Babil (antik kent) Nedir

Babil (antik kent) Nedir

Babil (antik kent)

Babil (antik kent) Nedir?

Babil (antik kent) Nedir, Babil (antik kent) Ne demek?, Babil (antik kent) Analizi?,

Babil (antik kent) Cevabı Nedir?, Babil (antik kent) Anlamı?, Babil (antik kent) Yazılışı,

Babil (antik kent) Yorumu,

Babil (antik kent) Arkeoloji, Babil (antik kent) Antropoloji,

Babil (antik kent) İktisat, Babil (antik kent) Filoloji, Babil (antik kent) Nümizmatik,

Babil (antik kent) Heraldik, Babil (antik kent) Felsefe,

Babil (antik kent) Epigrafi, Babil (antik kent) Kronoloji,

Babil (antik kent) Sosyoloji, Babil (antik kent) Etnografya, Babil (antik kent) Paleografya,

Babil (antik kent) Coğrafya, Babil (antik kent) Diplomasi, Babil (antik kent) Toponomi, Babil (antik kent) Onomastik,

Babil (antik kent) Psikoloji, Babil (antik kent) Siyaset, Babil (antik kent) Kimya

Babil (antik kent) Özellikleri, Babil (antik kent) Resmi, Babil (antik kent) İstatistikleri

Babil (antik kent) Ne demek?
Babil (antik kent) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Babil (antik kent) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Babil (antik kent)
Babil (antik kent) Kelimesinin Anlamı? Babil (antik kent) Ne Demek?
Babil (antik kent) Ne Demektir? Babil (antik kent) Analizi?
Babil (antik kent)
Babil (antik kent) Anlamı Nedir? Babil (antik kent) Ne Demektir?
Babil (antik kent) Açıklaması Nedir? Babil (antik kent) Cevabı Nedir?
Babil (antik kent) Kelimesinin Anlamı?
Babil (antik kent)
Babil (antik kent) Kelimesinin Anlamı Nedir? Babil (antik kent) Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Babil (antik kent) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Babil (antik kent) Nedir

Babil (antik kent)

Koordinatlar: 32°32′32″N 44°25′17″E / 32.542199°K 44.421435°D / 32.542199; 44.421435
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Babil
UNESCO Dünya Mirası
Babil kalıntılarının kısmi bir görünümü
KonumHillah, Babil Valiliği, Irak
KriterKültürel: iii, vi
Referans278
Tescil2019 (43. oturum)
BölgeMezopotamya
Tampon bölge154.5 ha
Koordinatlar32°32′32″N 44°25′17″E / 32.542199°K 44.421435°D / 32.542199; 44.421435

Babil ya da Babylon, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde yer alan antik şehirdir. Babil'in Asma Bahçeleri antik dünyanın yedi harikasından biri oldu. İştar Kapısı da kentin öne çıkan simgelerinden biriydi.

MÖ 19. ve 15. yüzyıllar arasında ve yine MÖ 7. ve 6. yüzyıllar arasında dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. Şehir, Fırat nehrinin her iki kıyısına inşa edilmişti ve mevsimsel sellerden korunmak için dik setlere sahipti. Başlangıçta Akad İmparatorluğu'nun egemenliği altında küçük bir kasabaydı, ancak daha sonra kasaba, MÖ 19. yüzyılda günümüzde Eski Babil İmparatorluğu olarak bilinen ilk Babil İmparatorluğu'nun yükselişiyle birlikte küçük bir bağımsız şehir devletinin parçası haline gelmiştir. Amorit kralı Hammurabi, MÖ 18. yüzyılda kısa ömürlü Eski Babil İmparatorluğu'nu kurdu. Babil'i büyük bir şehir haline getirdi ve kendini kralı ilan etti. Güney Mezopotamya Babilonya olarak anılmaya başlandı ve Babil bölgenin kutsal şehri olarak Nippur'u gölgede bıraktı. İmparatorluk Hammurabi'nin oğlu Samsu-iluna döneminde zayıfladı ve Babil uzun süre Asur, Kassit ve Elam egemenliği altında kaldı. Asurlular şehri yıkıp yeniden inşa ettikten sonra Babil, MÖ 609'dan 539'a kadar kısa ömürlü Yeni Babil İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.Yeni Babil İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra şehir Ahameniş, Selevkos, Part, Roma, Sasani ve Müslüman imparatorluklarının egemenliği altına girmiştir. Son yerleşim kaydı MS 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Babil'in Asma Bahçeleri Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilmektedir. Şehrin kalıntıları Irak'ın Hillah kentinde bulunmaktadır. 5 Temmuz 2019'da Babil bölgesi UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak listelendi.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İştar Kapısı'nın yeniden inşasından bir rölyef detayı
Babil'in kuzey girişi olan mavi çinili İştar Kapısı'nın yeniden inşası. Adını aşk ve savaş tanrıçasından almıştır. Tanrı Marduk'un sembolleri olan boğalar ve ejderhalar kapıyı süslüyordu.

