valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir?

valide sultan Nedir?

valide sultan Nedir?, valide sultan Nerededir?, valide sultan Hakkında Bilgi?, valide sultan Analizi? valide sultan ilgili valide sultan ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  valide sultan ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. valide sultan Ne Anlama Gelir valide sultan Anlamı valide sultan Nedir valide sultan Ne Anlam Taşır valide sultan Neye İşarettir valide sultan Tabiri valide sultan Yorumu 

valide sultan Kelimesi

Lütfen valide sultan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. valide sultan İlgili Sözlük Kelimeler Listesi valide sultan Kelimesinin Anlamı? valide sultan Ne Demek? ,valide sultan Ne Demektir? valide sultan Ne Demektir? valide sultan Analizi? , valide sultan Anlamı Nedir?,valide sultan Ne Demektir? , valide sultan Açıklaması Nedir? ,valide sultan Cevabı Nedir?,valide sultan Kelimesinin Anlamı?,valide sultan Kelimesinin Anlamı Nedir? ,valide sultan Kelimesinin Anlamı Ne demek?,valide sultan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

valide sultan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

valide sultan Kelimesinin Anlamı Nedir? valide sultan Kelimesinin Anlamı Ne demek? , valide sultan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

valide sultan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! valide sultan - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

valide sultan

valide sultan Nedir? valide sultan Ne demek? , valide sultan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

valide sultan Kelimesinin Anlamı? valide sultan Ne Demek? valide sultan Ne Demektir? ,valide sultan Analizi? valide sultan Anlamı Nedir? valide sultan Ne Demektir?, valide sultan Açıklaması Nedir? , valide sultan Cevabı Nedir? , valide sultan Kelimesinin Anlamı?






valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir?

Valide sultan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Valide Sultan
UnvanValide sultan
Resmî ikamet
Oluşum30 Eylül 1520
Açılışı yapanAyşe Hafsa Sultan
Kaldırılma11 Aralık 1904
Son sahibiRahîme Perestû Sultan

Valide sultan (Osmanlıcaوالده سلطان), Osmanlı padişahlarının saltanatları sırasında hayatta olan annelerine verilen unvandı.

Kaynaklarda "vâlide-i pâdişâh", "vâlide-i saâdetpenâh", "mehd-i ulyâ-yı saltanat" şeklinde de geçmektedir. Kösem Sultan "ümmü’l-mü’minîn", Pertevniyal Sultan "ümmü’l-cihân" unvanlari kullanılmış ve Hatice Turhan Sultan devlet adamı ve tarihci Defterdar Sarı Mehmed Paşa tarafından, ölümü vesilesiyle "devletin bir rükn-i rekîni" olarak niteledirilmiştir.[1]

İlk valide sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan[2] olmak üzere Osmanlı padişahları tahta çıktıkları zaman anneleri de Valide Sultan unvanını alarak büyük bir siyasi güce ve oldukça yüksek miktarda bir gelire sahip olurlardı. Valide Sultanlar bu geliri genellikle hastane, külliye, cami ve medrese inşa ettirmek için kullanırlar, bazen de fakirlere yiyecek dağıtmak, sünnet ettirmek, düğün yapmak gibi hayır işleri yaparlardı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yaptırılmış Pertevniyal Valide Sultan Camii

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Ayşe Hafsa Sultan'ın padişah üzerinde etkisi çok büyük olmuştur.[1] Zira kendisi ilk Valide Sultandır. Onun dışında Valide Sultanlar genellikle siyasete karışmazlardı. Ancak kadınlar saltanatı adı verilen dönemde başlatıcısı Hürrem Sultan ve diğerleri ; Nurbanu Sultan, Safiye Sultan ve özellikle Kösem Sultan devlet yönetiminde söz sahibi olmuşlardır.

Kösem Sultan oğlu IV. Murad tahta çıktığında 11 yaşında olduğu için naiplik sıfatıyla devleti bizzat yönetmiştir. Ancak IV. Mehmed'in annesi Turhan Hatice Sultan'la birlikte Valide Sultan'ların etkisi tekrar azaldı, tekrar geleneksel görevleri olan hayır işlerine döndüler.[3]

İstanbul'da Safiye Sultan tarafından yaptırılmış Yeni Cami

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerindeki Valide Sultanlardan Bezmialem Sultan ve Pertevniyal Sultan İstanbul'daki birçok saray, cami, hastane ve okul inşaatlarına imzalarını atmışlardır. Osmanlı Devleti'nin en son Valide Sultanı II. Abdülhamid'in manevi annesi Piristû Kadın Efendidir. Padişahın öz annesi olmamasına rağmen padişah tarafından Valide Sultanlık unvanına getirilmiş, 1904 yılındaki ölümüne kadar bu görevde kalmıştır. II. Abdülhamit'ten sonraki padişahlar tahta çıktıklarında anneleri ölmüş olduklarından 1904 yılında Valide Sultanlık kurumu sona ermiştir.

