Demet Akbağ

Demet Akbağ

Demet Akbağ Kelimesi Bulunamadı. Lütfen Demet Akbağ Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Demet Akbağ
Demet Akbağ İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Demet Akbağ Kelimesinin Anlamı?
Demet Akbağ Ne Demek?
Demet Akbağ Ne Demektir?
Demet Akbağ Analizi?
Demet Akbağ
Demet Akbağ Anlamı Nedir?
Demet Akbağ Ne Demektir?
Demet Akbağ Açıklaması Nedir?
Demet Akbağ Cevabı Nedir?
Demet Akbağ Kelimesinin Anlamı?
Demet Akbağ Kelimesinin Anlamı Nedir?
Demet Akbağ Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Demet Akbağ Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demet Akbağ (evlilik öncesi soyadı İybar; d. 23 Aralık 1959, Denizli), Türk oyuncu.

Yaşamı

Demet Akbağ, 23 Aralık 1959'da Benan Yavuzkol[1] ve Oktay İybar'ın ilk çocukları olarak Denizli'de doğdu.[2] Dedesi Kemal İybar o tarihte Denizli Barosu kurucusu ve ceza reisi olması nedeniyle Denizli'de bulunmaktaydı.[3] Babası, gazeteci ve fotoğraf sanatçısıydı.[4] Sedef ve Kemal adında iki kardeşi vardır. Anne ve babasının 13 yaşındayken ayrılması nedeniyle 1972'de anne ve anneannesiyle birlikte İstanbul'a taşındı.

İstanbul Kız Lisesinde başladığı lise öğrenimini anne ve babasının ayrılmasından sonra taşınmaları üzerine Erenköy Kız Lisesinde tamamladı.[3] Liseden sonra 1982’de İstanbul Belediye Konservatuvarına girdi; okulu dört yılda tamamladı.[4] 21 yaşında iken yaptığı ilk evliliği dört yıl sürdü.[4]

Demet Akbağ'ın Bodrumlu mimar Saim Arpat ile 1986'da yaptığı ikinci evlilik de sadece sekiz ay sürmüştür.

Okulu bitirdikten sonra Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nda amatör olarak başladığı oyunculuğu, 1980'li yıllarda Kent Oyuncuları, Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Dormen Tiyatrosu ve Ortaoyuncular gibi tiyatro topluluklarında profesyonel olarak sürdürdü.

1987'de Magazin Gazetecileri Derneği tarafından "Yılın Televizyon Yıldızı" seçildi.

Üçüncü evliliğini 35 yaşında iken Zafer Çika ile yaptı, bu evlilikten 2000'de Ali adında bir oğlu oldu.

1993'te Tersine Dünya adlı filmdeki rolü ile Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülü aldı.

1995 yılında Yılmaz Erdoğan ile birlikte Bir Demet Tiyatro adlı TV dizisini hazırladı. Bu yapım yedi yıl boyunca yayınlandı. TV dizisinin yanı sıra dört yıl boyunca Beşiktaş'ta bir tiyatro salonunda sahnelenen Otogargara adlı oyunda rol aldı. Bu iki projenin sonucu olarak Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) kuruldu. BKM yapımı olan Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?, ve oyunları ve Ölümsüz Aşk dizisinde rol aldı.

Vizontele, Vizontele Tuuba, Organize İşler, Neredesin Firuze ve O... Çocukları sinema filmlerinde başrol oynadı. Vizontele ile Altın Portakal; Neredesin Firuze ile Sadri Alışık ve SİYAD ödüllerini kazandı.

2011 yılı itibarıyla ATV'de yayınlanan İstanbul'un Altınları adlı dizide başrol oynadı. Dizi yayından kaldırıldıktan sonra TV hayatına pasif olarak devam eden Akbağ, 2013 baharına gelince Show TV'de Murat Başoğlu tarafından sunulan Benzemez Kimse Sana isimli taklit yarışma programında Seyfi Dursunoğlu ve Erol Evgin ile birlikte jüri üyeliği yaptı. 2013'ten itibaren Show TV'de yayınlanan Sevdaluk adlı dizide Adalet karakterini, 2015 yazına doğru "Niyazi Gül Dörtnala" filminde Sultan Şahmerdan karakterini canlandırdı. 2016 yılında ise yine Show TV'de yaz sezonuna özel "Demet Akbağ ile Çok Aramızda" adlı şaka programını sunmuştur. Programda her bölüm 4 farklı ünlüye şaka yapmıştır ve sadece yazları yayınlanan program 2018'de sona ermiştir.