Babil, zengin ve çeşitli bir tarihe sahip antik bir şehirdir. M.Ö. 18. yüzyılda kurulan Babil, küçük bir kasabadan antik dünyanın en büyük şehirlerinden birine dönüşmüş ve siyasi, kültürel ve ticari faaliyetlerin merkezi haline gelmiştir.

M.Ö. 1792'de Kral Hammurabi'nin yönetimi altında şehir ilk Babil hanedanlığını yaşamış ve hukuk sistemi ve kanunlarıyla tanınmıştır. Şehir M.Ö. 1155 yılında Hititler tarafından fethedilmiş ve daha sonra M.Ö. 7. yüzyılda Asur İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. M.Ö. 605 yılında Babil Asurlulara karşı ayaklanmış ve bağımsızlığını yeniden kazanmış, ancak M.Ö. 539 yılında Pers Kralı Büyük Kiros tarafından fethedilmiştir. Büyük İskender M.Ö. 330'da Babil'i fethetti ve şehir Yunan İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi.

Ancak, tekrarlanan istilalar ve doğal afetler nedeniyle M.Ö. 3. yüzyılda şehrin refahı azaldı. Babil, MS 1. yüzyılda Part İmparatorluğu'nun bir parçası oldu ve daha sonra MS 224'te Pers Sasani İmparatorluğu'na dahil edildi. Şehir MS 637 yılında Müslüman Arap orduları tarafından fethedilmiş ve İslam Halifeliğinin bir parçası olmuştur.

13. yüzyılda Babil büyük ölçüde terk edilmiş ve harabeye dönmüştür. Bugün, şehrin kalıntıları günümüz Irak'ında turistik bir cazibe merkezi olarak hizmet vermekte ve zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dünyanın dört bir yanındaki insanları büyülemeye devam etmektedir. 19'uncu yüzyılda başlayan arkeolojik kazılar, Babil'i ve antik dünyadaki yerini anlamamıza yardımcı olmuştur.[2][3]

Günümüz Babil'i[değiştir | kaynağı değiştir]

Babil'de binlerce insan yaşıyor ve içindeki ve çevresindeki topluluklar kompakt, yoğun yerleşimlerden genişleyen banliyölere doğru hızla gelişiyor.[4]

Kültürel önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Babil, Mezopotamya'da kültürel öneme ve İncil'de referanslara sahip bir şehirdir. Babil'in modern arkeolojik kazılardan önceki görünümü büyük ölçüde bilinmiyordu ve tipik olarak eski Mısır, klasik Yunan ve Osmanlı kültürünün bir karışımı olarak tasavvur ediliyordu. Çeşitli dillerde " Babylon " kelimesi büyük ve çeşitli bir şehrin genel anlamını kazanmıştır.

Reggae müziğinde Babil, Rastafari inanç sisteminde materyalist kapitalist dünyayı ya da her türlü emperyalist kötülüğü ifade eden bir kavram olarak kullanılır. Masonluk ise Babil'i doğduğu yer, bilim ve bilgi cenneti olarak kabul eder. Popüler kültürde Babil, "Babylon 5" gibi bilim kurgu dizilerinde ve Lady Gaga'nın "Babylon" şarkısında tasvir edilir.

