Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir?

Çatısına göre fiiller Nedir?

Çatısına göre fiiller Nedir?, Çatısına göre fiiller Nerededir?, Çatısına göre fiiller Hakkında Bilgi?, Çatısına göre fiiller Analizi? Çatısına göre fiiller ilgili Çatısına göre fiiller ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Çatısına göre fiiller ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Çatısına göre fiiller Ne Anlama Gelir Çatısına göre fiiller Anlamı Çatısına göre fiiller Nedir Çatısına göre fiiller Ne Anlam Taşır Çatısına göre fiiller Neye İşarettir Çatısına göre fiiller Tabiri Çatısına göre fiiller Yorumu 

Çatısına göre fiiller Kelimesi

Lütfen Çatısına göre fiiller Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Çatısına göre fiiller İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı? Çatısına göre fiiller Ne Demek? ,Çatısına göre fiiller Ne Demektir? Çatısına göre fiiller Ne Demektir? Çatısına göre fiiller Analizi? , Çatısına göre fiiller Anlamı Nedir?,Çatısına göre fiiller Ne Demektir? , Çatısına göre fiiller Açıklaması Nedir? ,Çatısına göre fiiller Cevabı Nedir?,Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı?,Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Çatısına göre fiiller Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı Nedir? Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Çatısına göre fiiller Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Çatısına göre fiiller - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Çatısına göre fiiller

Çatısına göre fiiller Nedir? Çatısına göre fiiller Ne demek? , Çatısına göre fiiller Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı? Çatısına göre fiiller Ne Demek? Çatısına göre fiiller Ne Demektir? ,Çatısına göre fiiller Analizi? Çatısına göre fiiller Anlamı Nedir? Çatısına göre fiiller Ne Demektir?, Çatısına göre fiiller Açıklaması Nedir? , Çatısına göre fiiller Cevabı Nedir? , Çatısına göre fiiller Kelimesinin Anlamı?






Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir?

Çatısına göre fiiller

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çatısına göre fiiller öncelikle 2 ana bölüme ayrılır.[1]

Yüklemi fiil soylu cümlelere Fiil Cümlesi denir. Çatı konusu fiil cümlelerinde aranır. İsim cümlelerinde çatı aranmaz.[2]

1- Öznesine Göre Çatı (Özne-Yüklem ilişkisi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Öznesine Göre Çatı'da önemli olan özne yüklem ilişkisidir. 4 çeşiti vardır.

  1. Etken Çatı
  2. Edilgen Çatı
  3. Dönüşlü Çatı
  4. İşteş Çatı

Ek Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gerçek Özne: Yüklemde bildirilen işi aktif olarak kendisi yapan öznelere denir. Öznenin yaptığı işten başkası etkilenir.
  • Sözde Özne: Yüklemde bildirilen iş başkası tarafından yapılır. Başkası tarafından yapılan işten özne etkilenir. Bu tip öznelere "Sözde Özne" denir. Sözde Özne aynı zamanda nesne görevindedir. Çünkü yapılan işten özne etkilenir. Edilgen Çatılı cümlelerin öznesi "Sözde Özne'dir"[3]

Ek Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çatı Ekleri fiilden fiil yapım ekleri grubundandır.
  • Öznesine Göre Çatı'da kullanılan çatı ekleri şunlardır: -n , -l , -ş
  • Nesnesine Göre Çatı'da kullanılan çatı ekleri şunlardır: -r , -t , - tir Bu eklere aynı zamanda "Geçişlilik ekleri" de denir.

Öznesine Göre Çatı'nın çeşiti belirlenirken[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yüklemde bildirilen işi kimin yaptığına,
  • Yapılan işten kimin etkilendiğine,
  • Çatı ekleri (-n,-l,-ş) alıp almadığına,
  • Yüklemde bildirilen işin tek başına yapılabilir olup olmadığına bakılır.[4]

1. Etken Çatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Örnek: Hasan dövdü. İşi yapan öznedir (Gerçek Özne). Öznenin yaptığı işten başkası etkilenir. Fill -n, -l, -ş çatı eklerini almaz.

İstisna: Doğada bazı sebeplere bağlı olarak gerçekleşen bazı eylemler de etken çatılı fiil kabul edilir. Yaprak düştü. Su dondu.

