Alabaş İsminin Anlamı Nedir?

Alabaş İsminin Anlamı Nedir?

Alabaş İsminin Anlamı Nedir?

Alabaş İsminin Anlamı Nedir?

Alabaş İsminin Anlamı

Alabaş İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Alabaş İsmi Caiz Mi?

Alabaş İsminin Resmi Alabaş İsminin Numeraolojisi

Alabaş İsminin Anlam Falı

Alabaş İsminin Anlam Falı Alabaş İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Alabaş İsminin Analizi Alabaş İsminin Anlam Yorumu

Alabaş İsminin Numeraolojisi

Alabaş İsmi Caiz Mi? Alabaş İsmili Ünlüler Alabaş İsminin Arapça Yazılışı Alabaş İsminin Çince Yazılışı

Alabaş İsminin Resmi

Alabaş İsminin Japonca Yazılışı Alabaş İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Alabaş İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Alabaş İsminin Anlamı

Alabaş İsminin Anlamı, Alabaş İsminin İstatistikleri

Alabaş İsminin Resmi, Alabaş İsminin Numeraolojisi, Alabaş İsminin Anlam Falı, Alabaş İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Alabaş isminin sözlük anlamı

Alabaş İsminin Analizi, Alabaş İsminin Anlam Yorumu, Alabaş İsmi Caiz Mi?, Alabaş İsmili Ünlüler, Alabaş İsminin Arapça Yazılışı,

Alabaş İsminin Arapça Yazılışı

Alabaş İsminin Çince Yazılışı, Alabaş İsminin Japonca Yazılışı, Alabaş İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Alabaş İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Alabaş İsminin İstatistikleri

Alabaş İsminin Anlamı Nedir?

Alabaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alabaş
Biyolojik sınıflandırma
lem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Klad Core eudicots
Klad Rosids
Klad Eurosids II
Takım: Brassicales
Familya: Brassicaceae (Lahanagiller)
Cins: Brassica
Tür: B. oleracea
Kültür Grubu

Brassica oleracea Italica

Alabaş, çiğ hali
Besin değeri
Enerji İfade hatası: Tanınmayan "{" noktalama karakteri. kJ (İfade hatası: Tanınmayan "{" noktalama karakteri. kcal)
 - Şeker2.6 g
 - Lif3.6 g
Yağ0.1 g
Protein1.7 g
Su91.00 g
A vitamini2 μg (%0)
Tiyamin (Vit. B1)0.05 mg (%4)
Riboflavin (Vit. B2)0.02 mg (%1)
Niyasin (Vit. B3)0.4 mg (%3)
Pantotenik asit (Vit. B5)0.165 mg (%3)
B6 vitamini0.15 mg (%12)
B12 vitamini0 μg (%0)
C vitamini62 mg (%103)
D vitamini0 μg (%0)
E vitamini0.48 mg (%3)
K vitamini0.1 μg (%0)
Kalsiyum24 mg (%2)
Demir0.4 mg (%3)
Magnezyum19 mg (%5)
Mangan0.139 mg (%7)
Fosfor46 mg (%7)
Potasyum350 mg (%7)
Sodyum20 mg (%1)
Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.


Alabaş, Alman şalgamı, Gulumbra, Yer lahanası, Kolorabi (lahana şalgamı tamlamasının Almanca'sından) gibi isimlerle de bilinir. iki yıllık bir sebzedir, yabani lahanalardan yere yakın, kalın köklü bir çeşit olarak evriştirilmiştir. Lahana, brokoli, karnabahar, kale, Brüksel lahanası, kara lahana, Savoy lahana ve gai lan ile aynı türdendir.

çiğ veya pişmiş yenilebilir. Yemekler hem gövde hem de yapraklar ile yapılır.

İsim benzerliğine rağmen, şalgam ile aynı tür değildir.

İsimbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Alabaş adı yumrusu mor olan çeşidi (Brassica oleracea var. gongylodes) yüzünden, Kolorabi adı Alman Kohl ("lahana") artı Rübe ~ Rabi (İsviçre Alman varyantında "şalgam"), şişkin yumrusunun benzerligi yüzünden verilmiştir.[1] Alabaş, Almanca konuşulan ülkelerde ve Wisconsin gibi büyük oranda Alman kökenlilerden oluşan nüfuslu Amerikan eyaletlerinde yaygın olarak yenen bir sebzedir. Ayrıca Vietnam'ın su hào olarak adlandırılan kuzey kesiminde ve Hindistan'ın doğu bölgelerinde (Batı Bengal'de) de çok popülerdir.). Bangladeş'te 'Ol Kopi' denir.[2][3] Ayrıca Kuzey Hindistan'daki Keşmir vadisinde bulunur ve orada 'Monj-hakh',[4] 'monj' yuvarlak kısım ve 'hakh' yapraklı kısımdır. Bu sebze Kuzey Hindistan'da 'Nol Khol' olarak adlandırılır,[5] Maharashtra'da 'Navalkol' olarak, Tamilcede 'Noolkol' (நூல்கோல்) olarak, Karnataka'da 'Navilu Kosu' olarak[6] ve Sri Lanka'da 'Nol col' (şalgam lahana) olarak bilinir. Aynı zamanda Kıbrıs'ta da yerel bir bitki olarak 'kouloumpra' (" κουλούμπρα ") olarak bilinir.[7] Çek Cumhuriyeti'nde de yenir ve 'kedluben' veya 'kedlubna' adı altında bilinir, Slovakya'da 'kaleráb' olarak bilinir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Alabaş, şişkin, neredeyse küresel şekilli lateral meristem büyümesi sağlama amaçlı seçilerek yaratılmış bir bitkidir; Doğada kökeni lahana, brokoli, karnabahar, kale, kara lahana ve Brüksel lahanası ile aynıdır: hepsi yabani lahana bitkisinden (Brassica oleracea) yetiştirilir ve aynı türdür.

Alabaşın tadı ve dokusu, brokoli sapı veya lahana kalbininkine benzer, ancak daha yumuşak ve daha tatlıdır, daha yüksek bir et-kabuk oranı vardır. Özellikle genç sap, daha az tatlı olsa da, bir elma kadar kütür kütür ve sulu olabilir.[8]

Bir sepet alabaş /gulumbra / kolorabi

Gigante çeşidi dışında, 5 cm'den fazla bahar ürünü alabaşlar ve 10 cm'den fazla tam yetiştirilmiş alabaşlar odunsu olma eğilimindedir; Gigante çeşidi iyi yeme kalitesinde kalırken büyük boyuta ulaşabilir.[9] Bitki ekimden 55-60 gün sonra olgunlaşır ve olgunluktan sonra 30 güne kadar iyi dayanma kabiliyetine sahiptir. Yaklaşık ağırlık 150 g'dır.

İngiltere'de bir saksıda, yetiştirilen alabaş /gulumbra / kolorabi
2ci yılda çiçek açan hali

'Beyaz Viyana',[10] 'Mor Viyana', 'Grand Dük', 'Gigante' (“Superschmelz” olarak da bilinir), “Mor Tuna” ve “Beyaz Tuna” dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılan çeşitli çeşitler vardır. Mor türlerin renklendirilmesi yüzeyseldir: yenilebilir kısımların hepsi soluk sarıdır. Yapraklı yeşillikler de yenebilir. Yaygın olarak kullanılan bir çeşit, sadece yaprakları ve çok ince bir gövdesi olan şişmiş bir kök olmadan büyür ve Haakh olarak adlandırılır. Haakh ve Monj, bu sebze kullanılarak yapılan popüler Keşmir yemekleridir. İkinci yılda, bitki çiçek açar ve tohumlarını geliştirir.

Hazırlama ve kullanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Alabaş yumruları (şişkin alt kısım), pişirildiğinde kayda değer ölçüde yumuşamayan iki ayrı lifli tabaka ile çevrilidir. Bu katmanlar genellikle pişirilmeden veya çiğ servis edilmeden önce soyulur, bunun yüzden yumrusu genellikle bozulmamış görünümlerinden daha az miktarda yiyecek sağlar.

Soğanlı alabaş sapı genellikle salatada çiğ olarak kullanılır. Bir brokoli sapına benzer bir dokuya sahiptir, ancak daha tatlı ve daha az otsu bir lezzete sahiptir.

Alabaş yaprakları yenilebilir ve collard yeşillikleri ve lahana ile birbirinin yerine kullanılabilir.

Alabaş, Keşmir mutfağının Mŏnji olarak adlandırılan önemli bir parçasıdır ve collard yeşillikleri (haakh) ile birlikte en yaygın pişmiş sebzelerden biridir. Yaprakları ile hazırlanır, hafif bir çorba ile servis edilir ve pilav ile yenir.

