AT-16 Scallion Nedir?

AT-16 Scallion Nedir?

AT-16 Scallion

AT-16 Scallion Nedir?
AT-16 Scallion Ne demek?
AT-16 Scallion Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
AT-16 Scallion İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
AT-16 Scallion
AT-16 Scallion Kelimesinin Anlamı? AT-16 Scallion Ne Demek?
AT-16 Scallion Ne Demektir? AT-16 Scallion Analizi?
AT-16 Scallion
AT-16 Scallion Anlamı Nedir? AT-16 Scallion Ne Demektir?
AT-16 Scallion Açıklaması Nedir? AT-16 Scallion Cevabı Nedir?
AT-16 Scallion Kelimesinin Anlamı?
AT-16 Scallion
AT-16 Scallion Kelimesinin Anlamı Nedir? AT-16 Scallion Kelimesinin Anlamı Ne demek?
AT-16 Scallion Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

AT-16 Scallion Nedir?

AT-16 Scallion

Vikipedi, özgür ansiklopedi
9K121 Vikhr

Çeşidi havadan karaya güdümlü tanksavar füzesi
Uyruğu Rusya Rusya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1990–
Kullanıcılar Rusya
Üretim tarihi
Tasarımcı Almaz-Antey - Almaz S.I.C
Üretici KBP Endüstriyel Tasarım Bürosu
Üretildiği tarih 2007
Özellikler
Ağırlık 45 kg
Uzunluk 2.80 m
Genişlik 519 mm
Namlu Çapı 130 mm
Etkili menzil 8-10 km

Kanat genişliği 380 mm
İtici güç Lazer ışın güdümlü
Seyir irtifası 30000 m
Platform Helikopterler

Savaş Uçağı


9A1472 Vikhr (Rusça: Вихрь, Türkçesi Kasırga) Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

Füze her türlü zırhlı bunlar içerisinde yarı etkin zırhla kaplı araçlarda dahil olmak üzere hareketli yer hedeflerine karşı hava savunma sistemlerinin durumuna göre gündüz helikopterden 8 km'den, savaş uçağından ise 10 km öteden ateşlenebilir. Gece ise bu mesafe 5 km düşmektedir.

Vikhr füzesi Vikhr-M sisteminin bir parçası olup, sistem içerisinde otomatik nişangah ve katlanabilir fırlatıcı bulunmaktadır.

Otomatik nişangah TV ve kızılötesi kanallar sayesinde hedefi izlemekte,lazer ışınlı füze kontrol, lazer menzil ölçer, otomatik hedef takibi ve dijital bilgisayarla hedef izlenmektedir. Otomatik nişangah sayesinde hedef hem gündüz hem de gece belirlenip izlenebilmektedir. Otomatik hedef takip sistemi ve güdülmeme sistemi silaha kesin bilgiler vererek füzenin ne zaman ateşlenmesi gerektiğini bildirir. Mühürlü taşıma zarfı içerisindeki füze bünyesinde HEAT sınıf savaş başlığı, dahili füze, hava dinamiği kontrol erişim düzeneği, elektronik kontrol, motor ve lazer algılayıcı bulunmaktadır.

Çok amaçlı savaş başlığı sayesinde (ikili patlayıcılı HEAT ve ilave şarapnel kuşağı bulunmaktadır) füze zırhlı, hava ve kara hedeflerine karşı da kullanılabilir. Bu kıymetli özelliğinden ötürü 9M120 Ataka-V gibi üç farklı füze başlığına ihtiyaç duymadan bu işi tek savaş başlıkla halledebilmektedir. Bünyesindeki itici füze yardımıyla 500 m/s hızla giden hava hedeflerine karşı en fazla 5 metrelik bir yanılma payı ile hedefini bulur.

Vikhr füzesi ateşlendikten sonraki bilgi iletişimindeki titiz doğruluğun en önemli sebebi sahip olduğu lazer ışınlı kontrol sistemidir. Vikhr füze kontrol sisteminin sinyal alıcılarının yan yüzlerde olmasından ötürü füze her türlü sinyal bozucu düzeneğe karşı yüksek seviyede korunmaktadır.

Sahip olduğu otomatik hedef izleme ve yüksek hassaslıkta füze kontrol sistemleri yasinde nokta hedeflere karşı yüksek vuruş yüzdesine (raporlara göre duran hedeflerde %95) sahiptir.

Füze tekli ve ikili olarak aynı andan aynı hedefe hedeflenebilir ki bu da hedef üzerinde çok daha ölümcül bir hasar bırakır.

Füze sahip olduğu yüksek uçuş hızı sayesinde hedefine çok çabuk varabilir. Fırlatma sistemi 10 km'lik bir menzilden 30 saniyelik bir zaman dilimi içerisinde iki ila dört farklı hedefe ateşlenme imkânı sunmaktadır. Bu kendinden önceki füze sistemlerine nazaran 3 ila 4 kez daha fazla ateş gücü demektir.

