Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir?

Uludağ Kayak Merkezi Nedir?

Uludağ Kayak Merkezi Nedir?, Uludağ Kayak Merkezi Nerededir?, Uludağ Kayak Merkezi Hakkında Bilgi?, Uludağ Kayak Merkezi Analizi? Uludağ Kayak Merkezi ilgili Uludağ Kayak Merkezi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Uludağ Kayak Merkezi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Uludağ Kayak Merkezi Ne Anlama Gelir Uludağ Kayak Merkezi Anlamı Uludağ Kayak Merkezi Nedir Uludağ Kayak Merkezi Ne Anlam Taşır Uludağ Kayak Merkezi Neye İşarettir Uludağ Kayak Merkezi Tabiri Uludağ Kayak Merkezi Yorumu 

Uludağ Kayak Merkezi Kelimesi

Lütfen Uludağ Kayak Merkezi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Uludağ Kayak Merkezi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı? Uludağ Kayak Merkezi Ne Demek? ,Uludağ Kayak Merkezi Ne Demektir? Uludağ Kayak Merkezi Ne Demektir? Uludağ Kayak Merkezi Analizi? , Uludağ Kayak Merkezi Anlamı Nedir?,Uludağ Kayak Merkezi Ne Demektir? , Uludağ Kayak Merkezi Açıklaması Nedir? ,Uludağ Kayak Merkezi Cevabı Nedir?,Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı?,Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Uludağ Kayak Merkezi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı Nedir? Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Uludağ Kayak Merkezi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Uludağ Kayak Merkezi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Uludağ Kayak Merkezi

Uludağ Kayak Merkezi Nedir? Uludağ Kayak Merkezi Ne demek? , Uludağ Kayak Merkezi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı? Uludağ Kayak Merkezi Ne Demek? Uludağ Kayak Merkezi Ne Demektir? ,Uludağ Kayak Merkezi Analizi? Uludağ Kayak Merkezi Anlamı Nedir? Uludağ Kayak Merkezi Ne Demektir?, Uludağ Kayak Merkezi Açıklaması Nedir? , Uludağ Kayak Merkezi Cevabı Nedir? , Uludağ Kayak Merkezi Kelimesinin Anlamı?






Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir?

Uludağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uludağ Kayak Merkezi sayfasından yönlendirildi)
Uludağ
2486 m rakımlı Keşiş Tepe
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.543 m (8.343 ft)
Çıkıntı1.504 m (4.934 ft)
ListelenmeUltra zirve
Koordinatlar40°4′14″K 29°13′19″D / 40.07056°K 29.22194°D / 40.07056; 29.22194
Coğrafya
KonumOsmangazi, Bursa, Türkiye
Jeoloji
Dağ türüTektonik
Tırmanma
En kolay rotaMotorlu vasıta veya teleferik
Türkiye üzerinde Uludağ
Uludağ
Türkiye' deki konumu
Havadan görünüm

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir (2.543 m). Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe (2.543 m) Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, "Olympos" olarak geçer ve Olympos'ta Lydia kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatır. Herodot'tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (MÖ 64-MS 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos'u olarak geçer. Strabon; "Mysia" isminin aslının Lydia'lılarda gürgen ağacı anlamına gelmekte olduğunu belirtir. Roma İmparatorluğu'nda resmi din hıristiyanlık olduktan sonra Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 8. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır. Uludağ'da Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 28 manastır kurulmuştur. Orhan Gazi Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken,[1] bazılarının yerlerine Doğlu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi müslüman dervişlerin inziva yerleri olmuştur. Bursa'nın fethinden sonra Türkler dağa "Keşiş Dağı" ismini vermişlerdir. 16. yüzyılda Bursa'ya gelen Alman seyyah Reinhold Lubenau Uludağ'ın Türklerin eline geçtikten sonra keşişlerin sadece gündüzleri ibadet için dağa çıktıkları ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla yapıldığını belirtir. "Olympos Mysios" veya "Keşiş dağı", 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti'nin girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisi ile "Uludağ" adını almıştır.[2]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