Saltanat Naibeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimi zaman padişahlar küçük yaşta tahta geçtiklerinden anneleri onların adına hükümler vererek ya da oğulları ile istişare ederek kararlarında etkili olurlardı. Buna ilk örnek olarak Valide Handan Sultan verilebilir.[4] Çünkü Leslie Pierce'a göre oğlu adına bizzat devleti yönetmiştir.[5] Ardından gelen Valide Halime Sultan oğlunun akli dengesi yerinde olmadığından da naibe olarak devlet yönetiminde söz sahibi olmuştur. Daha sonra Şubat 1618'de 2.Osman tahta çıkmıştır. Annesi Valide Mahfiruz Sultan da oğlunun tahta çıkışından kendisinin ölümüne (28 Ekim 1620) kadar saltanat naibesi olarak devleti idare etmiştir.

Ancak bu kısa süreli dönemlere karşın Valide Kösem Sultan 10 seneyi aşkın zaman naibelik yapmıştır.[6] Daha sonra kendisinden kurtulduktan sonra gelini Turhan Valide Sultan da devleti yönetmiş ve onunla da naibelik kurumu son bulmuştur.

Büyük Valide Sultan[değiştir | kaynağı değiştir]

Vâlide-i Kebīre ya da Büyük Valide Sultan, oğlu vefat ya da tahtan indirilme sebebi ile yeni tahta geçen padişahın döneminde de Valide Sultan makamını taşıyan kişinin unvanıdır. Handan Sultan'ın oğlu I. Ahmed, tahta çıkar çıkmaz Safiye Sultan'ı Eski Saray'a göndermişti.[7] Çünkü Safiye Sultan oğlu öldüğü için Valide Sultanlık makamını kaybetmişti.

Bu bir emsal teşkil etmiş olacak ki; IV. Mehmet döneminde Kösem Sultan 25 yıl boyunca çok etkin bir rol oynadığı için devlette söz sahibi kişiler Turhan Sultan'ı istemediler ve yeni bir makam arayışı içine girdiler.

Bütün bu hadiselerin sonunda Vâlide-i Kebīr yani Büyük Valide Sultan makamı ile Kösem Sultan iktidarı yeniden ele geçirdi. Turhan Sultan ise 'Vâlide-i Sagīr' (küçük valide) adı ile anılmaya başlandı.

