Aziz İsminin Anlamı Nedir?

Aziz İsminin Anlamı Nedir?

Aziz İsminin Anlamı Nedir?

Aziz İsminin Anlamı Nedir?

Aziz İsminin Anlamı

Aziz İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Aziz İsmi Caiz Mi?

Aziz İsminin Resmi Aziz İsminin Numeraolojisi

Aziz İsminin Anlam Falı

Aziz İsminin Anlam Falı Aziz İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Aziz İsminin Analizi Aziz İsminin Anlam Yorumu

Aziz İsminin Numeraolojisi

Aziz İsmi Caiz Mi? Aziz İsmili Ünlüler Aziz İsminin Arapça Yazılışı Aziz İsminin Çince Yazılışı

Aziz İsminin Resmi

Aziz İsminin Japonca Yazılışı Aziz İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Aziz İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Aziz İsminin Anlamı

Aziz İsminin Anlamı, Aziz İsminin İstatistikleri

Aziz İsminin Resmi, Aziz İsminin Numeraolojisi, Aziz İsminin Anlam Falı, Aziz İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Aziz isminin sözlük anlamı

Aziz İsminin Analizi, Aziz İsminin Anlam Yorumu, Aziz İsmi Caiz Mi?, Aziz İsmili Ünlüler, Aziz İsminin Arapça Yazılışı,

Aziz İsminin Arapça Yazılışı

Aziz İsminin Çince Yazılışı, Aziz İsminin Japonca Yazılışı, Aziz İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Aziz İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Aziz İsminin İstatistikleri

Aziz İsminin Anlamı Nedir?

Aziz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saint, 12th century fresco in Staraya Ladoga

Aziz, Aya (Roma Yunancası aslı ἅγιος ayos) veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır.[1] Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.[2]

Azizlik kavramı genel olarak Hristiyanlığın literatüründe yer alsa da kökleri tam olarak Yahudilik geleneğinde bulunmaktadır. Aynı biçimde kavram İslam, Hinduizm ve Budizm’de de yer alır.

Yahudilikte Azizlik kavramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anlayış olarak Yahudilik, Azizlik kavramını kullanırken bireylerden ziyade halkın köken olarak Yahudi ulusunu oluşturan insanları betimlemeyi tercih eder. Tüm Yahudi halkı Aziz olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra Hasidisizm ve Kabalist hareketler dini önderlerini Aziz olarak kabul ettiler. Şefaat bulmak amacıyla mezarlarını ziyaret ettiler.

İslam'da Azizlik kavramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle Aziz olarak çevrilen, Arapça bir terim olan (Veli) Kuran’da hem Tanrı’ya hem de dindar kişiliği ile tanınan saygın kimselere, Tanrı dostlarına atıfta bulunmak için kullanılır.

Bununla birlikte popüler İslam, Veli kavramını Tanrısallığa olan özel yakınlığı, mümin ile mutlak güç ve Tanrı arasında aracılık eden Tanrı dostu olarak lanse etmeye başladı.

İslam'da bir Aziz, Tanrı tarafından, içten gelen bir sevinçle yaratılır. Azizler kim olduklarını bilirler ve hatta kendi Azizliklerini ilan edebilirler. Azizler güçlerine rağmen peygamberlerden daha düşük bir manevi dereceye sahiptir. Rol model olarak benimsenen ve saygı duyulan kutsal kişiler olarak, Aziz figürüne en iyi uyum sağlayan kişiler Sufi efendileridir. Yalnız bilinmeli ki tüm Azizler Sufi değildir. Bazı saygın ve dindar Müslümanlar, ölümünden sonra şefaatini ve “bereketini”(manevi güç) arayanlar tarafından saygı görürler.