1933'te Uludağ’a bir otel, bir de muntazam şose yol yapılmış, böylece bu tarihten itibaren Uludağ kış kayak sporları için bir merkez haline gelmiştir. Düzenli otobüs seferlerinin başlaması da buraya ilgiyi daha da artırmıştır. Sonradan asfaltla kaplanan bu yol Uludağ'ın Kadıyayla hariç bütün yerleşim birimlerini doğrudan Bursa'ya bağlar. Uludağ modern dağ tesisleri, 1963'te hizmete açılan Türkiye'nin ilk teleferiği Bursa Teleferik, dördüncü büyük kent olan Bursa'nın hemen yanında olması ile dağ ve kış turizminin merkezi olmuştur. Uludağ Türkiye'nin en büyük kayak merkezidir. Yol durumunun uygunluğu,uzun kış mevsiminde (Ekim-Nisan arası) kar bulunması, eşsiz manzaraları buraya turist çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Doğu, kuzey eteklerinin Bursa Ovasına yakın yerlerinde sıcak su kaynaklarının bulunmasından burada kaplıcalar meydana gelmiştir. Bursa'nın Çekirge semtindeki bu kaplıcalar pek çok hastalığa şifa olmaktadır. Teleferik 2014 yılında tümüyle yenilenmiş ve Kurbağakaya (Oteller) bölgesine kadar uzatılmıştır. Ayrıca teleferiğin ara istasyonu olan Sarıalan'da ve Sarıalan'dan telesiyejle ulaşılan Çobankaya'da Kızılay Derneği'nin her yaz düzenlediği yaz kampları bulunmaktadır. Kirazlıyayla'da kurulu bulunan eski senatoryum binası şu anda otel olarak kullanılmaktadır. Uludağ'da 15 adet özel ve kamuya ait 12 resmi konaklama tesisi vardır. Bunlara ait pek çok telesiyej ve teleski hattı mevcuttur.

İklim ve bitki örtüsü (flora)[değiştir | kaynağı değiştir]

Uludağ'ın yüksek yerlerinde eski buzullara ait izlere rastlanmaktadır. Karatepe'nin kuzeyindeki Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl buzul gölleri bu izlerin en önemlileridir. Bu göllerin beyaz kar yığınları buraların güzelliğine güzellik katmaktadır. Uludağ'ın Zirvesi olan Uludağ Tepe (2543 m) altındaki kuzey çanağında kalıcı kar tabakaları bulunur. Türkiye'nin en alçakta kalıcı kar bulunan dağıdır.

Etrafındaki çöküntü sahalarının çevresinde yükselen Uludağ'da tabakalar arasında yer yer maden ve maden damar yataklarına rastlanmaktadır. Türkiye'nin önemli volfram yatakları buradadır. İklimi, yüksek dağ özelliğindedir. Yükseklere çıkıldıkça kar yağışı ve miktarı fazlalaşır. Yüksekliğe bağlı olarak da ısı azalır. 1700 m'nin üzerinde kışın Şubat sonunda 150 cm-400 cm arasında kar kalınlığı oluşmaktadır. Uludağ'dan kaynaklanan derin vadiler içindeki pek çok dere, Nilüfer Çayı ile Göksu'ya ulaşırlar.

Uludağ, bitkisel zenginlik bakımından ender yerlerden biridir. Mart ayında alt kademelerde başlayan uyanma, yaz boyunca zirvede devam etmektedir. Özellikle orman kuşağının üzerinde yer alan ve pek çok kişi tarafından kıraç olarak bilinen dağda, çok zengin ve bu bölgeye özgü nadir bitki türleri yayılış göstermektedir.

Karaçam ormanları arasında sarıçam, 2100 m'den sonra bodur ardıçlar, 2300 m kadar otsu türler ile temsil edilen Alpin bitkiler hakimdir. Dağın etek bölümlerinde meşe, kestane, çınar, ceviz ağaçlarına, 300–400 m kadar olan kısımda Akdeniz bitkilerine daha yukarılarda nemli orman bitkilerine rastlanır.

