33. Türkiye Hükûmeti

33. Türkiye Hükûmeti

33. Türkiye Hükûmeti
33. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı Nedir? 33. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı Ne demek? , 33. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
33. Türkiye Hükûmeti - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek 33. Türkiye Hükûmeti - Oranlamak 33. Türkiye Hükûmeti - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
33. Türkiye Hükûmeti - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
33. Türkiye Hükûmeti - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! 33. Türkiye Hükûmeti - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

33. Türkiye Hükûmeti
33. Türkiye Hükûmeti Nedir? 33. Türkiye Hükûmeti Ne demek? , 33. Türkiye Hükûmeti Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
33. Türkiye Hükûmeti
33. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı? 33. Türkiye Hükûmeti Ne Demek? 33. Türkiye Hükûmeti Ne Demektir? ,33. Türkiye Hükûmeti Analizi?
33. Türkiye Hükûmeti
33. Türkiye Hükûmeti Anlamı Nedir? 33. Türkiye Hükûmeti Ne Demektir?, 33. Türkiye Hükûmeti Açıklaması Nedir? , 33. Türkiye Hükûmeti Cevabı Nedir? , 33. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı?

33. Türkiye Hükûmeti

33. Türkiye Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
33. Türkiye Hükûmeti
I. Erim Hükûmeti
Kuruluş26 Mart 1971
Sona erme11 Aralık 1971
Ülke Türkiye
Kişiler ve kuruluşlar
Devlet başkanıCevdet Sunay
Hükûmet başkanıNihat Erim
Bakan sayısı23
Üye parti(ler)
Meclisteki durumuKoalisyon hükûmeti
321 / 450
Ana muhalefet partisiDemokratik Parti
Ana muhalefet lideriFerruh Bozbeyli
Tarihçe
Yasama dönemi14. dönem
Seçim(ler)1969 Türkiye genel seçimleri
Diğer
Önceki32. Türkiye Hükûmeti
Sonraki34. Türkiye Hükûmeti

33. Türkiye Hükûmeti veya I. Erim Hükûmeti, 26 Mart 1971 - 11 Aralık 1971 tarihleri arasında görev yaptı.[1]

Ordu, 12 Mart 1971'de bir muhtıra verdi. Parlamento feshedilmedi, partiler kapatılmadı, Anayasa askıya alınmadı. Ama koşullar çok değişmişti. Askerler bir teknokrat hükûmeti istiyorlardı. Eğer böyle bir tarafsız başbakan Meclis içinden çıkar da güvenoyu alırsa, sorun kalmazdı. Bunun için tarafsız bir milletvekili aranmaya başlandı. CHP Kocaeli milletvekili Nihat Erim ismi üzerinde anlaşıldı. 26 Mart günü CHP'den istifa etti. Böylece artık bağımsız başbakan olan Erim partiler üstü reform hükûmetini kurdu.

Hükûmetin yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Adalet Partisi 5, Cumhuriyet Halk Partisi 3 ve Millî Güven Partisi 1 bakan verdi. Bu arada hükûmette yer almaları için Dünya Bankası'nda çalışan eski plancılardan Atilla Karaosmanoğlu ile NATO Genel Sekreterinin Birinci Yardımcısı Osman Olcay yurda çağrıldı. Bu hükûmetin üzerinde en çok konuşulan üyesi olan genç Atilla Karaosmanoğlu, yurda gelir gelmez Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak kabinedeki yerini aldı. En önemli görevlerden birini, yani ekonomiyi düzeltme işini üstlendi.

Hükûmetin 27 üyesinden 15'i parlamento dışındandı. Türkiye'nin ilk kadın bakanı Prof. Dr. Türkan Akyol'da bunların içindeydi. Kültür Bakanlığı bu hükûmet döneminde kuruldu ve başına Talat Halman getirildi. Dönemin CHP Genel Sekreteri Bülent Ecevit, 12 Mart'ın ince ayar bir askeri darbe olduğunu, Erim hükûmetine yardım etmenin askeri darbeye destek anlamına geldiğini açıkladı. Bu pürüze rağmen hükûmet Meclis'ten güvenoyu aldı. Hükûmet, Ya reform yaparız ya gideriz diyerek büyük iddialarla yola çıktı.

