Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir?

Otarşi

Otarşi Ne Anlama Gelir Otarşi Anlamı Otarşi Nedir Otarşi Ne Anlam Taşır Otarşi Neye İşarettir Otarşi Tabiri Otarşi Yorumu

Otarşi Nedir?

Otarşi Kelimesi Lütfen Otarşi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Otarşi Anlamı Ne?

Otarşi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Otarşi Kelimesinin Anlamı? Otarşi Ne Demek?
Otarşi Ne Demektir? Otarşi Analizi?
Otarşi
Otarşi Anlamı Nedir? Otarşi Ne Demektir?
Otarşi Açıklaması Nedir?
Otarşi Cevabı Nedir? Otarşi Kelimesinin Anlamı? Otarşi Kelimesinin Anlamı Nedir?
Otarşi Kelimesinin Anlamı Ne demek? Otarşi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hit:80

Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir?

Otarşi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Otarşi, (İngilizce autarky, Fransızca autarcie) kendi kendine yeterli olma niteliğidir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Otarşi terimi, genellikle siyasal veya ekonomik sistemler için kullanılır. Otarşi, ekonomik yapının dış yardım almadan ya da uluslararası ticaret yapmadan hayatta kalabildiği ya da faaliyetlerini sürdürebildiği durumlarda geçerlidir. Kendi kendine yeterli ekonomik yapı, dış dünyayla bütün ticaretini durdurursa buna kapalı ekonomi denir.[1]

İktisadi açıdan otarşi, piyasaları ve doğal kaynakları koruma amacı güden yayılımcılıktan (ekspansiyonizm) ya da uluslararası ekonomiden çekilme yoluyla gerçekleşir.[2]

Otarşi, yalnızca ekonomik bir olgu değildir; örneğin, askeri otarşi kavramı, ulusal savunmasını başka bir ülkenin yardımı olmadan gerçekleştirebilen ya da bütün silah ve mühimmat ihtiyaçlarını dış dünyadan ithal etmeden kendi üretimiyle karşılayabilen devlet için kullanılabilir.

Otarşi, bir bütün olarak kendi kendine yeterli olma arayışındaki devletin ya da benzer bir kurumun siyaseti olarak tanımlanabilir. Ancak otarşi kavramı, kilit önemde bir hammaddenin mülkiyetini elinde tutmak gibi daha dar bir alanda da kullanılabilir. Örneğin, pek çok ülke ulusal güvenlik nedenleriyle gıda ve su stoğu için otarşik planlar geliştirmiştir.[3]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

"Otarşi"nin kökeni "kendi kendine yeterlilik" anlamına gelen (Antik Yunanca: αὐτάρκεια) kelimesine dayanır ("kendi" anlamındaki αὐτο- öneki ve "yetmek" anlamındaki ἀρκέω birleşimi). Otokrasi (Eski Yunanca: αὐτoκρατία/αὐταρχία "tek bir yöneticinin buyurganlığındaki devlet") ile karıştırılmamalıdır.

Terim, Türkiye'de 1930'lu yılların başında 1929 Ekonomik Buhranı sonrası yaşanan devletçilik tartışmaları sırasında gündeme gelmiştir. Başlarda "otarki"[4] şeklinde olan kullanım zamanla bugünkü hali olan "otarşi"ye[5] dönüşmüştür.