Kıbrıs'ta yaygın olarak tuz serpilir, limon sıkılır ve meze olarak servis edilir.

Bazı çeşitler sığır yemi olarak yetiştirilmektedir.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vegetable Dictionary - Kohlrabi". extension.illinois.edu. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  2. ^ Ghosh, Ushnish. "OL KOPI (Nool Kol, Ganth Gobi, Kadam, Kohlrabi) WITH GREEN and PANEER (PUNJABI & KASHMIRI)". 8 December 2010. ushnish.blogspot.co.uk. 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017. 
  3. ^ "OL KOPI – KHOLRABI TORKARI". masalatize.com. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017. 
  4. ^ Pandita, Anjali. "Monji Hakh". 22 December 2012. kashmirifood.com. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Knol Khol F1 Hybrid - Seeds". nurserylive.com. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Kohlrabi recipes - knolkohl bhaji - Navalkol subji, navilkosu palya". vegetarian Cooking Recipes Tips. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2020. 
  7. ^ "Κουλούμπρα, Κούρβουλα". Cyprus Food Museum. 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Kohlrabi Is Weird! And Here's What You Can Do With It — Ingredient Spotlight". The Kitchn. 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  9. ^ "Growing Kohlrabi - Bonnie Plants". Bonnie Plants (İngilizce). 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  10. ^ "Early White Vienna Kohlrabi". rareseeds.com. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  11. ^ Bailey, L. H., (1912, republished in 1975). Kohlrabi for stock-feeding. In Cyclopedia of American Agriculture: Vol. II--crops 4 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Macmillan Publishing, New York. p. 389-390. 0-405-06762-3. Google Book Search. Retrieved on June 15, 2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Alabaş İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Alabaş İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Alabaş İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Alabaş İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Alabaş İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Alabaş İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Alabaş İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Alabaş İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

I. András, Kasık höyüğü, Todor Jivkov, Güney Afrika sardunyası, Fahir Atakoğlu, Hitit Güneş Kursu Anıtı, Copenhagen Havalimanı, Korede Savaşan Türkler Anıtı, VII. Ferdinand, Yumurtalık, AVNOJ, Papirüs 21, Belma Akçura, Jack Harkness, Ring kromozom, Cezayir Vilayeti, Rahim ağzı, 2. Atun Hükûmeti, Bogliasco, Valentin İliev, Nuerler, Akkoyunlular, Yavuz Sultan Selim Han, Zifaf, Shirley Ann Grau, Mickey Curry, Anovülasyon, Conzano, Yerin Yapısı, Lee Kohlmar, Mithatpaşa Caddesi (Ankara), Adetten kesilme, Tekfen Karadeniz Filarmoni Orkestrası, Korede Savaşan Türk Askerleri Anıtı, Ankaradaki anıtlar ve heykeller, Anıtkabirdeki heykeller listesi, Üreme organı, NGC 2458, Calabaria, Dalian, Anafiye, HKK Brotnjo, Honc şehristanı, Dagenham Redbridge FC, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Lozan Antlaşması, Lady Gaga, Collegno, Donetsk Uluslararası Havalimanı, Eat App, Altın Koza En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Embryophyte, Ginkgophyta, Ixodes tanuki, Jezkazgan, Neurosis, Makedon mutfağı, Arthur John Arberry, Michel Djotodia, Okul üniforması, Ölçülme ölçeği, A Baña, 2015 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi, Dantel, Seagram, Karikatürist, Jennifer Lawrence, Life Fitness, Marlyn Mason, Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı, Akşamsefası, Marksist sosyoloji, Sadako Kurihara, 1518, Cybex International, Estonya millî futbol takımı, Nobel Komitesi, İki evcikli, Yakup, Ressam, Aşk romanı, Otterton, Chrysler Museum of Art, Lanariaceae, Greg Yaitanes, Mr. Brainwash, Jody Porter, Emlak bankası, Kan oksijen seviyesi bağımlı görüntüleme, Pandanaceae, Çınargiller, Iridopsis, Fenerbahçe teknik direktörleri listesi, Maranta arundinacea, Dickson Etuhu, Hippeastrum, Marantaceae, Hemigraphis, Platanaceae, Paeoniaceae,
Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?,