Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir?

Elektromanyetik alan

Elektromanyetik alan Ne Anlama Gelir Elektromanyetik alan Anlamı Elektromanyetik alan Nedir Elektromanyetik alan Ne Anlam Taşır Elektromanyetik alan Neye İşarettir Elektromanyetik alan Tabiri Elektromanyetik alan Yorumu

Elektromanyetik alan Nedir?

Elektromanyetik alan Kelimesi Lütfen Elektromanyetik alan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Elektromanyetik alan Anlamı Ne?

Elektromanyetik alan İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Elektromanyetik alan Kelimesinin Anlamı? Elektromanyetik alan Ne Demek?
Elektromanyetik alan Ne Demektir? Elektromanyetik alan Analizi?
Elektromanyetik alan
Elektromanyetik alan Anlamı Nedir? Elektromanyetik alan Ne Demektir?
Elektromanyetik alan Açıklaması Nedir?
Elektromanyetik alan Cevabı Nedir? Elektromanyetik alan Kelimesinin Anlamı? Elektromanyetik alan Kelimesinin Anlamı Nedir?
Elektromanyetik alan Kelimesinin Anlamı Ne demek? Elektromanyetik alan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hit:75

Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir?

Elektromanyetik alan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elektromanyetik alan, Elektrik alanı'ndan ve Manyetik alan'dan meydana gelir.[1]

Fizikte elektromanyetik alan elektrik yükü olan parçacıkların çevrelerinde yarattıkları ve diğer yüklü parçacıklar üzerinde kuvvet uygulayan bir etkidir. Bu kuvvet çekme itme veya aradaki doğruya dik yönde olabilir.

Dört temel nicelik[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektromanyetik alan dört ayrı nicelikle tanımlanır. Bunlar E, D, H, B harfleriyle gösterilirler

E: Elektrik alanı

D: Elektrik akı yoğunluğu

H: Manyetik alan

B: Manyetik akı yoğunluğu

İrdeleme : H ve B nicelikleri, mühendisler ve fizikçiler tarafından farklı farklı adlandırılır. Yukarıdaki tanım mühendislik tanımıdır. Fizikçiler ise B'yi manyetik alan olarak, H'yi yardımcı manyetik alan olarak tanımlamayı tercih ederler.

Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda gerek dört niceliğin gerekse geçirgenliklerin birim ve temel birim cinsinden birim karşılıkları gösterilmiştir. (A amper, kg kilogram,s saniye,m metre, V volt, C coulomb, T tesla, F farad, H henri)

Nicelik Birim Birim (SI Temel Birimlerle)
E V/m m•kg/(A•s3)
D C/m² A•s/m 2
H A/m A/m
B T kg/(A•s 2)
ε F/m A 2 • s 4/(kg•m 3)
μ H/m kg•m/(A 2•s 2)

Burada m metre, kg kilogram, s saniye ve A da amper biriminin kısalmasıdır.

Maxwell denklemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

(Ana madde Maxwell denklemleri)

18. ve 19. yüzyılda elektrik ve manyetizma alanında pek çok buluş yapılmıştı. Bu buluşlar İngiliz (İskoçyalı) bilim insanı James Clerk Maxwell (1831-1879) tarafından derlendi. Maxwell yasaları dört tanedir. Ama bu yasalar aynı zamanda bu yasaları geliştirenlerin adıyla da bilinir. Yasalar (türev denklemi olarak) aşağıda gösterilmiştir.

1. Gauss yasası (elektrik alan için)[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman bilim insanı Carl Friedrich Gauss’un (1767-1855) bu yasası aslında Fransız bilim insanı Charles Augustin de Coulomb’un (1736-1806) iki elektrik yükü için geliştirdiği yasanın genelleştirilmiş halidir. Bu denklemde ρ ile elektrik yük yoğunluğu gösterilmiştir. (C/m³) Yasaya göre, içinde elektrik yük olan bir hacmin duvarlarından geçen elektrik akısının (D) toplamının elektrik yüke eşit olduğu belirtilmektedir.

2. Gauss yasası (manyetik alan için)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yasada elektrik alan yasasının manyetik alana uygulanmış halidir. Ne var ki, manyetik kutuplar daima çift çift bulunurlar. İzole edilmiş bir manyetik kutup bulmak mümkün olmadığından, herhangi bir hacim içerisinde artı kutup ve eksi kutbun etkileri birbirlerini ortadan kaldırır. Sonuç olarak hacmin duvarlarından net akı geçişi olmaz.

3. Faraday yasası[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz bilim insanı Michael Faraday (1791-1867) tarafından geliştirilen bu yasaya göre manyetik alandaki değişiklik elektrik alan meydana getirir.

4. Ampere yasası[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız bilim insanı Andre Marie Ampere'in (1775-1836) daha sonra Maxwell tarafından revize edilmiş bu denkleminde J akım yoğunluğu, yani iletkenin birim kesit alanından akan akımdır. Yasaya göre, manyetik alanı iki unsur meydana getirir; bir iletkenden akım geçmesi ve elektrik alanının değişikliği.

(Bu yasaların integral hali için Maxwell denklemleri maddesine bakınız)

Geçirgenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört nicelik birer katsayı ile ikiye indirilebilir.

(İkinci ilişki manyetize olmamış maddeler için geçerlidir.)

Burada ε elektrik geçirgenlik (dielektrik sabit, permittivity) ve μ da manyetik geçirgenliktir (permeability) .

Elektrik geçirgenlik değeri boşlukta

(0 altsimgesi boşluktaki değer anlamına gelir.)

