbesi Nedir

Balıkesir Hutbesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zağnos Paşa Camii'nde Atatürk'ün hutbesi

Balıkesir Hutbesi, Atatürk'ün 7 Şubat 1923 Çarşamba günü öğle vakti, Balıkesir şehrindeki Zağnos Paşa Camii'nde okunan mevlidden sonra minbere çıkarak yaptığı konuşma.[1] Atatürk hutbesinde Allah'ın birliğinden, şanının yüceliğinden ve İslam dininin son, buna bağlı olarak da kusursuz bir din olduğundan bahsetmiştir. Camilerin itaat ve ibadet ile birlikte din ve dünya için ne yapmak gerektiğini düşünmek için yapıldığını belirtmiştir. Atatürk hutbeden sonra minberden aşağıya inmiş ve çeşitli kişiler tarafından sorulan yirmiyi aşkın sorunun cevaplarını vermiştir. Hutbelerin amacının halkı aydınlatmak ve uyarmak olduğunu söylemiş, hutbelerin tamamen Türkçe ve zamanın gereklerine uygun olması gerektiğini belirtmiştir.[2]

"Balıkesir Hutbesi" diye anılan bu konuşmasında "Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun" diyerek söze başladı ve kurulacak yeni devletin temel esasları ile devrimler ve cumhuriyete ışık tutan mesajlar verdi.

Hutbe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah'ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz, Cenâb-ı Hak tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul olmuştur. Temel nizamı, hepimizin bildiği Kur'ân-ı Azimüşşan'daki açık ve kesin hükümlerdir.

İnsanlara maneví mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, mükemmel dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir. Eğer akla, mantığa ve gerçeklere uymamış olsa idi bununla diğer ilâhî tabiat kanunları arasında birbirine zıtlık olması gerekirdi. Çünkü bütün tabiat kanunlarını yapan Cenab-ı Hak'tır.

Arkadaşlar! Cenab-ı Peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti. Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi idi. Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı. peygamberimizin mübarek yollarını takip ederek bu dakikada milletimize ve milletimizin şimdiki ve geleceğine ait konuları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde, Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Beni bu şerefe kavuşturan Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.

Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihninin başlı başına faaliyette bulunması lâzımdır. İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz için her şeyden önce hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.

Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin birleşmesinden ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi". Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ". 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
  2. ^ "Atatürk'ün Balıkesir'de Halkla Konuşma". Prof.Dr. Ali SEVİM, Prof.Dr. M.Akif TURAL, Prof.Dr. İzzet ÖZTOPRAK ". 20 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
  3. ^ "Balıkesir Hutbesi". T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı. Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,16 Mart 2021. 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 


Tarih Kategorisinden Haberler


  • Balıkesir Hutbesi Nedir Arkeoloji:Balıkesir Hutbesi Nedir Arkeoloji: Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı bilimdir.
  • Balıkesir Hutbesi Nedir Antropoloji:Balıkesir Hutbesi Nedir Antropoloji: İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.
  • Balıkesir Hutbesi Nedir Filoloji:Balıkesir Hutbesi Nedir Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların çevrilmesi ve incelenmesi konularında tarih bilimine yardımcı olur.
  • Balıkesir Hutbesi Nedir Felsefe:Balıkesir Hutbesi Nedir Felsefe: Tarihteki olaylarda dönemin felsefesini bilmek ve düşünce yapısını öğrenmek tarihçinin olayları daha derin anlayabilmesini sağlar.

William Blake, İstanbul Havacılık Müzesi, İstanbul Film Festivali, Salvia qimenensis, Barış Manço, Mangog, Zoli Ádok, Adolphson Gözlemevi, Otto Struve, Salvia roemeriana, Modern Yunanca, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Salvia semiatrata, Osmaniye milletvekilleri listesi, Salvia sonomensis, Salvia somalensis, Sallar, Ergani, Küresel Sınır Stratotip Kesiti ve Noktası, Salvia thomasiana, Copa Libertadores de América, İsrail başbakanları listesi, Salvia tiliifolia, Sağlık hukuku, DJ Bobo, Zeki Yıldırım, Opel, Örnek uzay, Melina Matsoukas, Suriye Devleti, Davranışsal modernite, İsmet Yıldırım, Kylie Minogue konser turneleri listesi, Land Rover Discovery Sport, Karşıyaka, Haliliye, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Harf, Karın boşluğu, Pumpuang Duangjan, İsmail Sıtkı Erboy, Luis Alva Castro, Sabataycılık, Salvia wagneriana, Roskovec, Salvia apiana, Tsugutoshi Oishi, Salvia amissa, İsmaililik, Batı Malezya, Taylor Wang, Salvia aurita, APOP Kinyras, Salvia aspera, Azygia, Salvia azurea, Washington University in St. Louis, İslam Altın Çağı, Marwin Hitz, San Donato Val di Comino, İskenderiye Limanı, Settimo Vittone, Neophrissospongia, Kız oyuncakları, Pa Dibba, Sara Canning, Balbinus, İsimsiz Kahraman Anıtı, Pseudacrotoxa, Monika Kuszyńska, Güven Partisi, Seamus Finnigan, Band Candy, Ryan Fredericks, Salvia cynica, Bisiklet Hırsızları, İnkılap, Ümraniye, Samuel Clarke, Salvia darcyi, Salvia dorrii, Salvia henryi, Salvia indica, İmparatorluk birimleri, Emet, Salvia littae, Salvia lobbii, halfrek, Otford, İmdb, IMDB, Süryani, Fuzhou, Uzakdoğu Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi, Procatopodinae, The Magic Bullet, İkinci Enternasyonalin Çöküşü, Limnactinia, 2022 Kış Olimpiyatlarında biatlon, İjevsk Havalimanı, Clocks, Teucrium jolyi, Grimm,
Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?,