Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir?

Yer değiştirme akımı Nedir?

Yer değiştirme akımı Nedir?, Yer değiştirme akımı Nerededir?, Yer değiştirme akımı Hakkında Bilgi?, Yer değiştirme akımı Analizi? Yer değiştirme akımı ilgili Yer değiştirme akımı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yer değiştirme akımı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yer değiştirme akımı Ne Anlama Gelir Yer değiştirme akımı Anlamı Yer değiştirme akımı Nedir Yer değiştirme akımı Ne Anlam Taşır Yer değiştirme akımı Neye İşarettir Yer değiştirme akımı Tabiri Yer değiştirme akımı Yorumu 

Yer değiştirme akımı Kelimesi

Lütfen Yer değiştirme akımı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yer değiştirme akımı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı? Yer değiştirme akımı Ne Demek? ,Yer değiştirme akımı Ne Demektir? Yer değiştirme akımı Ne Demektir? Yer değiştirme akımı Analizi? , Yer değiştirme akımı Anlamı Nedir?,Yer değiştirme akımı Ne Demektir? , Yer değiştirme akımı Açıklaması Nedir? ,Yer değiştirme akımı Cevabı Nedir?,Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı?,Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yer değiştirme akımı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı Nedir? Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yer değiştirme akımı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yer değiştirme akımı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yer değiştirme akımı

Yer değiştirme akımı Nedir? Yer değiştirme akımı Ne demek? , Yer değiştirme akımı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı? Yer değiştirme akımı Ne Demek? Yer değiştirme akımı Ne Demektir? ,Yer değiştirme akımı Analizi? Yer değiştirme akımı Anlamı Nedir? Yer değiştirme akımı Ne Demektir?, Yer değiştirme akımı Açıklaması Nedir? , Yer değiştirme akımı Cevabı Nedir? , Yer değiştirme akımı Kelimesinin Anlamı?






Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir?

Yer değiştirme akımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elektromanyetizmada yer değiştirme akımı elektrik yer değiştirme alanının değişim oranıyla tanımlanan bir niceliktir. Yer değiştirme akımının birimi akım yoğunluğu cinsinden ifade edilir. Yer değiştirme akımı gerçek akımlar gibi manyetik alan üretir. Yer değiştirme akımı hareketli yüklerin yarattığı bir elektrik akımı değil; zamana bağlı olarak değişim gösteren elektrik alanıdır. Maddelerde, atomun içerisinde bulunan yüklerin küçük hareketlerinin de buna bir katkısı vardır ki buna dielektrik polarizasyon denir.

Bu düşünce James Clerk Maxwell tarafından 1861'de yayınladığı Fiziksel Kuvvet Çizgileri Üzerine[kaynak belirtilmeli] makalesinde elektriksel parçacıklarının dielektrik ortamdaki hareketi bağlamında açıklandı. Maxwell yer değiştirme akımını Ampère Devre Yasası'ndaki elektrik akımı ile toplayarak değiştirdi. Maxwell, 1865'te, bir makalesinde, Dinamik Elektromanyetik Alan Teorisi, bu değiştirilmiş Ampère Devre Yasası'nı kullanarak elektromanyetik dalga denklemini elde etti. Bu çalışmanın elektrik, manyetizma ve optiği birleştirmiş olmasından dolayı, bu olay genellikle fizik açısından tarihsel bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Yer değiştirme akımı terimi, Maxwell denklemlerini tamamlayan oldukça önemli bir katkı olarak kabul edildiği gibi birçok fenomeni, özellikle de elektromanyetik dalgaların varlığını açıklamaktadır.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektrik yer değiştirme alanı şöyle tanımlanmaktadır:

burada

ε0: uzayın geçirgenlik katsayısı
E: elektrik alan şiddeti
P: ortam polarizasyon'u

Bu denklemin zamana göre türevi, dielektrik olarak iki bileşeni olan "yer değiştirme akımı"nı vermektedir:[1]

Sağ taraftaki ilk terim madde ortamında ve boş uzayda verilmiştir. Bu terim, gerçek yük hareketini içermek zorunda değildir, fakat tıpkı hareketli yüklerin yarattığı gibi bir manyetik alan katkısına sahiptir. Bazı yazarlar "yer değiştirme akımı" adını sadece bu katkı için kullanırlar.[2]