Elektromanyetik dalga[değiştir | kaynağı değiştir]

EM dalga, elektrik ve manyetik alan

Boşlukta, yani elektrik yük ve akımlarının uzağında, Maxwell denklemlerindeki iki nicelik yani ρ ile gösterilen yük yoğunluğu ve J ile gösterilen akım yoğunluğu 0 a eşit olur. Bu durumda, Birinci denklemin sağ tarafı da 0 a eşitlenir. Ayrıca, diğer iki denklem de simetrik hale gelir.

Bu durum Işık (ve gözün göremediği diğer radyasyonu) ifade etmektedir. Bu sebeple gerek ışık, gerekse gözün göremediği diğer radyasyon elektromanyetik dalga olarak nitelendirilir. Elektromanyetik dalgada elektrik ve manyetik alanlar birbirlerine ve ışığın gidiş yönüne diktirler. Basitleştirerek örneklemek gerekirse, kartezyen koordinatlarda polarize edilmiş ışık x ekseni boyunca yol alırken, elektrik alanı y ekseni üzerinde ve manyetik alan da z ekseni üzerindedir. Bu sebepten, ışığın sürati ve iki geçirgenlik katsayısı arasında bir ilişki kurmak mümkündür.

Buna göre μ atanmış, yani değeri ε ye dayandırılmış bir katsayıdır. Elektrik ve manyetik geçirgenlik ile ışık hazı arasında şu ilişki vardır:

Burada c ışık hızıdır.

olduğundan,

Yaklaşık değerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fazla duyarlı olmayan hesaplar için bazı yaklaşık değerler alınabilir:

Madde içinde geçirgenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Dielektrik madde içinde elektrik geçirgenlik boşluktakinden, daha büyük değerler alır. Çeşitli maddeler içindeki geçirgenlik değerleri tablolar halinde hazırlanmıştır. Ancak uygulamada boyutsuz bağıl geçirgenliği bilmek yeterlidir.

Burada ε madde içinde geçirgenlik, εr bağıl gheçirgenlik ve ε0 da boşluktaki geçirgenliktir. Mesela plastik maddelerde bağıl elektrik geçirgenlik 5 dolaylarındadır.

Manyetik geçirgenlik te madde içinde boşluktakinden farklı değerler alabilir. Bu değerler paramanyetik maddelerde büyük, ferromanyetik maddelerde çok büyük, diyamanyetik maddelerde ise boşluktakinden küçüktür. Mesela demir için bağıl manyetik geçirgenlik 5000 i geçebilir. Manyetik geçirgenlik için de bağıl değer gösterimi vardır.

Kırılma indisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Işığın kırılması ile ilgili katsayı kırılma indisidir. Kırılma indisi şu şekilde verilir:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fransızca Vikipedi Onde électromagnétique maddesi


Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Nedir? :Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? ile ilgili Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Ne Demektir? Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Açıklaması Nedir? Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Cevabı Nedir? Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Açıklaması? :Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Gerçek mi? :Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? ile ilgili Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Hakkında? :Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? ile ilgili Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Elektromanyetik alan nedir?, Elektromanyetik alan anlamı nedir?, Elektromanyetik alan ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
I. András, Kasık höyüğü, Todor Jivkov, Güney Afrika sardunyası, Fahir Atakoğlu, Hitit Güneş Kursu Anıtı, Copenhagen Havalimanı, Korede Savaşan Türkler Anıtı, VII. Ferdinand, Yumurtalık, AVNOJ, Papirüs 21, Belma Akçura, Jack Harkness, Ring kromozom, Cezayir Vilayeti, Rahim ağzı, 2. Atun Hükûmeti, Bogliasco, Valentin İliev, Nuerler, Akkoyunlular, Yavuz Sultan Selim Han, Zifaf, Shirley Ann Grau, Mickey Curry, Anovülasyon, Conzano, Yerin Yapısı, Lee Kohlmar, Mithatpaşa Caddesi (Ankara), Adetten kesilme, Tekfen Karadeniz Filarmoni Orkestrası, Korede Savaşan Türk Askerleri Anıtı, Ankaradaki anıtlar ve heykeller, Anıtkabirdeki heykeller listesi, Üreme organı, NGC 2458, Calabaria, Dalian, Anafiye, HKK Brotnjo, Honc şehristanı, Dagenham Redbridge FC, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Lozan Antlaşması, Lady Gaga, Collegno, Donetsk Uluslararası Havalimanı, Eat App, Altın Koza En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Embryophyte, Ginkgophyta, Ixodes tanuki, Jezkazgan, Neurosis, Makedon mutfağı, Arthur John Arberry, Michel Djotodia, Okul üniforması, Ölçülme ölçeği, A Baña, 2015 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi, Dantel, Seagram, Karikatürist, Jennifer Lawrence, Life Fitness, Marlyn Mason, Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı, Akşamsefası, Marksist sosyoloji, Sadako Kurihara, 1518, Cybex International, Estonya millî futbol takımı, Nobel Komitesi, İki evcikli, Yakup, Ressam, Aşk romanı, Otterton, Chrysler Museum of Art, Lanariaceae, Greg Yaitanes, Mr. Brainwash, Jody Porter, Emlak bankası, Kan oksijen seviyesi bağımlı görüntüleme, Pandanaceae, Çınargiller, Iridopsis, Fenerbahçe teknik direktörleri listesi, Maranta arundinacea, Dickson Etuhu, Hippeastrum, Marantaceae, Hemigraphis, Platanaceae, Paeoniaceae,
Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?,