2. Edilgen Çatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Örnek: Hasan dövüldü. İş özne tarafından değilde, başkası tarafından yapılır (Sözde Özne). Başkasının yaptığı işten özne etkilenir. Fill mutlaka -n, -l çatı eklerinden uygun olan eki alır.[5]

3. Dönüşlü Çatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Örnek: Hasan dövündü. İşi yapan öznedir (Gerçek Özne). Öznenin yaptığı işten yine kendisi etkilenir. Fill mutlaka -n, -l çatı eklerinden uygun olan eki alır.[6]

4. İşteş Çatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Örnek: Hasan dövüştü. Yüklemde bildirilen iş, tek bir özne tarafından yapılamaz. (Hasan tek başına dövüşemez !) Özne yüklemdeki işi gerçekleştirebilmek için mutlaka başka bir özneye ihtiyaç duyar. Bu 2 özne yüklemdeki işi ya karşılıklı yaparlar (selamlaş- gibi) ya da birlikte yaparlar (gülüş- gibi). Fill genellikle -ş çatı ekini alır. -ş çatı olmadan da işteş olan fiiller de vardır.[7]

Not-1[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiil kökündeki "ş" harfi -ş ekiyle karıştırılmamalıdır. Onlar barıştılar. Ülkeleri için savaştılar. Kıyasıya yarıştılar. Bu örneklerde -ş eki yoktur. Ama yüklemde bildirilen iş, tek bir özne tarafından yapılamayacağı için İşteş Fiil'dir.

Not-2[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmet konuştu. Buradaki konuşmak eylemi ise İşteş Fiil değildir. Çünkü bir insan (özne) başkasına ihtiyaç duymadan da konuşabilir.

2- Nesnesine Göre Çatı (Nesne-Yüklem ilişkisi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesnesine Göre Çatı'da önemli olan nesne yüklem ilişkisidir. 4 çeşiti vardır.

  1. Geçişli Fiiller
  2. Ettirgen Geçişli Fiiller
  3. Oldurgan Geçişli Fiiller
  4. Geçişsiz Fiiller

1.Geçişli Filler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesne alabilen cümlelerin yüklemindeki fiiller "Geçişli Fiil'lerdir."[8]

Önemli Not[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüklemin nesne alıp almadığı, dolağısıyla Geçişli Fiil olup olmadığı yükleme sorulan " Ne? , Neyi? , Kimi? " sorularıyla bulunur. Bu sorulardan birine cümle içinde veya cümle dışında cevap bulunabiliyorsa Geçişli Fiil, cevap verilemiyorsa Geçişsiz Fiil olur.

Örnek: Dün büyük hayranlıkla okudum. (Neyi okudum? Örneğin kitabı) Bu örnekte nesne cümleye yazılmamış ama yine de oku- fiili nesne alabilen yani geçişli bir fiildir. Cümleye nesne yazılmamış olsa bile önemli olan nesne almaya yatkın olmasıdır..

Ek Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçişlilik Ekleri eklendiği her türlü fiili geçişli hale getirir. Eğer zaten geçişli bir fiile eklenmişse, bu seferde geçişliliğini arttırır. Bu ekler: "-r , -t , -tir" ekleridir. Bu ekler Fiilden Fiil Yapım Eki Grubu'ndadır. Bir fiilin Ettirgen veya Oldurgan Geçişli olması bu elkeri almasıyla gerçekleşir.

2.Ettirgen Geçişli Filler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçişli fiiller geçişlilik eklerinden birini alırsa geçişliyken tekrar geçişli olur. Geçişliliği arttırılmış olur. Bu tip geçişli fiillere Ettirgen Geçişli Fiiller denir. Başka bir ifadeyle kök halindeki fiil geçişli ise ve Geçişlilik Ekleri'nden birini almışsa Ettirgen Geçişli Fiil olur.

Örnek: Ali kitabı okudu. (oku- fiili geçiişli fiildir) Ali kitabı okuttu. (oku-t- fiili ettirgen geçişli bir fiildir.)

  • Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.

Örnek: Ali kitabı okutturdu. (oku-t-tur- fiili ettirgen geçişli bir fiildir ve birden fazla geçişlilik eki almıştır.)

3.Oldurgan Geçişli Filler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçişsiz fiiller geçişlilik eklerinden birini alırsa geçişsizken geçişli hale gelir. Artık nesne alabilir. Bu tip geçişli fiillere Oldurgan Geçişli Fiiller denir. Başka bir ifadeyle kök halindeki fiil geçişsiz ise ve Geçişlilik Ekleri'nden birini almışsa Oldurgan Geçişli Fiil olur.

Örnek: Ali uyudu. (uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.)

  • Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.

Örnek: Ali uyutturdu. (uy-t-tur- fiili önce oldurgan geçişli fiil olmuş sonra tekrar geçişlilik eki alarak ettirgen geçişli fiil haline gelmiştir.)

4.Geçişsiz Filler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesne alamayan cümlelerin yüklemindeki fiiller "Geçişsiz Fiil'lerdir." Yüklemin nesne alıp almadığı, dolağısıyla Geçişli Fiil olup olmadığı yükleme sorulan " Ne? , Neyi? , Kimi? " sorularıyla bulunur. Bu sorulardan birine cümle içinde veya cümle dışında cevap bulunabiliyorsa Geçişli Fiil, bu sorulardan birine cümle içinde veya cümle dışında cevap verilemiyorsa Geçişsiz Fiil olur.