Azizler Şii İslam'da daha önemli bir role sahiptir. Doğrudan Peygamberin soyundan geldiği ifade edilen imamlar Aziz mevkiinde kabul edilir. Peygamberden doğrudan soyunduğunu iddia eden imamlar azizdir. Bunun nedeni, Şii İslam'da Kuran'ın gerçek yorumunu sadece bu imamların bilmesidir.[3]

Hristiyanlıkta Aziz kavramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanlıktaki azizlik kavramının kaynakları Yeni Ahit'te bulunmaktadır.[4] Pavlus kaleme aldığı mektuplarında, İbranilere mektupta ve Vahiy kitabı'nda, Azizlerin kilisenin üyelerini belirlediğini görüyoruz.[5] Bireylerin “kutsal” kişiler olması, “Mesih'e sadık” olmalarına ve inananların kardeşlik duygusundan kaynaklanır (Markos 1:24; Yuhanna 6:69; Havarilerin İşleri Kitabı 3:14).[6]

Hristiyanlıkta bir aziz[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yunanca “Άγιος” (Agios) “Αγία” (Aya ya da Agia), erkekler için Aziz, kadınlar için Azize kullanılırken, Katolik, Ortodoks ve Anglikan Hristiyanlıkta iyilikleriyle tanınmış kutsal kişileri karşılayan terimlerdir. Bu unvan Hristiyan otoriteleri tarafından sonradan (genellikle kişi hayatta değilken) verilir.

Hristiyanlığın ilk yüzyılı boyunca Aziz terimi yalnızca iman şehitleri için kullanılmıştı (Yunanca tanık kavramı). Şehitlik, bugüne dek bizlere ulaşan ve resmi anlamda kanonize edilen bir durum olmaya devam ediyor. Havarilerin İşleri Kitabı'na göre Kilise tarafından kabul edilen ilk Aziz, İsa Mesih'e olan bağlılığı nedeniyle ölümü kabul eden, Yahudi iken din değiştiren ve diyakoz olan Aziz İstefan. Hapsedilen veya işkence gören tüm Hristiyanlar iman şehidi olarak ölmedi. Hayatta kaldıktan sonra toplumsal yaşamına dönen ve inancını açık bir biçimde ilan eden, Kilise hizmetinden sonra bulunan kişiler de doğal biçimde ölmelerine rağmen Aziz olarak kabul edildi.

Kanonize etmek (Aziz veya Azize olarak ilan edilmek) anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kanonlaştırma kelimesi, bir Hristiyan'ın isminin Kilise Azizleri kanonu yani listesine alınmaya layık görüldüğü anlamına gelir. Kanonlaştırma kimseyi Aziz yapmaz. Kanonlaştırma, yaşamı boyunca bir kimsenin zaten bir Aziz olduğunu kabul eder. Kanonlaştırma bir insanı Aziz yapmaktan daha ziyade, alenen ve herkesin görebileceği şekilde, insanın halihazırda bir Aziz olduğu gerçeğini ortaya koyar - yani kutsal insan ve Tanrı, insanın varoluşunun her düzeyde öyle işbirliği yapmış ki, insan lütuf ile olmuştur. Tıpkı Tanrı'nın kendi doğası gereği Tanrı olması gibi.[7][8]

Katolik Kilisesi'nin insanları kanunlaştırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kilise tarihinin ilk bin yılı boyunca, Azizler herhangi bir resmi kanonlaştırma töreni olmaksızın kabul edildi. İnançlıların yerel cemaatleri, bazı tanınmış Hristiyanları ayin toplantılarında anmaya, onlardan dua ederek yardım istemeye, mezarlarını ziyaret etmeye başladılar. Yerel Episkoposlar kanonizasyon sorumlusuydu. Yaptıkları çok sayıda hizmetlerden birisi de litürjik takvimin oluşturulması oldu.

12. yüzyıldan itibaren, Azizlerin belirlenmesi Papaların görevi haline geldi. Papa, kişinin ölümünden sonra Aziz ilan edilmesi için üç şart belirledi:

- İnsanlar arasında kutsallığın yüksek saygınlığı

- Cesurca erdemler

- Mucizeler üretme konusundaki şöhreti, özellikle ölümünden sonra mabetlerde veya kalıntılar aracılığıyla.

  • Katolik Kilisesi'nde kanonlaştırma uzun bir sürece karşılık gelmekte olup, doğaüstü olarak ortaya çıkan bir kutsallığın (mucizeler) ve kendine özgü Hristiyan erdemlerin karşılığı olmalıdır.[9]

Ortodoks Kilisesi'nin insanları kanonlaştırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ortodoks Kiliseleri, evrensel bir takvime dahil edilmeleri gerekmeyen yerel Azizleri yüceltmek için daha basit, daha sade ve daha az resmi bir yönteme sahiptir. Kanonizasyon büyük ölçüde yerel uygulamalar, yerel kültler ve yerel gelenekler tarafından belirlenmiştir.

