Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir?

Rüstemîler Nedir?

Rüstemîler Nedir?, Rüstemîler Nerededir?, Rüstemîler Hakkında Bilgi?, Rüstemîler Analizi? Rüstemîler ilgili Rüstemîler ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Rüstemîler ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Rüstemîler Ne Anlama Gelir Rüstemîler Anlamı Rüstemîler Nedir Rüstemîler Ne Anlam Taşır Rüstemîler Neye İşarettir Rüstemîler Tabiri Rüstemîler Yorumu 

Rüstemîler Kelimesi

Lütfen Rüstemîler Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Rüstemîler İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Rüstemîler Kelimesinin Anlamı? Rüstemîler Ne Demek? ,Rüstemîler Ne Demektir? Rüstemîler Ne Demektir? Rüstemîler Analizi? , Rüstemîler Anlamı Nedir?,Rüstemîler Ne Demektir? , Rüstemîler Açıklaması Nedir? ,Rüstemîler Cevabı Nedir?,Rüstemîler Kelimesinin Anlamı?,Rüstemîler Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Rüstemîler Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Rüstemîler Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Rüstemîler Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Rüstemîler Kelimesinin Anlamı Nedir? Rüstemîler Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Rüstemîler Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Rüstemîler Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Rüstemîler - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Rüstemîler

Rüstemîler Nedir? Rüstemîler Ne demek? , Rüstemîler Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Rüstemîler Kelimesinin Anlamı? Rüstemîler Ne Demek? Rüstemîler Ne Demektir? ,Rüstemîler Analizi? Rüstemîler Anlamı Nedir? Rüstemîler Ne Demektir?, Rüstemîler Açıklaması Nedir? , Rüstemîler Cevabı Nedir? , Rüstemîler Kelimesinin Anlamı?






Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir?

Rüstemîler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rüstemi Devleti, Rûstemdâd Devleti, Rüstemiler ya da Rüstemoğulları [not 1] İran[1] asıllı Abdurrahman bin Rüstem tarafından kurulan Orta Mağrib'i Tahert[not 2] merkezli 761-909 yılları arasında yönetmiş olan Hariciyye mezhebinin İbadiyye koluna mensup bir hanedan.

8. yüzyılın ilk çeyreğinde Kuzey Afrika'nın batısında başlayan İslam fütuhatı çok kısa sürede netice vermişti. Ancak Şam'da bulunan Emevi Devleti tarafından bölgeye atanan idarecilerin burada bulunan yerli halkı köleleştirmeleri ve ağır vergiler dayatmaları önde gelen yerli kabileleri öfkelendirdirmiş ve bu öfke patlaması 740 tarihinde yaşanan Berberi Ayaklanması ile gün yüzüne çıktı. Ayaklanmanın başını çeken Hariciyye imamları[not 3] yerli halka eşitlik ve tolerans vadederek nüfuzlarını ve güçlerini giderek büyütmüş ve bu hareket bir Harici hareketine dönüşmüştür. Ayaklanma sona erdiğinde bazı Hariciyye koluna mensup aileler bölgede özerk olarak yönetim yerleri elde etmişlerdir. Bunların içlerinde adından en çok söz ettirecek olan Banu Rüstem ailesi Tiyaret mıntıkasının hakimiyetini ele geçirmiştir.

İbn Rüstem[değiştir | kaynağı değiştir]

8. yüzyıl ve 9. yüzyıllarda üç hanedan Mağrip'e hakim olmuştur. Bunlar: Kayravan merkezli Sünni Aglebiler, Fes merkezli Şii İdrisiler ve Tahert merkezli Rüstemiler'dir. İbn-i Rüstem ise İbadiyye mensupları arasında imam adıyla tanınmış ve onları bir araya getirerek Tahert'te devletini kurmayı başarmıştır. Bu devletin hükümdarları saf bir dini yönetim göstererek dini hoşgörüyle, kültürel, ticari ve imar faaliyetleri ile etki ederek saygınlık kazanmışlardır. Bu hanedan 909 tarihinde Şii Fatımiler'in misyonerlik faaliyetleri sonucu bölgede giderek güç kazanan Kutame kabilesi tarafından başkentinin ele geçirilip, yakılıp, yıkılmasıyla son bulmuştur.