Önemli Not[değiştir | kaynağı değiştir]

"Ne" sorusuna hem "Özne" hem de "Nesne" cevap verebilir. Bu yüzden yanlışlıkla özneye nesne, nesneye özne diyebiliriz. Bunun çözümü için ögeleri ararken şu sıra takip edilmelidir. Yüklem-Özne-Diğer Ögeler. Özne belirlendikten sonra nesne alıp alamadığına bakılmalıdır. Örnek: Ali uyudu. uyu- fiili, Ne?,Neyi?,Kimi? sorularına cümle içinde veya cümle dışında cevap olmadığı için Geçişsiz Fiil'dir. (Ali bu cümlede özne görevindedir.)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ergin, Muharrem. Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul: Bayrak Yayım, 2009.
  2. ^ a b "fiil." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 18 Aralık 2012
  3. ^ "fiil." Dilbilim Terimleri Sözlüğü 1949. Türk Dil Kurumu. Erişim: 18 Aralık 2012
  4. ^ Fiil çatısı 10 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkçeciler.com. Erişim: 18 Aralık 2012.
  5. ^ Sakça, Bülent (6 Temmuz 2009). "Edilgen Fiiller". 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
  6. ^ Zeus (7 Eylül 2009). "Dönüşlü fiiller". 3 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
  7. ^ Zeus (12 Kasım 2007). "İşteş fiiller". 3 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
  8. ^ "Fiilde Çatı Konu Anlatımı ve İpuçları - Türk Dil Bilgisi". www.turkdilbilgisi.com. 5 Ekim 2014. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 

Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Nedir? :Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? ile ilgili Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Ne Demektir? Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Açıklaması Nedir? Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Cevabı Nedir? Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Açıklaması? :Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Gerçek mi? :Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? ile ilgili Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Hakkında? :Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? ile ilgili Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? burada bulabilirsiniz. Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Çatısına göre fiiller nedir?, Çatısına göre fiiller anlamı nedir?, Çatısına göre fiiller ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Çengel boynuzlu dağ keçisi, Sınıf bilinci, Hanpınar, Anita Spanner, Tanzanya pasaportu, Felsefe doktoru, Podgorač, Vatandaş Birliği Partisi, Age of Wonders, Vakanüvis, Kosova Güvenlik Gücü, NGC 408, 1949, Viski tadımı, Hüsn ü Aşk, Under the Ladder, 2012 Cannes Film Festivali, Citroen, Atapuerca Dağları, Anthony Adverse, Richard Shiffrin, Lavta, Oceans Eleven (film, 2001), MathML, Zilhicce, Ruth Gavison, Hasanağa Barajı, İlhan Sözgen, Osmanlı Devleti Tarihi Zaman Çizelgesi, Yedi Cüceler, Culhalı, En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü, Hidrokarbonlar, Dairesel yıldız, Ali Cengiz Çelenk, Abhazya Parlamentosu, Ayrışma (jeoloji), San Mauro Cilento, Kalaycı, Malkara, Hermes House Band, AMSyD Atlético de Rafaela, Shen Kuo, Diekirch, Surp Andon Kilisesi, RFID, İOS 17, Pussy Riot, Hassane Bandé, Stanley Kramer, Kırklarelide 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Elektromanyetik dalgalar, Ge (Kiril), NGC 6711, Roma imparatorları listesi, Cancavid, Çöl Kartalı, Yarım Elma, Salvia cryptodonta, Njoro Nehri Mağarası, Doğu Kanada İnuitçesi, Dumlupınar Tren İstasyonu, Tek tırnak işareti, Trioz, Premier League Ayın Menajeri, Edmond Tapsoba, Kristian Hlynsson, Taşa Saplanan Kılıç, Gordon Gollob, Adam Afzelius, Sumgayıt Pogromu, MÖ 676, Salvia jamaicensis, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Barış Bıçakçı, Karaosmanoğlu Ailesi, Azali Assoumani, Isaiah Firebrace, Edirne Büyük Sinagogu, Tiger of Sweden, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Guillermo Lasso, Nikşehr, Dodoma, The Offords, 1981 Suriye parlamento seçimleri, Salvia dolomitica, İnka medeniyeti, Hava nemi ile su üretimi, Victor Moses, Controne, İvanın Çocukluğu, Nash County, 1415, 1982 Cannes Film Festivali, Çiğ beslenme, Ipomoea purpurea, Summer and Smoke (film), Federelik, Gürcistan Ulusal Müzesi, Göktürk alfabesi,
Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?,