Ortodoks geleneğinde bir Aziz, kendisinde bir şekilde Tanrı imajını gösterir - bir ikon, orijinal bir yaratılış, İsa Mesih'te yeni bir varlık haline gelmiştir.

Hristiyan Azizler Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

- Ocak ayında kutlandı

- Şubat ayında kutlandı

- Mart ayında kutlandı

- Nisan ayında kutlandı

- Mayıs ayında kutlandı

- Haziran ayında kutlandı

- Temmuz ayında kutlandı

- Ağustos ayında kutlandı

- Eylül ayında kutlandı

- Ekim ayında kutlandı

- Kasım ayında kutlandı

- Aralık ayında kutlandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "aziz." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 6 Eylül 2012
  2. ^ "muazzez." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 6 Eylül 2012
  3. ^ The Encyclopedia of Religion. Editor Mircea Eliade (İngilizce). Macmillan Publishing Company – NY. 1987. ss. 2-4 Cilt 13. 
  4. ^ Dictionary of Christian Spirituality. Edited by Gordon S. Wakefield (İngilizce). SCM Press LTD. 1983. ss. 349-351. 
  5. ^ Özhan Öztürk. Folklor ve Mitoloji Sözlüğü. Phoenix Yayınevi. Ankara, 2009. ISBN 978-605-5738-26-6 s.171, 783
  6. ^ Hristiyan Terimler Sözlüğü. Xavier Jacob. Sent Antuan Kilisesi - ISBN 975-9212-3-7. 2004. ss. 492-93. 
  7. ^ Hristiyan Terimler Sözlüğü. Xavier Jacob. Sent Antuan kilisesi - ISBN 975-9212-3- 7. 2004. s. 101. 
  8. ^ "Kanonize etmek". 17 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Making Saints. Kenneth L. Woodward (İngilizce). A touchstone book. 1990. ss. 52-86. 


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Aziz İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Aziz İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Aziz İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Aziz İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Aziz İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Aziz İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Aziz İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Aziz İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Isectolophidae, NGC 3846, Ebu Yusuf, Ahmed Abdulmaksud, Gottfried Haberler, Üçüncü Rastan Muharebesi, Cumbria, NGC 3743, 30 Kasım, Neriman Nerimanov Stadyumu, Tırnak, Amerika Birleşik Devletleri Olimpiyat Komitesi, NGC 3629, Marko Rog, MG 13, Discovery Science, Baştan çıkarma, Halit Ergenç, NGC 362, NGC 3569, Chobits, Zippo, Amerikan Pastası, Yemişlik, Gevaş, Javier Hernández, Klitoris, Liam Neeson, Hün Hürtü, Day for Night (film), Bayer belirtmeleriyle yıldız tablosu, Brave Murder Day, Üsküdar Validebağ Fen Lisesi, Polyhymnia, NGC 3411, Futbol, NGC 3407, Müktefî, Muktefî, Azerbaycan başbakanları listesi, Geçmiş zaman, NGC 3402, 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, NGC 3392, 1921 FA Charity Shield, Mingguang, Sinan Turan, Yeter, NBA All Star, Ellen Harvelle, NGC 3226, David Ignatius, 1281, Kantō Ovası, Sanat, NGC 3224, Capitol Records, Melo, Sevgiler Çiçek Gibi, İnatçı, 9 Nisan, Theridion plectile, Renat Dadaşov, Narcomedusae, Osmanlı silahları, Antonín Dvořák eserleri listesi, TFF Süper Kupa, NGC 3221, Fransız Togoland, Mervin Tran, Terzo di Aquileia, NGC 3204, Megakaryosit, Yılan ısırığı, New Hampshire, NGC 3189, Xavier Naidoo, NGC 3120, Uncover (şarkı), Vitamin, Folding@home, Talat Gözbak, NGC 3111, Çaka Nogay, Peter Jacobson, Salih Butka, NGC 2981, Ülkeye göre sıralanmış arkeolojik siteler listesi, NGC 2932, İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, lidia isac, Lidia Isac, Nancy McKeon, NGC 277, Sen Bir Tanesin, Golden Disc Awards, NGC 276, Candice Bergen, 2015 Cannes Film Festivali, Caprice Bourret, Moskau,
Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?,