TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir?

TÜBİTAK Nedir?

TÜBİTAK Nedir?, TÜBİTAK Nerededir?, TÜBİTAK Hakkında Bilgi?, TÜBİTAK Analizi? TÜBİTAK ilgili TÜBİTAK ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  TÜBİTAK ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. TÜBİTAK Ne Anlama Gelir TÜBİTAK Anlamı TÜBİTAK Nedir TÜBİTAK Ne Anlam Taşır TÜBİTAK Neye İşarettir TÜBİTAK Tabiri TÜBİTAK Yorumu 

TÜBİTAK Kelimesi

Lütfen TÜBİTAK Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. TÜBİTAK İlgili Sözlük Kelimeler Listesi TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı? TÜBİTAK Ne Demek? ,TÜBİTAK Ne Demektir? TÜBİTAK Ne Demektir? TÜBİTAK Analizi? , TÜBİTAK Anlamı Nedir?,TÜBİTAK Ne Demektir? , TÜBİTAK Açıklaması Nedir? ,TÜBİTAK Cevabı Nedir?,TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı?,TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı Nedir? ,TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı Ne demek?,TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

TÜBİTAK Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı Nedir? TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı Ne demek? , TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

TÜBİTAK Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! TÜBİTAK - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

TÜBİTAK

TÜBİTAK Nedir? TÜBİTAK Ne demek? , TÜBİTAK Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı? TÜBİTAK Ne Demek? TÜBİTAK Ne Demektir? ,TÜBİTAK Analizi? TÜBİTAK Anlamı Nedir? TÜBİTAK Ne Demektir?, TÜBİTAK Açıklaması Nedir? , TÜBİTAK Cevabı Nedir? , TÜBİTAK Kelimesinin Anlamı?






TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir?

TÜBİTAK

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TÜBİTAK
Kuruluş17 Temmuz 1963
KurucuNimet Özdaş
TürBilim ve teknoloji
MerkezAnkara
BaşkanHasan Mandal [1]
Bütçe₺3.511.062.000 (2020)[2]
Resmî sitetubitak.gov.tr
Kurumun Akay Kavşağı'ndaki ek binasından bir görünüm.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tâbidir.[3]

1963'te Cemal Gürsel tarafından hükûmete danışmanlık yapılması ve millî bilim politikasına rehberlik edilmesi amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır. Bu arada 1993 yılından itibaren Popüler Bilim kitapları basılmaya başlanmıştır. Ardından "teknik" yerine "teknolojik" kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son hâlini almıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

TÜBİTAK, Türkiye'nin planlı ekonomi dönemine geçişiyle birlikte, 24 Temmuz 1963 tarih ve 11462 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, 17 Temmuz 1963 tarihli 278 Sayılı Kanun[4] ile kurulmuştur. Başlangıçtaki misyonu bilimsel araştırmaları ve genç bilim insanlarını desteklemek iken, bugün bünyesinde barındırdığı onlarca birimle birlikte, tarım politikalarının yönlendirilmesinden, Ar-ge projelerinin desteklenmesine kadar farklı alanları kapsayan bir misyona sahiptir.

Politika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurum, Türkiye'de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak amacı gütmektedir.

Görev yapmış başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel sekreterler (1964-1988)[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Temmuz 1963 tarih ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kuruluş Kanunu'nun 6-b) maddesine göre Genel Sekreterlik Kurum’un yürütme organıdır. Kanunun 6-c) maddesine göre "Genel Sekreter, Bilim Kurulu'nun inhası üzerine, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan kararname ile atanır." Pratikte, bugünkü konuma göre Kurumun Başkanlığına eşdeğer bir görev tanımı bulunmaktadır.

Kurum ve Yönetim Kurulu Başkanları (1988-1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Kasım 1987 tarihinde yürürlüğe giren 294 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bilim Kurulu kaldırıldı ve "Yönetim Kurulu" oluşturuldu. Yönetim Kurulu, Başkan ve 8 üye olmak üzere toplam 9 kişiden oluşmaktadır. Kurum Başkanı aynı zamanda Yönetim Kurulu'nun da başkanıdır.