Sağ taraftaki ikinci terim ise dielektrik madde içerisindeki her bir moleküle ait polarizasyondur. Dielektrik malzemenin tek tek moleküllerin | sağ taraftaki ikinci terim kutuplaşma elektrik kutuplaşma ile ilişkilidir. Polarizasyon, uygulanan elektrik alan içerisinde moleküllerin içerisinde yüklerin az bir miktar hareket etmesine neden olur. Artı ve eksi yüklü parçacıkların molekül içerisinde birbirinden uzaklaşmaları polarizasyon P durumunun şiddetlenmesine neden olur. Bir polarizasyon durumunun değişmesi de bir yük hareketine karşılık gelir ve bu yüzden bir akımla eşdeğerdir.

Bu polarizasyon yer değiştirme akımıdır ve bu Maxwell tarafından ortaya atılmıştı. Maxwell, vakum ortamı için özel bir düzeltme yapmadı ve bu ortama bir madde ortamı gibi yaklaştı. Maxwell için, P etkisi basitçe D = εrε0 E denklemindeki göreli geçirgenlik εr değişimiydi.

Yer değiştirme akımının modern açıklaması aşağıdadır.

İzotropik dielektrik durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Basit bir dielektrik malzemede temel denklem şunu sağlamalıdır:

Burada geçirgenlik ε = ε0 εr,

Bu denklemde, ε, dielektrik polarizasyon hesaplanması içindir.

skaler değer açısından yer değiştirme akımı elektrik akısı cinsinden de ifade edilebilir.

ε cinsinden gösterimler sadece doğrusal izotropik malzemeler için doğrudur. Daha genel olarak ε yerine bir tensör kullanılabilir. Bu tensör elektrik alanına bağlı olabilir ve zamana bağlılık (dağılım) gösterebilir.

Doğrusal bir izotropik dielektrik için, polarizasyon P şöyle verilir:

burada χe olarak bilinen dielektrik için elektriksel alınganlıktır.

Gereklilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı etkileri deneysel gözlem ile kabul edilmiş olan yer değiştirme akımı, elektromanyetizma teorisi için mantıksal tutarlılık gerekliliklerini sağlamaktadır.

Ampère devre yasasının genelleştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapasitörlerdeki Akımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İki plakası arasından bir ortam bulunmayan kapasitörler düşünüldüğünde alındığında yer değiştirme akımı bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Resimdeki şarj olan kondansatörü ele alalım. Devrede bulunan kapasitör iki plaka arasındaki elektrik alanın artırarak sol plakadan sağ plakaya yükleri taşımaktadır (kapasitörün dışındaki bir tel üzerinden). Aynı akım (I diyelim) sağ plaka gelir ve sol plakadan ayrılır. Akımın kondansatör üzerinden akmasına rağmen, hiçbir yük iki plaka arasındaki vakum üzerinden taşınmamaktadır. Bununla birlikte, plakalar arasında bir akım varmış gibi bir manyetik alan oluşur. Bunun açıklaması, vakum içerisinde "yer değiştirme akımının" ID akması ve bu akımın bu bölgede Ampère Yasasına göre bir manyetik alan oluşturmasıdır.[3][4]

Elektrikle yüklenen ve sol taraftaki plakayı çevreleyen hayali bir silindirik yüzeyi olan kapasitör. Sağ taraftaki yüzey R plakaların arasındaki boşlukta ve sol taraftaki yüzey L sol taraftaki plakanın solunda. Silindirin R yüzeyine herhangi bir iletim akımı girmezken I akımı L yüzeyinden ayrılıyor. Amper kanununun tutarlılığu gereği yer değiştirme akımı ID = I, "R" yüzeyinin içinden akıyor.

burada

  • , C eğrisi üzerinde kapalı çizgi integrali
  • , manyetik alan, tesla biriminde.
  • , vektörel nokta çarpımı.
  • , Cnin sonsuzküçük difarensiyel elemanı (yani, sonsuzküçük uzunluktaki bir çizgi elementine ve "C" eğrisine teğet yöndeki bir vektör').
  • , manyetik sabit, boş uzay geçirgenliği.
  • , C eğrisine bağlı yer değiştirme akımı

Plakalar arasındaki manyetik alanla plakaların dışındaki aynıdır. Bu yüzden yer değiştirme akımı teldeki iletim akımıyla aynı olmalıdır, yani,

bu, akım kavramını, yük taşıma kavramının ötesine genişletmektedir.