Dağın iklimi alt kademelerden zirveye doğru kademeli değişimler göstermektedir. Alt kademelerdeki Akdeniz iklimi ile Karadeniz İkliminin geçiş tipi gözlenir. Yazın Akdeniz'deki kadar kurak bir iklime sahip değildir. Zirveye doğru nemli mikro termik iklim tipine dönüşürken, kışları yüksek rakımlarda oldukça sert hava şartları görülür. Doğu Akdeniz iklim grubunun birinci familyasında yer almaktadır. Yıllık ortalama Sıcaklık Zirveye doğru azalmakta yağış ise artmaktadır. Bursa'da (100 m) yıllık 14,6 °C olan ortalama sıcaklık ve 696,3 mm olan yıllık toplam yağış, Uludağ'ın kuzey yamacında bulunan Sarıalan meteoroloji istasyonunda (1620 m) 5,5 °C ve 1252,1 mm, Uludağ Zirve (oteller) meteoroloji istasyonunda (1877 m) 4,6 °C ve 1483,6 mm'ye ulaşır. Özellikle Kuzeye bakan tarafında karadeniz iklimine benzer iklim gözlemlenir. Sarıalan, Bakacak, Çobankaya mevkilerinde yazın orografik yağış (yamaç yağışı) gözlemlenmektedir. Sarıalan'da yıllık yağışın % 14,3'ü yazın düşerken bu oran Uludağ otellerde % 10,9'a, Bursa'da %10,4'e düşer. Kar yağışlı gün sayısı da zirveye doğru artar. Bursa'da kar yağışlı gün sayısı 7,5 gün ve karla kaplı gün sayısı 9,4 gün iken Sarıalanda (1620 m) kar yağışlı gün sayısı 48,9 gün ve karla kaplı gün sayısı 109,9 güne çıkar, Uludağ otellerde (1877 m) kar yağışlı gün sayısı 67,5 gün karla kaplı gün sayısı 179,3 güne ulaşır. Uludağ'da gözlemlenmiş en yüksek kar kalınlığı 430 cm'dir. En yüksek kar kalınlıklarına genelde mart ayında ulaşılır. Oteller bölgesinde Eylül ayı ile Haziran ayı arasında kar yağışı gözlemlenebilir. Ama ağırlıkla kar yağışları Ekim ayında başlar ve Mayıs ayına kadar aralıklarla sürer. Kayak yapmaya elverişli kalınlığa genelde 25 Kasım- 15 Aralık arasındaki tarihlerde ulaşılır ve yağış durumuna göre 15 Nisan 1 Mayıs tarihlerine kadar sürer. Kayak sporu için ortalama istatistiki veri olarak bakıldığında ortalama donlu gün sayısı 144,7 gün, gündüz en yüksek sıcaklığın 0'ın altında olduğu gün sayısı ise 54,9 gündür. Kayak için en uygun sıcaklıklar Aralık ile Mart sonu arasında gözlemlenir.

Göller bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uludağ, Küçükasya'da buzul oluşumlarının ilk olarak bulunduğu bir yüksekliktir. Gerçekten ülkemizdeki buzul devri izleri ilk olarak Uludağ'da ve 1904 yılında bulunmuştur.[3] Uludağ üzerinde rastlanan pleistosen'e ait glasyal izler, zirveler sathı ile yüksek yaylalar düzlüğü arasında kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanan 200 – 300 m. nisbi yükseklikteki sarp duvarda oyulmuş sirklerden ibarettir. Sirkler Uludağ'ın zirve nahiyesinin kuzey kısmında morfolojinin en göze çarpan unsurunu kuzeybatıdan güneydoğuya doğru sıralanmıştır. Bunları mevkilerine göre üç takımda inceliyoruz : a) Batı grubu, b) Ortadaki grup, c) Doğu grubu.

a) Batıdaki sirk grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu gruba dahil olan iki sirk gölü vardır. Koğukdere Gölü ve Çaylıdere Gölü yer alır. Bu iki göle aynı zamanda "İkiz Sirk Gölü'' de denmektedir. Bu sirkler 2500 metrelik Sığınaktepe'nin hemen kuzeyinde bulunurlar. Her iki sirkin ebatları hemen hemen aynı olup, yaklaşık 300 – 400 m. kadardır ve taban yükseltileri de 2200 metredir.

b) Ortadaki sirkler grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu gruba Heybeli Göl ve Buzlu Göl dahildir. Uludağ'ın zirve nahiyesinin sarp kuzey duvarının orta kesiminde yer almıştır. Bu gruba dahil olan sirkler arasında az yüksek ve basık sırtlar tamamıyla mermerlerden oluşurken bir yandan küçük karstik çukurlar bir yandan da hörgüç kayaya benzer şekiller dikkati çekmektedir.

c) Doğudaki sirk grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uludağ'ın en muhteşem ve en güzel sirklerini teşkil eden bu grubu üç sirk meydana getirir. Kütlenin en yüksek noktası Karatepe'nin (2550 m.) kuzey yamaçlarında kemirilmiş olan bu sirkler batıdan doğuya doğru Aynalı, Karagöl ve Kilimli adını alan birer göl tarafından teşekkül eder.