  • Prof. Dr. Mehmet Ergin (14 Ocak 1988 - 4 Kasım 1990)
  • Prof. Dr. Kemal Gürüz (5 Kasım 1990 - 9 Kasım 1992)
  • Prof. Dr. Tosun Terzioğlu (12 Kasım 1992 - 10 Şubat 1993 vekil, 10 Şubat 1993 - 13 Eylül 1993)

Kurum ve Bilim Kurulu Başkanları (1987-1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Eylül 1993 tarihinde yürürlüğe giren 498 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Yönetim Kurulu kaldırıldı ve "Bilim Kurulu" yeniden oluşturuldu. Bilim Kurulu, Başkan ve 12 üye olmak üzere toplam 13 kişiden oluşmaktadır. Kurum Başkanı Bilim Kurulu'nun da başkanıdır.

Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez ve enstitüler[değiştir | kaynağı değiştir]

AR-GE birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

AR-GE kolaylık birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurum, Türkiye'de bilimi popülerleştirmek ve insanları bilinçlendirmek amacı ile üç adet aylık popüler bilim dergisi (Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk, Meraklı Minik) yayınlamaktadır. Ayrıca internet üzerinden yayın yapan Bilim Genç dergisi de 2015 yılından beri hizmet vermektedir. Bununla birlikte Tübitak Popüler Bilim Kitapları tarafından 1000'i aşkın popüler bilim kitabı yayınlanmıştır.

Ayrıca, doğrudan Türkiye'deki bilim camiasına hitap eden 12 adet hakemli (Bilimsel Dergi) çıkartmaktadır.

Destekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversiteye giriş sınavından yerleştiği bölümün puan türüne göre ilk 25000'e giren öğrencilere, fizik, kimya, biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, matematik, sosyoloji, ekonomi, psikoloji, felsefe ve tarih bölümlerinden birine yerleşmeleri halinde, sıralamalarına göre karşılıksız burslar vermektedir.[12] Kurum Teknofest İstanbul'un paydaşlarından biridir.[13]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetinin 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından Fethullah Gülen Cemaati mensuplarına yönelik kamuda tasfiye kampanyasında, TÜBİTAK’ın başkan yardımcısı dahil birçok üst düzey ve uzman personeli görevden alındı, bazılarına ise "yasa dışı dinleme" gerekçesiyle dava açıldı.[14] Bu süreçte Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar, TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'ne müdür yardımcısı olarak atandı[15] ve kurumda dijital analiz yapabilecek ehliyette uzman kalmadığı ortaya çıktı.[14]
  • TÜBİTAK’ın geliştirdiği Linux tabanlı işletim sistemi Pardus’un Ağustos 2014’teki tanıtımında, "Biz önce Allah rızası için daha sonra da özgür yazılıma sahip çıkabilmek için uğraşıyoruz, elimizden geldiği sürece de uğraşmaya devam edeceğiz" ifadelerinin yer aldığı bir görsel kullanıldı.[16]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

TÜBİTAK şu ödülleri vermektedir:[17]

  • Evrensel bilimin ilerlemesine önemli katkılarda bulunan yaşayan bilim insanlarına Bilim Ödülü (TÜBİTAK Bilim Ödülü)
  • Bilim ve teknolojinin gelişimine önemli hizmetlerde bulunanlara Hizmet Ödülü (Kategori:TÜBİTAK Hizmet Ödülü Alanlar)
  • 40 yaşını doldurmamış ve gelecekte bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmak için gerekli niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış yaşayan bilim insanlarına Teşvik Ödülü,
  • Yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarına Özel Ödül (TÜBİTAK Bilim Ödülü eşdeğeri).

