19. Türkiye Hükûmeti

19. Türkiye Hükûmeti

19. Türkiye Hükûmeti
19. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı Nedir? 19. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı Ne demek? , 19. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
19. Türkiye Hükûmeti - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek 19. Türkiye Hükûmeti - Oranlamak 19. Türkiye Hükûmeti - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
19. Türkiye Hükûmeti - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
19. Türkiye Hükûmeti - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! 19. Türkiye Hükûmeti - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

19. Türkiye Hükûmeti
19. Türkiye Hükûmeti Nedir? 19. Türkiye Hükûmeti Ne demek? , 19. Türkiye Hükûmeti Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
19. Türkiye Hükûmeti
19. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı? 19. Türkiye Hükûmeti Ne Demek? 19. Türkiye Hükûmeti Ne Demektir? ,19. Türkiye Hükûmeti Analizi?
19. Türkiye Hükûmeti
19. Türkiye Hükûmeti Anlamı Nedir? 19. Türkiye Hükûmeti Ne Demektir?, 19. Türkiye Hükûmeti Açıklaması Nedir? , 19. Türkiye Hükûmeti Cevabı Nedir? , 19. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı?

19. Türkiye Hükûmeti

19. Türkiye Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19. Türkiye Hükûmeti
I. Menderes Hükümeti
Kuruluş22 Mayıs 1950
Sona erme9 Mart 1951
Ülke Türkiye
Kişiler ve kuruluşlar
Devlet başkanıCelal Bayar
Hükûmet başkanıAdnan Menderes
Bakan sayısı17
Üye parti(ler)Demokrat Parti
Meclisteki durumuÇoğunluk hükûmeti
291 / 487
Ana muhalefet partisiCumhuriyet Halk Partisi
Ana muhalefet lideriİsmet İnönü
Tarihçe
Yasama dönemi9. dönem
Seçim(ler)1950 Türkiye genel seçimleri
Diğer
Önceki18. Türkiye Hükûmeti
Sonraki20. Türkiye Hükûmeti

19. Türkiye Hükûmeti veya I. Menderes Hükûmeti, 22 Mayıs 1950 - 9 Mart 1951 tarihleri arasında görev yaptı.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Demokrat Parti (DP) 14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan genel seçimleri kazandı. Bu, Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dışında bir partinin kazandığı ilk seçim oldu. Demokrat Parti'den Adnan Menderes başbakan oldu.

Kabine[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev[2][3] İsim
Başbakan Adnan Menderes
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu
Devlet Bakanı Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu
Adalet Bakanı Halil İbrahim Özyörük
Millî Savunma Bakanı Refik Şevket İnce
İçişleri Bakanı Rüknettin Nasuhioğlu
Dışişleri Bakanı Mehmet Fuad Köprülü
Maliye Bakanı Halil Ayan
22 Mayıs 1950 - 14 Aralık 1950
Hasan Polatkan
14 Aralık 1950 - 9 Mart 1951
Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Avni Başman
22 Mayıs 1950 - 3 Ağustos 1950
Ahmet Tevfik İleri
11 Ağustos 1950 - 9 Mart 1951
Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zühtü Hilmi Velibeşe
Bayındırlık Bakanı Fahri Belen
22 Mayıs 1950 - 28 Ekim 1950
Samet Ağaoğlu
28 Ekim 1950 - 22 Aralık 1950
Kemal Zeytinoğlu
22 Aralık 1950 - 9 Mart 1951
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Nihat Reşat Belger
22 Mayıs 1950 - 19 Eylül 1950
Ekrem Hayri Üstündağ
19 Eylül 1950 - 9 Mart 1951
Gümrük ve Tekel Bakanı Nuri Özsan
Ulaştırma Bakanı Ahmet Tevfik İleri
22 Mayıs 1950 - 11 Ağustos 1950
Seyfi Kurtbek
11 Ağustos 1950 - 9 Mart 1951
Tarım Bakanı Nedim Ökmen
Çalışma Bakanı Zühtü Hilmi Velibeşe
Hasan Polatkan
22 Mayıs 1950 - 22 Aralık 1950
Ahmet Hulusi Köymen
22 Aralık 1950 - 9 Mart 1951
Ticaret Bakanı Mehmet Muhlis Ete

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümet mecliste çoğunluğa sahipti ancak Menderes 8 Mart 1951'de istifa etti. Gazeteci Metin Toker'e göre, Adnan Menderes kabinedeki meslektaşlarından birinden istifa etmesini istedi, ancak bakan istifa etmeyi reddetti. Yasal olarak Menderes'in herhangi bir bakanı istifaya zorlama yetkisi yoktu ve bu nedenle Menderes bunun yerine tüm hükümeti sona erdirmeyi tercih etti.[4] Ancak Cumhurbaşkanı Celal Bayar onu bir sonraki hükümeti de kurmakla görevlendirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri". hurriyet.com.tr. Hürriyet. 17 Mart 2003. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2020. 
  2. ^ Official page of prime minister 15 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Official page of the parliament". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 
  4. ^ Metin Toker: DP nin Altın Yılları, Ankara , 1991, 975-494-175-0, p. 106-107


Haberler Kategorisinden Haberler


  • 19. Türkiye Hükûmeti Nedir?:19. Türkiye Hükûmeti ile ilgili 19. Türkiye Hükûmeti burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz 19. Türkiye Hükûmeti Ne Demektir? 19. Türkiye Hükûmeti Açıklaması Nedir? 19. Türkiye Hükûmeti Cevabı Nedir? 19. Türkiye Hükûmeti Kelimesinin Anlamı? 19. Türkiye Hükûmeti konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. 19. Türkiye Hükûmeti Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. 19. Türkiye Hükûmeti Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? 19. Türkiye Hükûmeti Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? 19. Türkiye Hükûmeti İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • 19. Türkiye Hükûmeti Açıklaması?:19. Türkiye Hükûmeti Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. 19. Türkiye Hükûmeti Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur 19. Türkiye Hükûmeti Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir 19. Türkiye Hükûmeti Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. 19. Türkiye Hükûmeti Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • 19. Türkiye Hükûmeti Gerçek mi?:19. Türkiye Hükûmeti ile ilgili 19. Türkiye Hükûmeti burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam 19. Türkiye Hükûmeti sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. 19. Türkiye Hükûmeti Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • 19. Türkiye Hükûmeti Hakkında?:19. Türkiye Hükûmeti ile ilgili 19. Türkiye Hükûmeti burada bulabilirsiniz. 19. Türkiye Hükûmeti Detaylar için sitemizi geziniz 19. Türkiye Hükûmeti Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler 19. Türkiye Hükûmeti resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Türk Ocağı, Birol Kutadgu, Snus, Demirdöküm, Sünnet, Göynük, papalar listesi, Sphenocichla, Valle de Santiago, Mari Gerekmezyan, Çandaroğulları, Larestan merkezî bahşı, Candaroğulları, Teknealan, Goldman Sachs Tower, Termeno sulla Strada del Vino, Masakatsu Sawa, Hyrrokkin, Birleşmiş Milletler ve Türkiye, Piper vaginans, Piper vellosoi, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme, Piper velutinum, Göran Zachrisson, El Monumental, Piper vicosanum, Ekvator frengisi, Piper villosum, Birleşmiş Krallık, Bıkkınlık, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi, Devrimci Gençlik Birliği, Philira, Patrick Maynard Stuart Blackett, Abdulhamit Çintan, Birleşik sözcük, Wat Arun, Renault Taliant, Phylloscopus herberti, Sezer Özmen, Vitis berlandieri, Önce senaryosu sonra romanı yazılan filmler, Samurai Jack bölüm listesi, Agustín Orión, Metacrinia, I. İsmail, Ağustos 2016 Gaziantep saldırısı, Birleşik Arap Emirlikleri Parlamentosu, Arjuna, Tambov Oblastı, Avni Memedoğlu, Ryan McGinley, Birleşik Arap Emirliklerindeki şehirler listesi, Barleria, TF2 (İstanbul teleferiği), Piper weddellii, I See Fire, Piper vitaceum, Trichoglossus euteles, Xylenina, Piper wabagense, Piper volubile, Decodon, Bibiana Steinhaus, Piper wallichii, João da Rocha Ribeiro, Birleşik Krallık, Nikah Masası, Norveç erkek millî hentbol takımı, Ixodes kerguelenensis, Birinci seviye UEFA liglerindeki takımlar listesi, Büyük Üsküp, Wellington Regional Stadium, Orhan Saka, Carla Gugino, Rivignano Teor, Lori Nelson, Birinci Konstantinopolis Konsili, Acanthodasys, Yeşilyurt, Karacasu, Birinci Doğu Halkları Kurultayı, Columbia Nehri, 1996 Afrika Uluslar Kupası, Lukoil, Transdinyester, Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı (Türkiye), Anamorph, Ibuki (uydu), Viktor Vekselberg, Piper zacapanum, Sinosenecio, Piper zentanum, Piper zacatense, Piper zarumanum, BMGK, 35. Akademi Ödülleri, Biriktirme, Paşaköy, Bahçesaray, Salvia nilotica, Salvia nemorosa, İhtiyarlara Yer Yok (film),
Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?,