Bunlardan en batıda bulunan Aynalıgöl sirki kuzeydoğuya bakan büyük bir at nalı şeklindedir. Sirkin çapı 500 metre kadardır; yani orta ve batı gruplarına dahil sirklerin hepsinden daha büyüktür. Sirkin üç yanı çok yüksek duvarlar halinde yükselir. Bu duvarların güney yarısı mermerlerden, kuzey yarısı ise granit, gnays ve hornblendli şistlerden meydana gelir. Böylece Aynalı Sirki de, bütün Uludağ sirkleri gibi granit - mermer kontağında yer almış bulunmaktadır. Doğu grubundaki sirklerin ikincisini Karagöl Sirki teşkil eder. Hemen hemen daire şeklindedir. Karagöl Sirki'nin hemen güneyinde Uludağ'ın en yüksek noktası olan Uludağ Tepe (2543 m) yükselmektedir. Böylece gölü çeviren sarp sirk duvarlarının yüksekliği 300 metreye yaklaşmaktadır. Karagöl Sirki komşu sirkler gibi kuzey doğuya bakmakta olup önünde yaklaşık 10 metre yüksekliğinde bir moren seddi mevcuttur. Doğu grubundaki sirklerin üçüncüsünü ve aynı zamanda Uludağ sirklerinin sonuncusunu, Karagöl'ün doğu komşusu olan Kilimli Göl Sirki teşkil etmektedir. Ortasından granit- mermer kontak hattının geçtiği bu sirkin tabanı, nispeten daha küçük ve daha az derin olan Kilimligöl tarafından işgal olmuştur. Bu gölün seviyesi 2330 metredir. Gölün fazla suları, sirki kapatan 20 metre yüksekliğinde bir moren seddinin altından sızmakta ve biraz aşağıda tekrar meydana çıkmaktadır. Bu üç gölün ayakları ileride birleşerek Bursa Ovası'nın doğu ucuna inen Aksuyu oluşturmaktadır.[4]

Göller bölgesinin faunası[değiştir | kaynağı değiştir]

Göllerde yapılan zooplankton örneklemeleri sonucunda, Rotiferlerden (Tekerlek hayvanlar) 11 familya içerdiğine 7 takson, Kopepodlardan (Kürek ayaklılar) 3 familya içeriğinde 5 takson olmak üzere 36 takson saptanmıştır. Rotiferlerin istasyonunlara göre dağılımlarına bakıldığında, 13 takson ile Kilimligöl'ün en zengin istasyon olduğu görülmektedir. Bunu 9 ve 8 takson ile Aynalıgöl, Karagöl ve Buzlu Göl izlemektedir. Rotiferler açısından en fakir istasyon ise 4 takson ile Heybeligöl olmuştur. İstasyonların tümünde değişen sayılarda Oligoket (halkalı solucanlar) türleri tespit edilmiştir. Naididae (çamur solucan) familyası tür çeşitliliği bakımından dominant olmasına rağmen, Kilimligöl, Karagöl ve Aynagöl'de herhangi bir Naidid türüne rastlanmamıştır. Sonuç olarak, Uludağ'da bulunan buzul göllerin zooplanktonunda 36, zoobentosunda 38 ve omurgalı faunasında ise 8 takson olmak üzere toplam 82 takson tespit edilmiştir.[5]

Hayvan topluluğu (fauna)[değiştir | kaynağı değiştir]