Bu yer değiştirme akımı, kapasitörü yüklenmesiyle ilgilidir. Sol plakayı çevreleyen hayali silindirik yüzeyde bir akım düşünün. Silindirin sol yüzeyinden, L, dışarı doğru çıkan bir akım olsun, buna I diyelim, fakat sağ yüzeye, R, giren herhangi gerçek bir akım (yük taşınmasıyla oluşan) yoktur. Dikkat edin, kapasitörün yüklenme miktarı arttıkça plakalar arasındaki elektrik alan E şiddeti de artacaktır. Bu durum, plakalar arasındaki hiçbir dielektrik olmadığı varsayılarak Gauss yasası tarafından açıklanır:

burada S hayali silindirik yüzeyi ifade eder. Düzgün bir elektrik alanı olan paralel plakalara sahip bir kapasitör olduğunu varsayalım ve plakaların uçları etrafındaki saçaklanma etkisini yok sayalım, burada şu sonuca ulaşırız:[3]

burada, yükler plakayı terk ettiği için işaret eksidir (yük azalmaktadır) ve yine burada S dediğimiz R yüzeyinin alanıdır. L yüzeyindeki elektrik alan sıfırdır; çünkü sağ taraftaki plakanın elektrik yükü miktarı sol plakadakiyle eşit ve zıt işaretli olduğu için birbirini götürmektedir. Kondansatör içinde elektrik alanın düzgün bir dağılım gösterdiği varsayılırsa yer değiştirme akım yoğunluğu' 'JD, yer değiştirme akımının yüzey alanına bölünmesi ile bulunur:

burada I silindirik yüzeyi terk eden akımdır (bu değer −ID değerin eşittir, çünkü iki akım toplamı sıfırı vermektedir.) ve JD ise R silindirik yüzeyinden geçen birim alandaki akım yoğunluğudur.

Örnekte ∂S tarafından çevrelenen S1 ve S2 yüzeyleri gösterilmektedir. Ancak, S1, mevcut iletim akımı tarafından delinmiş, S 2 ise yer değiştirme akımı tarafından delinmiştir.

Bu sonuçları birleştirecek olursak, manyetik alan, Ampère yasası sayesinde, yer değiştirme akımı yoğunluğunun ve iletimsel akım yoğunluğunun bir yüzey üzerinden integrali şeklinde bulunur. Bu sonuçların birleştirilmesi, manyetik alan Ampère kanun kontür bir keyfi seçim ile yer değiştirme akım yoğunluğu terimi iletim akım yoğunluğu (Amper-Maxwell denklemi) eklenir sağlanan, ayrılmaz formunu kullanarak bulundu.[5]

Bu denklem der ki, manyetik alanın B bir düğüm ∂S etrafındaki integrali, akım yoğunluğunun J ve yer değiştirme akımının ε0 E / ∂t yüzey üzerinden integraline eşittir. Ampère-Maxwell denklemini S1 yüzeyine uygularsak, şunu buluruz:

Ancak, bu kanunun eğrisi tarafından sınırlandırılan ve plakalar arasında bulunan S2 yüzeyine uygulanmasıyla, şu elde edilir:

I akımına sahip bir tel ile kesişen herhangi bir yüzey Ampère yasası sayesinde olması gereken manyetik alanı verir. Ayrıca, aynı eğri tarafından çevrelenen, kapasitörün plakaları arasından geçen herhangi başka bir yüzeyden bir akım geçmemekte ve ε0 E / ∂t terimi iletimsel akımınınkine katkı olarak manyetik alan kaynağı oluşturmaktadır. Kondansatör plakalarındaki yük miktarının artmasıyla, bu plakalar arasındaki elektrik alan şiddeti de artmaktadır ve elektrik alnın değişim oranı yukarıda bulduğumuz B manyetik alnının gerçek değerini vermektedir.