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "TÜBİTAK'a yeni başkan". Haberturk.com. 22 Şubat 2018. 6 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2018. 
  2. ^ "2017 Yılı TBMM Bütçe Görüşmeleri". TBMM. 12 Aralık 2016. 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  3. ^ "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı". 28 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  5. ^ "Yücel Altunbaşak görevinden ayrıldı". Hürriyet. 10 Nisan 2015. 17 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  6. ^ "TÜBİTAK Başkanlığı'na Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin atandı". Radikal. 12 Haziran 2015. 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2015. 
  7. ^ "Bilişim Ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştirma Merkezi (BİLGEM)". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  8. ^ "Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME)". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  9. ^ "Türkiye Sanayi Sevk Ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  10. ^ "Rayli Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE)". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  11. ^ "Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL)". 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2022. 
  12. ^ ""Destekler"". 28 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2005. 
  13. ^ "Kuruluşlar". Teknofest 2019. 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 
  14. ^ a b "AKP ‘paralel’le mücadele uğruna TÜBİTAK’ta dijital analiz yapabilecek uzman bırakmamış!" 25 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Diken. En son 10 Eylül 2015 tarihinde erişildi.
  15. ^ Hayvanat bahçesi müdürü TÜBİTAK'a atandı!" 27 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Cumhuriyet. En son 10 Eylül 2015 tarihinde erişildi.
  16. ^ ‘Yeni Türkiye’de TÜBİTAK önce Allah’a sonra bilime öncelik verdiğini ‘itiraf’ etti 30 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Diken. En son 10 Eylül 2015 tarihinde erişildi.
  17. ^ "TÜBİTAK Awards". TÜBİTAK. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2013. 
  18. ^ "TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  19. ^ "TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)". 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  20. ^ "TÜBİTAK Marmara Araştirma Merkezi (MAM)". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  21. ^ "Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE)". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  22. ^ "Kayseri Bilim Merkezi". 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2022. 
  23. ^ "Kocaeli Bilim Merkezi". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2022. 

TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Nedir? :TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? ile ilgili TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Ne Demektir? TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Açıklaması Nedir? TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Cevabı Nedir? TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Kelimesinin Anlamı? TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Açıklaması? :TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Gerçek mi? :TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? ile ilgili TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Hakkında? :TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? ile ilgili TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? burada bulabilirsiniz. TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler TÜBİTAK nedir?, TÜBİTAK anlamı nedir?, TÜBİTAK ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kopuntu, Ada Kelt dilleri, Papirüs 75, Kaya Çilingiroğlu, Bayındırlık hizmetleri, Homeros, Sebt, Sakarya ilindeki yerleşim yerleri listesi, Cahit Eruz, Üsküdar, Anoreksia Nervoza, Dirsek kemiği, Fofi Yennimata, Antonio Vivaldi operaları listesi, Christoph Gluck operaları listesi, Luigi Cherubini operaları listesi, Lesotho Krallığı, Adaçayı, Richard Strauss operaları listesi, Leucothoe, Emmanuel Mudiay, Boğaz, Rize, Ünalan, Üsküdar, Centilmenlik Anlaşması (film, 1947), Im Into You, Altın Portakal En İyi Film Ödülü, Kuleli, Üsküdar, Rainer Hollmann, AdMob, İrina Kuraçkina, Mazgallı siper, Hilmi Türkmen (Trabzon doğumlu), Adıyamanspor, 16th Academy Awards, MusicTopTR Resmî Listesi, Lions Gate Entertainment, Bernard Tchoutang, Jumper, Haiti arması, Zeugma Antik Kenti, IC 2118, Samsung Intercept, NGC 2993, Lüdmila Belousova, Bulgaristanın illeri, 2012 Cannes Film Festivali, James Cagney, Aphelenchida, Natalya Podolskaya, Nokia Lumia 820, Kai Miki, Adıyaman ilindeki yerleşim yerleri listesi, Agave michoacana, 2006 Vuelta a España, Windsor Davies, Barclays Center, Dai halkı, Kızılay (Türkiye), IV. Haçlı Seferi, So Yesterday, Il ritorno dUlisse in patria, Akashi Kaikyō Köprüsü, Mtsenkli Lady Macbeth (opera), Elizabet, İngiltere kraliçesi, Tanrıçalar listesi, Serçe (albüm), Pangasius sanitwongsei, Tom Kenny, Nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar, Misk (koku), Halkedon, Murat Reis, Üsküdar, Adıyaman Ulu Camii, Anna Perenna (mitoloji), Solanum berthaultii, Isuzu Faster, Altunizade, Hücresel, Halobacteriaceae, Ümit Karahan, Tianchang, Hyoscyamus albus, Ramphotyphlops, Edib Efendi Yalısı, Bülbüldere Mezarlığı, Arte, Oslo, Adıyaman Müzesi, Yanya Eyaleti, Dağ Yahudileri, FIFA Street, Yahyalı, Mike Phelan, Fatih (Ankara metrosu), Florokarbon, Philodromus marusiki, Oktahedral, NGC 5626, Kawanishi H8K, Batı ova gorili,
Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?,