11'lerin isyanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni hükûmet, ilk günden itibaren özellikle parlamento içinden müthiş bir dirençle karşılaştı. Sırada bekleyen eğitim, toprak, enerji, mali, idari ve hukuk reformları tek tek tökezlemeye başladı. Zamanında Kemal Derviş'in başına gelenlerin benzeri Atilla Karaosmanoğlu'nun da başına geldi. Özellikle Maliye Bakanı'nın direnciyle karşılaşan Atilla Karaosmanoğlu, mali reform yapamadı. Hükûmet meclis içindeki kıskaca daha fazla dayanamadı ve Nihat Erim, 26 Ekim 1971'de istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay istifayı kabul etmedi, hükûmet ikna edildi ve yola devam kararı alındı.

Anayasal teknokrat hükûmeti 3 Aralık 1971'e, yani 11'ler olayına kadar yönetimde kaldı. Aralarında Türkan Akyol, Atilla Karaosmanoğlu, Mehmet Özgüneş, Selahattin Babüroğlu, Osman Olcay'ın da yer aldığı 11 bakanın istifa gerekçesini Atilla Sav açıkladı: "Yurdumuzun muhtaç olduğu kalkınma hamlesini ve reformları Atatürkçü bir görüşle gerçekleştirmek amacıyla kurulan hükûmette görev almıştık. Bu amaçları gerçekleştirme olanağı kalmadığı inancıyla görevlerimizden çekiliyoruz."

Hükûmetin karnesi[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Erim hükûmeti 3 Aralık'ta görevden ayrıldığında enflasyon felaket bir durumdaydı. İşbaşına geldiklerinde yüzde 11'de seyreden enflasyon oranı dokuz ay içinde yüzde 23.3'e fırladı. Ardından II. Erim hükûmeti kuruldu ve iktidarda altı ay kaldı. İstifa ettiğinde ekonomik tablo altüst olmuştu.

Kabine[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev[2][3][4] İsim Siyasi Parti
Başbakan Nihat Erim Bağımsız
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sadi Koçaş Cumhuriyet Halk Partisi
Atilla Karaosmanoğlu
26 Mart 1971 - 3 Aralık 1971
Bağımsız
Ali Mesut Erez
3 Aralık 1971 - 11 Aralık 1971
Devlet Bakanı Mehmet Özgüneş
Doğan Kitaplı Adalet Partisi
Gençlik ve Spor Bakanı Sezai Ergun
Gümrük ve Tekel Bakanı Haydar Özalp
Adalet Bakanı İsmail Hakkı Arar Cumhuriyet Halk Partisi
Millî Savunma Bakanı Ferit Melen Cumhuriyetçi Güven Partisi
İçişleri Bakanı Hamdi Ömeroğlu Bağımsız
Dışişleri Bakanı Osman Olcay
Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı İsmail Hamit Özer Derbil
Maliye Bakanı Sait Naci Ergin
Millî Eğitim Bakanı Şinasi Orel
İmar ve İskan Bakanı Selahattin Babüroğlu
Bayındırlık Bakanı Cahit Karakaş
26 Mart 1971 - 10 Kasım 1971
Adalet Partisi
Mukadder Öztekin
10 Kasım 1971 - 11 Aralık 1971
Cumhuriyet Halk Partisi
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Türkan Akyol Bağımsız
Ulaştırma Bakanı Haluk Arık
26 Mart 1971 - 29 Eylül 1971
Selahattin Babüroğlu
13 Ekim 1971 - 27 Ekim 1971
Cahit Karakaş
10 Kasım 1971 - 11 Aralık 1971
Adalet Partisi
Tarım Bakanı Orhan Dikmen Bağımsız
Köyişleri Bakanı Cevdet Aykan
Çalışma Bakanı Atilla Sav Cumhuriyet Halk Partisi
Sanayi Bakanı Ayhan Çilingiroğlu Bağımsız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Atilla Sav Cumhuriyet Halk Partisi
Nezih Devres
İhsan Topaloğlu
Kültür Bakanı Talat Halman Bağımsız
Turizm ve Tanıtma Bakanı Erol Yılmaz Akçal Adalet Partisi
Orman Bakanı Selahattin İnal Bağımsız

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri". hurriyet.com.tr. Hürriyet. 17 Mart 2003. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2020. 
  2. ^ Official page of prime minister 15 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Official page of the parliament". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2013. 
  4. ^ Türkiye'nin 75 Yılı, Tempo Yayıncılık, Istanbul, 1998