Valide sultanlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vâlide Hâtûn Adı Oğlu olan Padişah Eşi olan Padişah Asıl Adı Uyruğu Vâlide Hâtûnluk Süresi
Nilüfer Hâtûn I. Murad I. Orhan Holofira Rum 1362 - 1383
Devlet Hâtûn I. Mehmed I. Bayezid Devlet Türk - Kütahya, Germiyanoğulları Beyliği 1413 - 1414
Emine Hâtûn II. Murad I. Mehmed Emine Elbistan - Kahramanmaraş, Dulkadiroğulları Beyliği 1421-1449
Hümâ Hâtûn II. Mehmed II. Murad Hatice lime Devrekani - Kastamonu, Candaroğulları Beyliği 1444-1446
Sitti Mükrime Hatun II. Bayezid II. Mehmed Mû’kerime Elbistan - Kahramanmaraş, Dulkadiroğulları Beyliği (Not 1)
Emine Gül-Bahar Vâlide Hâtûn (Not 2) II. Bayezid II. Mehmed Emine Arnavut - Kosova 1481-1492
II. Gülbahar Hatun I. Selim II. Bayezid Külbahar Rum - Kolhis / Laz - Laziǩa (Not 3)
Ayşe Hâtûn I. Selim II. Bayezid A’işa Elbistan - Kahramanmaraş, Dulkadiroğulları Beyliği (Not 3)
Vâlide Sultan Adı Oğlu olan Padişah Eşi olan Padişah Asıl Adı Uyruğu Valide Sultanlık Süresi
Ayşe Hafsa (A’işa Hâfize) Vâlide Sultân I. Süleyman I. Selim (?) Arnavut, Muzaka ailesi 1520-1534
Afife Nûrbânu Vâlide Sultân III. Murad II. Selim Cecilia Baffo Páros, Kiklad Adaları(?) 1574-1583
Sâfiye Vâlide Sultân III. Mehmed III. Murad Sofia Arnavut veya Venedikli 1595-1603
Handan Vâlide Sultân I. Ahmed III. Mehmed (?)[8] Çerkes 1603-1605
Halime Vâlide Sultan I. Mustafa III. Mehmed (?)[9] Abaza 1617-1618
1622-1623
Mâh-Firûze Hatice Vâlide Sultân II. Osman I. Ahmed Hansuret Bikeç[10] Çerkes, Kabardey Hanedanı[10][11] 1618-1620
Meh-Peyker Kösem Vâlide Sultân IV. Murad
I. İbrahim
I. Ahmed Anastasia Bosnalı veya Yunan 1623-1648
Hatice Turhan Vâlide Sultân IV. Mehmed I. İbrahim (?)[12] Ukraynalı[13] veya Çerkes[12] 1648-1682
Saliha Dil-şûb Vâlide Sultân II. Süleyman I. İbrahim (?)[14] (?)[14] 1687-1689
Emetullah Rabia Gülnuş Vâlide Sultân II. Mustafa
III. Ahmed
IV. Mehmed (?)[15] Resmo(?) - Girit, Venedik Cumhuriyeti 1695-1715
Salihâ Sebkati Vâlide Sultân I. Mahmud II. Mustafa (?)[16] (?)[16] 1730-1739
Şâh-Süvar Vâlide Sultân III. Osman II. Mustafa (?)[17] (?)[17] 1754-1756
Mihr-î-Şah Vâlide Sultân III. Selim III. Mustafa (?) Gürcü[18] 1789-1805
Ayşe Sineperver Vâlide Sultân IV. Mustafa I. Abdülhamid (?)[19] (?)[19] 1807-1808
Nakş-î-Dil Vâlide Sultân II. Mahmud I. Abdülhamid (?)[20] Gürcü[21] 1808-1817
Bezm-î-Alem Vâlide Sultân Abdülmecid II. Mahmud (?)[22] Gürcü(?)[23] 1839-1853
Pertav-Nihâl (Pertevniyal) Vâlide Sultân Abdülaziz II. Mahmud (?) Çerkes(?)[24] 1853-1876
Şevk-Efzâ Vâlide Sultân V. Murad Abdülmecid (?)[25] Çerkes[25] 1876-1876
Rahîme Piristû Vâlide Sultân II. Abdülhamid (üvey oğlu) Abdülmecid Râhime Osmanlı Çerkes -Ubuhlar Kabilesi 1876-1904

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Not 1: Öz annesidir, ya oğlu padişah olmadan önce vefat etmiştir, veyahutta bir başka nedenle Vâlide Sultân olamamıştır.
  • Not 2: Öz annesi değildir ama onu büyütmüştür ya da mânevî annesi olarak Vâlide Sultân olmuştur.
  • Not 3: Öz ve mânevî anneleri farklı kaynaklarda farklı olarak bertilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Akyıldız, Ali (2012) "Valide Sultan TDV İslam Ansiklopedisi Cilt:42, sayfa:496, 'Valide Sultan' maddesi
  2. ^ Peirce, Leslie P. (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. New York: Oxford University Press US. ISBN 9780195086775
  3. ^ Gelişim Hachette Ansiklopedisi 9.Cilt sf.3097
  4. ^ Bõrekci, Günhan (2010)Factions and Favorites at the Courts of Sultan Ahmet I (r. 1603-17) and his Immediate Predecessors. Ohio State Universitesi Ph.D. doktora tezi, Say:126 
  5. ^ Leslie P. Peirce, The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, The İmperial Harem Instution, Oxford University Press, Sayfa: 127
  6. ^ Türkiye Diyanet Vakfı, TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt 26, Basım Yılı 2002, Sayfa: 274, 275
  7. ^ Bõrekci, Günhan (2010)Factions and Favorites at the Courts of Sultan Ahmet I (r. 1603-17) and his Immediate Predecessors. Ohio State Üniversitesi Ph.D. doktora tezi, Say.:126 
  8. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, Sayfa: 219
  9. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, Sayfa: 237
  10. ^ a b "Mahfiruz Hatice Sultan - Mahfiruz Sultan'in gerçek adi nedir? - Wattpad". www.wattpad.com. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  11. ^ author., Uluçay, M. Çağatay,. Padişahların Kadınları ve Kızları. ISBN 975-16-0461-3. OCLC 1030103290. 
  12. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 245
  13. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 41, s. 423
  14. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları. s. 253
  15. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 266
  16. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 286
  17. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 288
  18. ^ İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Enver Ziya Karal, Osmanlı tarihi: cilt. Karal, E.Z. Nizam-ı Cedit ve Tanzimat devirleri, 1789-1856 (1957), Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1961, pp. 13, 16.
  19. ^ a b Sakaoğlu, Necdet, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 354
  20. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 32, sayfa: 343
  21. ^ Necdet Sakaoğlu (2008). Bu mülkün kadın sultanları: Vâlide sultanlar, hâtunlar, hasekiler, kadınefendiler, sultanefendiler. Oğlak Yayıncılık. s. 356. ISBN 978-9-753-29623-6. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018.  (Nakşîdil Sultan Gürcü asıllıdır).
  22. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 383
  23. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 6, sayfa: 108
  24. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 34, sayfa: 239
  25. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 421

valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Nedir? :valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? ile ilgili valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Ne Demektir? valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Açıklaması Nedir? valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Cevabı Nedir? valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Kelimesinin Anlamı? valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Açıklaması? :valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Gerçek mi? :valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? ile ilgili valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Hakkında? :valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? ile ilgili valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? burada bulabilirsiniz. valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler valide sultan nedir?, valide sultan anlamı nedir?, valide sultan ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
San Marino Futbol Federasyonu, Marquinhos (1994 doğumlu futbolcu), Basınçsız tren, Rubber Soul, Porano, Paulus, Raisio, Mehmet Ali Aybar, Gunnar Myrdal, Goldfrapp, Komsomol, Simon Campbell, Firefox, Marquinhos, Doctor Doom, Tan (gazete, 1983), The Trial of a Time Lord, Ferah Mahallesi (İstanbul metrosu), Buakaw Por. Pramuk, Marouane Fellaini, 2011 FIFA Kadınlar Dünya Kupası, Col Needham, Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu, Death Has a Shadow, Recep İvedik 7, 4Minute, Karen Uhlenbeck, Buggiano, Blello, Cildikısık Tren İstasyonu, Cerrahpaşa Tren İstasyonu, SM Caen, Carl Johnson, Esox, Güzelbeyli Tren İstasyonu, Çamlaraltı Tren İstasyonu, Marmaris Belediyesi GSK, Kayıkçılar Tren İstasyonu, Gümüşdüven Tren İstasyonu, Kurtçimeni Tren İstasyonu, Hacıbayram Tren İstasyonu, Stronsiyum, Marmaris Barajı, Taishō dönemi, Suç Çetesi, Yeşilhüyük Tren İstasyonu, Jeri Ryan, 555K, De Alchemia, Doğuran memeliler, Küba Füze Krizi, Süleymanlı Tren İstasyonu, Kuşçuburun Tren İstasyonu, Kruvaziyer, Empire of the Sun (film), Hamas Bildirisi, Lovecraft, Cihat Arslan, Kimya literatürü, Minoa Pediada, Ailton Gonçalves da Silva, Ailton Goncalves Da Silva, Endonezyalı, Montauro, Marmaris, Budizm, Marmaray istasyonları listesi, Marmaray Tüneli, Refet Ülgenalp, Kıbrısta yaşayan azınlıklar, IC 162, Haydar Aliyev Stadyumu, Marmaraereğlisi, Grodziskie, Hayes, Loris, Vatan (gazete, 1976), Ouaddaï, Marmara Denizi, Dermochelyidae, Taksimetre, Discoteque, The Verizon Ladies First Tour, Birleşmiş Milletler üyesi devletler, Marmara Gölü, Arp 93, KRC Genk, Parezi, Quba, John Lauridsen, Abşir Ömer Çama, Küçükçekmece Halkalı Kapalı Spor Salonu, Himmetdede Tren İstasyonu, Nami Başer, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bor Tren İstasyonu, Çavuşçugöl Tren İstasyonu, Veba aşısı, Marmara, Gökçekısık Tren İstasyonu,
Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı,