Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir?

Post-Marksizm

Post-Marksizm Ne Anlama Gelir Post-Marksizm Anlamı Post-Marksizm Nedir Post-Marksizm Ne Anlam Taşır Post-Marksizm Neye İşarettir Post-Marksizm Tabiri Post-Marksizm Yorumu

Post-Marksizm Nedir?

Post-Marksizm Kelimesi Lütfen Post-Marksizm Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Post-Marksizm Anlamı Ne?

Post-Marksizm İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Post-Marksizm Kelimesinin Anlamı? Post-Marksizm Ne Demek?
Post-Marksizm Ne Demektir? Post-Marksizm Analizi?
Post-Marksizm
Post-Marksizm Anlamı Nedir? Post-Marksizm Ne Demektir?
Post-Marksizm Açıklaması Nedir?
Post-Marksizm Cevabı Nedir? Post-Marksizm Kelimesinin Anlamı? Post-Marksizm Kelimesinin Anlamı Nedir?
Post-Marksizm Kelimesinin Anlamı Ne demek? Post-Marksizm Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hit:110

Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir?

Post-Marksizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Marx'ın bir portresi.

Post-Marksizm'in iki ilişkili fakat farklı kullanımı vardır. İlk olarak, Post-Marksizm Doğu Avrupa ve Sovyetler Birliği'nde komünizmin çöküşü sonrasında ortaya çıkan duruma işaret edebilir.

1960'ların sonlarında komünizmin Sovyet paradigmasının zayıflaması, Maocu teorinin yükselişi ve Vietnam ile 1968 öğrenci isyanlarını yayınlayan ticari televizyonların ortaya çıkmasıyla başlamıştır. Devrimin büyük öykülerinin, kitle kültürünün ve komünizmin etkisini yitirmesi birçok teorisyenin çalışmalarını temellendirmek için bu kavramları kullanmasını zorlaştırdı. Bu da Post-Marksizmin ikinci anlamına neden olan düşünce akımını tetikledi. Böylece, Post-Marksizm, teorilerini Karl Marx'ın çalışmaları veya Marksistler üzerine kurmuş, fakat birçok açıdan bu teorilerin sınırlarını aşmış filozoflar ve sosyal teorisyenlerin çalışmalarını nitelendirmeye başladı.

Bu bağlamda Post-Marksizm, başka bir deyişle söylem kuramsal yaklaşım ya da Essex Ekolü'lü olarak da bilinen kuramsal ve felsefi yaklaşımı ifade etmektedir. Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe bu eğilimin en önemli temsilcileri ve kurucuları olarak bilinir. İkilinin 1987'de yayınlanan Hegemonya ve Sosyalist Strateji adlı kitabı Post-Marksizmin ortaya konulduğu özgün bir çalışmadır.

Teori olarak Post-Marksizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Post-Marksizm, Marksizmden ilham alan ya da onu temel ilkeleri noktasında dönüştürerek kullanan, genel olarak dolaysız bir ilişki içinde farklılaştırarak Marksizmi değerlendiren düşünürleri ve teorik/politik tutumları ifade eder. Postmodern felsefe ve düşünce içinde yer alan ve özel bir yapısalcılık sonrası teori konumuna sahip olan post-marksizm özcü, belirlenimci, indirgemeci olmayan bir felsefi/kuramsal konumda durmaya ve yeni bir toplumsal tarihsel perspektif oluşturmaya yönelir. Laclau ve Mouffeu gibi, hem ayrı ayrı hem de ortak çalışmaları bulunan Michael Hardt ve Antonio Negri'de Post-Marksist teorinin önemli isimlerinden sayılmaktadır. Bu ikilinin İmparatorluk adlı ortak çalışmaları, pek çok entelektüel tarafından Komünist Manifesto'nun değişen dünya koşulları içinde yeniden yazılması olarak görülmüştür.