Matematiksel formülasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha matematiksel bir tarzla, temel diferansiyel denklemlerle, aynı sonuçları elde edilebilir. Basitleştirmek için manyetik olmayan bir ortam düşünün, burada bağıl manyetik geçirgenlik birdir ve mıknatıslanma akımı yoktur. Bir hacmi terk eden akım, bu hacmin yük miktarının azalma oranına eşit olmak zorundadır. Diferansiyel formda, bu süreklilik denklemi şu hale gelir:

burada sol taraf serbest akım yoğunluğunun diverjansı, sağ taraf ise serbest yük yoğunluğunun azalma oranıdır. Ancak, Ampère yasası kendi orijinal haliyle şunu ortaya koyar:

burada akım teriminin diverjansı süreklilik denklemine uymadığı için yok edilir. (Diverjansın yok edilmesi matematiksel özdeşliğin bir sonucudur. Yani rotasyonelin diverjansı her zaman sıfırdır.) Bu sorun, yer değiştirme akımı ilave edilerek kaldırılır:[6][7]

ve

bu, Gauss yasası sayesinde süreklilik denklemiyle tutarlılık gösterir:

Dalga yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu eklenen yer değiştirme akımı, manyetik alan denkleminin rotasyoneliyle dalga yayılımını ortaya çıkarır.[8]

Bu J formunu Ampère yasası içerisine yerleştirirsek ve bağlı ya da serbest akım yoğunluğunun J'ye bir katkısının olmadığını varsayarsak:

şu sonuçla:

Ancak,

dalga denklemini ortaya çıkarır:[9]

vektör özdeşliği kullanacak olursak, herhangi bir vektör alanı V(r, t) aşağıdaki denklemi sağlayacaktır:

ve manyetik alanın diverjansının sıfır olduğu bir gerçektir. Aynı dalga denklemi elektrik alanın rotasyoneli alınarak da bulunabilir:

Eğer J, P ve ρ sıfırsa, sonuç şöyledir:

Elektrik alan genel şekilde ifade edilebilir:

burada φ elektrik potansiyel (bu, Poisson denklemini sağlayacak şekilde seçilebilir) ve A vektör potansiyelidir. Sağ taraftaki φ bileşeni Gauss yasası bileşenidir ve bu bileşen yukarıda verilen yük korunumu iddiasına dayanmaktadır. Sağ taraftaki ikinci terim ise elektromanyetik dalga denklemiyle alakalıdır; çünkü bu terim E'nin rotasyoneline katkı sunmaktadır. Çünkü vektör özdeşliğine göre gradyanın rotasyoneli sıfırdır, φ' ifadesi ∇×E ifadesine bir katkı sunmamaktadır.

Tarih ve yorumlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Maxwell'in yer değiştirme akımı onun 1861'de yayınladığı 'Fiziksel Kuvvet Çizgileri Üzerine' makalesinin 3. bölümünde ortaya atılmıştı. Modern fizikteki az sayıda başlık da yer değiştirme akımı gibi karışıklıklara ve yanlış anlaşılmalara neden olmuştu.[10] Bu durum Maxwell'in moleküler girdaplar denizini kullanmasının bir sonucuyken modern ders kitapları yer değiştirme akımının boş uzayda var olmasını temel alarak çalışıyorlar. Maxwell'in işlemlerindeki türetişleri, modern yer değiştirme akımı türetişleriyle tamamen farklıydı. Modern türetişler Ampère yasasındaki manyetik alanın ve süreklilik denkleminin elektrik yükleri için sağlanması üzerine kuruludur.

Maxwell'in gayesi yine kendisi tarafından (Bölüm 1, s.161)'de şöyle ifade edilmiş:

Ben şimdi mekanik bir bakış açısıyla manyetik olguyu açıklamayı hedefliyorum ve hangi gerilimlerin oluştuğunu ya da hareketlerin oluştuğunu, nasıl bir ortamın gözlemlenen mekanik olguyu açıklayabileceğini belirlemeye çalışıyorum.

O, bir benzetmeyle düzeltmeyi gösterecek kadar da dikkatli:

Yazarın metodunun betimlemesi, elastik katı üzerinde gözlemlediğimiz bükülmeleri yaratan kuvvetin kökenini açıklamaya çalışmayacak; fakat iki problemin matematiksel benzerliklerinden faydalanarak bu iki problemin üzerine çalışılmasında hayal gücüne katkı sunacak.

