Nuri Sesigüzel Kimdir?

Doğum 1943 Şanlıurfa Müzisyen, Türk Millet sanatçısı, oyuncu.

Biyografi 28.06.2020, 16:56
Nuri Sesigüzel Kimdir?
Doğum
1943
Şanlıurfa

Müzisyen, Türk Millet sanatçısı, oyuncu. 60'lı yılların efsane türkücülerindendir. 1943 yılında Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde dünyaya gelen Nuri Sesigüzel'in gerçek adı Nuri Kaçtaştır. 13 yaşında çok sevdiği Ahali müziğine gönül verdi. 14 yaşında saz çalmaya başladı.

Denizli Er Eğitim Merkez ’de vatani görevini yapan Sesigüzel, Birecik ’e geri döndü. daha sonra İstanbul ’a ablasının yanında Balat ’a yerleşen, büyük ehil 1961 yılında İstanbul Radyosu ’nun açtığı sınavlara girdi ve sınavları kazandı. Radyo sanatçısı olarak profesyonel sanat hayatına başladı.

Sesigüzel ’in bir ricası de Ankara ’ya gitmek ve daha büyük kitleye ulaşmaktı. bu arada çıkardığı Kore Dağları ’nda Kar Bölük Bölük adlı ilk 45 ’liği ise şarkıcının ilk projelerinden birisiydi. Daha sonrasında ise Ankara Radyosu ’nun açtığı sınavlara girdi ve kazandı. Muzaffer Sarısözen ’in korosunda türkülerini söylemeye başladı.

 

Sahneye İlk Adım

 

İlk sahne hayatına adım atarken, kendi derlediği türküleriyle ve sazıyla sanatçıya Haykırma Tüfekçi eşlik etti. Kısa sürede tüm müzik yapımcılarının dikkatini çeken ve yanık sesiyle herkesin beğenisini şampiyon Nuri Sesigüzel, bu nedenle kısa sürede şöhrete ulaştı.

 

 

Izdivaç Dönemi

 

Usta, ablasının mahallesinden tanıştığı Aysel isimli bayanla tanışıp evlendi. Aysel Bayan ’la evliliğinden diğer taraftan Birgi Canberk adında bir kızı dünyaya geldi. Kısa bir vakit dahilinde sesini tüm müzik camiasına ve plak şirketlerine duyuran Sesigüzel, 300 ’den artı plak doldurdu. Söylediği birçok türkülerin besteleri de kendisine ait olan Sesigüzel, 1963 ’deri 1995 ’e değin 57 tane türkü besteledi ve hepsini kendi sazıyla çaldı. Ünü Türkiye ’den daha sonra tüm Avrupa ’da duyulunca Avrupa ’da da çoğu konser verdi. Daha ardından televizyon kanallarında programlar yapmaya başlayan türkücü, sinema filmlerinde de oynamaya başladı. Fazla sayıda filmde başrol oynamıştır.

 

Emeklilik Dönemi

 

1975 yılında Hülya Koçyiğit ve Ülkü Algan gibi çoğu sinema sanatçısıyla birlikte FİLMSAN adlı vakfı kurdu. Başarılı bir müzik ve sinema hayatının peşinde İstanbul ’da kendi çiftliğinde sebze, meyve ve hayvancılıkla uğraşarak emeklilik dönemine çekildi.

 

Diskografi (Başlıcaları),

 

Acı Bana · 2014

Aşk Ateşi · 2002

Benden Farklı Gezersen

Ağlamaklı Mektup · 2003

Durma Güzel Durma · 2003

Grafson'dan Nuri Sesigüzel Klasikleri · 2019

Gurbet · 2018

İnce İnce Bir Kar Yağar

Karşılıksız Sevenler · 1996

Kralın Klasikleri · 2015

Orta Mektepte

Ahiret Albümü Öbür Dünya Nuri Sesigüzel

Öleyim Mi Yasemin · 1995

Taş Plak Serisi Efsane Albümler, Vol. 8 · 2015

Vah Eyvah Olmuş

Züleyha · 2018

Züleyha · 2019

 

Ünlü Türküleri,

 

Ağlayan Gözlerim

Ah Neyleyim Gönül

Aynaya Baktım Saç Ak Olmuş

Dolana Ay Dolana

Duman Duman Üstüne

Durma Hoş Durma

Hele Ninna Olasın

Siyah Kaş Gözlerin Elmas

Kara Tren

Kardeş Kurşunu

Karşılıksız Sevenler

Kahverengi Gözlerin

Kaz Mezarcı

Leylam

Öleyim Mi Yasemin

Sarı Sabahlık

Züleyha

 