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hanedana adını veren Rüstem Ferruhzad, İslam ordusuna karşı 636 senesinde yapılan Kadisiye Savaşı'nda mağlup olan Sasani ordusunda görevli olan komutanlardan birisidir. Kendisi bu savaşta ele geçirilerek, ortadan kaldırmıştır. Bu savaş neticesi İran'ın kapıları İslam ordusuna açılmıştır.

Hanedanın kurucusu olan Pers kökenli Haricilerden Abdürrahman bin Rüstem ilk önce Trablusgarp[not 4]'a yerleşmiş ve 758 yılında Kayravan'ı ele geçirmeyi başarmıştı. Böylece İfrikiye eyaletinde İbadiyye hareketi güç kazanmıştı. Ancak 760 yılında bu harekete karşı harekete geçen Mısır valisi İfrikiye'ye taarruz etmiş ve ibn-i Rüstem'i mağlup etmişlerdi. Bu mağlubiyet üzerine İfrikiye Abbasi kuvvetlerine terk ederek Batı Cezayir'e sığınmış ve burada 761 yılında devletinin başkenti yapacağı Tahert şehrini kurmuştu. Hareketin önde gelenleri tarafından seçilmesine rağmen gücünü ve başarılarını kalıtsal özelliklerinden aldığı hususunda ileri gelenleri ve hareket mensuplarını ikna ederek hanedanını tesis etti.

Hakimiyet Bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rüstemiler Orta Mağrip'in büyük bir bölümünü Fatımilerin bölgede görülmesine kadar yönetmişlerdir. İbn-i Rüstem Mağrip İbadiyye mensupları tarafından "imam" unvanıyla tanınmıştır. Esasen hanedanın gücü batıdan doğuya doğru Tilimsen dağlarından Trablusgarp'a, kadar 1300 km.lik bir mesafeyi, güneye doğru ise Güney Cezayir vahalarına kadar erişmekteydi. Rüstemi gücü diğer kabileler üzerinde güçlü bir çağrışım bırakacak şekilde düşünülmemelidir. Diğer bölgelerde mesela Trablusgarp'ta imamların otoritesi en azından ismen tanınmaktadır. Tilimsan bölgesinde ise Ebu Kurra (İfraniler)[not 5] ve Akdeniz kıyısından Belezma Dağları[not 6]'na kadar uzanan Konstantiyonis[not 7] mıntıkasından Oranya[not 8]'ya kadar Süleymaniler 9. yüzyıl Kuzeybatı Afrikası'nda yer almaktadırlar.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Afrika'da yapılan İslam fetihlerinden bir süre sonra Emevi yönetimine karşı Berberi ayaklanmaları çıktı ve 8. yüzyılda Hariciyye mezhebine mensup kabile önderlerinin yürüttüğü safçılık ve eşitçiliğe dayanan hareket etkisini genişleterek Mağrip bölgesinin denetimini ele geçirdi. Böylece Kuzey Afrika'da ilk kurulan İslam devletleri Hariciyye mezhebi mensuplarına ait olmuştur. Merkezi Mağrip'te kurulan ilk devletlerden Sufriyye koluna mensup olan İfraniler Tilimsen şehrini merkez yaparak devletlerini kurmuşlardır. Ancak anılan bölgenin büyük ölçüde kontrolünü elinde tutacak olan güç İbadiyye koluna mensup olan Rüstemiler olmuştur.

İfrikiye[not 9]'den çıkartılan İbn-i Rüstem buradan batıya doğru harekete geçmiş ve Tahert'e vararak burada İbadiyye mensuplarınca imam olarak tanınmıştır. Diğer harici unsurlarla da temasa geçerek nüfuzunu artırmıştır. Böylece 767'de Tobna[not 10]'da Tilimsen Sufriyyeleri ile Tihert İbadiyyeleri bir koalisyon oluşturdular. İbn-i Rüstem Hariciye mezhebine mensup Sicilmasse[not 11] hükümdarının kızlarından biri ile de evlenmiştir.

Rüstemiler Endülüs Emevileri ve Abbasi Halifeliği'nin diplomatik, askeri baskılarına rağmen bölgelerinde bağımsız kalabilmişlerdir. Özellikle iki komşusu olan İdrisiler ve Aglebiler arasında önlemler alarak güçlerini muhafaza edebilmişlerdir. Endülüs Emevileri ile sonraları bir ittifak anlaşması da yapmışlardır. Böylece Abbasilere bağlı kalan Aglebilere karşı bu iki hanedan birlikte hareket etmişlerdir. 772-787 tarihleri arasındaki Abbasi hücumları arkasından Aglebilerle yapılan bir barış anlaşması ile bu mesele halledilmiştir. Yerleşik ve göçebe Zenata[not 12] toplulukları arasında çıkan gerilimlere müdahale etmişler ve Nefusilerle[not 13] çatışmışlardır.

909'da Tahert şehri Fâtımî-İsmailliyye propagandacısı Ebu Abdullah el-Şii[not 14]'nin Kutama Berberilerini tahrikiyle saldırıya uğrayarak harap edildi. Şehir tamamen yok edildi ve sakinleri katledildi veya sürgüne gönderildi.

Rûstemdâdlar'ın atalarının soyu[değiştir | kaynağı değiştir]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bawi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shapur
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vinduyih
 
 
 
 
 
Vistahm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Farrokh Hormizd
 
 
Tiruyih
 
 
 
Vinduyih
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Khurrazad
 
Rostam Farrokhzād
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shahram
 
Suhrab
 
Isfandiyar
 
Bahram
 
Farrukhan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Farīdūn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bānū-Bādūsyān
 
 
 
 
 
 
 

Notlar ve dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arapça : Er-Rüstemiyun (الرستميون) / Banu Rüstem (بنو رستم)
  2. ^ günümüz Cezayir'inin Tiyaret vilayetinde yer alan bir yerleşim yeridir.
  3. ^ imam: Hariciyye mezhebi inancında manevi nüfuzu kuvvetli, yüce kişilikli önderlere bu isim verilir.
  4. ^ Trablusgarp (Arapça: طرابلس, transliterasyon: Tarābulus), Libya'yı oluşturan üç bölgeden birine eskiden verilen ad. Diğer ikisi Fizan ve Sirenayka (veya Kirenayka) dır. Trablusgarp bugünkü Trablus şehrinin çevresine tekabül eder.
  5. ^ 790-1066 seneleri arasında Tilimsan şehrini merkez edinen, Zenata Berberilerine mensup, Hariciliğin Sufriyye koluna mensup yerel bir hanedan.
  6. ^ diğer adı Avras Dağları olan, Atlas sıradağlarının en doğusunda bulunan, günümüz Cezayir'inin kuzeydoğusu ve Tunus'unun kuzeybatısında yer alan dağ silsilesi.
  7. ^ günümüz Cezayir'inin kuzeydoğusunda Akdeniz kıyısında yer alan, büyük kısmı dağlık olan mıntıka.
  8. ^ Arapça: al qitaâ al wahrani(القطاع الوهراني); günümüz Cezayir'inin kuzeybatısında Akdeniz kıyısında yer alan mıntıka.
  9. ^ Arapça: Ifrīkiya (إفريقية‎); Ortaçağ tarihinde günümüz Tunus'unun tamamını, Cezayir'inin doğusunu, Libya'sının batısını içine alan yönetim bölgesi.
  10. ^ günümüz Cezayir'inin Avras Dağları mıntıkasında yer alan antik bir şehirdir. Kayravan-Sicilmasse arasında yer alan ana yol üzerinde bulunan en büyük şehirdi. Yıkıntı olan bu şehir günümüz Hodna'sı içinde yer alır.
  11. ^ Arapça:(سجلماسة‎); Ortaçağ'da büyük ticari öneme sahip Sahra Çölü kıyısında bulunan bir Morok (Fas) şehridir.
  12. ^ Arapça: Zenata (زناتة); çeşitli orta veya doğu Berberi insanlarından müteşekkil Kuzey Afrika'da bulunan bir topluluk.
  13. ^ Arapça: Nefusi (نفوسي); Nefusi Dağları çevresinde yaşayan ve Berberi dilinin Nefusi diyalektiğini kullanan Zenata kabilesine mensup bir halk.
  14. ^ Arapça: Abū 'Abd Allāh ash-Shi'ī(ابو عبد الله الشيعي); isim açılımı Ebu Abdullah el-Hüseyin bin Ahmed bin Zekeriya el-Şii olan Şiiliğin İsmailliyye kolunun Yemen'de ve Kuzey Afrika'da özelikle Kurama Berberileri arasında Fatımi dailiğini (dava eri) yapmış olan ve Fatımi Halifeliğinin tesis edilmesinde önemli bir rol oynamış olan birisidir. 911 yılında çıkan bir ayaklanma sonucu katledilmiştir.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak hatası: <references> etiketinde geçersiz parametre (Bkz: Kaynak gösterme)

  1. ^ "Islamic History - Laura Etheredge - p73". 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 

Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Nedir? :Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? ile ilgili Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Ne Demektir? Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Açıklaması Nedir? Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Cevabı Nedir? Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Açıklaması? :Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Gerçek mi? :Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? ile ilgili Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Hakkında? :Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? ile ilgili Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? burada bulabilirsiniz. Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Rüstemîler nedir?, Rüstemîler anlamı nedir?, Rüstemîler ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Genç Cato, Hurriler, Sesimbra, Final Cut Pro, Rian Johnson, Vančo Trajanov, Bilim sosyolojisi, Akut inme, Ebva Gazvesi, FC Academica Clinceni, Sobrance, Trebišov, 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Turan Ağalday, Adam Anderson, Anthony Stokes, Ekşili çorba, Bahar şehristanı, Vacib, Bizim Stadyum, Lorius, İhsaniye, Kendini Güçlendirme Hareketi, Donavia, Inferius, Fédération Cynologique Internationale, San Giorgio a Liri, Cardiff Üniversitesi, Bilecikte 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Bulbophyllum caudatisepalum, İBB Engelliler Müdürlüğü, Fahrettin Altay, Osmaniyespor, Juanfran (1976 doğumlu futbolcu), Vikings (dizi), Michael McElhatton, Toto Cutugno, Güney Kore kadın millî voleybol takımı, Roger Espinoza, Selahattin Torkal, EFTA, Chrysocolaptes xanthocephalus, Ornithogalum transcaucasicum, Richard Schweikart, Norveç kronu, FC Pakhtakor Tashkent, Sinema Yazarları Derneği En İyi Yönetmen Ödülü, Juan Vicente Lezcano, Dengbej, Donald John Trump, Kantor, Diego Pérez, Teknoloji Stadyumu, Baeyer–Drewson indigo sentezi, Feodalite, Aleksandr Frumkin, IFK Göteborg, Baskıya karşı direnme hakkı, Kafa derisi, Podgorica, Euophrys elizabethae, Antonia Zegers, Lausus Sarayı, Fritz Lang, Nestor El Maestro, İsmail Cem, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Strážske, Limonen, Safran Adası, Giovani dos Santos, Monika Kuszyńska, Haram aylar, NGC 2286, Chrysometa minza, Hollanda Bankası, Çakmak Tren İstasyonu, Jo Jo White, Pompeii, Üzüm çeşitleri listesi, Dennis Johnson, Stargate Resistance, Vhembelacerta, Elvin Memmedov, Konjenital böbrek anomalileri, Gymnoplea, Alicia Keys diskografisi, Marmara Üniversitesi, Pire, Adrian Doherty, Derek Parfit, Macronyx, Leptathamas, Als het om de liefde gaat, Birinci Fransız Cumhuriyeti, Iowadaki şehirler listesi, Kızılbaşlar, Vicente del Bosque, Edgar Castillo, Amsterdam,
Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?,