Post-Marksizmin temel kavramları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem kuramsal/felsefi hem de toplumsal önermeleri bakımdan post-marksizm yeni bir takım perspektifler ve kavramsal önermeler ileri sürer. Felsefi olarak aydınlanmacı düşüncenin temel ilkelerine, siyasal olarak da sosyalizme alternatif önerileri söz konusudur. Onların çalışmalarında söylem, hegemonya, toplumsal antagonizma, eklemlenme, agonistik çoğulculuk, karar verilemezlik gibi yeni ya da yeniden içeriklendirilmiş kavramlar öne çıkar. Post-Marksizm'de hem Antonio Gramsci'nin hem de Louis Althusser'in belirleyici bir rolü söz konusudur. Özellikle Gramsci'den hegemonya teorisinin ve Althusser'den ideoloji anlayışının post-marksist teoride önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Laclau, özelikle, Althusser'in öğrencisi olarak yapısalcı teoriyi mantıksal sonuçlarına doğru kendine özgü olarak değerlendirir. Althusser'in ideoloji teorisinin onda belirli bir yer tuttuğu görülür. Bunların yanı sıra, postyapısalcı felsefeler, psikanalitik kuram ve Saussaure'cü dilbilim kuramından yararlanmaları söz konusudur. Post-Marksizm, belirli bir şekilde anlaşılan marksizmin temel ilke ve referanslarının, bunlardan hareketle üretilen felsefi ve siyasal kategori ve argümanlarının eleştirisi ve yadsınmasını ortaya koyar.

Söylem kuramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Post-Marksizmin değerlendirdiği söylem kuramı, genel olarak postmodern felsefedeki söylem kavramından hareket etmekle birlikte daha özel olarak büyük ölçüde ve esas bakımdan Michel Foucault'un söylem anlayışından esinlenir. Buna göre söylem, gerçekliğin üretilip belirlendiği yapıyı ifade etmektedir. Söylem kavramı dilbilimden gelmekle birlikte, Foucault'un kuramsal perspektifinde daha farklı bir bağlama sahiptir. Bilgi/iktidar ilişkisi Foucaultcu söylem teorisinin kaynağında bulunur. Yani, söylem ile belirli bir anlamlar çoğulluğunu üreten kurallar ve ilkelerdir burada kastedilen, ancak bu söylem yalnızca bilginin değil aynı zamanda davranışların, yani eylemin niteliğini de belirler. Böylece, bilginin nesnesini belirleyip üreten, doğru ile yanlışı ayırmayı mümkün kılan bir söylem yapısı söz konusudur diyebiliriz. Ancak söylem yalnızca ifadeleri değil davranışları da kapsar ve dolayısıyla daha geniş bir bağlama sahiptir. Sözel anlamlar ve anlamlı davranışlar söylem ile üretilir. Bilgi ve anlam burada artık dil yoluyla değil dilin kullanımıyla, söylem ile oluşturulur görüşü belirginlik kazanır. Laclau ve Mouffe, buradan hareketle bir söylem kuramı oluşturmaya kalkışırlar ve bu kuramı kullanırlar. Bu anlamda Marksizmdeki bilgi ve ideoloji anlayışında uzaklaşırlar. Böylece, sınıf bağlantılı ideoloji anlayışından da uzaklaşırlar. Önemli olan artık söylem tarafında üretilen özne konumlarında etkileşimin ve mücadelenin sürekliliğidir. Özne ya da yapı, anlamın ve eylemin kökeni, sabit noktası ve kaynağı değildir. Post-Marksizm böylece hem bilgi sürecinde hem de tarih sürecinde öznenin ve özneler arasındaki mücadelenin üretilen/üretilmiş konumlar arasındaki mücadeleler olduğunu ileri sürer.

Semiyoloji ve Söylem[değiştir | kaynağı değiştir]

Roland Barthes kitle kültürünün eleştirisine işaret bilimi yoluyla ve belirli bir biçimde modern toplumun Mitolojilerine bakarak başladığında bazı Marksistler dilbilm, semiyotik ve değişkenlikli (discursive) uygulamaların sosyal eleştirisini temellendirme olasılığının arayışındaydılar. Baudrillard, İşaretin Politik İktisadının Bir Eleştirisi İçin (Pour une critique de l'èconomie politique du signe) adlı eserinde ve Barthes'in çalışmaları etrafında şekillendirdiği diğer çalışmalarında bugünkü Marksizmi kendi söylevi içerisinde işaret değerine yer vermediği için eleştirmiştir.

Sınıf özcülügünün reddi[değiştir | kaynağı değiştir]

Laclau ve Mouffe'ya göre Marksizm kuramsal olarak zorunlu indirgemeci bir yapıya sahiptir. Sınıf teorisi özcüdür ve reddedilmelidir. İşçi sınıfının konumu Laclau ve Mouffe'ya göre, Marksizm'de sabit ve ilkesel olarak değişmeden kalan bir konumdur; dolayısıyla tam da bu nedenle post-marksizm tarafından kabul edilemez olarak görülür. Onlar toplumsal yapıda bir olumsallık ve "radikal belirlenimsizlik" görmektedirler ve bu bakımdan indirgemeci marksizmi temelden reddederler. Çünkü toplumsal ve belirlenimsiz, sürekli değişken özne konumlarının hareketlerine dayalı bir toplumsal yapıda işçi sınıfının ayrıcalıklı bir konumu olamaz. Çoğul özne konumları arasında eklemlenme ve hegemonya ilişkisine bağlı olarak sürekli bir geçişkenlik söz konusudur, bu nedenle de belirli bir sınıfın ayrıcalıklı/sabit/önceden belirlenmiş bir konumu varsayımı üzerinden siyaset yürütülemez. Burada öne sürülen tartışma, söylemsel olarak üretilmiş olan çoğul ve istikrarsız özne konumlarının bağımlılık ilişkilerine karşı sürekli, sonu gelmez ve bitimsiz mücadelesinin söz konusu olduğudur.

Radikal Demokrasi[değiştir | kaynağı değiştir]

Post-Marksizm, böylece Marksizmdeki sınıf siyaseti anlayışına yer bırakmaz. Dolayısıyla bu siyasetin içerdiği program ve hedefleri de yadsır. Laclau ve Mauffe, demokrasinin radikalleştirilmesi, yani istikrarsız özne konumlarının çoğul mücadeleleriyle gelişecek ve gelişmekte olan radikal demokrasi fikrini öne sürerler. Bunu yaparken de, Marksizmde görülen türde bir kapitalizm analiziyle ilgilenmezler. Onların toplumsal projesi, demokrasinin derinleştirilmesi ve radikalleştirilmesidir. Marksizmdeki iktidar odaklı sınıf mücadelesi anlayışı kuramsal olarak özcü olmasının yanı sıra siyasal olarak da zorunlu bir şekilde totaliter bir yapıya sahip olarak görülür.

Önemli Post-Marksistler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]



Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Nedir? :Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? ile ilgili Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Ne Demektir? Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Açıklaması Nedir? Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Cevabı Nedir? Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Açıklaması? :Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Gerçek mi? :Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? ile ilgili Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Hakkında? :Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? ile ilgili Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Post-Marksizm nedir?, Post-Marksizm anlamı nedir?, Post-Marksizm ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Germà Colón, Julian Nagelsmann, Sérgio Conceição, Kassala, Tersinir, Belalı Tanık, Ömer Lütfi Salman, Steven Soderbergh, Nazım Kaynak, Gloria Diaz, Model canlı, Kylie Minogue, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Madhya Pradeş, Dassault Rafale, Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı, Ornithodoros normandi, Zerend, That Night, Ornithodoros nicollei, Enternasyonal, Tepekışla, Lazare Carnot, Ornithodoros porcinus, İstimbot, Kolera Günlerinde Aşk, Ornithodoros savignyi, Ornithodoros turicata, Eleştirel teori, Picrophilus, Walther Bothe, Lineer cebir, Davraz Dağı, Yanık Camii, Azerbaycan cumhurbaşkanlığı işler idaresi başkanları listesi, Paul Epworth, edebiyat terimleri listesi, Hırvatistan Futbol Federasyonu, Free Lossless Audio Codec, İzabe, Yeşilköy, Doncaster Rovers FC, Mehmet Terzi, Nişancı, Bakır gravür, NGC 4652, Taraklı, Ana metal, Nothoaspis reddelli, İndüksiyon yüzey sertleştirme, Reed Morano, Nothoaspis amazoniensis, NGC 4654, 2017 Westminster saldırısı, Sıfır altı işlemler, NGC 4662, Nothoaspis, Türk müziği, Álvaro López Miera, NGC 4655, NGC 4657, Croxton Kerrial, Türkiyede cumhurbaşkanlığı seçimleri, Külot, Alin Lahud, Kuran, Andreas Carlsson, NGC 4653, Fujiwara no Kamatari, NGC 4649, Wardy Alfaro, NGC 4664, 2024 yılında ölenler listesi, Filandari, NGC 4666, Uppingham, Hipergami, Serket, NGC 4659, Tomáš Satoranský, NGC 4648, Çinin idari bölümleri, Al Neri, NGC 4658, V. Ioannes, NGC 4665, Cecilia Bolocco, Kubilay Toptaş, Voilà, Koçak, Boyabat, NGC 4663, Benedicta Boccoli, Aydın Fen Lisesi, Daidalos, Slacktivizm, Fréjus, NGC 4656, Amblyomma ovale, Amblyomma geayi, Rabaul,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,