2019 yılının Mart ayında Akbağ'ın 1999 yılında evlendiği Zafer Çika trafik kazası sonucunda öldü.[5]

Filmografi

Sinema
Yıl Başlık Rolü Notlar
1986 Davacı Dursun'un Karısı
1987 Homoti Zeynep Erez
1993 Tersine Dünya Bitirim Leyla
2000 Vizontele Sıti Ana
2004 Neredesin Firuze Firuze
  • En İyi Kadın Oyuncu seçildi.
  • En İyi Kadın Oyuncu seçildi.
2003 Vizontele Tuuba Sıti Ana
2005 Organize İşler Nuran Ocak
2005 The Net 2.0 Dr. Kavak
2008 O... Çocukları Mehtap Anne
2010 Eyyvah Eyvah Firuzan
2011 Eyyvah Eyvah 2 Firuzan
2011 Kurtuluş Son Durak Vartanuş
2012 Hükümet Kadın Xate
2013 Hükümet Kadın 2 Xate
2014 Eyyvah Eyvah 3 Firuzan
2014 Kış Uykusu Necla
2015 Niyazi Gül Dörtnala Sultan Şahmerdan
2015 Nadide Hayat Nadide
2016 Falcı Feriştah
2018 Türkan Mutlu
2020 9 Kere Leyla Leyla
Televizyon (Dizi)
Yıl Başlık Rolü Notlar
1986 Perihan Abla Nesrin
1991 Varsayalım İsmail Zarife
1995 Bir Demet Tiyatro Lütfiye Çıtır Fıdıllıoğlu, Züleyha, Feriştah
1995 Demet
2000 Kendisi
2001
2003 Ölümsüz Aşk Suna
2004 Evinç
2006 Bir Demet Tiyatro Lütfiye Çıtır, Feriştah, Orkide, Züleyha
2007-2008 Elveda Rumeli Hüsniye
2008-2011 Harika
2011 İstanbul'un Altınları İsmet Azmarazlı
2013 Fırıldak Ailesi Seslendirme
2013 Sevdaluk Adalet
2016-2018 Sunucu Show TV
2019 Çok Güzel Hareketler 2 Lütfiye Çıtır / Feriştah Yenge (Konuk) Kanal D
2020 Menajerimi Ara Kendisi Star TV
2020- Akrep Perihan Star TV

Rol aldığı oyunlar

Ödülleri

  • 46. Altın Kelebek Ödülleri - Başarı Ödülü (2020)[6]
  • Yeşilçam Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (2011)
  • Antalya Altın Portakal - En İyi Kadın Oyuncu (2001)
  • Siyad Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (2004)
  • 31. Altın Kelebek Ödülleri - En İyi Kadın Komedi Oyuncusu (2004)[7]
  • Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1997)
  • Magazin Gazetecileri Derneği - Komedi Sanatçısı Ödülü (1997)
  • Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1998)
  • Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1996)
  • Magazin Gazetecileri Derneği - Komedi Sanatçısı Ödülü (1996)
  • Antalya Altın Portakal - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (1993)
  • Magazin Gazetecileri Derneği - Yılın Televizyon Yıldızı (1987)
  • 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü (Kış Uykusu)

Kaynakça

  1. ^ https://www.cnnturk.com/magazin/demet-akbagin-annesi-son-yolculuguna-ugurlandi
  2. ^ "1961'in en güzel üçüncü çocuğu..." 25 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2018. 
  3. ^ a b Emel Armutçu, Bir demet doğallık: DEMET AKBAĞ, Hürriyet Gazetesi, 12.09.2004
  4. ^ a b c "Ayşe Aydın, Demet Akbağ'ın merak edilenleri, Vatan Gazetesi, 28.02.20110". 2 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2012. 
  5. ^ "Demet Akbağ'ın eşi Zafer Çika trafik kazasında hayatını kaybetti". Hürriyet. 13 Mart 2019. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
  6. ^ "46. Pantene Altın Kelebek 2020 Ödüllerini kazanan isimler". Mynet. 5 Temmuz 2020. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar