Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir?

Sparta hegemonyası Nedir?

Sparta hegemonyası Nedir?, Sparta hegemonyası Nerededir?, Sparta hegemonyası Hakkında Bilgi?, Sparta hegemonyası Analizi? Sparta hegemonyası ilgili Sparta hegemonyası ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sparta hegemonyası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sparta hegemonyası Ne Anlama Gelir Sparta hegemonyası Anlamı Sparta hegemonyası Nedir Sparta hegemonyası Ne Anlam Taşır Sparta hegemonyası Neye İşarettir Sparta hegemonyası Tabiri Sparta hegemonyası Yorumu 

Sparta hegemonyası Kelimesi

Lütfen Sparta hegemonyası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sparta hegemonyası İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı? Sparta hegemonyası Ne Demek? ,Sparta hegemonyası Ne Demektir? Sparta hegemonyası Ne Demektir? Sparta hegemonyası Analizi? , Sparta hegemonyası Anlamı Nedir?,Sparta hegemonyası Ne Demektir? , Sparta hegemonyası Açıklaması Nedir? ,Sparta hegemonyası Cevabı Nedir?,Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı?,Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sparta hegemonyası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı Nedir? Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sparta hegemonyası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sparta hegemonyası - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sparta hegemonyası

Sparta hegemonyası Nedir? Sparta hegemonyası Ne demek? , Sparta hegemonyası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı? Sparta hegemonyası Ne Demek? Sparta hegemonyası Ne Demektir? ,Sparta hegemonyası Analizi? Sparta hegemonyası Anlamı Nedir? Sparta hegemonyası Ne Demektir?, Sparta hegemonyası Açıklaması Nedir? , Sparta hegemonyası Cevabı Nedir? , Sparta hegemonyası Kelimesinin Anlamı?






Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir?

Sparta hegemonyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sparta hegemonyası, Antik Yunan'da en büyük kara gücünü oluşturmuş olan Sparta kentinin hakimiyetindeki dönemi anlatır. Klasik dönemde Sparta Peloponez bölgesini denetimi altında tutmuş, yönetmiş ve etkilemiştir. Atina ve müttefiklerinin MÖ 431 - MÖ 404 yılları arasında yapılan Peloponez Savaşı'nda Sparta'ya yenilmelerinin ardından Antik Yunan dünyası MÖ 404 - MÖ 371 döneminde Sparta hakimiyetine girmiştir. Spartalılar düşmanlarına bilgi vermemek amacıyla içişlerine dair kayıt tutulmasına engel olmuştur. Sparta'ya dair tarih yazılarının hepsi Spartalı olmayan Ksenofon, Herodot, Plutarkhos ve Tukididis gibi tarihçiler tarafından yazılmıştır. Bu yüzden Sparta siyasi altyapısının işleyişine dair anlayış geliştirilmesinde sorun yaratmaktadır.

Tarihçe ve yükseliş[değiştir | kaynağı değiştir]

Spartalılar şehir devletinden Peloponez bölgesinin hakimiyetine doğru ilerlerken toplumsal yapı üç sınıftan oluşmaktaydı. Homoioi,[1] perioeci[2] ve helotlar.[3] Helotlar genellikle savaş esirlerinden oluşan köleyle özgür olmayan insan arasında bir kesimdir. Helotlar tarım ekonomisinin belkemiğini oluştururken, asıl işgücünü meydana getirirdi. Fethedilen bölgelerdeki bağımlı halklar perioeci olarak adlandırılırdı, bu kesimlerin şehirler arasında seyahat etme izni bulunmaktaydı. Perioeci'nin kendi topraklarında altyapısını, yönetim sistemini kurup idare etmek hakları vardı, vergi vermek ve savaş zamanında Sparta ordusu için asker sağlamak durumundaydı. Homoioi Sparta vatandaşlarından oluşurdu. Toplumdaki en yüksekteki zümre oldukları için Spartalı unvanını kullanma hakkı sadece onların hakkıydı. Bu bileşimli toplumsal hayatta Spartalı nüfus, emekçi toplama göre çok azınlıkta kalmıştır.[4] Bu üç farklı sınıf özgün bir toplumsal yapısı olan Sparta toplumunu oluşturmaktaydı. Spartalıların kendilerini sürekli olarak askeri eğitim, hayatta kalma ve askeri tatbikat konularında geliştirmeleri hem kuvvetli bir silahlı kuvvete sahip olma gereği hem de bu toplumsal yapıyı muhafaza etme gereğiyle açıklanabilir.

Peloponez Savaşı sonrası rejim[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 404 yılında Sprat zaferiyle sonuçlanan Peloponez Savaşı sonrasında Spartalı komutan Lysandros Ege Denizi'ne kıyısı olan tüm yerleşim yerlerinde Sparta yanlısı yönetimlerin başa gelmesini sağlar. Bu yerleşim yerlerinin çoğunda Sparta garnizonları kurdurur. Yeni kurdurduğu rejimler on kişilik bir heyetten oluşan oligarşilerdir. Dekarşi olarak tanımlanan bu yönetimlere komuta etmek üzere harmost adı verilen Spartalı askeri valiler görevlendirilmiştir. Askeri komuta zinciri esas olduğundan bu yönetimler Sparta'dan çok Lysandros'a bağlı gözükmekteydi. Zaferin ardından Atina'nın geleceğine dair farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Lysandros ve kral II. Agis şehrin tamamen yakılıp yıkılmasını istiyorlardı. Ancak daha ılımlı Pausanias ve ekibinin görüşü hakim olacak, Atina şehri surlarının ve tahkimatlarının yıkılmasıyla kurtulacaktır. Anlaşma gereği Atina'ya dönmesine izin verilen sürgünler şehrin siyasi ortamını karıştıracaktır. Lysandros'un emriyle oluşturulan Atina oligarşisi ise tepki çekmiş, yetkileri aşırı artan Lysandros'un talimatının aksine tüm oligarşiler kaldırılmıştır. Atina ise demokrasiye geri dönmüştür.

Agesilaus dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta hegemonyasının pekiştiği önemli krallardan birisi II. Agesilaus olarak değerlendirilir. Plutarkhos tarafından geleneksel Spartalı olarak tanımlanan kral, kardeşi II. Agis'in Peloponez Savaşı'nın ardından tahta çıkar.[5] Agesilaus'un tahtta hak iddiasında en önemli destekçisi ünlü Spartalı komutan Lysandros olmuştur.

Agesilaus, ilk seferini Hellespont üzerinden doğuya giderek Pers hakimiyetindeki Ege Bölgesi'ne yapar. Yunanlarla yaptığı antlaşmaya sadık kalmayan Frig topraklarındaki Pers satrapı Tissaphernes'e saldırır.[6] Topraklarının bu bahaneyle yağmalanmasından çekinen Pers kralı II. Artaserhas satrapı idam ettirerek sorunu çözmeye çalışır. Askeri harekâta devam eden Spartalılar Pers topraklarına ilerlese de Spartalılara karşı ayaklanma başladığı haberiyle ülkesine dönmek zorunda kalır. Pers desteğiyle Spartalılara karşı başkaldıran ittifak içinde Atina, Korint ve Thebai yer alır. Korint Savaşı olarak bilinen ve MÖ 395-386 yılları arasında süren çarpışmaların ardından Sparta Asya'daki topraklarını kaybedecektir. Thebai'ye yenilen Spartalıların Perslere arabulucu olmaları ve desteklerini kesmeleri şartıyla yapılan Antalcidas antlaşması[7] ile Anadolu'da Pers egemenliği pekişir.

Boeotia Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 379/378 kış ayında bir grup Thebaili sürgün şehre girerek şehirdeki 1500 kişilik Sparta garnizonuna rağmen şehirde ayaklanma başlatarak şehri Sparta boyunduruğundan kurtarır. Takip eden yıllar boyunca Sparta şehre karşı dört büyük akeri sefer düzenlese de şehri ele geçiremez. Sonunda diğer Yunan şehir devletleri aracı olarak barışın sağlanmasına yardımcı olurlar. Thebaili diplomat Epaminondas görüşmelerde Lakonya'nın da bağımsızlığını savununca görüşmeler başarısız olur. Süreç sonunda yaşanan MÖ 371 yılındaki Leuktra Muharebesi'nde yaşanan yenilgi Sparta'nın hegemonyasının sonunu işaret eder.

Sonraki dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta hegemonyası sırasında Atina şehrinde egemen olan oligarşi bazı çevreler tarafından sahiplenilse de Sparta etkisinin eksilmesinin ardından demokrasiye dönülmüştür. Sparta'nın bölgedeki hakimiyeti Leuktra Muharebesi ile sona erse de şehir devleti etkisini uzun süre sürdürecektir. Bölgenin hakimiyeti Thebia'ya geçse de bu uzun ömürlü olmayacak ve İskender zamanında Makedonya hakimiyeti zirveye çıkacaktır.[8] Sparta son olarak MÖ 192 yılında Titus Quinctius Flamininus komutasındaki Roma Orduları tarafından ele geçirildikten sonra tarih sahnesinden yavaş yavaş silinmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Spartalı erkekler
  2. ^ Spartalı olmayan özgür ve genellikle Lakonya bölgesinde tarımla uğraşan kesimler
  3. ^ Sparta toplumunda özgür olmayan kesimdir
  4. ^ Oranın 1 Spartalıya karşı 7 Helot olduğu öne sürülür
  5. ^ II. Agis ardında veliaht bırakmadan ölmüş, evlilik dışı bir ilişkiden Leotychidas adlı bir oğlu olduğu iddia edilmiştir
  6. ^ livius.org sitesinde Tissphernes'in hayatı 23 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 16 Ocak 2013 tarihinde erişilmiştir
  7. ^ Antlaşmanın adı arabulucu Spartalının adından gelir
  8. ^ En güçlü olduğu dönemde bile İskender Sparta'yı ele geçirmeye çalışmamıştır. Gururlu Spartalılar Perslere karşı İskender'in komutasında oluşan Helen Birliğine katılmayı reddederler. İskender'in Pers topraklarını fethettikten sonra Asya'dan gönderdiği 300 adet Pers zırhının üzerine şunları yazdırttığı iddia edilir:
    "Aleksandros, Filip'in oğlu ve Spartalılar hariç tüm Helenler Asya'da yaşayan yabancılardan alınan bu hediyeleri sunarlar."

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Nedir? :Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? ile ilgili Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Ne Demektir? Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Açıklaması Nedir? Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Cevabı Nedir? Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Açıklaması? :Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Gerçek mi? :Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? ile ilgili Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Hakkında? :Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? ile ilgili Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sparta hegemonyası nedir?, Sparta hegemonyası anlamı nedir?, Sparta hegemonyası ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Grant Hill, Başköy, Ünye, Jean Gabilou, Muazzez Arçay, 2003 Formula 1 sezonu, Panmunjom Ateşkes Antlaşması, Kararlı izotop oranı, Recording Industry Association of Japan, Su Ata, Elmalık, Ünye, The Heritage Foundation, Süper Lig sezonları listesi, Loin dici, Hızarbaşıgünlük, Ünye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 541 sayılı kararı, M3 (Ankara metrosu), 3 Ninja, Küçükyalı, Pınarbaşı, Ünye, İnsan Suresi, Georgetown County, Harun Osmanoğlu, Ünye, Saab 105, Türkiyedeki bitki taksonları listesi, Estoy Aqui, Européennes, Hyundai Santa Cruz, Joakim Mæhle, Kuşdoğan, Ünye, Jake Roberts, Gravür, Eşek, ESEK, Kadılar, Ünye, Marylebone İstasyonu, National Archives and Records Administration, Yazkonağı, Ünye, Safevilik, Leyla Pehlevi, Sabit Kalfagil, Thymus spinulosus, 29 Ekim, Kemalpaşa, Düzköy, Ünye, Pedro Castillo, Kumkapı Tren İstasyonu, Salata, Batı Vey, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti millî futbol takımı, Sarıhalil, Ünye, Sixten Veit, Meteorit, Kocuklu, Ünye, Cocktail Chic, Nam Nehri Muharebesi (1950), Benin bayrağı, Triumphant (Get Em), Foreign and Commonwealth Office, Çiğdemköy, Ünye, M2 Hafif Tank, Ordinary People, Hızarbaşıkumarlı, Ünye, United States Army War College, Helene Deutsch, Zastava M92, Zastava M21, Ikoma, Walther P38, Pazarören Anadolu Lisesi, Güzelkale, Ünye, NGC 3111, Boris Dittrich, Attika orman yangınları, Yiğitler, Ünye, Kore Savaşı, Leonor Andrade, Tepeköy, Ünye, Weichselian buzullaşması, Emma Corrin, Mîna Urgan, Kalecik Belediyespor, Abell 1367, Eskikızılcakese, Ünye, Suç Çetesi, Ragnar Lodbrok, Fight for the Rock, sd.kfz. 251, Çataltepe, Ünye, Sandıklı, İncirliova, Osmanlı Donanması, Pol Sefid, Palto, Kıtlık, JJK Jyväskylä, Egemen Bağış, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulaksızlar Barajı, Çatalpınar, Ünye, Odun kömürü, Aley Nehri,
Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?,