Bölüm 3'te, yer değiştirme akımıyla alakalı olarak şöyle diyor:

Ben dönen maddeyi belirli hücrelerin özü olarak anladım. Bu hücreler, hücrelere kıyasla oldukça küçük parçacıklardan oluşan hücre duvarları ve bu parçacıkların hareketleriyle ve bunların madde yüzeyindeki hücre içindeki teğetsel hareketiyle ayrılan -ki bu dönüş bir hücreden diğerine nakledilmektedir- hücrelerdir.

Açıkça görülüyor ki, aynı giriş dielektrik polarizasyonda olsa da Maxwell mıknatıslanma üzerinden gidiyordu.

Maxwell, Newton'un sesin hızı için kullandığı denklemi (Kuvvet Çizgileri, Bölüm 3, denklem (132)) kullanarak şu sonuca vardı, "ışık aynı ortam içerisinde manyetik ve elektrik olgular sonucunda birbirine dik dalgalanmalara sahiptir."

Yukarıdaki denklemler yer değiştirme akımının manyetik açıklamasına işaret etse de, örneğin rotasyonelin diverjansı denklemi temel alınarak, Maxwell'in açıklaması en sonunda dielektriğin doğrusal polarizasyonuna vurgu yaptı.

Bu yer değiştirme... bir akımın başlangıcıdır... Yer değiştirme miktarı cismin doğasına ve elektromotor kuvvetine bağlıdır. Yani, eğer h yer değiştirme, R elektromotor kuvveti ve E dielektriğe bağlı bir sabitse:

ve eğer r yer değişiminin sonucu oluşan elektrik akımıysa

Bu ilişkiler dielektriklerin mekaniği teorisinden bağımsızdırlar; fakat dielektrik içerisindeki elektrik yer değiştirmeyi üreten bir elektromotor kuvveti bulduğumuzda ve elektrik yer değişimi durumundan dielektrik toparlanmayı bulduğumuzda... bu fenomenle ilgili olarak elastik cismin bir basınçla bükülmesi ve basıncı kaldırdığımızda eski haline geri gelmesi gibi bir çözüm bulamayız. —Bölüm III – Moleküler girdaplar teorisi statik elektriğe uygulandı, s. 14-15

Bazı sembollerin (ve birimlerin) değişimiyle: r → J, R → −E ve madde sabiti E−24π εrε0, bu denklemler şu şekli alır:

O, 1865'teki Elektromanyetik Alanın Dinamik Teorisi makalesinde elektromanyetik dalga denklemini yer değiştirme akımından türetti. Gauss yasası ve dielektrik yer değiştirmedeki Gauss terimini eleyerek ve dalga denklemini seleonidsel manyetik alan vektörü için türeterek sıfır olmayan diverjans problemine yaklaştı.

Maxwell'in polarizasyon üzerindeki vurgusu dikkatleri elektrik kapasitör devresine çevirdi. Bu, Maxwell'in yer değiştirme akımını, elektrik kapasitör devresindeki yük korunumunun sağlanması için düşündüğüne dair yaygın inanışlara yok açtı. Maxwell'in düşünüşü hakkında, O'nun, alan denklemlerinde mükemmel bir simetri olmasını arzuladığından tutalım da süreklilik denklemine uyumluluk elde etme arzusunun bulunduğuna kadar, birçok tartışmalı kanı vardır.[11][12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John D Jackson (1999). Classical Electrodynamics (3rd Edition bas.). Wiley. s. 238. ISBN 047130932X. 
  2. ^ David J Griffiths (1999). Introduction to Electrodynamics (3rd Edition bas.). Pearson/Addison Wesley. s. 323. ISBN 013805326X.  and Tai L Chow (2006). Introduction to Electromagnetic Theory. Jones & Bartlett. s. 204. ISBN 0763738271. 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  3. ^ a b Stuart B. Palmer, Mircea S. Rogalski (1996). Advanced University Physics. Taylor & Francis. s. 214. ISBN 2884490655. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  4. ^ Raymond A. Serway, John W. Jewett (2006). Principles of Physics. Thomson Brooks/Cole. s. 807. ISBN 053449143X. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  5. ^ from Feynman, Richard P. (1963). The Feynman Lectures on Physics, Vol. 2. Massachusetts, USA: Addison-Wesley. ss. 18-4. ISBN 0201021161. 
  6. ^ Raymond Bonnett, Shane Cloude (1995). An Introduction to Electromagnetic Wave Propagation and Antennas. Taylor & Francis. s. 16. ISBN 1857282418. 
  7. ^ JC Slater and NH Frank (1969). Electromagnetism (Reprint of 1947 edition bas.). Courier Dover Publications. s. 84. ISBN 0486622630. 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  8. ^ JC Slater and NH Frank. Electromagnetism (op. cit. bas.). s. 91. ISBN 0486622630. 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  9. ^ J Billingham, A C King (2006). Wave Motion. Cambridge University Press. s. 182. ISBN 0521634504. 
  10. ^ Daniel M. Siegel (2003). Innovation in Maxwell's Electromagnetic Theory. Cambridge University Press. s. 85. ISBN 0521533295. 
  11. ^ Paul J. Nahin (2002). Oliver Heaviside: The Life, Work, and Times of an Electrical Genius of the Victorian Age. Johns Hopkins University Press. s. 109. ISBN 0801869099. 22 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  12. ^ Vyacheslav Stepin (2002). Theoretical Knowledge. Springer. s. 202. ISBN 1402030452. 