Rol Aldığı Sinema Filmleri,

 

Bir Yiğit Gurbete Gitse 1977

Deli Deli Tepeli 1975

Bahtı Siyah Yarim 1975

Başa Gelen Çekilir 1974

Züleyha 1973

Günahımı Çekeceksin 1970

Kaderin Oyunu 1970

Ham Meyva 1970

Bir Sevi Türküsü 1969

Dost Hançeri 1969

Gelin Ayşem 1969

Kendi Düşen Ağlamaz 1969

Mahallenin Namusu 1969

Mezarımı Taştan Oyun 1969

Tütüncü Kız Emine 1969

Vatan Borcu 1969

Gül Ayşe 1969

Kara Sevda 1968

Yayla Kartalı 1968

Kara Yazım 1968

Yaşamak Haram Oldu 1968

Mezarım Mermerden Olsun 1968

Acı Türkü 1967

Garipler Sokağı 1967

Acı Heves 1967

Aşkınla Divaneyim 1967

Seher Vakti 1966

Siyah Tren 1966

Fabrikanın Şoförü 1966

Geceler Yarim Oldu 1966

Kartal Yavrusu Hamido 1966

Burçak Tarlası 1966

Acıklı Gözler 1965

Fabrikanın Gülü 1964

Kara Yılan 1963

 

KAYNAKÇA, Nuri Sesigüzel kimdir? (aksam.com.tr, 11 Şubat 2017),  Nuri Sesigüzel Kimdir? (magazinhaberleri.com, 14 Şubat 2017), Nuri Sesigüzel (besteciler.com, 28.06.2020), Nuri Sesigüzel (dipsahaf.com, 28.06.2020), Nuri Sesigüzel (imdb.com, 28.06.2020), Nuri Sesigüzel (imdb.com, 28.06.2020), Nuri Sesigüzel (imdb.com, 28.06.2020),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
29°
az bulutlu
Namaz Vakti 11 Temmuz 2020
İmsak 03:39
Güneş 05:35
Öğle 13:15
İkindi 17:13
Akşam 20:44
Yatsı 22:31
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Başakşehir 31 66
2. Trabzonspor 31 62
3. Sivasspor 31 54
4. Beşiktaş 31 53
5. Galatasaray 31 52
6. Alanyaspor 31 51
7. Fenerbahçe 31 50
8. Gaziantep FK 31 41
9. Göztepe 31 39
10. Antalyaspor 31 38
11. Kasımpaşa 31 36
12. Gençlerbirliği 31 33
13. Malatyaspor 31 32
14. Denizlispor 31 32
15. Çaykur Rizespor 31 32
16. Kayserispor 31 31
17. Konyaspor 31 30
18. Ankaragücü 31 26
Takımlar O P
1. Hatayspor 32 60
2. Erzurum BB 32 56
3. Adana Demirspor 32 55
4. Bursaspor 32 55
5. Akhisar Bld.Spor 32 54
6. Fatih Karagümrük 32 53
7. Altay 32 51
8. Ümraniye 32 44
9. Keçiörengücü 32 44
10. Giresunspor 32 44
11. Menemen Belediyespor 32 42
12. İstanbulspor 32 37
13. Balıkesirspor 32 35
14. Altınordu 32 33
15. Boluspor 32 30
16. Osmanlıspor 32 27
17. Adanaspor 32 21
18. Eskişehirspor 32 12
Takımlar O P
1. Liverpool 34 92
2. Man City 34 69
3. Chelsea 34 60
4. Leicester City 34 59
5. M. United 34 58
6. Wolverhampton 34 52
7. Sheffield United 34 51
8. Arsenal 34 50
9. Tottenham 34 49
10. Burnley 34 49
11. Everton 34 45
12. Southampton 34 44
13. Newcastle 34 43
14. Crystal Palace 34 42
15. Brighton 34 36
16. West Ham 34 31
17. Watford 34 31
18. Bournemouth 34 28
19. Aston Villa 34 27
20. Norwich City 34 21
Takımlar O P
1. Real Madrid 35 80
2. Barcelona 35 76
3. Atletico Madrid 35 63
4. Sevilla 35 63
5. Villarreal 35 57
6. Getafe 35 53
7. Real Sociedad 35 51
8. Valencia 35 50
9. Granada 35 50
10. Athletic Bilbao 35 48
11. Osasuna 35 45
12. Levante 35 43
13. Real Betis 35 41
14. Real Valladolid 35 39
15. Eibar 35 36
16. Celta de Vigo 35 36
17. Deportivo Alaves 35 35
18. Mallorca 35 32
19. Leganés 35 29
20. Espanyol 35 24