Uludağ Millî Parkı içinde ayı,[6] kurt, tilki, sincap, tavşan, gelincik, yılan, yaban domuzu, kertenkele, akbaba, dağ kartalı, ağaçkakan, baykuş, kumru, dağ bülbülü, serçe gibi değişik hayvanlar yaşamlarını sürdürmektedir. Kırmızı orman karıncası da Uludağ ormanlarına büyük fayda sağlamaktadır. 1966 yılında Yeşiltarla'da bir geyik üretme çiftliği de kurulmuştur. Çok uzun zaman faaliyetini sürdüren çiftlikteki geyikler 2006 yılında doğaya salındılar. Sakallı Akbaba (Grpaetus barbatus) ise Uludağ’da yaşayan endemik türdür. 46 tür kelebek yaşamakta olup Apollo kelebeğinin Uludağ'a özgü endemik türü bulunmaktadır. Türkiye’deki en büyük kelebek olma özelliğine sahip olan bu kelebek, zaman zaman 3.000 m yükseklikte bile yaşama imkânı bulur. Vücutları kürke benzeyen siyah tüylerle kaplıdır. Gövdenin koyu rengi güneşten ısı emmesine yardımcı olur. Bu kanatlar kelebeğin olağanüstü yükselmesini sağlar.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Menthon, Bernardin (1935). L’Olympe de Bithynie- Ses Saint, Ses Couvents, Ses Sites. Paris: Bonne Presse. 
  2. ^ Korucu, Serdar (1 Şubat 2015). "Uludağ'ın unutulan manastırları". Agos. agos.com.tr. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2022. Bütün dünya bu dağa Olemp der. Biz ise Keşiş Dağı diyoruz. Garbi Anadolu'nun en yüksek tepesine çıktım. Etrafıma baktım; ne keşiş gördüm, ne derviş. Güzel Bursa bir keşişin gölgesi altında mustaripti. Halk bu ismi sevmiyor; haklıdır. Olemp kelimesi de halkımızın diline uygun değildir. Biz buna, dağın bünyesine en uygun olan bir ismi verelim ve Uludağ diyelim 
  3. ^ Çepel, Necmettin. "Uludağ kütlesinin ekolojik özellikleri." Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University (JFFIU) 28.2 (1978): 15-25.
  4. ^ ERİNÇ, Dr. Sırrı. "Uludağ üzerinde glasyal şekiller". Uludağ Üzerinde Glasal Morfoloji Araştırmaları. Erişim tarihi: 19 12 2015.
  5. ^ Ustaoğlu, M. Ruşen, et al. "Uludağ (Bursa)’daki buzul gölleri ve akarsularında faunal bir çalışma." EÜ Su Ürünleri Dergisi 24.4 (2008): 295-299.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Nedir? :Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? ile ilgili Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Ne Demektir? Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Açıklaması Nedir? Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Cevabı Nedir? Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Açıklaması? :Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Gerçek mi? :Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? ile ilgili Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Hakkında? :Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? ile ilgili Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Uludağ Kayak Merkezi nedir?, Uludağ Kayak Merkezi anlamı nedir?, Uludağ Kayak Merkezi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Anoreksi, Gerçekçeneliler, Xian (Han), Kitonlar, Bayıraltı, Taşlıçay, Konstantin Rokossovski, Albin Kurti, İşbara Kağan (Aşina Helu), Orhan Saka, Hacking, Nesne Yönelimli Çözümleme ve Tasarım, Sankhuniathon, Antonin Magne, Necmettin Karaduman, Seramik, Semitik mitoloji, Bartosz Bereszyński, 2007 Giro di Lombardia, Bangladeş arması, San Jose Sharks, Hot Adult Top 40 Tracks, Savalan Dağı, Mylasa, 2000 Azerbaycan genel seçimleri, Chelsea FC, Dasyprocta, Aleksandr Alehin, Samiriler, İbrahim Göktepe, Kazı bilimci, 2006 Macaristan Grand Prix, Damon Knight Anma Büyük Usta Ödülü, Pontodrilus, Flores Denizi, Maksilla, Fevzi Özer, Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu Ödülü, İsrail Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi kronolojisi, TCDD Taşımacılık Banliyö Trenleri, Bartın milletvekilleri listesi, Artsah Cumhuriyeti, Rodoslu Apollonios, Westmeath Kontluğu, Allah (Ay tanrısı), SM Entertainment, Tekstil mühendisliği, NGC 4135, Simplegades, Raul Meireles, Anksiyete bozukluğu, La mia città, Türki diller, Altın Küre En İyi Belgesel Ödülü, 2018 Türkiye genel seçimleri, Preciosa, Terane Cevanbaht, Katrín Jakobsdóttir, Carpinus, Hukuki kaynaklar, Özdemir Nutku, NGC 6361, Asia Argento, Aymavilles, Oleksiy Kaşçuk, İtalya praetoria idaresi, John Jacob Astor, Fat Joe, Öklid teoremi, Balıkçılık, Srivijaya, Amanita ochraceopallida, Yeni türk alfabesi, Doraster, Hakbilir, Kemah, Avala, Uroš Račić, Sonbahar, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Burdur İli, Apple Mighty Mouse, Zaqatala, Amazon Pay, Muazzez Kurtoğlu, 1251, Çizgi film, Almanya arması, Maraş peyniri, Bulgaristan kadın millî voleybol takımı, Bayburt, KC3A1lmC3A1n DarC3A1nyi, Azerbaycan Görev Grup Komutanlığı, Angry Birds Filmi 2, Wilkes, İncirliova, Güneş tanrılarının listesi, Hücre iskeleti, Zim Zum, Marvel Comics karakterleri listesi, Päivi Alafrantti,
Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?,