Haberler Kategorisinden Haberler


  • 33. Türkiye Hükûmeti Nedir?:33. Türkiye Hükûmeti ile ilgili 33. Türkiye Hükûmeti burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz 33. Türkiye Hükûmeti Ne Demektir? 33. Türkiye Hükûmeti Açıklaması Nedir? 33. Türkiye Hükûmeti Cevabı Nedir? 33. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı? 33. Türkiye Hükûmeti konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. 33. Türkiye Hükûmeti Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. 33. Türkiye Hükûmeti Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? 33. Türkiye Hükûmeti Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? 33. Türkiye Hükûmeti İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • 33. Türkiye Hükûmeti Açıklaması?:33. Türkiye Hükûmeti Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. 33. Türkiye Hükûmeti Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur 33. Türkiye Hükûmeti Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir 33. Türkiye Hükûmeti Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. 33. Türkiye Hükûmeti Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • 33. Türkiye Hükûmeti Gerçek mi?:33. Türkiye Hükûmeti ile ilgili 33. Türkiye Hükûmeti burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam 33. Türkiye Hükûmeti sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. 33. Türkiye Hükûmeti Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • 33. Türkiye Hükûmeti Hakkında?:33. Türkiye Hükûmeti ile ilgili 33. Türkiye Hükûmeti burada bulabilirsiniz. 33. Türkiye Hükûmeti Detaylar için sitemizi geziniz 33. Türkiye Hükûmeti Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler 33. Türkiye Hükûmeti resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Carles Puyol, Eric Adams, Gökçeli, Dinar, Basmacı Hareketi, Çevre kirliliği, Yeniçeri Ocağı, Zoli Ádok, Dilemma EP, Avustronezya dil ailesi, Kalp kası iltihabı, FC Academica Clinceni, Makimsilerin evrimi, Bel Air (şarkı), Massimo Troisi, Hakan Hatipoğlu, Piri Mehmet Paşa, Silivri, Rod Taylor, ADDT, Jane Lynch, Klaas Jan Huntelaar, Antilleptostylus, Spinal müsküler atrofi, Polarize ışık, Otobüs Yolcuları, Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesi, Parlamento güveni, Borderlands 2, 1314, Oscar Robertson, Arnavutluk coğrafyası, ABD 1970 yılı 1 numara şarkıları, Üsküplü Theodosius, Mantıkçılar listesi, Romanya pasaportu, Birleşmiş Milletler Günü, Jeff Jarrett, Pyotr Brayko, Just 4 Fun, Meteorit şok seviyesi, Ana cisim (astronomi), Piccadilly Circus, Alexander von Humboldt, Rafadan Tayfa, Fandral, Euscirrhopterus, Malyn, İstanbul, Türkiye, 24. Türkiye Hükûmeti, Geçirimli elektron mikroskobu, Unai Emery, Psychotria elongatosepala, İDO Kadıköy Terminali, Brezilya kadın millî ragbi birliği takımı, Rian Johnson, Osmancıklı İmamzâde Halil Paşa, Finler, Sevi, İDO Bostancı Terminali, Türkiye yassı solucanlar listesi, Dünya Barış Günü, Malt bira, Büyük Arnavutluk, Zelotes illustris, Alexandra Maria Lara, Riemann yüzeyi, Lawrence Klein, Iraq Petroleum Company, Kapak ekmeği, Kavun reçeli, Sagittaria chapmanii, Nunatak, Uzel, Kuzey Anadolu Dağları, Nuri Fatih Aydın, Orignolles, Apple S2, Domingos Oliveira, Selebes Denizi, Video, ried im innkreis, Ried im Innkreis, Nermine Memmedova, GNK Dinamo Zagreb, Mustafa Suphi Doğancı, Cournot rekabeti, Uroš Račić, EuroLeague Dörtlü Final MVP, Stygioides colchica, Hümayun Behzadi, Asemptomatik, Genç Cato, Steed Malbranque, Mustafa Kemal Atatürkün son günleri ve ölümü, 2004 OFC Uluslar Kupası Finali, Dan Forden, Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması, Yurttaşlık, Pittsburghdaki en yüksek binalar listesi, Flap, Yuan Shikai,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,