9M120 Ataka-V ile ilgili karışıklık[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'li yılların sonlarına kadar SSCB yapımı birçok füze ile ilgili yanlış bilgiler bulunmaktaydı. Soğuk Savaşın sona ermesi ile bunların birçoğu gün yüzüne çıktı. Ancak hala Batı ülkelerinde yayınlanmakta olan kitapların %90 ı bu gibi bilgilerle doludur.

Bu kitaplar içerisinden fazla karışıklık yaşananlar ise 9M120 Ataka-V ve 9A1472 Vikhr sistemidir. Rusya pazarında yarışan bu iki sistem birbirinden tamamı ile farklı sistemlerdir. 9M120 Ataka-V füzesi Mil Moskova Helikopter Fabrikası, 9A1472 Vikhr ise Suhoy ve Kamov tarafından onaylanmıştır. 9M120 helikopterden sekiz namlulu fırlatma aparatı ile, 9A1472 uçak kanadından doğrudan veya helikopterden altı namlulu fırlatma aparatından atılmaktaydı. Dört namlulu fırlatma aparatı ise bir tür kısa menzilli uçaksavar füzesi olan Iglaya aitti. Rusların hava kuvvetleri bünyesinde tanksavar füzelerini ateşlemek için dört namlulu fırlatıcısı bulunmuyordu. Günümüzde ağırlıktan ötürü bu değişmiş olabilir.

Bunların dışında diğer bir hata da kullandıkları güdülmeme sistemi ile ilgiliydi:

  • 9M120 Ataka-V radyo sinyalli SACLOS ve Mi-24V ve kara birlikleri tarafından sıkça kullanılan kullanılan geliştirilmiş 9M114 Shturm sistemine sahipti. Bu sistemin her ne kadar uzun menzillerden ateşlendiği durumlarda isabet oranını düşse de her türlü hava koşulunda fırlatma yapabilmekteydi.
  • Bunun yanında 9A1472ler "lazer ışın güdümlü füzedir". Batı ülkelerinde en fazla karışıklığa sebep olan bilgi eksikliği budur. Batılı çözümleyiciler Sovyet tasarımcıların (KPB Endüstriyel Tasarım Bürosu) geliştirdikleri füze üzerinde aynen AGM-114 Hellfire da bulunan yarı etkin lazer güdümleme (lazer güdümlü bomba benzeri) sisteminin kullanıldığını varsaymışlardır. İlk zamanlarda çizilen minyatür kopyalarında füze Kh-29L benzeri olarak düşünülmüştür. (ya da "AS-14 Kedge" geniş yarı etkin lazer güdümlü füze aerodinamik yapısını R-73den almış).

Elde edilen ilk kaliteli resimlerinden bile tam bir karara varılamamıştır. Bunun nedeni resimler üzerinde görünen bir güdümleme sistemi görülememesidir. Hatta bazı kimseler bu füzenin güdümsüz roket sistemi olduğunu bile ileri sürmüştür.

Kısaca anlatmak istediğimiz şudur: NATOnun pahalı ve nazik teknolojisine karşın Ruslar çok daha farklı bir yol izlemekteydi. Bu seride füzenin arka yüzündeki görüntüsüz detektörler fırlatma platformuna doğru dönük olarak bulunmakta, güdümleme ise bu detektörlerden düşen lazer ışınını takip ederek olmaktaydı. (yarı etkin lazer tarayıcılarında sistem hedef üzerinden yansıyan lazer ışınına doğru ilerler). Rusların bulduğu bu sistem aslında çok daha ucuz ve karşıt savunma sistemleri tesirsiz kalmaktaydı.

Sovyet tasarımcılar bu düşük maliyetli tarayıcıların yanında yeni bir uçuş kontrol sistemi de geliştirmiştir: Sabitlemiş kanatçıklar füzenin uçuşu esnasında kendi çapı ekseninde dönmesine ve tek bir hareketle füzenin rotasında değişiklik yapmaya yarıyordu. Bunun sonucunda aynı maliyete Batı ülkeleri bir adet füze yapabilirken Sovyetler beş adet füze yapıyordu. Füzelerin karşıt sistemler ile tesirsiz hale getirilmesini önlemek için pilotların aynı anda iki adet füzeyi ateşlemesi teşvik ediliyordu.

Kullanıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Russia's Arms Catalog 2004
  • Jane's Air Launched Weapons, Issue thirty six.
Sovyetler Birliği ve Rusya tarafından geliştirilen füze sistemleri


Haberler Kategorisinden Haberler


  • AT-16 Scallion Nedir? Nedir?:AT-16 Scallion Nedir? ile ilgili AT-16 Scallion Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz AT-16 Scallion Nedir? Ne Demektir? AT-16 Scallion Nedir? Açıklaması Nedir? AT-16 Scallion Nedir? Cevabı Nedir? AT-16 Scallion Nedir? Kelimesinin Anlamı? AT-16 Scallion Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. AT-16 Scallion Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. AT-16 Scallion Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? AT-16 Scallion Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? AT-16 Scallion Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • AT-16 Scallion Nedir? Açıklaması?:AT-16 Scallion Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. AT-16 Scallion Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur AT-16 Scallion Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir AT-16 Scallion Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. AT-16 Scallion Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • AT-16 Scallion Nedir? Gerçek mi?:AT-16 Scallion Nedir? ile ilgili AT-16 Scallion Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam AT-16 Scallion Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. AT-16 Scallion Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • AT-16 Scallion Nedir? Hakkında?:AT-16 Scallion Nedir? ile ilgili AT-16 Scallion Nedir? burada bulabilirsiniz. AT-16 Scallion Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz AT-16 Scallion Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler AT-16 Scallion Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Téji Savanier, ATIS, Meyve, Atış, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çaycı İzzet Paşa, José Sanfilippo, Atölyede Öğle Yemeği, Atçalı, Çorum, Magdalena Álvarez, Rostra, Atça Tren İstasyonu, Asterales, Yapım ekleri, Robin Hack, Doğalcılık yanılgısı, Somali İtalyan Güven Bölgesi, Aster pekinensis, Abadi Hadis, Silverius, Mitophis, Aster luzonensis, Asylum of the Daleks, Lakap, Yünalanı, Astar, Halid bin Halife bin Abdülaziz El Sani, Astana Qazaqstan Team, Siyah Örümcek Adam, ABD 1988 yılı 1 numara şarkıları, Louis Vuitton, Astana Arena, Mycetophagidae, Drosophilidae, Perde Açılıyor, Astana fk, Corydalidae, Mumyanın Eli, Asyalı Amerikalılar, Madam Bovary, Asya tipi üretim tarzı, Asya kara ayısı, Astım, Sovyetler Birliğinin dağılması, Anja Rücker, Asya kıtası, Assuva, Pullu sürüngenler, Asya ekonomisi, Sibirya Tatarcası, Abdülillah, Drvenik Mali, Al Rayyan, Deësis, Aššur, God Is an Astronaut, Assos Antik Kenti, Pompa depolama hidroelektrik, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Amniyon sıvısı, Lurdigan şehristanı, Metilfenidat, Zeng Guofan, Day?, Ian Wilson, Daugavpils, Krista Allen, Hilpoltstein, Klein Vrystaat, Michael Rangel, Olga Fomina, Ali Akarsu, Ponca City, Oklahoma, Diğer hava araçları için NATO rapor isimleri listesi, Elyakim Haetzni, Sinodina, Guy Carcassonne, Grottazzolina, Saludecio, Secondary surveillance radar, Josh Sawyer, Demircilik, Hafik, Kayıngiller, Andreas Köpke, Müşerref, Sergey Malov, Grand Theft Auto kopyaları, I. Abdullah, Shenzhou 10, Néstor Gorosito, Tanintharyi bölgesi, ASKİspor, Oughterside and Allerby, Küçük Ayı takımyıldızı, Matthew Bingley, Fatma Nur Serter, David Storl, Wagner Lopes, Ashley Benson, Billie Eilish,
Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı, Atakan Özkan Kimdir?, Necdet Kayra Kimdir?, Zilli İsminin Anlamı Nedir?, Semra Kıratlı Kimdir?, Zilingir İsminin Anlamı Nedir?, Tiksinç Nedir?, Fil Dişi Nedir?, Ümit Özer Kimdir?, Zikzaklı İsminin Anlamı Nedir?, Abdülvahit Vardar Kimdir?, Tiko Nedir?, Ak Sancak Anlamı Nedir, Ak Sancak Nasıl Oluştu, Ak Sancak Tarihi, Ak Sancak Renkleri, Ak Sancak Tasarımı, Meryem Tanrıverdi Göktaş Kimdir?, Tikel Nedir?, Zihnî İsminin Anlamı Nedir?, Abdulmecit Yıldırım Kimdir?, Hami Korkmazlı Kimdir?, Tiilinen Nedir?, Zihinsel İsminin Anlamı Nedir?, Fikirdeş Nedir?, Tiheähkö Nedir?, Zihayat İsminin Anlamı Nedir?, Buse Albayrak Kimdir?, Fijili Nedir?, İbrahim Yüksel Kimdir?, Fiili Bozuk Nedir?, Burhan Bahadır Özsoy Kimdir?, Zifirî İsminin Anlamı Nedir?, Burcugül Çubuk Kimdir?, Tıynetli Nedir?, Zibidi İsminin Anlamı Nedir?, Yaşar Dursun Kimdir?, Tırtılsı Nedir?, Zıypak İsminin Anlamı Nedir?, Arzu Şimşek Kimdir?, Figürlü Nedir?, Zıvanalı Sigara İsminin Anlamı Nedir?, Yunis Aksu Kimdir?, İrfan Hülakü Kimdir?, Tırsınç Nedir?, Zıvanalı İsminin Anlamı Nedir?, Tırsak Nedir?, Fiddire Nedir?, Zıt Anlamlı İsminin Anlamı Nedir?,