Kitâb-ı Mukaddes'in Yaratılış bölümünde Babil'in diğer şehirlerle birlikte Nemrut tarafından kurulduğu ve kulesi olan Babil Kulesi'nin Tanrı tarafından durdurularak insanlığın yeryüzüne dağıldığı ve iletişimlerinin karıştığı anlatılır. Ayrıca Daniel peygamberin hayatının büyük bir kısmını Babil'de geçirdiği anlatılır. İncil'de Babil, Hristiyanlıkta dünyeviliği ve kötülüğü, Yahudi geleneğinde ise zalimi simgeler. Hristiyan İncil'inin Vahiy Kitabında şehir, yedi başlı ve on boynuzlu kırmızı bir canavara binen ve doğruların kanıyla sarhoş olan "Babil Fahişesi" tarafından kişileştirilir[5][6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ancient city of Babylon heads list of new Unesco world heritage sites". The Guardian. 5 Temmuz 2019. 29 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2019. 
  2. ^ Al-Gailani Werr, L., 1988. Studies in the chronology and regional style of Old Babylonian Cylinder Seals. Bibliotheca Mesopotamica, Volume 23.
  3. ^ Durant, Will (21 Ocak 2014). The Complete Story of Civilization. ISBN 9781476779713. 16 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  4. ^ World Monuments Fund (2015). Babylon Site Management Plan. 
  5. ^ "Bible Gateway passage: Isaiah 13:19-20 – English Standard Version". Bible Gateway (İngilizce). 2 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2022. 
  6. ^ "Jeremiah Chapters 50, 51". Prophecy against Babylon. New American Standard Bible. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 
  7. ^ The History Of Freemasonry Vol. I by Albert Mackey - 1906 (İngilizce). 


Tarih Kategorisinden Haberler


  • Babil (antik kent) Nedir Arkeoloji:Babil (antik kent) Nedir Arkeoloji: Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı bilimdir.
  • Babil (antik kent) Nedir Antropoloji:Babil (antik kent) Nedir Antropoloji: İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.
  • Babil (antik kent) Nedir Filoloji:Babil (antik kent) Nedir Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların çevrilmesi ve incelenmesi konularında tarih bilimine yardımcı olur.
  • Babil (antik kent) Nedir Felsefe:Babil (antik kent) Nedir Felsefe: Tarihteki olaylarda dönemin felsefesini bilmek ve düşünce yapısını öğrenmek tarihçinin olayları daha derin anlayabilmesini sağlar.

Jeju Dünya Kupası Stadyumu, Jérémy Clément, Başbayan, Antonio Chimenti, 1970 Cumhurbaşkanlığı Kupası, Caccuri, Kafadar Ayılar, Kutsal Makam, Kürt, Kim Peek, Kurt, İslam Mahaçev, Baykonur Nehri, İşletim sistemi, Batken İlçesi, Crocodylus siamensis, Kenya kadın millî voleybol takımı, Eşeysiz üreme, İbrahim Arıkan (futbolcu), Dave Bacuzzi, Uzatma süresi, Google SketchUp, Sovyet partizanları, Organik sentez, İsrail başbakanları listesi, Physocnemum, Zelotes aerosus, Yeşiltepe, Keçiören, Gugark Katliamı, Erboğa kümesi, Masum Sanık Roger Rabbit, Muhammed Fareed Didi, Eski UNESCO Dünya Mirası Alanları, Liam Walker, Achelous Muharebesi (917), Amfilohya, Lagenorhynchus, Leylek İlçesi, Nooken ilçesi, Sven Wollter, Çatkal ilçesi, Atıcı, Koçkor ilçesi, Brigitte, Cumgal ilçesi, Aravan ilçesi, Mnet Asian Music Awards, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mustafa Ziver Bey, Carlos Gurpegi, Bertin Ebwellé, Rana japonica, Károly Csapó, Xenaploactis, İzzettinköy, Balışeyh, 2022 UCI ProSeries, 1998 Trophée des champions, Robert Maillet, José Sócrates, Ahmed Samir Ferec, Forum (Roma), Rocca Priora, Özcan Özgür, Libya Arapçası, İsviçre kadın millî voleybol takımı, İşlemsel hafıza, Maria de Medeiros, 1437 Diomedes, 2010 fifa dünya kupası, Nookat ilçesi, Aksı ilçesi, 2010 FIFA Dünya Kupası, Ferulago latiloba, Tong ilçesi, Alay ilçesi, Erich Fried, Narın ilçesi (Kırgızistan), Altıncı His, II. Kosova Muharebesi, Oroso, Ara tricolor, Yıkılan Kule, Tekdüzen kaynak kullanım belirleyicisi, 1800 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Joseph Göbbels, Begoña Vargas, İşlemci önbelleği, Clystea, Cemal Süreya, Nefes borusu, Manas ilçesi, Kırgızistan, Hurma reçeli, Alyaksandr Kulçiy, Tarsus Üniversitesi, Lutz Graf Schwerin von Krosigk, İşlemci, Google Daydream, İşlem, Açılır kapanır köprü, Austin Aries,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,