Maxwell'in makaleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • AM Bork Maxwell, Displacement Current, and Symmetry (1963)
  • AM Bork Maxwell and the Electromagnetic Wave Equation (1967)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Nedir? :Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? ile ilgili Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Ne Demektir? Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Açıklaması Nedir? Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Cevabı Nedir? Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Açıklaması? :Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Gerçek mi? :Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? ile ilgili Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Hakkında? :Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? ile ilgili Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yer değiştirme akımı nedir?, Yer değiştirme akımı anlamı nedir?, Yer değiştirme akımı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Düzensiz ordu, Ocak 2015 Yunanistan genel seçimleri, Pastorano, Musa Kanunu, Suriye Haber Ajansı, Omari Hardwick, NGC 4955, EuroLeague Dörtlü Final MVP, Türkiyenin Avrupa Birliği üyelik süreci, 2009 Yunanistan Seçimleri, 1963 Akdeniz Oyunlarında atıcılık, Hanlar Bölgesi, Teknesyum, Apollon ve Dionysos, 2017 Mogadişu saldırısı, Hayato Nakama, Casim Cabir, Oglethorpe, Airbus A400M, Çardaklı Hamamı (Diyarbakır), Haziran 2012 Yunanistan genel seçimleri, Civanperçemi, Richard Olney, Chance of a Lifetime, 1581, Uta Hagen, Müzik felsefesi, 2008 UEFA Süper Kupası, Bilkent, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, 15. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu), Donanma, Matt Letscher, Anglo Amerika, Bağımsız Yunanlılar, Partaloa, Ağbil, Dağ, Kuşadası, Ege, Kuşadası, Ilısu, Tercan, Aktaş, Tercan, Paromomyidae, Gökçe, Tercan, Elymus multisetus, Cmon, Türk Ordusu, Hellblazers, 2018 Grand Prix Hassan II, Wingrave, Pagan Krallığı, National Board of Review of Motion Pictures, Gwinnett County, Georgia, Hankozlusu, Çorum, Arlecchino, Fada N’Gourma, Flora Robson, Lisbet Palme, Kuzey Anadolu Fay Sistemi, Naz Osmanoğlu, Yoksa Mani, NGC 5986, Ahu Sungur, Carlo Rubbia, Gwinnett, Hamilton Sundstrand, Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Boks, Camikebir, Kuşadası, Aydoğmuş, Keçiborlu, Kaplanlı, Keçiborlu, Chrysometa alajuela, Amundsen Denizi, Ghelna, Düşük tansiyon, Kötülük Çiçekleri, Gökhan Sazdağı, Yıldırım Memişoğlu, Kızıl ve Beyaz Öküz ile Öküz Arabası, Davis Cup, Roskilde, Release, NGC 5642, Forbes en değerli futbol kulüpleri listesi, Iringa Bölgesi, 1599, Han Yunus, Ampute Futbol Dünya Kupası, Giresunda 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Moritanya pasaportu, Carnot bataryaları, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Yenitepe, Keçiborlu, Xiaomi Mi 2, NGC 5881, Gafurefendi, Tercan, Karahüseyin, Tercan, Gojko Kačar, Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı, Kadınlardenizi, Kuşadası, Osmanlı İmparatorluğunda diller,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,