Modern örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkantilizm özellikle 17 ve 18. yüzyıllarda imparatorluklar tarafından takip edilen bir iktisadi politikaydı ve imparatorluk dışı ticareti yasaklayan ya da kısıtlayan bir anlayışa sahipti. 1930'lara gelindiğinde, Nazi Almanyası da dış ticareti, özellikle de rakibi olarak gördüğü Birleşik Krallık, SSCB ve Fransa gibi büyük güçlerle yapılanı en aza indirgeyen ekonomik politikalarıyla otarşik bir rejim kurmaya çalışmıştır.[6] Nazi Ekonomi Bakanı Hjalmar Schacht, dış ticaretin Almanya'yla kıyaslandığında "zayıf" olarak görülen ülkelerle, örneğin Latin Amerika, Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleriyle sınırlı tutulmasını öngörüyor ve Nazi Almanyası'nın hammadde ihtiyacının sadece bu ülkelerden giderilmesini planlıyordu. Üstelik bu ülkelerle dış ticaretin Alman para birimi Reichsmark üzerinde dalgalanma yaratmaması için barter (değiştokuş) yöntemi izleniyordu. Bütün bu otarşik rejim çabalarına karşın Nazilerin 1932-1937 arası hammadde ihracı %10 artış göstermiştir.[7] Günümüzde, küreselleşmenin de etkisiyle, otarşik örnekler azalmıştır. Otarşiye en yakın örnek Kuzey Kore olarak gösterilebilir.[8] Ülkenin resmi ideolojisi olan Juche'nin sözlük anlamı bile otarşiyi çağrıştırmaktadır: "kendi kendine yetebilme hali".[9] Bütün otarşi çabalarına karşın 40 milyor dolarlık GSYİH sahibi Kuzey Kore'nin dış ticaret hacmi 9 milyar doları bulmaktadır.[10] 1960'yı yıllarda dış ticareti önemli ölçüde kısıtlayan Bhutan otarşi örneklerinden biri olarak görülebilir.[11] Benzer şekilde, Nâsır dönemi Mısır, Nehru dönemi Hindistan ve Sukarno dönemi Endonezya gibi SSCB uydusu olmayan sosyalist ülkeler de dönem dönem otarşik uygulamalara girişmiştir.[12] Kimi diğer otarşi uygulama örnekleri şunlardır:

  • 1996-2001 arası Afganistan'daki Taliban rejimi
  • Enver Hoca'nın 1976'da "kendi kaynaklarına dayanma" politikasını uygulamaya başlamasıyla Arnavutluk "neredeyse" otarşik bir sisteme kavuştu.[13] Ülkenin dış ticareti Enver Hoca'nın 1985'teki ölümünün ardından artış göstermekle birlikte 1991'e kadar sıkı bir denetim altında sınırlandırılmaya devam etti.[14]
  • Myanmar (Myanmar), 1962-1988 arası Ne Win önderliğinde otarşik uygulamalara girişmiştir.
  • Kızıl Kmerler yönetiminde Kamboçya (1975–1979)
  • Klasik Yunan şehir devletleri döneminde "kendi yeter" ekonomi idealleştirilmekle birlikte Helenistik dönemde imparatorluğa dönüşen yapı bu siyaseti terk etmiştir.
  • Forbes Burnham yönetiminde Guyana (1970-1985)
  • Benito Mussolini döneminde İtalya, özellikle 1935 Habeşistan işgalinin ardından otarşik bir yapı kurduğunu ilan etti.[15]
  • Japonya, Tokugawa şogunluğu döneminde (1600-1868) dış ticareti sınırlamış ve otarşik denilebilecek sakoku (dışarıya kapalılık) siyasetini izlemiştir.
  • Nikolay Çavuşesku yönetiminde Romanya, 1980'lerin sonlarında artan dış borç yükünü hafifletmek için üretim çeşit ve kalitesini artırmayı hedefleyen bir ekonomik plan hazırlamış ve dış ticareti kısıtlamalarına girişmiştir.
  • Francisco Franco yönetimindeki İspanya'da 1939-1959 arası dönemde otarşik uygulamalar denenmiştir.
  • ABD, Thomas Jefferson'ın başkanlığı döneminde 1807-1809 yılları arasında dış ticareti yasaklayan yasalar çıkararak "tam otarşik" bir dönem yaşamıştır.[16]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel/bölgesel otarşi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal otarşi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sol görüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Devletçi:

Türkiye'deki tartışmalar:

Devlet karşıtı:

Otarşi karşıtı akımlar:

Sağ görüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Otarşi karşıtı akımlar:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Glossary of International Economics 10 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Heywood, Andrew (2003). Siyasi ideolojiler: Bir Giriş (3. basım bas.). Ankara: Adres Yayınları. ISBN 978-975-6201-20-6. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  4. ^ (Tör), Vedat Nedim (Mayıs 1932). "Değişen cihan Münasebetleri İçinde Türkiye". Kadro, 5. s. 13. 
  5. ^ (Tökin), İsmail Hüsrev (Ekim 1933). "Milli İktisat Bütünlüğüne Doğru". Kadro, 22. s. 19. 
  6. ^ D. Evans & J. Jenkins, Years of Weimar & the Third Reich, (Londra: Hodder & Stoughton Educational, 1999), s. 348-349.
  7. ^ D. Evans & J. Jenkins, Years of Weimar & the Third Reich, s. 349
  8. ^ Oktay, Prof. Dr. Nüvit Oktay (2005). Dış Ticarete Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. s. 120. ISBN 9750603389. 
  9. ^ Cumings, Bruce, Korea's Place in the Sun: a Modern History, New York, W.W. Norton, 2005 s. 414
  10. ^ "North Korea Economy". CIA World Factbook. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  11. ^ "Who is benefiting from trade liberalization in Bhutan?" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  12. ^ Nayar, Baldev Raj (2007). Globalization and politics in India (2. bas.). New Delhi: Oxford University Press. ISBN 9780195689211. 
  13. ^ "Albania - The Break with China and Self-Reliance". Country-data.com. 11 Nisan 1985. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 
  14. ^ "Albania - Foreign Economic Relations". Country-data.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 
  15. ^ Truchy, Henry. "Beynelmilel Mübadeleler ve Otarşi". 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  16. ^ "Embargo of 1807". 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 


Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Nedir? :Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? ile ilgili Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Ne Demektir? Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Açıklaması Nedir? Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Cevabı Nedir? Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Açıklaması? :Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Gerçek mi? :Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? ile ilgili Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Hakkında? :Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? ile ilgili Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Otarşi nedir?, Otarşi anlamı nedir?, Otarşi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Pofi, Erivan Hanlığı, Gromee, Óscar Jaenada, Eritroz, Salticus scitulus, Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu, Lecco ili, Dendropicos goertae, Ayçin İnci, Google AdSense, Mundial (albüm), Shohei Ohtani, Ginseng, Eritre bayrağı, Cestrum daphnoides, Hui (şarkıcı), Kamu kurumları, Dünyanın en uzun yapıları, Eritredeki şehirler listesi, Ferdinand Biwersi, Kılburun Muharebesi, Copa América şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, Motorbot, Aktivizm, Erion Bogdani, Nicholsicypris, 2014 Mnet Asya Müzik Ödülleri, Erime, Franklin, Kansas, Eksen eğikliği, En İyi Tiyatral Film Producers Guild of America Ödülü, Eril üreme sistemi, Florida Üniversitesi, Francis Ford Coppola, NGC 3089, Fineus, Cute Poison (Büyük Kaçış bölümü), Erik Erikson, Argentinosaurus, Junya Ito, Fahrettin Ulaş, Heredotos, Yerkes Gözlemevi, Erik üretimine göre ülkeler listesi, Erdebil Eyaletindeki yerleşim birimleri listesi, BTOB (Güney Koreli grup), Richard Musgrave, Pentagon (Güney Koreli grup), Billy Burke (golfçü), Erie Gölü, Karabeyli, Uşak, 24 Themis, Maya sit alanları listesi, Miheil Tamaraşvili, Ascochyta abelmoschi, Scott Carson, Eric Schmidt, Östen Warnerbring, 588 Achilles, Super Paper Mario, Dünya Üniversite Yaz Oyunları, Yukio Mişima, LOEN Entertainment, Eric Hoffer, Cube Entertainment, Henry Mancini, Themis ailesi, Tokat Belediyesi Plevne, Ergoterapi, Ketche, Celalettin Germiyanoğlu, Büyük Beyaz Leke, Ergin Saygun, Erenköy Cemaati, Aileye saygı, Biyolojideki araştırma yöntemleri listesi, Sıtkı Akçatepe, Amblyomma compressum, Buşehr, Erdoğan Zümrütoğlu, Andy Dawson, Adenozin difosfat, International Watch Company, D 550, Caecossonus, Ribes fasciculatum, Seven Ne Yapmaz (film, 1970), Antonius ve Kleopatra, Harmankaya, Cumayeri, Mafsal, Basement Jaxx, Agama rueppelli, Werder Bremen, Jovanka Radičević, Santorini kanalı, Bandar Anzali şehristanı, XI. Pius, SATTAS, Erdinç Bakla,
Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?,